Η ερώτηση του Αλέξανδρου Καζαμία για τις θέσεις της Κυβέρνησης στην COP28 στο Ντουμπάι (15/12/2023)

Πλεύση Ελευθερίας

Σε μια ερώτηση για τις θέσεις της Ελλάδας στη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα COP28, που πραγματοποιήθηκε από τις 30/11/23 ως τις 12/12/23 στο Ντουμπάι, προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 που διεξάγεται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Καζαμίας ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, που μαζί με τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη, να ενημερώσει το Σώμα για όσα ειπώθηκαν στη σπουδαία αυτή διάσκεψη, για τις θέσεις της Ελλάδας και τόνισε ότι αυτό συνδέεται άμεσα με τον προϋπολογισμό, καθώς υπάρχουν επανειλημμένες εκθέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και από άλλους οργανισμούς, οι οποίες υπολογίζουν τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στην οικονομία η κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικά ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι οι υπολογισμοί για τις οικονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από τις φετινές πυρκαγιές και πλημμύρες που είχαμε στην πατρίδα μας, δείχνουν ότι το ΑΕΠ, δηλαδή η οικονομία της χώρας θα ζημιωθεί κατά 1%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκπόνησε έκθεση που υπολογίζει πως, αν δεν αλλάξει η κατάσταση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να έχουμε μειώσεις του ΑΕΠ ετησίως από σήμερα μέχρι και το 2100 της τάξης του 6% κάτι που συνεπάγεται οικονομική καταστροφή.

Ο κ. Καζαμίας, προχωρώντας στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στα οξύμωρα που αναδείχθηκαν από την φετινή Διεθνή Διάσκεψη και είναι αποκαλυπτικά για τις προθέσεις των διοργανωτών απέναντι στο περιβάλλον, καθώς Προεδρεύων της διάσκεψης ήταν ο Υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της 12ης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Τη διφορούμενη αυτή επιλογή Προεδρεύοντος ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α, Αλ Γκορ απεκάλεσε «γελοία».

«Ποια ήταν η στάση της Ελλάδας σε όλα αυτά, στον διορισμό δηλαδή ενός τέτοιου προσώπου ως προεδρεύοντος της κορυφαίας αυτής διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα;» διερωτήθηκε ο κ. Καζαμίας.

Έτι περαιτέρω, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, που οι αποφάσεις της διάσκεψης, όσον αφορά τους στόχους για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων, ήταν απογοητευτικές. Η απόφαση στο ανακοινωθέν λέει ότι μέχρι το 2050 θα γίνουν «προσπάθειες μετάβασης» προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, την  ίδια στιγμή που όλοι οι επιστήμονες λένε πως αν δεν γίνει «άμεση μετάβαση» προς την ολική κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δεν θα μπορέσει ο πλανήτης να πετύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, που είναι να κρατήσει την υπερθέρμανση κάτω από το 1,5% και θα έχουμε φοβερές καταστροφές.

Δεδομένου πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη της κλιματικής αλλαγής, ποια η θέση της χώρας μας στην απόφαση αυτή;

Τελειώνοντας, ο Βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας ρώτησε την Κυβέρνηση πώς τοποθετείται απέναντι στο γεγονός ότι του χρόνου η ίδια Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα γίνει στο Μπακού, που είναι πρωτεύουσα μιας χώρας από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή πετρελαίου. Παρόλο που η Κυβέρνηση είναι λαλίστατη, τόνισε ο κ. Καζαμίας, όταν είναι να αποσείσει τις ευθύνες της για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και τα ρίχνει όλα στην κλιματική αλλαγή εντούτοις φαίνεται πως όταν της δίνεται η ευκαιρία να κάνει κάτι για την προστασία του περιβάλλοντος χάνει τη μιλιά της και σιωπά.

 

Δείτε την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Καζαμία στον παρακάτω σύνδεσμο: