Η Ζωή στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” της Φαίης Μαυραγάνη στο “Ε” (21/01/2017)

Πλεύση Ελευθερίας

Φαίη Μαυραγάνη: Εδώ είμαστε, κι έχουμε κοντά μας την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Καλή σας ημέρα, ευχαριστούμε πολύ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλημέρα σας.

Φαίη Μαυραγάνη: Έχουμε να τα πούμε από πέρσι, έχουν αλλάξει πολλά. Η επικαιρότητα είναι αρκετά δύσκολη και φέτος. Και θέλω να ξεκινήσουμε από το θέμα της αξιολόγησης. Η Κυβέρνηση έλεγε ότι θα έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο, είμαστε 20, 21 σήμερα Ιανουαρίου, κι ακόμη είναι ανοιχτή. Θα ήθελα να μου πείτε την εκτίμησή σας. Τι γίνεται;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου, κυρία Μαυραγάνη, είναι ότι όσο η χώρα μας εξακολουθεί να είναι υπόδουλη στο καθεστώς των Μνημονίων, ελάχιστη σημασία έχει κάθε επιμέρους χρονικό ορόσημο, κάθε επιμέρους αξιολόγηση, κάθε επιμέρους Eurogroup. Το έργο αυτό –εσείς, από τη δουλειά σας, το γνωρίζετε- το έργο αυτό το έχουμε ζήσει δεκάδες, ίσως και περισσότερες ακόμη φορές.

Φαίη Μαυραγάνη: Πάνω από είκοσι αξιολογήσεις, και πάντα με επώδυνους συμβιβασμούς για εμάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα έλεγα ότι μιλάμε για συμβιβασμούς: μιλάμε για μια προδοσία, για μια παράδοση των ιματίων της χώρας, της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ίδιας της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, πραγματικά, να παρακολουθεί κανείς το μαρτύριο της σταγόνας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να αποφασίσει ότι η χώρα αυτή, ο λαός μας, πρέπει να βγουν από την υποτέλεια, πρέπει να αποτινάξουν αυτόν το ζυγό, πρέπει να σταματήσει αυτή η αφαίμαξη του λαού και της χώρας με το πρόσχημα της κάθε επόμενης αξιολόγησης και του κάθε επόμενου Eurogroup. Δεν θα το κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει παραδοθεί, όπως και οι προηγούμενες. Είναι κρίσιμο ο λαός να αποκτήσει αντιπροσώπευση και εκπροσώπηση και διακυβέρνηση που θα τιμήσει την ψήφο, την ετυμηγορία του και την υπόστασή του. Και είναι κρίσιμο, μια ώρα αρχύτερα –αυτό δεν το λέω μόνο για τη χώρα μας, το λέω συνολικά για τους ευρωπαϊκούς λαούς- είναι κρίσιμο μια ώρα αρχύτερα αυτή η Δεσποτεία στην οποία έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το καθεστώς που δεν έχει καμία σχέση με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει καμμία σχέση με Δημοκρατία, να κατακρημνισθεί.

Φαίη Μαυραγάνη: Να σταθούμε λίγο στο σήμερα. Είμαστε σε μια φάση που υπάρχουν συζητήσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – με τα συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία έχουμε, θα πρέπει να κλείσει για να δοθούν και κάποια χρήματα, γιατί τον Ιούνιο ξαναέχουμε πάλι να δώσουμε λεφτά. Εσείς, σε αυτό το πλαίσιο που περιγράφετε την κατάσταση, τι βλέπετε να γίνεται;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Μαυραγάνη, θεωρώ δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα παραδώσει για άλλη μια φορά γη και ύδωρ. Και, αν δεν το κάνει με όλες τις διατυπώσεις, πάντως θα το κάνει με υπόγειες συνεννοήσεις, όπως άλλωστε έγινε στο παρελθόν, το 2015.

Φαίη Μαυραγάνη: Τι εννοείτε; Γιατί είναι κάποια θέματα στο τραπέζι τώρα: το αφορολόγητο, κατάργηση προσωπικής διαφοράς, άρα μείωση συντάξεων εν ευθέτω χρόνο. Αυτά τα βλέπετε να συμβαίνουν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι, όσο έχουμε Κυβερνήσεις μνημονιακές, θα βαίνουμε επί τα χείρω. Όλα, δηλαδή, αυτά με τα οποία μας έχουν τρομοκρατήσει, αλλά και όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς διαβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνουν, θα γίνουν. Εάν δεν διαρραγεί η μνημονιακή επιβολή, θα πηγαίνουμε ολοένα και χειρότερα. Θα φτάσουμε σε συντάξεις των 50 και των 100 ευρώ, σε αντίστοιχους μισθούς, σε μια χώρα ουσιαστικά φθηνού ανθρώπινου δυναμικού, απολύτως παραδομένου στους λεγόμενους «επενδυτές», που καμμία, φυσικά, σχέση δεν έχουν με επενδύσεις.

Φαίη Μαυραγάνη: Συνεπώς, βλέπετε κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, κυρία Μαυραγάνη, σας λέω ότι αυτό το οποίο βλέπω είναι μια διαρκής διολίσθηση, ολοένα και βαρύτερη επιβολή, ολοένα και βαρύτερη καταρράκωση όλου του θεσμικού πλαισίου και του εγγυητικού πλαισίου που υπήρχε για τους πολίτες αυτής της χώρας. Το αν θα γίνει κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα ή αν θα έχουμε τα δράματα τα γνωστά και τα θρίλερ, προκειμένου να δικαιολογηθεί μία ακόμη χειρότερη εκδοχή για τη χώρα –το έχουμε ζήσει αυτό- δεν μπορεί, νομίζω, κανείς να το προβλέψει. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο αδίστακτα είναι τα μέρη. Δυστυχώς, αδίστακτη είναι και η ελληνική κυβέρνηση, αδίστακτοι είναι και οι δανειστές.

Φαίη Μαυραγάνη: Το να υπάρξει κάποιου είδους αδιέξοδο και να έχουμε εκλογές, το βλέπετε σαν σενάριο ή όχι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πιθανόν να υπάρξουν εκλογές. Δεν μου αρέσει να κάνω την Πυθία. Έχω, όμως, πει –και το πιστεύω- ότι, επειδή έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση προδοτών και τζογαδόρων, θα κάνουν, στην πραγματικότητα, ό,τι κρίνουν ότι είναι πιο ωφέλιμο και συμφέρον, ανάλογα με τη στιγμή. Αν, συνεπώς, κρίνουν ότι τους συμφέρει να πάνε σε μια τέτοια λύση, θα το κάνουν.

Φαίη Μαυραγάνη: Δεν είναι λίγο άβολο για ανθρώπους με τους οποίους συμπορευτήκατε, υπήρξατε σύντροφοι, συναγωνιστές, κάνατε μαζί πολιτικά πλάνα, να αισθάνεστε σήμερα την ανάγκη να τους πείτε προδότες και τζογαδόρους;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν αισθάνομαι την ανάγκη. Δυστυχώς, έχω αχθεί στη διαπίστωση και, όταν κάτι έχεις πια διαπιστώσει, είναι υποχρέωσή σου να το πεις. Και δεν υπάρχει…

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα παραπλανηθήκατε όταν τους πιστεύατε για συνοδοιπόρους σας, στην ίδια γραμμή με εσάς;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, εκ των πραγμάτων νομίζω ότι προέκυψε πως κάποιοι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε και κάποιοι άλλοι δεν τα εννοούσαν. Είναι αδύνατον να εννοείς τη σύγκρουση με το μνημονιακό καθεστώς, την απελευθέρωση της χώρας, την προστασία του δημοσίου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, την εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας και να συναινείς σε Μνημόνια, και, μάλιστα, να συναινείς και να κυβερνάς κατά παραβίαση της πιο περίτρανης, της πιο λαμπρής λαϊκής ετυμηγορίας, που ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, του ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή ό,τι γίνεται στη χώρα, από τον Σεπτέμβρη του 2015 –από τον Ιούλιο του 2015, στην πραγματικότητα, και μετά- γίνεται κατά παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας. Έχει πει ένα ΟΧΙ ο λαός. Το ΟΧΙ αυτό ισχύει. Σήμερα, ό,τι «Ναι» λέγεται στη Βουλή είναι κατά παραβίαση αυτού του ΟΧΙ. Λοιπόν, δεν μπορεί να πιστεύεις στη δημοκρατία, στη λαϊκή κυριαρχία, στην αξιοπρέπεια των πολιτών, στην ελευθερία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, και να εφαρμόζεις τα εντελώς αντίθετα.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Για να πάμε λίγο και στις προτάσεις τις δικές σας. Με δημοσκοπήσεις που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της επικαιρότητας, δείχνουν ότι το κόμμα το δικό σας, το κόμμα του κ. Λαφαζάνη και άλλα κόμματα, εκτός από του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έχουν αρκετά χαμηλά ποσοστά, άρα δεν υπάρχει μια δυναμική στο τι ακούει ο κόσμος από αυτά που λέτε. Αυτό εσείς πώς το κρίνετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν εισπράττω αυτό, καθόλου. Το εντελώς αντίθετο θα σας έλεγα ότι εισπράττουμε. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσδοκία των πολιτών, μια αυξανόμενη ετοιμότητά τους να συμπράξουν σε μια μάχη απελευθέρωσης της χώρας και του λαού, μια τεράστια αγωνία να μπορέσει αυτή η μάχη να δοθεί, και, βέβαια, μια πολύ μεγάλη προσμονή για το κάθε επόμενο βήμα. Εισπράττω, ταυτόχρονα, μια ανάγκη –θα το πω, ίσως σας αδικήσω που θα το πω- αλλά εισπράττω και μια ανάγκη να τσουβαλιάζονται πολιτικοί χώροι, να αναφέρονται στην ίδια φράση. Όχι, δεν είναι όλα το ίδιο, ούτε θα πρέπει να καλλιεργείται στους πολίτες η αίσθηση ότι υπάρχουν ομαδοποιήσεις και –ας το πούμε έτσι- περιχαρακώσεις.

Φαίη Μαυραγάνη: Εσείς τι εισπράττετε, δηλαδή; Και, έναντι των δημοσκοπήσεων;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω για την Πλεύση Ελευθερίας. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι τον Απρίλιο και καταθέσαμε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη τον Ιούλιο. Είμαστε ουσιαστικά στο εννιάμηνο, ας το πούμε έτσι, από την εναρκτήρια εκδήλωσή μας και στο εξάμηνο από την κατάθεση της Διακήρυξής μας. Είμαστε σε μια δυναμική, λοιπόν, συγκρότησης, με πολύ μεράκι και με πάρα πολλή, φυσικά, δυσκολία, γιατί –να το πούμε, κυρία Μαυραγάνη- αυτό που γίνεται με την Πλεύση Ελευθερίας είναι κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση.

Φαίη Μαυραγάνη: Τι εννοείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εννοώ την εξ’ υπαρχής συγκρότηση ενός γνήσιου κινήματος, το οποίο απευθύνεται πρωταρχικά στους πολίτες, και όχι σε παραδοσιακές κομματικές δυνάμεις…

Φαίη Μαυραγάνη: Θα πάτε αυτόνομα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …και όχι επίσης σε μηχανισμούς ή σε αποκόμματα παλαιών κομμάτων. Είναι ένα γνήσιο κοινωνικό κίνημα και ως τέτοιο συγκροτείται, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Φαίη Μαυραγάνη: Το ένα είναι αν θα πάτε αυτόνομα και το άλλο ότι, εκτός από εσάς, δεν έχουμε άλλη εικόνα για το τι είναι η Πλεύση Ελευθερίας. Γιατί ήταν και η κ. Ραχήλ Μακρή, η οποία τελικώς διαχώρισε τη θέση της κι έφυγε – θα μας πείτε και γιατί. Μόνο εσείς είστε η Πλεύση Ελευθερίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, ευτυχώς, είναι τόσο πολλοί οι άνθρωποι που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια, που, το μεγαλύτερό μας στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι όλους αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουμε πράγματι να τους τιμήσουμε με τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συμμετοχής.

Φαίη Μαυραγάνη: Μη πολιτικοί. Άνθρωποι που δεν έχουν εμπλακεί μέχρι σήμερα στην πολιτική, δηλαδή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ, κυρία Μαυραγάνη, θεωρώ κατεξοχήν πολιτικό τον κάθε πολίτη, και προσωπικά αισθάνομαι πρώτα απ’ όλα πολίτης και δευτερευόντως, ας το πούμε σε εισαγωγικά, «πολιτικός».

Φαίη Μαυραγάνη: Καταλαβαίνω. Άρα, πολίτες έχουν προσέλθει. Πολιτικοί όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα, που έχουν ασχοληθεί ήδη με την πολιτική, δεν υπάρχουν.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας έλεγα ότι υπάρχουν άνθρωποι πάρα πολύ καταξιωμένοι, στον χώρο του ο καθένας, μέσα από την κοινωνία, αλλά και άνθρωποι με πολλή όρεξη να προσφέρουν. Θα σας πω ότι εγώ όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή, για να αποτινάξουμε τα Μνημόνια –δηλαδή, το κίνητρό μου ήταν πάντοτε το ίδιο- κάπως έτσι αισθανόμουν: ένας πολίτης που θέλει να δώσει τις δυνάμεις του, τις γνώσεις του, τις ικανότητές του, για την πατρίδα του.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Είναι σαφές.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τέτοιους ανθρώπους, λοιπόν, αξιοποιούμε και ανθρώπους οι οποίοι κινούνται με ανιδιοτέλεια.

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι ξεκάθαρο. Η κυρία Ραχήλ Μακρή γιατί έφυγε; Θυμόμαστε ότι είχατε μια πολύ δυνατή φιλία και πορευόσασταν μαζί γι’ αρκετό καιρό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας έλεγα ότι δεν είναι σκόπιμο να αναλωνόμαστε σε αποτιμήσεις για επιλογές προσώπων, οι οποίες νομίζω ότι είναι καθαρές ως προς τα κίνητρα και ως προς τη φύση τους. Η Πλεύση Ελευθερίας –το έχω πει αρκετές φορές- έχει και τις δύο πόρτες ανοιχτές, και της εισόδου και της εξόδου, οι οποίες, όμως, δεν είναι δύο κατευθύνσεων. Και δεν είναι, επίσης, η προσπάθεια αυτή μια προσπάθεια στην οποία χωράνε ιδιοτέλειες ή άλλου είδους βλέψεις. Γιατί; Γιατί είναι αυτό που έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ μεγάλο, είναι πάρα πολύ δύσκολο, απαιτεί όλες μας τις δυνάμεις, απαιτεί αυταπάρνηση, θα σας έλεγα απαιτεί αυτοθυσία. Την αυτοθυσία δεν είναι έτοιμοι όλοι να την αντιμετωπίσουν – και εγώ αυτό το καταλαβαίνω. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί με ιδιοτελή κίνητρα να παρασύρεται μια προσπάθεια σε μια άλλη κατεύθυνση. Ο στόχος είναι η ανατροπή, η σύγκρουση με το καθεστώς σε Ελλάδα και Ευρώπη και η αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας μας.

Φαίη Μαυραγάνη: Αν μου επιτρέπετε, σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η αποχώρηση της νεολαίας του κόμματος –οφείλω να το ρωτήσω- πριν από κανένα εικοσαήμερο, που ήταν και αρκετά καταγγελτικοί οι νέοι αυτοί που έφυγαν, επειδή είχαν δύσκολες συνθήκες μέσα στο κόμμα, δεν πληρώνονταν…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος; Τι να πληρώνονται;

Φαίη Μαυραγάνη: Οι άνθρωποι από το κόμμα, οι νεολαίοι που έφυγαν, έλεγαν ότι δούλευαν χωρίς μισθό, ότι ήταν πάρα πολλές οι ώρες… Εν πάση περιπτώσει, τις έχετε διαβάσει τις καταγγελίες…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας πιάνω λίγο αδιάβαστη.

Φαίη Μαυραγάνη: Τα φρεσκάρισα και χθες γι’ αυτόν το λόγο, επειδή τα διάβασα προ 20ημέρου…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας πιάνω λίγο αδιάβαστη.

Φαίη Μαυραγάνη: Δηλαδή, οι καταγγελίες ήταν «δεν πληρωνόμαστε», «είναι συνθήκες μεσαιωνικές εργασίας», και, εν πάση περιπτώσει, υπήρχαν και κάποιες αιχμές για εσάς, ότι φερόσασταν με κάπως αυταρχικό τρόπο. Σας είπα, τα ξαναδιάβασα και εχθές για να τα φρεσκάρω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ θα σας πω ότι μάλλον κάποιες μεσημεριανές εκπομπές αυτού του καναλιού παρακολουθήσατε, και όχι το…

Φαίη Μαυραγάνη: Τα διάβασα από την ανακοίνωση του επικεφαλής της νεολαίας… Αν λάθος τα έγραψε, λάθος τα διάβασα κι εγώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει ούτε συγκροτημένη «Νεολαία», με την έννοια του οργάνου ούτε «επικεφαλής». Τα γεγονότα ουσιαστικά εκτυλίχθηκαν με μια αφορμή μιας δικής μας καταγγελίας, καταγγελίας, δηλαδή, που έκανε ο Διαμαντής Καραναστάσης και εγώ σε σχέση με μια πολύ οργανωμένη, από πολλών μηνών εκτυλισσόμενη απόπειρα υπονόμευσης, μια επίθεση στην Πλεύση Ελευθερίας, από γνωστά πρόσωπα και του δημοσιογραφικού χώρου και του επικοινωνιακού χώρου και του πολιτικού χώρου. Με αφορμή αυτή την καταγγελία μας, η οποία είναι απολύτως εμπεριστατωμένη και βρίσκεται και στη Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά προσκαλέσαμε μια υπόγεια επίθεση, η οποία εκτυλισσόταν, να εκδηλωθεί. Και εκδηλώθηκε. Και φάνηκε ποιοι άνθρωποι είχαν απολύτως εξαγοραστεί, ποιοι άνθρωποι είχαν προσεγγιστεί, ποιοι άνθρωποι δεν είχαν τις αντιστάσεις. Εγώ έκανα, κυρία Μαυραγάνη, στις 31 Δεκεμβρίου, έναν απολογισμό. Και είπα ότι δεν θα είναι μαζί μας αυτοί που βρέθηκαν λίγοι – σε αντιστάσεις, σε ήθος, σε έρμα.

Φαίη Μαυραγάνη: Απορία: Επειδή αυτά που λέτε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου…

Φαίη Μαυραγάνη: Όχι, να το θέσω για να απαντήσετε εν συνόλω. Είστε νομικός και τα ξέρετε καλύτερα από μένα, θα μπορούσαν να είναι και μηνύσιμα αν κάποιος πει ότι εξαγοράστηκε ο άλλος. Αντέδρασαν αυτοί οι άνθρωποι γι’ αυτές τις κατηγορίες;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακούστε, καταρχάς επειδή μιλήσατε για μια καταγγελία κάποιου δήθεν επικεφαλής Νεολαίας. Όχι. Το παιδί αυτό είναι ένας νεαρός ασκούμενος δικηγόρος. Ουδέποτε, φυσικά, εργάστηκε στην Πλεύση Ελευθερίας, όπως δεν εργάστηκε κανείς στην Πλεύση Ελευθερίας, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει εργαζομένους. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κόμμα που δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος, είναι ένα κόμμα υπό συγκρότηση, δεν έχει και δεν είχε εργαζομένους, και, φυσικά, ο άνθρωπος αυτός, που εργάζεται σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο…

Φαίη Μαυραγάνη: Το ήξεραν ότι είναι στο πλαίσιο εθελοντισμού αυτή η προσπάθεια;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου. Όχι, μα δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Αυτό είναι ένα παραγγελμένο κείμενο και απάντηση στη δική μας καταγγελία. Για να μη μιλήσετε εσείς και για να μη με ρωτάτε σήμερα για τη δική μας καταγγελία…

Φαίη Μαυραγάνη: Όχι, να πείτε και για τη δική σας…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για να μη με ρωτάτε σήμερα για τη δική μας καταγγελία και να με ρωτάτε για ένα παιδί, το οποίο 15 ημέρες πριν «καταγγείλει», είχε κάνει μια δημόσια ανάρτηση, στα γενέθλιά μου, στις 8 Δεκέμβρη, στην οποία μου έπλεκε το εγκώμιο. Αυτό είναι ένα θλιβερό φαινόμενο. Πιο πολύ από όλα, λυπάμαι, γιατί, όταν νέοι άνθρωποι εμφανίζονται σε μια τέτοια διαθεσιμότητα απέναντι σε συμφέροντα που κινούνται με αυτόν τον τρόπο…

Φαίη Μαυραγάνη: Να μην αφήνουμε σκιές: Από ποιους εξαγοράστηκαν και ποια συμφέροντα είναι αυτά που τους ποδηγέτησαν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταγγείλαμε πολύ συγκεκριμένα, κυρία Μαυραγάνη. Καλό είναι να τα δείτε, γιατί είναι πια τρεις εβδομάδες, καταγγείλαμε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της δήθεν αντιμνημονιακής και επαναστατικής και δήθεν αριστερής τροχιάς, καταγγείλαμε τα πρόσωπα, όχι τους χώρους, και τις δήθεν ανεξάρτητες δημοσιογραφικές…

Φαίη Μαυραγάνη: Αντίδραση υπήρχε στις καταγγελίες σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, αντίδραση δεν υπήρχε, υπήρχε ενεργοποίηση ακριβώς των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι να σας επισημάνω ότι, φυσικά, δεν έφυγαν στα τέλη του χρόνου. Τα παιδιά αυτά, ακριβώς επειδή εντοπίστηκε ότι είχαν προσεγγιστεί και είχαν πάρει μέρος σε μια πολύ χυδαία επίθεση από Διαδικτύου, είχαν απομακρυνθεί από την Πλεύση Ελευθερίας από τις αρχές Νοέμβρη.

Φαίη Μαυραγάνη: Να μην αναλωθούμε άλλο σε αυτό, να πάμε παρακάτω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, αλλά καλό θα ήταν να το αποκαταστήσετε, γιατί, επί τρεις εβδομάδες, μου θυμίζει λιγάκι το βενζινάδικο και μου θυμίζει διάφορες τέτοιες ιστορίες.

Φαίη Μαυραγάνη: Μακριά από εμάς και σε καμία περίπτωση, σας ρωτάμε για να το ξεκαθαρίσουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όταν παρακολουθώ, και, μάλιστα, από συγγενικά πρόσωπα άλλων ανθρώπων των media, να γίνονται ακόμα και σκετς – σε αυτό εδώ το κανάλι…

Φαίη Μαυραγάνη: Τι σκετς; Δεν έχω παρακολουθήσει, επιτρέψτε μου…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …ακόμα και σκετς σε μεσημεριανές εκπομπές για τους δήθεν μεσαιωνικούς όρους εργασίας, τις συνθήκες γαλέρας, σε ένα κόμμα που δεν έχει εργαζομένους…

Φαίη Μαυραγάνη: Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εντάξει, νομίζω ότι μια αποκατάσταση θα πρέπει να γίνει.

Φαίη Μαυραγάνη: Είστε εδώ και γι’ αυτό σας ρωτώ και γι’ αυτό απαντάτε. Ειλικρινά, δεν ξέρω για ποιο σκετς μιλάτε, αλήθεια σας λέω. Να πάμε, λοιπόν, τώρα, στο σήμερα. Η σκέψη και το πλάνο το δικό σας, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ποια είναι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Μαυραγάνη, η δική μας η σκέψη, η στόχευση και η έγνοια είναι το μέλλον. Πάντοτε με αναφορά και με επίγνωση του παρελθόντος, πάντοτε με γείωση στο παρόν. Εμείς, τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα κάνουμε μια σειρά από ενέργειες που κατατείνουν ακριβώς σε αυτό που σας είπα πριν, στο να αξιοποιηθεί όλο αυτό το ανθρώπινο και κοινωνικό δυναμικό, που είναι σε μια εγρήγορση και είναι σε μια διάθεση ενεργοποίησης και προσφοράς.

Φαίη Μαυραγάνη: Πώς έρχεται αυτό το δυναμικό; Υπάρχει ένα άνοιγμα του κόμματος μέσω του Διαδικτύου; Αυτοί που ενδιαφέρονται, πώς έρχονται;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω. Το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό μας εργαλείο, που χτυπήθηκε μέσα από αυτή την κατάσταση, αλλά αποκαθίσταται σιγά-σιγά. Στις 30 του μήνα θα κάνουμε μια μεγάλη εκδήλωση που θα…

Φαίη Μαυραγάνη: 30 Γενάρη, τώρα λέτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, 30 Γενάρη, την ερχόμενη Δευτέρα, στο The Hub, στο κέντρο της Αθήνας. Θα ανακοινώσουμε τα επόμενά μας βήματα, θα κάνουμε και έναν απολογισμό τής μέχρι τώρα πορείας. Και μέσα στον Φλεβάρη θα γίνει μια μεγάλη διαδικασία, πανελλαδική, ενώ, παράλληλα, θα κάνουμε μια σειρά από εξορμήσεις σε όλη την Επικράτεια. Τις κάνουμε σε όλο αυτό το διάστημα και θα τις εντείνουμε τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, να σας πω ότι προχωράει η πρωτοβουλία «Δικαιοσύνη για Όλους», έχει κατατεθεί το Καταστατικό του σωματείου στο Ειρηνοδικείο, προκειμένου να μπορέσουμε να παρέμβουμε στις μείζονες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος που έχουμε ανακοινώσει, δηλαδή στις γερμανικές οφειλές, στην υπόθεση της Siemens, που έχει προσδιοριστεί για τον Φλεβάρη, στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, και βέβαια, στη μεγάλη υπόθεση που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια και στο Χρέος.

Φαίη Μαυραγάνη: Επειδή μας πιέζει ο χρόνος, θέλω δύο τελευταίες ερωτήσεις να σας κάνω. Η μία έχει να κάνει με τα μέσα, με τον ΔΟΛ, και την τοποθέτηση του κυρίου Μουλόπουλου. Πώς το κρίνετε όλο αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ έχω πει, νομίζω εγκαίρως, πολύ πολύ νωρίς, από το 2015, ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να στήσει τη δική της διαπλοκή. Και έχει σε αυτή την επιθυμία της και σε αυτή την επιχείρηση πρόθυμους συμμάχους και τα σημερινά μέσα ενημέρωσης και αυτά που συγκροτούνται ad hoc. Η τραγωδία-παρωδία, που παρακολουθήσαμε με τις τηλεοπτικές άδειες και που ήδη πια εκτραχύνεται, διότι έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος αλλάζει τώρα πια τον αριθμό των αδειών…

Φαίη Μαυραγάνη: …πήγαμε στις έξι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …διαπραγματεύεται περίπου όπως στο παζάρι, είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Βέβαια, τι να περιμένεις από ανθρώπους οι οποίοι ακόμα και το φαίνεσθαι το προσαρμόζουν στο περιβάλλον τους, είναι πια ο χαμαιλεοντισμός σε επίπεδο τραγέλαφου. Έβλεπα…

Φαίη Μαυραγάνη: Λέτε για τη γραβάτα του κ. Παππά στην Αμερική;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είδατε πώς με καταλάβατε; Αμέσως. Την κόκκινη γραβάτα, ασορτί με τον Τραμπ, στην Αμερική. Εδώ, επανάσταση χωρίς γραβάτα, αλλά με επικύψεις στους δανειστές. Σε σχέση, λοιπόν, με το κομμάτι των media, νομίζω ότι όλοι παρακολουθούμε να στήνεται αυτή η νέα διαπλοκή. Σε αυτή τη νέα διαπλοκή επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο και νέα πρόσωπα του πολιτικού και επικοινωνιακού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε η επίθεση που μας έγινε, ακριβώς γιατί η Πλεύση Ελευθερίας δεν θέλησε να είναι ούτε ενεργούμενο ούτε επηρεαζόμενο πολιτικό κόμμα από τέτοιου είδους συμφέροντα – και αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβουν όλοι πολύ καλά, αν δεν το είχαν καταλάβει. Από την άλλη πλευρά, εκείνο το οποίο υπονομεύεται σταθερά είναι το δικαίωμα των ίδιων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην αχειραγώγητη, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Και γι’ αυτό το δικαίωμα εμείς δεν θα μείνουμε άπραγοι. Δεν μπορεί να εμποδίζεται ο πολίτης από την υπερπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει.

Φαίη Μαυραγάνη: Σας ευχαριστώ θερμά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά.