Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την «Πλεύση Ελευθερίας» στο CNN Greece (09/05/2016)

Πλεύση Ελευθερίας

Ανδρέας Παναγόπουλος: Κυρίες και κύριοι, γεια σας. Στο στούντιο του CNN Greece φιλοξενούμε την Πρόεδρο της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’, την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλώς ήρθατε στο στούντιό μας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλώς σας βρήκα.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Είναι μόλις λίγες εβδομάδες που έχετε ανακοινώσει το κόμμα σας, την ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ και, προσπαθώντας, ανατρέχοντας στο παρελθόν, να δω τι γίνεται με τα ονόματα κομματικών σχηματισμών κ.ο.κ., διαπίστωσα ότι συνήθως τα κόμματα έχουνε βαρύγδουπα ονόματα, αυτό το ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ εμένα μού κάνει κάτι ρομαντικό. Πώς γίνεται και πώς το επιλέξατε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταρχάς να σας πω ότι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας” δεν είναι κόμμα κανενός, είναι ένα κόμμα-κίνημα, που θέλει να αποτελέσει κομμάτι της κοινωνίας, σάρκα από την σάρκα της κοινωνίας, να ενσαρκώσει το λαό. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ είναι στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της. Είναι μία μάχη απελευθέρωσης, είναι μία διαδικασία απελευθερωτική για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, για την προστασία εκείνων που αποτελούν τα πιο πολύτιμα, τα πιο ιερά μας κεκτημένα, εκείνα ακριβώς που βάλλονται σε αυτήν την εποχή, την ζοφερή περίοδο των μνημονίων.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Σύμφωνοι, αλλά, εγώ θα περίμενα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με βάση την εικόνα που είχα, τόσα χρόνια, ότι θα έκανε ένα κόμμα που θα ήταν πιο μέσα φορμαλιστικά, σε ένα αριστερό περιβάλλον, απουσιάζει από την διακήρυξη κάτι για την Αριστερά, υπάρχει μία ουδέτερη ιδεολογικοποίηση του κόμματος αυτού.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μόνο ουδέτερη δεν είναι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’. Όσο για την εικόνα που ενδεχομένως είχατε για εμένα, θα σας παραπέμψω στους συναδέλφους σας που έχουν διαμορφώσει για πολλούς ανθρώπους και για πολλά πράγματα, εικόνες όχι και τόσο αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν είναι καθόλου ουδέτερη.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Εγώ, πάντως, προσπαθώ να εκφράσω αυτό που θα φανταζόταν κάποιος για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μπορεί να το εκφράζω λάθος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν είναι καθόλου ουδέτερη και η λήψη θέσης σε αυτήν την ιστορική συγκυρία είναι ούτως ή άλλως μία διαδικασία, που συγκροτεί στάση ζωής. Ουδέτερο είναι να παρατηρείς την πραγματικότητα, να την περιγράφεις, ακόμη και να την ιδεολογικοποιείς, χωρίς να προσπαθείς να την αλλάξεις. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ θέλει να αλλάξει τις συνθήκες ζωής που αυτήν την στιγμή κατατρύχουν την ελληνική κοινωνία. Θέλει, κυρίως, να αποτινάξει, να αντιπαλέψει και να αποσείσει, να κατακρημνίσει αυτό το απολυταρχικό καθεστώς, που λέγεται καθεστώς των μνημονίων. Αν διαβάσατε την διακήρυξή μας, που στην περίπτωση που δεν την έχετε διαβάσει μπορείτε να…

Ανδρέας Παναγόπουλος: Εγώ έψαξα να βρω την λέξη αριστερά στην διακήρυξη, αλλά δεν την βρήκα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και γιατί την αναζητήσατε στην διακήρυξη;

Ανδρέας Παναγόπουλος: Πού θα έπρεπε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω στις πράξεις. Η ιστορία και η τοποθέτηση, αλλά και ο αυτοπροσδιορισμός, έχουν να κάνουν με το τι κάνει κανείς, και όχι με το τι λέει. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ …

Ανδρέας Παναγόπουλος: Άρα, δηλαδή, τα πανάκια, τα έξι Δέλτα, συμβαδίζουν με την Αριστερά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα έξι Δέλτα στα πανιά του καραβιού της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’ συμβολίζουν το καθένα και από μία αξία για την οποία παλεύουμε. Την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, με την έννοια και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άρσης της αδικίας, την Διαφάνεια, την προστασία των Δικαιωμάτων, τα Δικαιώματα, την Διαγραφή του χρέους και την Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Και νομίζω ότι κάθε ένα από αυτά τα Δέλτα, κάθε μία από αυτές τις αξίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αγώνες, με ιστορικές μάχες του λαού μας, και σηματοδοτεί πολλά.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Άρα, λοιπόν, την Αριστερά την βλέπεις από την πράξη, δεν χρειάζεται να είναι γραμμένη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι μόνο την Αριστερά, και την Αριστερά και την Δημοκρατικότητα και τον Πατριωτισμό και τον Ριζοσπαστισμό. Αυτά όλα είναι στοιχεία …

Ανδρέας Παναγόπουλος: Άρα πατριωτική αριστερά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας έλεγα ότι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν θέλει να βάλει τους ανθρώπους ούτε στην «προκρούστειο κλίνη», ούτε να τους εξετάσει για το αν είναι αρκετά αριστεροί ή αρκετά πατριώτες ή αρκετά δημοκράτες …

Ανδρέας Παναγόπουλος: Ναι, αλλά κάπου πρέπει να υπάρχει ένα στίγμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: … ή αρκετά ριζοσπάστες. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα όλα μαζί. Απευθυνόμαστε, κυρίως, σε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι, έτοιμοι, αποφασισμένοι να παλέψουν για την ζωή και το μέλλον μας. Είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ξανά την δημοκρατία και την ελευθερία.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Από αυτά που άκουσα, διάβασα από την ομιλία σας στο ΧΥΤΗΡΙΟ, το βράδυ που το ανακοινώσατε το κόμμα …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Την 19η Απριλίου.

Ανδρέας Παναγόπουλος: … διαπίστωσα, διέγνωσα, ότι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν είναι ένα κόμμα που θέλει να κινείται στον χώρο γης αντίδρασης, της διαμαρτυρίας, αλλά επιδιώκει να κυβερνήσει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το λέμε ρητά.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Αυτή η κυβερνησιμότητα πώς μπορεί να προκύψει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μόνο μέσα από τον λαό και την κοινωνία. Μόνο μέσα από διαδικασίες …

Ανδρέας Παναγόπουλος: Προφανώς ο λαός και η κοινωνία μπορούν να σας δώσουν την δύναμη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, όχι, δεν αναφέρομαι σε μία δύναμη εξ αναθέσεως, ούτε εξ αντανακλάσεως. Μιλώ για μία δύναμη από την συμμετοχή. Δεν είναι τυχαίο, κύριε Παναγόπουλε, ότι οι άνθρωποι που στάθηκαν στο ύψος της ευθύνης τους, του καθήκοντός τους, κυρίως αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται και καταλύεται η δημοκρατία, ήταν κυρίως, κατά κύριο λόγο, άνθρωποι βγαλμένοι μέσα από την κοινωνία, όχι μέσα από κομματικούς σωλήνες, όχι μέσα από κομματικούς μηχανισμούς. Και αυτή είναι η παράμετρος, η καταλυτική, και ταυτόχρονα η ειδοποιός σε σχέση με την ποιότητα και το περιεχόμενο της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’. Θέλει ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους να φέρει στο προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Θέλετε να κυβερνήσετε. Εκλογές πότε βλέπετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα σας έλεγα ότι αρέσκομαι στο να κάνω το μέντιουμ και να προβλέπω.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Δεν θέλω να κάνετε, ακριβώς, τον μάντη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα κόλπα και τις μεθοδεύσεις και τα τεχνάσματα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Έχει, άλλωστε, αποδείξει ότι μοναδικό κίνητρο και μοναδική κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη για την εξουσία. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι θα κάνουν το παν για να παραμείνουν στην εξουσία, Την ίδια στιγμή εκτιμώ ότι δεν θα αντέξουν για πολύ στην εξουσία.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Θα κατέβετε μόνη σας στις εκλογές, γιατί στις προηγούμενες κατεβήκατε με την ΛΑ.Ε., ως συνεργαζόμενη, τώρα επιλέξατε να κάνετε τον δικό σας φορέα, ή να ηγείσθε ενός φορέα …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην το λέτε έτσι, ως δικό μου.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Κατάλαβα ότι σας ενοχλεί, ναι. Αλλά έτσι έχουμε συνηθίσει να το λέμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω. Δεν με ενοχλεί, απλώς θα ήθελα μπει στις διαστάσεις του. Με ποια έννοια; Στην ζωή μου δεν είχα ποτέ ούτε την φιλοδοξία, ούτε το απωθημένο να ηγούμαι. Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι στον κάθε άνθρωπο αναλογεί μία ιστορική ευθύνη, απέναντι στην οποία πρέπει να στέκεται. Θεώρησα ότι μού αναλογούσε η ευθύνη αυτής της πρωτοβουλίας, καθόλου δεν αυτοπροσδιορίζομαι μέσα από μία ταύτιση με αρχηγικές θέσεις. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε από την ευθύνη μας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να παριστάνουμε ότι όλα μπορούν να γίνουν, ακόμη και χωρίς να πάρει κανείς καμμία πρωτοβουλία. Την ίδια ώρα θεωρώ ότι το στοίχημα της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’ είναι ακριβώς να επιτύχει μία πολύ πολύ μαζική συλλογική και μαζική, συμμετοχή της κοινωνίας. Για αυτό το στοίχημα έχουμε τα πιο θετικά δείγματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από την έναρξη, δηλαδή, της ανακοίνωσης αυτής της διαδικασίας. Για αυτό που με ρωτάτε, αν θα συνεργαστούμε και με ποιον, ο πρώτος μας σύμμαχος …

Ανδρέας Παναγόπουλος: Προεκλογικά, όχι μετεκλογικά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: … ο πρώτος μας σύμμαχος και η πρώτη συμμαχία είναι με τον λαό. Είναι με την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, ήδη στην διακήρυξή μας, χαράσσουμε το πλαίσιο και την πορεία με βάση το ιδεατό και το ιδανικό που είναι μία πλατιά συμμαχία πολιτικών, κοινωνικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων, που πρέπει να ενισχυθούν και να συμβάλουν στην συγκρότηση ενός μετώπου. Αυτός είναι και ο τρόπος, προκειμένου να ανατραπεί συνολικά και σαρωτικά αυτός ο ζυγός που λέγεται Μνημόνιο.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Άρα καταλαβαίνω, εγώ το λέω, μπορεί να μην το λέτε εσείς, ότι είστε ανοιχτή, ή επιδιώκετε να δημιουργήσετε ένα μέτωπο και από άλλα κόμματα, από άλλους φορείς, από άλλους σχηματισμούς, προεκλογικά για να διεκδικήσετε την ψήφο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας λέω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στις εκλογές. Σας λέω ότι θα συμπράξουμε και θα συμβάλουμε στο να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές, πολιτικές και κινηματικές δυνάμεις, οι οποίες εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση και τον ίδιο σκοπό. Ούτε παριστάνουμε ότι έχουμε την αυθεντία ή την “μοναρχία” στην αντιμνημονιακότητα, ούτε παραγνωρίζουμε την σημασία άλλων δυνάμεων, που εργάζονται από άλλο μετερίζι, ενδεχομένως από άλλη οπτική γωνία, ή και με άλλη, διαφορετική τοποθέτηση προς τον ίδιο σκοπό.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Είπατε “όχι Μνημόνιο”, είναι γνωστή η θέση σας, είναι καθαρή εδώ και μήνες, ίσως και χρόνια, και πριν την ανάληψη της εξουσίας, την πρώτη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κόντρα στο Μνημόνιο το βασικό ερώτημα που υπήρχε πάντα, ωραία και τι νόμισμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ερώτημα.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Υπήρχε ένα ερώτημα στην δημόσια σφαίρα, δεν υπήρχε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω. Δε νομίζω ότι αυτό είναι ένα εύστοχο ερώτημα. Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι ένα αποπροσανατολιστικό ερώτημα, όταν αντιπαλεύεις μία απολυταρχία. Το να ρωτά κανείς “και απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τι νόμισμα; Απέναντι στη ναζιστική κατοχή, τι νόμισμα; Απέναντι στην δικτατορία των συνταγματαρχών, τι νόμισμα”;, κατά την άποψή μου είναι ένα ερώτημα που υποβαθμίζει το μέγεθος της μάχης που έχουμε να δώσουμε. Και αποπροσανατολίζει σε σχέση με το ζητούμενο. Και το ζητούμενο δεν είναι μία οικονομική ανάπτυξη ή ανάκαμψη: αυτά είναι μία συμπαρομαρτούσα στόχευση. Το πρώτο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Και εγώ μπορώ να δεχθώ, βεβαίως, να ακούσω ανθρώπους, που ενδεχομένως θα πουν ‘’δεν έχει σημασία να ζούμε ελεύθεροι, είναι καλύτερα να ζούμε δούλοι και να απολαμβάνουμε αυτά που θεωρούμε, τα ελάχιστα κεκτημένα, που συνεχώς αφαιρούνται, ή ότι “είναι καλύτερα να ζούμε σε μία πραγματική οικονομική δικτατορία, προστατεύοντας ένα νόμισμα.” Είναι μία άποψη, με την οποία έχω ευθεία αντίθεση, απόλυτη αντίθεση. Θεωρώ ότι το πρώτιστο για το οποίο πρέπει να παλέψουμε είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Με ποιο νόμισμα μπορεί αυτή η μάχη να δοθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις, κατά την άποψή μου, δεν είναι το νόμισμα εκείνο που προσδιορίζει την μάχη. Όταν, όμως, το νόμισμα, χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά, ως όπλο εναντίον του λαού, τότε είναι αυτονόητο ότι πρέπει και ο λαός αυτός και η κοινωνία αυτή και η ηγεσία της να εξασφαλίσουν εκείνα τα μέσα, εκείνες τις εναλλακτικές, που θα επιτρέψουν να αποκρουσθούν και οι εκβιασμοί και οι εχθροπραξίες.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Αναθεωρήσατε κάτι, ασκώντας εφαρμοσμένη πολιτική; Έξι-οκτώ μήνες, ήσασταν στην εξουσία, συμμετείχατε στα υψηλότερα κλιμάκια, μπορεί να μην κυβερνούσατε, αλλά ως Πρόεδρος της Βουλής είχατε σημαντικό ρόλο. Αναθεωρήσατε κάποιες από τις απόψεις που είχατε στο παρελθόν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Όχι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν αναθεώρησα, αντίθετα θα σας έλεγα ότι ενισχύθηκε η πεποίθησή μου ότι αν είσαι πράγματι αποφασισμένος να εφαρμόσεις αυτά που λες και αν είσαι πράγματι αποφασισμένος να διεκδικήσεις, από μία θέση εξουσίας πολιτειακής, γιατί η ηγεσία της Βουλής είναι μία θέση πολιτειακής εξουσίας – κυρίως, είναι μία θέση υψίστης πολιτειακής ευθύνης – έχεις την δυνατότητα να κάνεις πάρα πολλά πράγματα.

Η δική μου εμπειρία είναι ότι εκείνο που ουσιαστικά καθόρισε το πόσο μακριά πήγαν αυτά τα πράγματα, ήταν η βίαιη διακοπή της θητείας μου από την σκηνοθεσία εκλογών μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των δανειστών.

Όμως:

-και η Επιτροπή για το χρέος έγινε, λειτούργησε και απέφερε αποτελέσματα.

-Και η Επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές έγινε, λειτούργησε και απέφερε αποτελέσματα και ανέδειξε αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

-Και η υπόθεση SIEMENS ανασύρθηκε και θα μπορούσαμε να έχουμε οδηγηθεί σε αποτελέσματα, εάν δεν μπλόκαραν την προσαγωγή του κυρίου Στουρνάρα, όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, πλην των βουλευτών που είχαμε απομείνει να υπερασπιζόμαστε τις αρχικές μας θέσεις και γραμμές.

-Και η Βουλή άνοιξε στην κοινωνία και οι συνεδριάσεις γίνονταν αλλιώς και οι πολίτες άρχισαν να γίνονται κοινωνοί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να επανασυνδέονται με την δημοκρατική λειτουργία.

-Και υποδεχθήκαμε στην Βουλή πολλές κοινωνικές δυνάμεις.

-Και διαδικασίες διαφάνειας άνοιξαν.

Με λίγα λόγια,

-Και εξοικονομήθηκαν 12 εκατομμύρια ευρώ, από έναν συνολικό προϋπολογισμό 86 περίπου εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, και χωρίς μείζονα προσπάθεια. Θέλω να πω, τι; Ότι όταν είναι κανείς αποφασισμένος και όταν εφαρμόζει αυτά που λέει και δεν κοροϊδεύει, μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Εμένα αυτή η θητεία και αυτή η πορεία μου εμπέδωσαν απόλυτη πεποίθηση ότι τα πάντα είναι εφικτά.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Πριν κλείσουμε, είμαστε την επόμενη, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και λίγες ώρες πριν αποφασίσει το Eurogroup τι θα γίνει. Εσείς, εικάζω και καταλαβαίνω, ότι διαφωνείτε απόλυτα και ρητά με όσα έχουν ψηφισθεί χθες στην Βουλή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ασφαλώς.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Θεωρώντας τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό αυτή η κυβέρνηση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα πάντα.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Τα πάντα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα πάντα θα μπορούσε να τα κάνει διαφορετικά. Δυστυχώς, επέλεξε να κάνει τα ίδια και τα ίδια. Έφτιαξε μία Βουλή όπως την ξέρανε, κατά την μνημειώδη ρήση του κυρίου Παυλόπουλου προς τον κύριο Βούτση. Έκανε μία διαδικασία, όπως την ξέραμε και την καταγγέλλαμε, με τροπολογίες της ντροπής, που ήρθαν νύχτα ακόμα και για εξυπηρετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Είναι ντροπή σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που αφορά το μέλλον των νέων και των επόμενων γενεών, να βολεύονται οι ευθύνες του κυρίου Σταθάκη με βουλευτικές τροπολογίες που γίνονται δεκτές από την Κυβέρνηση. Είναι ντροπή να προσγειώνονται βροχή οι τροπολογίες της νύχτας για διάφορες εξυπηρετήσεις. Είναι ντροπή να υπονομεύεται το μέλλον των νέων γενεών. Είναι ντροπή να απαξιώνεται η δουλειά εκείνων που βαίνουν προς την συνταξιοδότηση. Και είναι ντροπή να παραδίδονται στην ανασφάλεια και σε συνθήκες διακύβευσης της αξιοπρέπειάς τους οι άνθρωποι που κατέθεσαν τον ιδρώτα και τον μόχθο τους για μια ολόκληρη ζωή. Και είναι ντροπή όλα αυτά να γίνονται, βεβαίως, στο όνομα ενός δήθεν ριζοσπαστισμού. Μίας δήθεν αριστερής πολιτικής και μίας δήθεν πάλης. Ξέρετε σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζουμε την μεγάλη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να θυμίσουμε και σε αυτήν την Κυβέρνηση ότι οι μεγάλες νίκες ήρθαν μέσα από μεγάλες μάχες, μεγάλες δοκιμασίες και μεγάλες θυσίες. Δεν ήρθαν μέσα από τα μεγάλα ΝΑΙ και την μεγάλη παράδοση. Ή την μεγάλη προδοσία.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Θα κλείσω λέγοντας ότι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ αν είναι ρομαντικό ή όχι δεν μου απαντήσατε και το έχω σημειώσει. Και ότι σε αυτό εδώ το φυλλάδιο βλέπω ως κυρίαρχα χρώματα το μωβ και το γαλάζιο, δεν υπάρχει κόκκινο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι τα χρώματα, κύριε Παναγόπουλε, είναι πολλά και σίγουρα δεν είναι τα χρώματα που προσδιορίζουν την ταυτότητα. Ωστόσο, θα συμφωνήσετε, νομίζω, μαζί μου ότι τα χρώματά μας είναι πολύ όμορφα και παραπέμπουν σε πολύ όμορφες σκέψεις και ιδέες. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν είναι μία ρομαντική σκέψη, είναι μία μάχη. Ότι οι μάχες όλες διαπνέονται …

Ανδρέας Παναγόπουλος: Το όνομα έχει έναν ρομαντισμό, αποπνέει έναν ρομαντισμό, τουλάχιστον σε εμένα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχει τον ρομαντισμό του ιδεαλισμού και θα μού επιτρέψετε να σας πω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ρεαλιστικό από τον ιδεαλισμό. Αύριο (Τρίτη) θα έχουμε μίαν εκδήλωση, που θα μιλήσουμε για την πολιτική ανυπακοή. Η πολιτική ανυπακοή είναι ένα καθήκον σήμερα απέναντι σε αυτά τα πραγματικά ανθρωποκτόνα μέτρα. Είναι μία μάχη αυτοτελής, που πρέπει να δώσει η κοινωνία. Αύριο στις 7:30 στο Αίτιον, στην Πλάκα, στην Τζιραίων 10, θα συζητήσουμε για αυτά τα θέματα και προσκαλώ να έρθετε.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη που μας δώσατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να είστε καλά.

Ανδρέας Παναγόπουλος: Κυρίες και κύριοι. Ήταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πρόεδρος της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’, στην πρώτη της συνέντευξη στο CNN Greece.