Το άρθρο του υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τον συνδυασμό Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ηλία Παπαδόπουλου στο pelop.gr της εφημερίδας Πελοπόννησος (21/05/2019)

Πλεύση Ελευθερίας

Ηλίας Παπαδόπουλος

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ Ή ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν αξίζει τέτοια Ευρώπη στους λαούς της

 

Δέκα χρόνια μνημονίων και στους κόλπους της πολύπαθης ελληνικής κοινωνίας πλανάται ακόμη το ερώτημα αν η επιβολή της ακραίας λιτότητας ήταν μονόδρομος για την έξοδό μας από την κρίση.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι θεσμοί της ΕΕ πρωταγωνίστησαν στην εκβιαστική επιβολή της ακραία νεοφιλελεύθερης ατζέντας, η οποία οδήγησε τον μισό ελληνικό πληθυσμό στο κατώφλι της ακραίας φτώχειας.

Τι και αν επί δεκαετίες οι τραπεζίτες τζόγαραν πάνω στον ιδρώτα του ελληνικού λαού; Τι και αν οι μεγαλοεργολάβοι έδιναν μίζες στους διεφθαρμένους πολιτικούς και σύστηναν καρτέλ για να πλουτίζουν από τα δημόσια έργα; Τι και αν οι ολιγάρχες επέβαλαν νόμους για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα άνομα συμφέροντά τους; Την ώρα της «κρίσης» όλοι αυτοί κούνησαν με περίσσιο θράσος το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, λέγοντάς του ότι αυτός πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της, καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, έδρασαν στη χώρα μας ως δυνάμεις επιβολής των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών και όχι ως θεσμός προώθησης των αρχών της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας των πολλών.

Μία τέτοια Ευρώπη δεν αξίζει στους λαούς της και πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποκαθήλωση αυτής της εκτρωματικής Ευρώπης στις ερχόμενες ευρωεκλογές, στηρίζοντας με την ψήφο τους πολιτικές δυνάμεις και κινήματα, που έχουν δώσει διαπιστευτήρια ασυμβίβαστου αγώνα κατά των ολιγαρχών και του διαπλεκόμενου πολιτικού τους προσωπικού. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί προοπτική και ελπίδα για μια νέα Ευρώπη με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, υλικές και πνευματικές.