Ζωή Κωνσταντοπούλου: Παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Πολιτική Προστασία (16/12/23)

Πλεύση Ελευθερίας

 

16/12/2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής 

για την Πολιτική Προστασία

 

Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με παρέμβασή της στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, μίλησε για την Πολιτική Προστασία και την ανάγκη πραγματικής ενίσχυσής της και το “κρεσέντο διαγωνισμού ρατσισμού” στη Βουλή.

 

Ακολουθεί η ομιλία της  Ζωής Κωνσταντοπούλου:

 

«Θα ξεκινήσω με τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο-φάρο του Πολιτισμού, του Θεάτρου, της Δημοκρατίας, που έφυγε από κοντά μας. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος ηθοποιός, μια εμβληματική καλλιτεχνική προσωπικότητα, αλλά και ένας αγωνιστής της δημοκρατίας, που αντιστάθηκε, δεν έπαψε ποτέ να δίνει το υπόδειγμα του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της συμμετοχής, και η προσφορά του, το έργο του, η καλλιτεχνική του δημιουργία αποτελούν συλλογική και εθνική μας κληρονομιά.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία του και, προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη να πω, επειδή είναι ένας άνθρωπος που γνώρισα από τη μικρή μου ηλικία, αδελφικός φίλος των γονιών μου, ότι η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη, η παρουσία του αναντικατάστατη, αλλά και η παρακαταθήκη που μας αφήνει, αποτελεί πολύτιμο και διαχρονικό σημείο αναφοράς.

Ζήτησα το λόγο, μετά την παρέμβαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να επαναφέρω, για άλλη μία φορά, στη Βουλή, τις ανησυχίες και τις αγωνίες της Πλεύσης Ελευθερίας για την προστασία του Περιβάλλοντος, για την προστασία των ανθρώπων, για την πραγματική Πολιτική Προστασία σε συνθήκες είτε ανάγκης, είτε της κλιματικής κρίσης, που εδώ και χρόνια σοβεί.

Η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως να είναι μία επανερχόμενη και επαναφερόμενη δικαιολογία, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να αποσοβηθούν οι σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες, εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες, για την έλλειψη υποδομών, για την έλλειψη μηχανισμών, για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και για την πεισματική άρνηση προμήθειας εκείνων των εργαλείων, αλλά και πρόσληψης των απαιτούμενων ανθρώπων, ώστε να έχει η χώρα μας την πραγματική Πολιτική Προστασία που αξίζει και αναλογεί στους πολίτες της.

“Κλιματική κρίση” ακούσαμε μετά το Έγκλημα στο Μάτι. Και, δυστυχώς, και ο σημερινός Πρωθυπουργός στην πρώτη του εμφάνιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ –που άκουσα να την αναφέρει και ένας άλλος Υπουργός, ο κύριος Αυγενάκης, σήμερα–, στην πρώτη του εμφάνιση το 2019, απέδωσε το Έγκλημα στο Μάτι και την απώλεια 104 συνανθρώπων μας στην κλιματική κρίση. Δεν είναι αλήθεια.

Το Έγκλημα στο Μάτι ήταν το αποτέλεσμα εγκληματικών παραλείψεων και κακουργηματικών ευθυνών σε επίπεδο Πολιτείας, Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, σε επίπεδο ιθυνόντων, σε επίπεδο, δηλαδή, των προσώπων της Εξουσίας.

Δεν μπορεί, ενόψει του Προϋπολογισμού του 2024, να αρκείται το Υπουργείο σε αυτήν την μικρή αύξηση των κονδυλίων της Πολιτικής Προστασίας.

Δεν νοείται να επιχαίρει ο κύριος Υπουργός για την αύξηση του πυροσβεστικού προσωπικού κατά 900 τόσες μόνον θέσεις, όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3.500. Θα πρέπει να προβλεφθούν τα κονδύλια για να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Και θα πρέπει να δοθεί μια εξήγηση γιατί αυτό δεν γίνεται, όταν υπάρχουν 2.500 πανέτοιμοι, έμπειροι, δοκιμασμένοι και πολύτιμοι εποχικοί πυροσβέστες, που περιμένουν να ενσωματωθούν ως μόνιμοι στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Δεν νοείται ακόμα, το ότι περιμένουμε να συγκροτηθεί γραμμή παραγωγής καναντέρ για να προμηθευτούμε καναντέρ, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλαπλά και πολύ αποτελεσματικότερα μέσα εναέριας πυρόσβεσης, τα οποία, για άγνωστο λόγο, δεν τα προμηθεύεται η Κυβέρνηση.

Δεν νοείται να μην έχουμε εξηγήσεις για το πού πήγαν τα κονδύλια, τα οποία διατέθηκαν για υποδομές αντιπλημμυρικές, δηλαδή για υποδομές Πολιτικής προστασίας, όπως έγινε στη Θεσσαλία.

Δεν μας αρκεί, κύριοι της Κυβέρνησης  λυπάμαι που έφυγε ο κύριος Υπουργός, αλλά θα ενημερωθεί δεν μας αρκεί να επικαλείστε ότι θα δώσετε κονδύλια, αλλά περιμένουμε να μας πείτε και πού πήγαν όσα δόθηκαν, και γιατί δεν πήγαν εκεί όπου προορίζονταν, και πού θα πάνε τα νέα κονδύλια.

Χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία της εναέριας διακομιδής και διάσωσης “Ερμής Θεοχαρόπουλος”, το βαφτιστήρι της Τζώρτζιας Κεφαλά, που έχασε τόσο τραγικά τη ζωή του το Γενάρη του ‘22.

Δεν χαιρόμαστε για την υπολειπόμενη σε κονδύλια και πρόνοιες πρωτοβουλία.

Και τέλος, επειδή είναι επίκαιρο και με αυτό θα κλείσω.

Υπάρχει ένα κρεσέντο διαγωνισμού ρατσισμού, ξενοφοβίας και απεύθυνσης σε ρατσιστικά και ξενόφοβα αντανακλαστικά από χθες. Ακούσαμε και τον Υπουργό Εργασίας να κάνει μία ομιλία, στην οποία δέκα, τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω, φορές, επιδεικτικά χρησιμοποίησε τη λέξη “λαθρομετανάστες”, μία λέξη που σε διεθνές επίπεδο έχουν καταγγείλει οι πρωτοβουλίες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – στη Νέα Υόρκη το Δημοτικό Συμβούλιο την απαγόρευσε. Βεβαίως, αναμενόμενα προκάλεσε τα αποτελέσματα που προκάλεσε και σήμερα στη Βουλή.

Θα ήθελα να απευθύνω στον κύριο Υπουργό μία προσωπική μου ανησυχία για το αν η Πολιτική Προστασία αφορά όλους τους ανθρώπους ή αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν τους αφορά. Το καλοκαίρι στη Δαδιά κάηκαν 20 άνθρωποι, αλλοδαποί, που προσέτρεξαν στη χώρα μας για προστασία. Ακούσαμε την παρουσιάστρια της ΕΡΤ, που βρίσκεται υπό το Πρωθυπουργικό Γραφείο, να αναφέρει ότι “ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, εκτός από αυτούς τους καημένους ανθρώπους” είναι κάτι άλλο δηλαδή άνθρωποι αυτοί και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στις 30 Αυγούστου εδώ, να λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί που κάηκαν δεν είχαν καμία δουλειά να βρίσκονται εκεί.

Η Πολιτική Προστασία είναι για όλους τους ανθρώπους. Ελπίζω ότι ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Κικίλιας αυτό το συμμερίζεται και δεν θα ακούσουμε άλλες τέτοιες ρατσιστικές ερμηνείες στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και στη Βουλή που είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ».

 

Δείτε την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής :