Zωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στον Status Fm Θεσσαλονίκης (17/11/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στον Status 107,7 και στον Δημήτρη Βενιέρη.

 

Δημήτρης Βενιέρης: Να καλημερίσουμε, λοιπόν, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία είναι στη γραμμή. Καλημέρα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλή σας μέρα, κύριε Βενιέρη.

Δημήτρης Βενιέρης: Είστε καλά καταρχάς;  Σε ποια φάση σας βρίσκω; Γιατί εγώ είμαι σε φάση καραντίνας προσωπικά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όλοι πρέπει να είμαστε σε φάση καραντίνας, είναι κρίσιμα τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολη η περίοδος που διανύουμε, είναι μεγάλος ο κίνδυνος για την υγεία των συνανθρώπων μας, όλων μας, και πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί και υπεύθυνοι.

Δημήτρης Βενιέρης: Μου αρέσει, γιατί τώρα πιο απελευθερωμένη τοποθετείστε κατ’ αυτό τον τρόπο, διότι τα συντρόφια σας τα προηγούμενα το είδαν λίγο διαφορετικά το όλο σκηνικό. Τέσσερις – πέντε μέρες έχουμε μπλέξει λίγο τα πράγματα και μπλέξαμε λίγο την επιστήμη με την πολιτική, την πολιτική με το Σύνταγμα, το Σύνταγμα με τις σκοπιμότητες και ευτυχώς ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και πιστεύω προσωπικά, θα μου πείτε εσείς, περιττό ήταν να πάει η υπόθεση εκεί. Πήγε ωστόσο και βγήκε  η σχετική απόφαση. Πώς το είδατε όλο αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, η άποψή μου είναι ότι, είναι μία εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη το να προσκαλείς σε αυτή τη συγκυρία σε πορείες και διαδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα. Η Επέτειος του Πολυτεχνείου που σήμερα γιορτάζουμε είναι μια σπουδαία επέτειος για τη Δημοκρατία. Γιορτάζουμε και τιμούμε μια πράξη μεγαλειώδη των φοιτητών. Αυτό το οποίο συνέβη τις τελευταίες μέρες, δηλαδή κάποια Κόμματα να επιχειρούν να καπηλευθούν αυτή την πράξη και μάλιστα να φτάνουν μέχρι το σημείο να διεκδικούν να διαδηλώσουν, να κάνουν την Πορεία στο όνομα όλων μας, είναι κατά τη γνώμη μου και προσβλητικό για τους πολίτες, γιατί η Επέτειος ανήκει στους πολίτες, ανήκει στους ανθρώπους, δεν ανήκει στα Κόμματα, είναι και επικίνδυνο και θα έλεγα εγκληματικό, στο βαθμό που από τέτοιες εκδηλώσεις σε αυτή την περίοδο γνωρίζουμε καλά ότι μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.

Όσο για το ζήτημα που θέσατε της συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας, εγώ έχω σαφή άποψη. Αν έβγαινε μία τέτοια αστυνομική διάταξη εν καιρώ κανονικής αν θέλετε λειτουργίας των πραγμάτων, θα ήταν σαφέστατα αντισυνταγματική. Σε αυτήν την περίοδο, δηλαδή σε περίοδο lockdown όπου έχουν περιοριστεί και σωστά πάρα πολλές δραστηριότητες και πολλά δικαιώματά μας και έχουμε οι ίδιοι δεχθεί να τα περιορίσουμε αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να προστατεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων, η διάταξη αυτή ήταν εντελώς περιττή και για αυτό κατά τη γνώμη μου προκλητική.

Δημήτρης Βενιέρης: Να ρωτήσω κάτι το οποίο για μένα έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία γιατί χάσαμε λίγο την έννοια των λέξεων και των εννοιών θα έλεγα. Μάλλον έχουμε μπερδέψει λίγο τις έννοιες, κυρία Κωνσταντοπούλου. Έγινε πολύς λόγος τούτες τις μέρες με αφορμή την απόφαση αυτή, ότι έχουμε Χούντα, ότι αυτά δεν έχουν ξαναγίνει, ότι μόνο στη Χούντα γίνονται αυτά τα πράγματα, σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, πολύς θόρυβος νομίζω, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, δηλαδή πολύς θόρυβος για το τίποτε. Όλη αυτή η ιστορία δεν έβγαλε τίποτε. Και θα ήθελα την άποψή σας. Δηλαδή έχετε τόσους εκεί, έχετε, υπάρχουν τόσοι συνταγματολόγοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοποιημένοι, άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν, δεν υπήρξαν λέτε κάποιοι να πούνε στον Πρόεδρε, «Πρόεδρε θα εκτεθούμε»;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, με συγχωρείτε αλλά, νομίζω ότι όταν μιλάτε για ένα Κόμμα το οποίο παραβίασε το Σύνταγμα τόσο απροκάλυπτα, τόσες φορές, παραβίασε την ετυμηγορία του Δημοψηφίσματος, παραβίασε όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, έφερε ξανά και ξανά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αντισυνταγματικές διατάξεις, περιέστειλε ελευθερίες, δικαιώματα κεκτημένα, φυσικά χρησιμοποίησε, το φυσικά το λέω με ειρωνεία βέβαια, χρησιμοποίησε ξανά και ξανά και αστυνομική βία και καταστολή ακραία και απαγορεύσεις…

Δημήτρης Βενιέρης: Ναι, για άλλο λόγο κυρία Κωνσταντοπούλου σας το θέτω, δηλαδή δεν γνώριζαν, οι ίδιοι, αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με τη νομική, με το Σύνταγμα και λοιπά, γύρω από τον κύριο Τσίπρα, ότι αυτή η ιστορία θα καταλήξει παρωδία και θα εκτεθούν, να πούνε στον ΠρόεδρΟ «ξέρεις Πρόεδρε, να το αφήσουμε εδώ, γιατί δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα»; Δεν γνώριζαν; Είναι από τις φάσεις όπου δεν λένε στον Πρόεδρο κάποια πράγματα φοβούμενοι τις επιπτώσεις; Δεν καταλαβαίνω πώς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου, κύριε Βενιέρη, είναι ότι όταν έχεις εκτεθεί κατ’ αυτό τον τρόπο και αυτό θέλω να υπογραμμίσω, όταν έχεις εκτεθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν σε νοιάζει να ξανά-εκτεθείς. Και αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει τον αριστερό του εαυτό, έχοντας δείξει όμως ποια είναι η πραγματική του θέση απέναντι και στο Σύνταγμα το οποίο καταπάτησε και στα δικαιώματα τα οποία κουρέλιασε. Όσο για τους Συνταγματολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, τι να σας πω; Να μιλήσουμε για τον κύριο Κατρούγκαλο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

Δημήτρης Βενιέρης: Μα είναι ο κύριος Κατρούγκαλος, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Δηλαδή, από την αρχή διεφάνη, εδώ μάλιστα μίλησαν και το ξέρετε καλά γιατί τα παρακολουθείτε, ο κύριος Μανιτάκης, μίλησε ο κύριος Αλιβιζάτος, δηλαδή και βγήκαν διάφοροι στο ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσουν αυτή την ενέργεια ως χουντικής έμπνευσης; Γιατί χάνουμε το περιεχόμενο των όρων. Αυτό με ενοχλεί. Δηλαδή, εγώ στα πιτσιρίκια μου τι θα πω; Τι είναι η Χούντα; Τι είναι ο Φασισμός; Μία κυβέρνηση η οποία λέει δεν θα γίνουνε συγκεντρώσεις γιατί έχουμε κορονοϊό; Αυτό είναι ο Φασισμός και η Χούντα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, σαφώς το να προσπαθείς να ταυτίσεις μία αστυνομική απόφαση που ελήφθη ξαναλέω εν μέσω lockdown, γιατί ξαναλέω, ότι μια τέτοια αστυνομική απαγόρευση εν μέσω κανονικών συνθηκών είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, δεν υπάρχει συζήτηση περί αυτού. Αλλά το να προσπαθείς να εξομοιώσεις μια τέτοια διάταξη που, θα το πω ξανά, είναι περιττή και προκλητική, με τα τανκς, είναι ύβρις και προς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και έδωσαν και έχασαν τη ζωή τους και την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, είναι ύβρις προς τους αγώνες συνολικά και, βεβαίως, δείχνει και το μέτρο της πλήρους πια διάστασης μεταξύ αυτών των ανθρώπων που παριστάνουν τους επαναστάτες και τους αριστερούς και της πραγματικής αγωνιστικότητας και μαχητικότητας. Από την άλλη, θα μου επιτρέψετε επειδή επικαλεστήκατε διάφορα πρόσωπα, έχω μεγάλη θα σας έλεγα διάσταση απόψεων με όλους αυτούς τους συνταγματολόγους οι οποίοι έχουν ταχθεί στα διάφορα κόμματα, έχουν κατά καιρούς και από θέσεις πολιτικές και αυτό ισχύει και για το ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία, έχουμε δει πολλούς συνταγματολόγους, κύριε Βενιέρη, να ξεχνούν το Σύνταγμα, να το παραβιάζουν όταν εκείνοι έχουν την εξουσία και, επομένως, θα σας έλεγα ότι είναι μειωμένης αξιοπιστίας συνολικά οι τέτοιου είδους αναλύσεις. Εμένα  μου αρέσει πιο πολύ όταν μιλώ για το Σύνταγμα να αναφέρομαι στο αίσθημα δικαίου…

Δημήτρης Βενιέρης: Ναι, αλλά στους δύο οι οποίοι… στους οποίους αναφέρθηκα, νομίζω ότι δεν ισχύουν αυτά που λέτε. Το ότι κάποια στιγμή μπορεί να ανέλαβαν κάποιον θώκο, γιατί σε ποιον θα αναθέσεις κάποια ζητήματα κρίσιμα; Σε έναν καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ενδεχομένως, έτσι; Δεν είναι απαραίτητο να ταυτιστεί με τον πολιτικό σου φορέα ή χώρο ένας ακαδημαϊκός καριέρας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, όλους αυτούς που αναφέρατε τους είχα καθηγητές, τους έχω ζήσει και τους έχω δει και να παραβιάζουν αυτά τα οποία δίδασκαν, οπότε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το αίσθημα δικαίου του πολίτη και νομίζω ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο σε αυτή την εποχή και εσείς ως πολίτης το εκφράζετε αυτό το κριτήριο…

Δημήτρης Βενιέρης: Βεβαίως και με έμφαση και ένταση πολλές φορές, ναι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το αίσθημα του πολίτη λοιπόν σε σχέση με το Σύνταγμα είναι πάρα πολλές φορές και καίριο και αλάθητο.

Δημήτρης Βενιέρης: Θα ήθελα το σχόλιό σας, δεν ξέρω αν το κάνετε, γιατί εμένα μου φάνηκε αρκετά αστείο όλο αυτό, για τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος τρεις μέρες πριν έλεγε πάση θυσία θα κατέβω και εχθές έβγαλε ανακοίνωση ο ίδιος, μόνο έκανε ένα βιντεάκι, δεν ξέρω αν το είδατε, αυτά τα…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν το είδα, θα το έχασα.

Δημήτρης Βενιέρης: Θα το χάσατε, είναι πάρα πολύ, αυτά τα… λίγη αλαζονεία, λίγη αυτό και λίγο είμαι ο καλύτερος απ’ όλους σας, όπου λέει, δεν πρέπει να πάμε, πρέπει να μείνουμε σπίτι και έμεινα… όταν το είδα νόμισα ότι είναι … πώς λέγεται… ότι είχε δεύτερη φωνή από κάτω, ότι ήτανε ντουμπλαρισμένη η φωνή του, αλλά ήταν ο ίδιος και δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω και πώς να το ρωτήσω. Δηλαδή, τι μήνυμα εισπράττει κανείς από έναν αριστερό, γιατί αριστερός λέει ότι είναι ο κύριος Βαρουφάκης, όταν σε τρεις μέρες από επαναστάτης λέει θα καθίσω σπίτι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταρχάς το να καθίσει κανείς σπίτι σήμερα είναι η υπεύθυνη πράξη. Το φαινόμενο ο κύριος Βαρουφάκης να αλλάζει αυτά που είπε το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ και να λέει τρία διαφορετικά πράγματα, είναι σύνηθες, δε νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Κατά τα άλλα θα σας έλεγα ότι και για αυτό έκανα και μια παρέμβαση χτες με ένα άρθρο μου, είναι εξαιρετικά προκλητικό ότι και ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Κουτσούμπας και ο κύριος Τσίπρας ουσιαστικά διεκδίκησαν να διαδηλώσουν και να κάνουν πορεία τα Κόμματά τους και οι ίδιοι προσωπικά, ο δε κύριος Βαρουφάκης έλεγε και το έλεγε εξαρχής ότι, εμείς θα πορευτούμε οι βουλευτές, δηλαδή  9 – 10 άνθρωποι και δύο στελέχη και θα ζητήσουμε από τα μέλη να μην κατέβουν. Αυτό είναι η πλήρης διαστροφή της Επετείου του Πολυτεχνείου και του μηνύματός του, που ήτανε η εξέγερση των φοιτητών μία ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη εξέγερση πηγαία, που τα Κόμματα της εποχής και τα Κόμματα της αριστεράς όχι μόνον δε τη στήριξαν, αλλά αρχικά την κατήγγειλαν και βλέπουμε σήμερα να προσπαθούν με αυτό τον τρόπο και το συγκεκριμένο Κόμμα και ο συγκεκριμένος αρχηγός στον οποίον αναφερθήκατε, να την καπηλευτούν και μάλιστα να λένε, «εγώ ως πολιτικός αρχηγός ή εγώ ως Κόμμα έχω πιο πολύ δικαίωμα να την τιμήσω την Επέτειο αυτή, απ’ ότι οι απλοί πολίτες». Όχι, δεν είναι έτσι. Οι πολίτες έχουν το πρωταρχικό δικαίωμα, αλλά αυτή είναι μία συγκυρία που θα πρέπει όλοι την Επέτειο αυτή να την τιμήσουμε αλλιώς και όχι θέτοντας σε διακινδύνευση την υγεία και των συνανθρώπων μας και τη δική μας.

Δημήτρης Βενιέρης: Πρέπει να σας πω ότι εδώ στα διάφορα social που έχω μπροστά μου και στο κινητό μου και στο λογαριασμό μου, έχετε πάρα πολλά θετικά σχόλια σήμερα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ.

Δημήτρης Βενιέρης: Μάλλον σας έκανε κακό η παρέα με τον Τσίπρα, γιατί τότε είχατε αρνητικά σχόλια. Τι να πω δεν ξέρω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, ότι μου έκανε κακό είναι αλήθεια, από την  άλλη πλευρά, κύριε Βενιέρη, εγώ δεν μετανιώνω για όσα έχω πει και υπερασπιστεί. Έχω αυτό το καλό και κακό, για αυτό και τα αρνητικά και τα θετικά σχόλια. Αυτό που πιστεύω το λέω πάντα, το λέω από θέση αρχής, δεν υπολογίζω το πολιτικό κόστος ούτε όταν είναι να αφήσω κάποιο θώκο, ούτε όταν είναι να πω αυτό το οποίο είναι το λογικό.

Δημήτρης Βενιέρης: Τελευταία ερώτηση, είστε πανέξυπνη και θα μου γλιστρήσετε αλλά εγώ θα την κάνω και εγώ όσο πιο έξυπνα μπορώ την ερώτηση. Θα μπορούσα να σας ζητήσω να πείτε πολλά αρνητικά για το Μητσοτάκη. Θα ήθελα να μου πείτε ένα θετικό αυτούς τους 18 μήνες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, το θετικό το είπα στην ώρα του και ήταν ότι έγινε στην αρχή αυτής της κρίσης και αυτής της Πανδημίας, έγινε μία καλή διαχείριση και υπήρξε ένα σωστό αντανακλαστικό να ακουστούν και να γίνουν σεβαστές οι εισηγήσεις των ειδικών. Δυστυχώς, αυτό το καλό δεν μπορώ να το επαναλάβω σήμερα, γιατί θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν συνέχισε αυτή την καλή αρχική πορεία, άφησε ανεκμετάλλευτο ένα διάστημα πολύ σοβαρό και σημαντικό από το Μάιο και μετά και θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη κυβερνητική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, σε σχέση με την πολύ μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού και την ασφυκτική πίεση πια που ασκείται στο Σύστημα Υγείας. Όμως…

Δημήτρης Βενιέρης: Αναρωτιέμαι ποιο θα ήταν το κακό, αν αυτό είναι το καλό για τον Μητσοτάκη, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όμως κύριε Βενιέρη, θα σας πω. Όχι, όχι κοιτάξτε, εγώ το λέω με πλήρη συνείδηση και με δικαιοσύνη και ξέρετε ότι δεν δίστασα και όταν έπρεπε να υπογραμμιστεί αυτό το οποίο ήταν θετικό να το κάνω. Αυτό που θέλω να πω όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είναι ώρα ούτε για αναθέματα, ούτε για έναν διαγωνισμό πολιτικό, ποιος φταίει περισσότερο, ποιος είναι ο περισσότερο ανεύθυνος ή ο περισσότερο υπεύθυνος, αυτή τη στιγμή προέχει να εκπεμφθεί ένα μήνυμα που είναι το μήνυμα της πρόνοιας και της προσοχής. Ο κόσμος πρέπει να προσέξει και εσείς επάνω στη Θεσσαλονίκη που υπάρχει αυτή η πολύ κρίσιμη πια  κατάσταση πρέπει να προσέξετε, όπως και εμείς εδώ και όλοι οι συνάνθρωποί μας στην χώρα και θα πρέπει βέβαια και η Κυβέρνηση άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες πάρα – πάρα πολύ αποφασιστικές στην ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Δημήτρης Βενιέρης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Κωνσταντοπούλου, καλό πρωινό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Καλή σας μέρα κύριε Βενιέρη.