Η Ομιλία του Αλέξανδρου Καζαμία στην Ολομέλεια  για τον Προϋπολογισμό του 2024 (17/12/23)

Πλεύση Ελευθερίας

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, στη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024 (17/12/23), υπογράμμισε ότι πρόκειται για «αντιαναπτυξιακό Προϋπολογισμό λιτότητας»,  που εξυπηρετεί τους ισχυρούς και όχι τους αδύναμους.

Τόνισε την κρισιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης, διότι «αποτελεί έναν καλό δείκτη για την ευημερία της χώρας και για το πόσα νέα χρήματα μπορούμε να αναδιανείμουμε μέσω της κοινωνικής πολιτικής». Επεσήμανε επίσης ότι «εντείνει τις κοινωνικές αδικίες και τις ταξικές διαφορές και ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ιδίως τους εξοπλισμούς, την Αστυνομία και τον κρατικό συγκεντρωτισμό εις βάρος των μεγάλων αναγκών της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Συνοχής και του Κράτους Πρόνοιας».

Με καίρια και μεστά επιχειρήματα, εξήγησε όλους τους λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισε τον Προϋπολογισμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αλέξανδρου Καζαμία:

«Κύριε Πρόεδρε, προτού ξεκινήσω, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακοπούλου. Μαζί με τη λαμπρή σταδιοδρομία του στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος υπήρξε ένας πιστός αγωνιστής της δημοκρατίας που αντιστάθηκε με θάρρος κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η Πλεύση Ελευθερίας και εγώ εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς την οικογένειά του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από την περασμένη Τετάρτη η Βουλή συζητά τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2024. Σε αυτές τις τέσσερις μέρες, με παραπάνω από είκοσι ομιλίες και παρεμβάσεις των Βουλευτών και της Επικεφαλής της, η Πλεύση Ελευθερίας άσκησε συνολική κριτική στον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν αντιαναπτυξιακό Προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος εντείνει τις κοινωνικές αδικίες και τις ταξικές διαφορές και ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ιδίως τους εξοπλισμούς, την Αστυνομία και τον κρατικό συγκεντρωτισμό εις βάρος των μεγάλων αναγκών της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Συνοχής και του Κράτους Πρόνοιας. Γι’ αυτό προειδοποιήσαμε από την αρχή τους πολίτες πως είναι ένας Προϋπολογισμός που εξυπηρετεί τους ισχυρούς και όχι τους αδύναμους, τους βολεμένους και όχι τους βιοπαλαιστές, τις ηγεμονικές τάξεις και όχι τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Στη διάρκεια των ομιλιών και παρεμβάσεών της, η Πλεύση Ελευθερίας άσκησε σκληρή κριτική σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Επικρατείας. Με άλλα λόγια, προσεγγίσαμε τον Προϋπολογισμό μέσα από όλες τις πτυχές του, όχι μόνο μέσα από μια στενή οικονομιστική σκοπιά, διότι θεωρούμε ότι τα ετήσια έσοδα και έξοδα της κεντρικής Κυβέρνησης είναι ένα ζήτημα εξέχουσας πολιτικής σημασίας που έχει άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και οικολογική ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα, όμως, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε και κάποια καίρια ζητήματα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του Προϋπολογισμού, ιδίως στον Υπουργό Ανάπτυξης, τα οποία δυστυχώς δεν έλαβαν καμία απάντηση. Τόσο για μας όσο και για όλον τον ελληνικό λαό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας. Η ανάπτυξη αφορά κατεξοχήν τον βαθμό στον οποίο μεγαλώνει αυτό που ο λαός αποκαλεί «την πίτα» της οικονομίας και αποτελεί έναν καλό δείκτη για την ευημερία της χώρας και για το πόσα νέα χρήματα μπορούμε να αναδιανείμουμε μέσω της κοινωνικής πολιτικής.

Χθες ακούσαμε από ένα μέλος του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης, ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι διπλάσια του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ενώ η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μάς είπε ότι θα είναι τελικά τετραπλάσια σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Άλλοι Υπουργοί ταυτόχρονα καυχήθηκαν ότι μάλλον θα είναι τριπλάσια. Τελικά πόση θα είναι ακριβώς, διπλάσια, τριπλάσια ή τετραπλάσια;

Όταν κάνετε προπαγάνδα, αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης, φροντίστε τουλάχιστον να λέτε όλοι μαζί το ίδιο “παραμύθι”, διαφορετικά, αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας, οι πολίτες θα αρχίσουν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι χειραγωγείτε και φουσκώνετε τα στοιχεία και τις στατιστικές.

Επ’ αυτού, λοιπόν, ρώτησα προχθές τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σκρέκα. Αφού η Κυβέρνηση ισχυρίζεται με τόση σιγουριά ότι έχουμε ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, να μας πει ποιος είναι ακριβώς ο μέσος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης της χώρας κατά την τελευταία πενταετία της διακυβέρνησής της από τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, ο κ. Σκρέκας αρνήθηκε να απαντήσει. Ίσως να μην ήξερε ή δεδομένου ότι ο ίδιος είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης μάλλον θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν ήθελε να απαντήσει για να μην εκτεθεί. Τελικά του απάντησα εγώ.

Για να δείτε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξανά, πόσο περήφανο είναι το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης για την ισχυρή και θεαματική ανάπτυξη, όπως μας λένε, που όλες αυτές τις μέρες διατυμπανίζουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι πέτυχαν, ξαναρωτώ και τώρα το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης να μας πει, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ποιος είναι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της χώρας την περασμένη πενταετία διακυβέρνησής της από τη Νέα Δημοκρατία».

Σε αυτό το σημείο,  ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πετραλιάς απάντησε : «Μέσος όρος 2020-2023, Ελλάδα 1,8%, Ευρωζώνη 1%, μέσος όρος 2022-2023, Ελλάδα 4%, Ευρωζώνη 2%, διπλάσιος. Με την πανδημία μέσα».

Ο κ. Καζαμίας συνέχισε: «1,8%, ακριβώς αυτό που λένε και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ναι, είχε την πανδημία μέσα, αλλά είχε και το Ταμείο Ανάκαμψης και την άρση των πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού και τη δυνατότητα δανεισμού. Καταθέτω στα Πρακτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το 2018 στη ΔΕΘ, όταν η τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρίσης και του τρίτου μνημονίου είχε έναν μίζερο ρυθμό ανάπτυξης 1,7%, ο κ. Μητσοτάκης χλεύαζε την επίδοση αυτή ως καταστροφική και δικαίως κατά τη γνώμη μας. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επί λέξει τότε είπε τα εξής: “Είναι η Ελλάδα καταδικασμένη, όπως λένε, να σέρνεται και να γερνάει τα επόμενα σαράντα χρόνια; Η απάντηση είναι ‘όχι’, ξεκάθαρα ‘όχι’. Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%”. Έχουν περάσει πέντε από τα δέκα χρόνια αυτά και όπως μας είπε ο κύριος Υφυπουργός, ο μέσος όρος αυτών των πέντε ετών στην ανάπτυξη είναι μόλις 1,8%, ακριβώς δηλαδή το ίδιο που υπήρχε και το 2018, όταν ο κ. Μητσοτάκης χλεύαζε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέτω την ομιλία του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ το 2018 στα Πρακτικά.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, η μεγάλη αλήθεια -που μέχρι τώρα δεν λέγατε στους πολίτες- είναι ότι με τις πολιτικές σας η Ελλάδα έχει για πέντε χρόνια μια αναιμική ανάπτυξη, που δεν βελτιώνει τις συνθήκες της πλειονότητας του ελληνικού λαού. Τώρα αν η ανάπτυξη αυτή είναι διπλάσια, τριπλάσια ή τετραπλάσια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση οικονομικής καθίζησης. Είναι σαν να λέει η χελώνα ότι βαδίζει τρεις ή τέσσερις φορές ταχύτερα από το σαλιγκάρι. Για τέτοια επιτεύγματα καυχιέστε;

Όμως, η ωραιοποιημένη εικόνα της οικονομίας που παρουσιάζει ο Προϋπολογισμός, δεν εξαντλείται μόνο στα στοιχεία για την ανάπτυξη. Η χώρα μας, όπως τονίσαμε και σε ορισμένες παρεμβάσεις μας, είναι η τελευταία μεταξύ ή μεταξύ των τελευταίων στην Ευρώπη των είκοσι επτά σε μια σειρά κρίσιμων δεικτών, τους οποίους αποσιωπάτε επιμελώς και κρύβετε από τους πολίτες.

Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το έχει για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό, όπως ανέλυσα στην πρωτολογία μου, θεωρούμε πως είναι και η πραγματική αιτία της λιτότητας που επιβάλλει ο Προϋπολογισμός του 2024 και τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας πενταετίας. Καταθέτω εδώ στα Πρακτικά στοιχεία της EUROSTAT για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, όσον αφορά το χρέος.

Είμαστε η τρίτη χώρα από το τέλος στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ στη φορολογία των επιχειρήσεων. Και μετά το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που μειώνει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και τον φόρο στις μετοχές, φαίνεται πως θα πιάσουμε τον πάτο. Και καταθέτω στα Πρακτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το πόσο φορολογούνται οι επιχειρήσεις.

Είναι στο ήμισυ του μέσου όρου του ΟΟΣΑ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είμαστε επίσης προτελευταίοι στην ανεργία στην Ευρώπη και τελευταίοι στην ανεργία των νέων. Και καταθέτω τα σχετικά στοιχεία από την EUROSTAT.

Είμαστε πρώτοι στο ποσοστό νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, επειδή τα νοικοκυριά αυτά είναι χρεοκοπημένα. Και καταθέτω σχετικά στοιχεία της EUROSTAT στα Πρακτικά.

Είμαστε επίσης και οι πρώτοι στην Ευρώπη στις υπερωρίες. Και καταθέτω στοιχεία της EUROSTAT στα Πρακτικά.

Και είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στην πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως λόγω της φτώχειας. Και καταθέτω τα στοιχεία που είναι πρόσφατα από τη EUROSTAT στα Πρακτικά.

Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος, αλλά δεν χρειάζεται να επιμείνουμε περισσότερο, διότι οι πολίτες τα βιώνουν αυτά κάθε μέρα στο πετσί τους. Γι’ αυτό ενώ η Κυβέρνηση καυχιέται για τη θεαματική ανάπτυξη. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομία, η ανάπτυξη, η ακρίβεια και η ανεργία είναι τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ οι δείκτες ανησυχίας για την οικονομική τους κατάσταση και η απαισιοδοξία τους για την οικονομία κυμαίνεται στο 55%-60%. Δεν είναι δυνατό η Κυβέρνηση να διατείνεται ότι έχει μεγάλη οικονομική επιτυχία αφενός, και η πλειοψηφία των πολιτών να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι υποφέρει και ανησυχεί πρωτίστως για τα προβλήματα της οικονομίας. Ένας από τους δύο προφανώς δεν λέει την αλήθεια. Ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στους πολίτες, η Πλεύση Ελευθερίας βεβαίως πιστεύει τα στοιχεία και τους πολίτες και όχι την Κυβέρνηση.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηφίσει το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024. Η απόφαση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ψευδή και απατηλή εικόνα που παρουσιάζει ο Προϋπολογισμός για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας αντιαναπτυξιακός Προϋπολογισμός λιτότητας που επαναφέρει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από το καθεστώς των μνημονίων και κουβαλά στην πλάτη της ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.

Οφείλεται επίσης, στο γεγονός ότι είναι ένας κοινωνικά άδικος Προϋπολογισμός, διότι αντλεί τα περισσότερα έσοδα του από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους οριζόντιους φόρους που επιβαρύνουν το ίδιο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους.

Τέλος, οφείλεται στο γεγονός ότι στο σκέλος των δαπανών ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ιδίως τις υψηλές δαπάνες στους τομείς της άμυνας και της δημόσιας τάξης και παρατείνει ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους.

Με άλλα λόγια, είναι ένας Προϋπολογισμός για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Γι’ αυτό θα το καταψηφίσουμε.

Ευχαριστώ».