Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Brain Storming (18/12/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή BrainStorming του Action24, με τον Σταμάτη Ζαχαρό και την Κατερίνα Δούκα.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ: Λοιπόν, όπως προαναγγείλαμε, έχουμε μία συνέντευξη που πάντα προκαλεί ενδιαφέρον, διότι τα λόγια τα οποία χρησιμοποιεί συνήθως είναι εξαιρετικά προσεκτικά και ο λόγος της είναι εξαιρετικά αιχμηρός, πρόκειται για την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, θέλω να τη δούμε κιόλας. Καλησπέρα κυρία Κωνσταντοπούλου, και χρόνια  πολλά κιόλας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΚΑ: Χρόνια πολλά.

Σ.Ζ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου θα το πάω με τη σειρά, χρονολογικά με τα γεγονότα αυτά τα οποία έχουν συμβεί και θέλω να δω πώς μπορεί να αντιμετωπίζει ένας πολιτικός ο οποίος δεν βρίσκεται στη Βουλή καθημερινά για να ζυμώνεται με αυτή τη μικροπολιτική που συζητάμε και τα κανάλια, αλλά συζητάται και στο Κοινοβούλιο,  πώς αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα. Και σας ρωτάω, πραγματικά, πιστεύετε ότι είχε καμία σημασία όλη αυτή η συζήτηση για το αν ο κύριος Τσίπρας νοίκιασε ή όχι ένα σπίτι; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή ο Πρωθυπουργός, ενδεχομένως, νοικιάζει ένα σπίτι στο Σούνιο;  Πρέπει να απασχολούν αυτά τα θέματα το δημόσιο διάλογο;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Κατά την άποψή μου, είναι απολύτως επιβεβλημένη συνθήκη τόσο για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, όσο και για τον εκάστοτε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά κατά τη γνώμη μου και για κάθε πολιτικό πρόσωπο, είναι κεφαλαιώδους σημασίας και απαραίτητη προϋπόθεση σύμπραξης με την κοινωνία, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια. Έχει τεράστια σημασία η συνέπεια λόγων και έργων, έχει τεράστια σημασία και η ακεραιότητα και η ηθική ακεραιότητα των πολιτικών προσώπων.

Σ.Ζ.: Άρα, εστιάζετε, απ’ ότι καταλαβαίνω, εστιάζετε στον τρόπο διαχείρισης και όχι στο καθεαυτό το γεγονός.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Εστιάζω σε κάθε τί το οποίο θέτει εν αμφιβόλω και εν προκειμένω, ουσιαστικά, αποκαλύπτει μία συνθήκη ακραίας υποκρισίας, ακραίας διγλωσσίας, ακραίας ιδιοτέλειας η οποία αποτελεί και το κίνητρο για την εξουσία, απόπειρας εξαπάτησης του Ελληνικού λαού και, βέβαια, θέτει και μείζονα ζητήματα καθαρότητας ή διαφθοράς και διαπλοκής.  Όταν μιλάμε για μία δικαιοπραξία, για μία συναλλαγή η οποία είναι χαριστική, με οικονομικό αντικείμενο σχεδόν μηδενικό εν σχέσει με αυτό το οποίο παραχωρείται, όπως είναι αυτή η συγκεκριμένη, υποτιθέμενη μίσθωση, τότε θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για ποιο λόγο και ποιος αποδέχθηκε να δώσει ένα πολύ υψηλής αξίας περιουσιακό στοιχείο αντί  ψιχίων και για ποιο λόγο το έκανε, το προσδοκούσε, ποια είναι η βάση, ποιο είναι το υπόβαθρο μιας τέτοιας συμφωνίας.

Σ.Ζ.:  Δεν ήταν ικανοποιητικές οι απαντήσεις που δόθηκαν;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Κατά την άποψή μου, οι απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν και κάνετε καλά που χρησιμοποιείτε τον πληθυντικό, γιατί δόθηκαν διάφορες απαντήσεις, αλληλοαντικρουόμενες και οι οποίες είναι αποκαλυπτικές. Για μένα οι απαντήσεις αποκαλύπτουν, ακριβώς, από τη μία πλευρά το ψέμα, διότι άλλα ειπώθηκαν στην αρχή, αλλά ειπώθηκαν στη συνέχεια. Αποκαλύπτουν μία πολύ κυνική σχέση και με την αλήθεια και με την εξουσία και αποκαλύπτουν, επίσης, ότι ο άνθρωπος αυτός αλλά και το Κόμμα που έσπευσε να τον καλύψει και να τον στηρίξει, είχε πράγματα να κρύψει.

Σ.Ζ.:  Μάλιστα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Και για αυτό αλλά είπανε στην αρχή, άλλα είπανε στη συνέχεια, ενώ αυτό που τελικώς υιοθετήθηκε, κατά τη γνώμη μου, ναι, βεβαίως, θέτει ζητήματα, διότι όταν ένας πολιτικός παράγοντας και μάλιστα εκείνος που συγκροτεί και εκπροσωπεί τον τέταρτο πυλώνα της Δημοκρατίας, γιατί η  Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ο τέταρτος πυλώνας της Δημοκρατίας, όταν μπαίνει σε τέτοιου είδους συναλλαγές και όταν οι συναλλαγές αυτές έρχονται μάλιστα να συμπληρώσουν τις διακοπές στην θαλαμηγό φίλου εφοπλιστή λίγο μετά τον θάνατο τόσων ανθρώπων στο Μάτι και όσο ακόμα άλλοι αγνοούνταν. Έρχεται να συμπληρώσει το σκάνδαλο Πετσίτη και τις συναλλαγές Πετσίτη, δηλαδή, του δεξιού χεριού, του δεξιού χεριού του κυρίου Τσίπρα με επιχειρηματίες και με οικονομικούς παράγοντες εκπροσωπώντας το Μαξίμου. Έρχεται να συμπληρώσει τις αποκαλυπτικές συζητήσεις Παππά με τον εμπλεκομένο στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ κύριο Μιωνή επί παντός του επιστητού και επί του μαγαζιού που αποτελεί η Κυβέρνηση. Όταν, λοιπόν, σε αυτό το παζλ έρχεται και αυτή η ψηφίδα η οποία αποκαλύπτει άλλου τύπου σχέση, που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με το ποιο είναι το υπόδειγμα και το ηθικό εκτόπισμα της Αριστεράς, ούτε με το ποιες είναι οι αξίες της Αριστεράς, τότε ναι, τίθεται  μείζον ζήτημα.

Κ.Δ.: Μάλιστα, είστε  σαφής σε αυτό κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει  ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να είναι το μοναδικό με το οποίο ασχολούμαστε ή που απασχολεί τον πολιτικό διάλογο.

Σ.Ζ.:  Όχι βέβαια, θα τα δούμε και τα υπόλοιπα όμως με τη σειρά.

Κ.Δ.: Όχι, απλώς ήτανε απλό για τον  κάθε άνθρωπο όταν είδε φωτογραφίες να ασχολείται πιο πολύ με αυτό, όχι ότι δεν είναι σημαντικά τα άλλα, τα υπόλοιπα που αναφέρατε.

Σ.Ζ.:  Για πάμε στα άλλα.

Κ.Δ.: Τώρα, νομίζω, κυρία Κωνσταντοπούλου, ότι επειδή ήσασταν Πρόεδρος της Βουλής, θα ήθελα να μας σχολιάσετε κάτι που συζητήθηκε εντόνως και χθες δηλαδή, τις περιπτώσεις της άρσης ασυλίας του κυρίου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και της κυρίας Αδαμόπουλου από το Μέρα 25.

Σ.Ζ.:  Και της μη άρσης ασυλίας του Γιάννη Βαρουφάκη, έτσι;

Κ.Δ.: Ναι. Αυτές οι δύο  άρσεις  σχολιάστηκαν από φασιστικές και αντιδημοκρατικές ως εκδικητικές, από δύο ανθρώπους, όμως, που ανήκουν σε Κόμματα που έχουν ισχυριστεί ότι θα έπρεπε να καταργηθεί η άρση ασυλίας. Θα ήθελα να μου πείτε την δική σας άποψη και πώς βλέπετε εσείς όλο αυτό το θέμα που έχετε χειριστεί και στην θητεία σας τέτοιες περιπτώσεις.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν γνωρίζω αν έχουνε όντως ισχυριστεί τα Κόμματα αυτά ότι πρέπει να καταργηθεί η άρση ασυλίας. Ξέρω ότι  η Πλεύση Ελευθερίας το έχει προτείνει και το εννοεί και το εννοούμε. Διότι, ακριβώς, αποδεικνύεται ότι η βουλευτική ασυλία ενώ θεσμοθετήθηκε προκειμένου να προστατεύσει την πολιτική και κοινοβουλευτική ελευθερία από πολιτικές διώξεις και εκδικητικές καταδιώξεις, τελικώς, έχει καταντήσει εργαλείο υπόθαλψης και προστασίας αξιόποινων συμπεριφορών από πολιτικά πρόσωπα και έτσι…

Σ.Ζ.:  Αν μου επιτρέπετε, αν μου επιτρέπετε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ.

Σ.Ζ.:  Προφανώς πιστεύω αυτό που λέτε, ότι η Πλεύση Ελευθερίας πιστεύει στην άρση ασυλίας. Πιθανότατα, και επιτρέψτε μου μία αγοραία έκφραση, χαλάει την πιάτσα, όμως, άλλο κόμμα το οποίο στο παρελθόν έλεγε, είμαι υπέρ της άρσης ασυλίας και όταν έφτασε να το ακουμπάει είπε, είναι φασιστική η άρση ασυλίας. Μήπως αυτό έχει διαλύσει κάπως την αξιοπιστία;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ζαχαρέ, κοιτάξτε,  το τί λέει ο καθένας και τί κάνει έχει διαφανεί και έχει κριθεί. Εγώ μπορώ να έχω την άνεση να αναφέρομαι σε αυτά που λέω, γιατί τα έχω πρώτα κάνει. Η πρώτη μου, αν θέλετε, τραυματική εμπειρία ως Προέδρου της Βουλής, ήτανε η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την άρση ασυλίας του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη, που έπρεπε να αρθεί, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του αιτήματος, έπρεπε να αρθεί η ασυλία διότι δεν είχε να κάνει με πολιτική δράση και με πολιτικά καθήκοντα και ως Πρόεδρος της Βουλής, ήταν  24 Φλεβάρη του 2015, βίωσα την εμπειρία του να τα γυρίζει ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίζει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα Κόμματα για την μη άρση της ασυλίας και νομίζω ότι ήμουνα η μόνη που είχε ψηφίσει άρση ασυλίας. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι, ναι, είναι τραυματικό άλλα να λέμε κι άλλα να κάνουμε. Το έχουμε δει και την κωλοτούμπα την έχουμε βιώσει  με διάφορες εκφάνσεις. Εκείνο όμως που θα ήθελα να πω είναι το εξής.  Σήμερα, η αρχή, μάλλον, η κατάργηση του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας είναι επιβεβλημένη, διότι είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση, το να χρησιμοποιείται η βουλευτική ασυλία για να προστατευτούν πολιτικοί και βουλευτές  από τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για αξιόποινες συμπεριφορές. Όσον αφορά τώρα τις περιπτώσεις της χθεσινής ψηφοφορίας και των καταγγελιών σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει, πραγματικά, καμία συνέπεια λόγων και έργων εκείνων που καταγγέλλουν και το να ψηφίζεις υπέρ ή κατά της άρσης της ασυλίας, ανάλογα με το εάν ο ελεγχόμενος είναι στο Κόμμα σου ή όχι, αίρει και κάθε αξιοπιστία σε σχέση με όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι άλλος ένας λόγος για να καταργηθεί αυτή η διαδικασία.

Κ.Δ.: Δείχνει και μία υποκρισία λοιπόν η αλά καρτ στήριξη, έτσι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Απολύτως, απολύτως. Εγώ, κοίταξε, δεν τα λέω αυτά ούτε τώρα εκ του ασφαλούς διότι δεν είμαι στην Βουλή, ούτε τώρα οψίμως και εκ των υστέρων. Ως Βουλευτής και αν δείτε κάθε φορά την ψήφο μου, ακόμη και ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν χρειάστηκε να ψηφίσω είτε παρών, είτε άρση ασυλίας και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Σταθάκη εν προκειμένω θυμάμαι συγκεκριμένα, ψήφισα αυτό που έλεγε η συνείδησή μου και όχι αυτά που λέγανε διάφορες ντιρεκτίβες κομματικής κατεύθυνσης.

Σ.Ζ.: Πάμε και σε ένα τρίτο θέμα που μας απασχόλησε Κατερίνα.

Κ.Δ.: Το θέμα το ότι βλέπουμε να δημιουργούνται και άλλα Κόμματα κυρία Κωνσταντοπούλου αριστερά, βλέπουμε να γίνεται Κόμμα το «Πράττω» του κυρίου Κοτζιά και ήθελα να σας ρωτήσω, εσείς έχετε σαφώς ένα Αριστερό Κόμμα την Πλεύση Ελευθερίας, αν υπάρχει περίπτωση συζήτησης; Σύμπλευσης; Δεν σας ρωτάω γιατί γνωρίζω ότι θα μου απαντήσετε όχι. Κάποιας συζήτησης,  κάποιων κοινών συνισταμένων  να υπάρχουν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με τον κύριο Κοτζιά;

Κ.Δ.:  Ναι, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, όχι, καμία, καμία κυρία Δούκα. Εξάλλου, ο κύριος Κοτζιάς είναι ο πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι εκείνος ο οποίος, ουσιαστικά, δέσμευσε τη χώρα σε κάτι για το οποίο ουδείς έδωσε εντολή, ούτε ο Ελληνικός λαός, ούτε το Κοινοβούλιο. Η διαδρομή του θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι διάστικτη από πολύ μελανά σημεία και, τέλος, ως προς αυτό το οποίο είπατε, η δική μου αριστερή και τοποθέτηση και θέσεις απέναντι στα πράγματα δεν σημαίνει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να περιχαρακώσει τους ανθρώπους σε μία γεωγραφία πολιτική Αριστεράς – Δεξιάς. Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική γεωγραφία έχει χρεοκοπήσει, ότι είναι αυτή τη στιγμή και εντελώς αναντίστοιχη, δηλαδή, αυτοί που λένε ότι είναι Αριστεροί, μόνο Αριστεροί δεν είναι και από αυτούς που λένε ότι είναι Δεξιοί, πάλι μπορεί να διακρίνει κανείς στάσεις και θέσεις που είναι εντελώς άλλης προσέγγισης.

Σ.Ζ.: Εντελώς άλλης, Δεξιάς, δεξιότερης ή αριστερότερης; Τι εννοείτε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πολλές φορές και αριστερότερης και κεντρώας και φιλελεύθερης.  Υπάρχουνε ζητήματα στα οποία μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή και να συμφωνήσει και να συμπράξει, γιατί είναι ζητήματα Δημοκρατίας και διατρέχουν όλο το πολιτικό φάσμα και υπάρχουν και ζητήματα  τα οποία αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη υποκρισία. Ένα τέτοιο  ζήτημα,  ας πούμε, είναι το ζήτημα των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και της καταστολής. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ελευθεριών και η προστασία του πολίτη απέναντι στην καταστολή δεν είναι υπόθεση Αριστεράς ή Δεξιάς, είναι υπόθεση Δημοκρατίας.

Σ.Ζ.: Σωστό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και, δυστυχώς, είδαμε και την προηγούμενη Κυβέρνηση που παρίστανε την Αριστερή και τη σημερινή Κυβέρνηση που ευθέως λέει ότι είναι Δεξιά, να καταστέλλουν πολίτες, να χρησιμοποιούν την καταστολή περιστέλλοντας ελευθερίες και δικαιώματα και να αμφισβητούν κεκτημένες ανθρώπινες ελευθερίες και κεκτημένα θεμελιώδη δικαιώματα. Απέναντι σε αυτό και πάλι η απάντηση δεν είναι στο όνομα της Αριστεράς ή της Δεξιάς, είναι στο όνομα της Δημοκρατίας και του σεβασμού στα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σ.Ζ.: Άλλωστε, υπάρχουν θέματα τα οποία λύνονται με τη λογική και δεν έχουν πάντα ιδεολογική απόχρωση. Θέλω να ευχαριστήσω  πάρα πολύ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Θέλω να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Κ.Δ.:  Καλές γιορτές να περάσετε.

Σ.Ζ.: Προσοχή και με όσα μέτρα γίνεται, εάν παρευρεθείτε σε ρεβεγιόν. Οι ειδικοί εφιστούν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τέλος πάντων, και λένε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις μας. Σας ευχαριστούμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά. Να σας πω ότι δεν θα πάω ούτε σε ρεβεγιόν, ούτε σε άλλου είδος τέτοιες εκδηλώσεις.

Σ.Ζ.: Αυτή είναι μία ορθή στάση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί έχει σημασία, δεν είναι ζήτημα να μην μας δούνε, είναι ζήτημα  να αντιληφθούμε ότι προστατεύοντας εαυτούς και αλλήλους προστατεύουμε και ολόκληρη την κοινωνία. Είναι μία συνθήκη δύσκολη και πρέπει απέναντι σε αυτή την δύσκολη συνθήκη να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να είμαστε όλοι μαζί και το 2021.

Σ.Ζ.:  Με αυτή την ευχή να κλείσουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Δ.:  Ωραίο το μήνυμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Σ.Ζ.:  Πολύ ωραίο το μήνυμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Να είστε  καλά.

Κ.Δ.:   Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά και εσείς. Χρόνια  πολλά.

Κ.Δ.:   Καλά Χριστούγεννα.