Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στο Radio 1 Βόλου (29/07/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο Radio 1 102,5 Βόλου και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.

 

Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Ράδιο 1 Βόλου και τον Δημήτρη Καρεκλίδη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ:  Έχουμε κοντά μας την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την ιδιότητα της Νομικής Εκπροσώπου των κατοίκων των Σταγιατών, οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση κατά του Δημάρχου Βόλου, του κυρίου  Αχιλλέα Μπέου, και θα μας πει η κυρία Κωνσταντοπούλου ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία ζητούν την ποινική δίωξη του κυρίου Μπέου οι κάτοικοι των Σταγιατών. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλή σας μέρα  από το Ράδιο 1 και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας ημέρα. Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΔΚ: Θέλω να μου πείτε ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία ζητάτε την ποινική δίωξη του κυρίου Μπέου. Εντάξει, είχαμε κάποιες προστριβές, να το πω; Κάποιες αντιπαραθέσεις; Κάποιες λεκτικές αντιπαραθέσεις το προηγούμενο διάστημα, είναι όμως αυτό το αντικείμενο της αντιπαράθεσης;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα το χαρακτήριζα ως αντιπαράθεση- είστε πολύ ευγενής…

ΔΚ:  Εγώ που έχω ακούσει πολλά, ξέρετε, από το Δήμαρχο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … θα το χαρακτήριζα έτσι όπως το τοποθετούμε και με την μήνυση που καταθέσαμε χθες, μιλάμε για μία συνολική αξιόποινη συμπεριφορά του Δημάρχου Βόλου, που έχει τα χαρακτηριστικά ψευδούς καταμηνύσεως, συκοφαντικής δυσφημήσεως,  απειλής, εξύβρισης και απόπειρας εκβίασης. Μιλάμε για τις δηλώσεις με τις οποίες ο Δήμαρχος Βόλου θέλησε να αποθαρρύνει τους κατοίκους των Σταγιατών από το να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, τις δηλώσεις με τις οποίες πραγματικά κατασυκοφάντησε τους κατοίκους, απλούς ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται για ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το δικαίωμά τους στο νερό και στο νερό της Πηγής της Κρύας Βρύσης, από την οποία υδρεύεται  το χωριό τους εδώ και 350  χρόνια. Μιλάμε για δηλώσεις με τις οποίες επίσης τους απείλησε με φορολογικές διώξεις και καταδιώξεις, εάν δεν κάνουν πίσω, και εκεί, βέβαια, υπάρχει το ζήτημα  των εκβιαστικών δηλώσεων, και βέβαια, υπάρχουν οι απειλές που διατύπωσε ότι θα πάει να  ασκήσει βία εναντίον τους, υπάρχουν οι ύβρεις τις οποίες εκτόξευσε και, βέβαια, οι δηλώσεις του ενώπιον της αρχής, γιατί κάθε δημόσια δήλωση είναι καταγγελία ενώπιον της αρχής, ότι δήθεν, οι άνθρωποι αυτοί διαπράττουν και ποινικά αδικήματα.

ΔΚ:  Ποια είναι αυτά τα ποινικά αδικήματα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τον ακούσατε, φαντάζομαι, να λέει ότι, καταστρέφουν, λεηλατούν, ότι καλλιεργούν ναρκωτικές ουσίες και ούτω καθ’εξής. Κοιτάξτε, εγώ επισκέφτηκα το χωριό πριν από  κάτι περισσότερο από ένα μήνα, το   ξαναεπισκέφτηκα  χθες, νομίζω ότι γνωρίζω έναν προς έναν τους κατοίκους. Είναι πραγματικά άνθρωποι και φιλήσυχοι και αξιόλογοι  και με περιεχόμενο και είναι άγριο πράγμα να ακούς  να σου επιτίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Δήμαρχος που είναι αρμόδιος για το χωριό σου, αλλά και να σου λέει ότι, εγώ θα σε τελειώσω και ότι τελειώσαμε με εσάς, τελειώσατε και ούτω καθ’εξής.  Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα σε μία Δημοκρατία.

ΔΚ: Εγώ, να εστιάσω λίγο σε αυτό που μου είπατε για τα ναρκωτικά, κυρία Κωνσταντοπούλου, διότι αμέσως μετά την αποκάλυψη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, από πλευράς του κυρίου Μπέου ότι καλλιεργούν χασίς στην περιοχή οι κάτοικοι ή οποιοσδήποτε άλλος, απευθυνθήκαμε στην αστυνομία, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό, δηλαδή  δεν γίναν συλλήψεις για ναρκωτικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα καλά, κοιτάξτε είναι καταγεγραμμένο και βιντεοσκοπημένο και το περιστατικό όπου ουσιαστικά ένας από τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού, ο Μπαρμπα-Γιάννης, απευθύνεται στο Δήμαρχο  Βόλου και του λέει, μα αυτά που δείχνεις ότι είναι ναρκωτικές ουσίες, είναι κρεμμύδια και οπωροκηπευτικά τα οποία έχουμε εδώ για την καθημερινότητά μας. Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να  λέει ότι θέλει λέει η ρήση, αλλά δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να στοχοποιεί κατ’ αυτό τον τρόπο πολίτες, δεν μπορεί να τους  συκοφαντεί, δεν μπορεί να τους καταγγέλλει ψευδώς, δεν μπορεί να τους απειλεί και δεν μπορεί να τους εκβιάζει. Εγώ, πραγματικά, έμεινα άναυδη ακούγοντας τις δηλώσεις αυτές και απόρησα πώς είναι δυνατόν να μην τον έχει συμβουλέψει και κάνεις αυτόν τον Δήμαρχο, ότι δεν μπορεί να εκτίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαπράττοντας on camera ποινικά αδικήματα.

ΔΚ: Καλά, δεν είναι από τους ανθρώπους που  παίρνουν και συμβουλές από τρίτους, νομίζω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η Δικαιοσύνη  και εκεί όπου δεν λειτουργεί η λογική και δεν λειτουργούν οι κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς, λειτουργεί το δίκαιο.

ΔΚ: Μάλιστα. Πείτε μου λίγο, σας παρακαλώ, γιατί αυτό που αντιλήφθηκα εγώ, αυτό που είδα χθες ήταν μία μήνυση που κατατέθηκε από συνολικά ενενήντα κατοίκους των Σταγιατών, αν δεν κάνω λάθος; Και είναι ανοιχτή…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ενενήντα ναι, ενενήντα είναι οι  μηνυτές  και μάλιστα ήταν και άλλοι που ήθελαν άλλα, είτε λόγω πρόσκαιρης απουσίας, είτε λόγω προσωρινού κωλύματος δεν μπόρεσαν χθες, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι σχεδόν όλο το χωριό και όποιος ήρθε εχθές στην Πλατεία Ελευθερίας ή έξω από τα Δικαστήρια είδε ότι κατακλύστηκε ο τόπος από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι ούτε τίποτα κουκουλοφόροι όπως τους εμφανίζει ο κύριος Μπέος, ούτε τίποτα κακοποιά στοιχεία, ούτε τίποτα ύποπτες περιπτώσεις. Είναι άνθρωποι του  μόχθου, της καθημερινότητας, ηλικιωμένοι, νεότεροι, άνθρωποι οι οποίοι  διεκδικούν το αυτονόητο και, βέβαια, δεν  εκχωρούν την αξιοπρέπειά τους. Ούτε και το νερό τους.

ΔΚ: Μου κάνει εντύπωση γιατί το λέω, ο ισχυρισμός του κυρίου Μπέου το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στη διαχείριση των νερών που γίνεται τέλος πάντων  από την ΔΕΥΑΜΒ, 15-20 όπως τους χαρακτήρισε, άρα εδώ έχουμε μία ανατροπή της εικόνας. Μιλάμε για σχεδόν όλο το χωριό, γιατί εγώ διαβάζω εδώ πέρα, ας πούμε, στα στοιχεία των Δημοτικών Εκλογών του Μαΐου του 2019, είναι σχεδόν το μισό χωριό που στρέφεται εναντίον του, από αυτούς που ψηφίζουν εννοώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ναι, κοιτάξτε, εμένα η αίσθησή μου επειδή έχω δει τους ανθρώπους αρκετές φορές και έχω προσωπική αντίληψη, η αίσθησή μου είναι ότι είναι πάνδημη η αντίδραση σε αυτές τις ενέργειες του κυρίου Μπέου, είναι πάνδημη η διεκδίκηση να επανασυνδεθεί το χωριό και  όλα τα σπίτια με το νερό  της Κρύας Βρύσης, είναι πάνδημη  η απόκρουση αυτής της αγριότητας που έγινε, εν μέσω πανδημίας, να διακοπεί η σύνδεση του  χωριού με το  νερό από το οποίο υδρεύεται επί αιώνες και με το οποίο ταυτίζεται υπαρξιακά και πολιτιστικά και υπάρχει μία συλλογική εκεί απόφαση και διεκδίκησης και αγώνα και αντίστασης, η οποία διατρέχει  όλες τις ηλικίες, όλους τους ανθρώπους και μάλιστα  θα σας πω ότι εξαιρετικά αποφασισμένοι και πεισματικά  αφοσιωμένοι σε αυτόν τον αγώνα είναι και οι μεγαλύτεροι. Και έχουνε οι άνθρωποι αυτοί και μία βιωματική σχέση  με την Πηγή, έχουνε μεγαλώσει  με την Πηγή, έχουνε αναθρέψει τις επόμενες γενιές με το νερό της Πηγής και κάτι το οποίο επαναλαμβάνουν πολύ συχνά είναι ότι «350 χρόνια, δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουμε να μας αποκόψουν από το νερό της Πηγής».

ΔΚ: Εγώ μπορώ να σας πω, κυρία Κωνσταντοπούλου, ότι από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι και πολλές γενιές βεβαίως πριν από μένα, να πηγαίνουμε με τα μπιτόνια για να γεμίζουμε το νερό, να γεμίζουμε νερό από τις πηγές των  Σταγιατών, από τις βρύσες, τις δημόσιες βρύσες των Σταγιατών. Κάτι που φαντάζομαι ότι και οι κάτοικοι βεβαίως, που είναι, βιώνουν, έχουν βιώσει αυτό το φαινόμενο, δεν θέλουν να σταματήσει επί ημερών τους.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια και, κοιτάξτε, το έχω δει κι εγώ, δηλαδή τις φορές που επισκέφτηκα το χωριό έχουν υπάρξει περαστικοί και επισκέπτες που περνούν, σταματούν  και παίρνουν από την Πηγή, από την βρύση της Πλατείας. Είναι ένα φιλόξενο χωριό, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες με χαρά και τους ανθρώπους που  έρχονται για να πάρουν από το νερό αυτό της Πηγής. Εντάξει, αντιλαμβανόμαστε ότι  υπάρχουν συμφέροντα που εποφθαλμιούν ένα νερό που είναι από τα καθαρότερα της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα συμφέροντα ή αυτές οι επιδιώξεις μπορεί να βρίσκουν τέτοιου είδους έκφραση, ούτε βέβαια σημαίνει ότι είναι επιτρεπτό ένας Δήμαρχος να ελεεινολογεί  και εις βάρος των κατοίκων, αλλά και εις βάρος του νερού, το οποίο το εμφανίζει ως δήθεν βρώμικο και ούτω καθ’εξής, μόνο και μόνο για να κάμψει τις αντιστάσεις αυτών των ανθρώπων.

ΔΚ: Θεωρείτε ότι είναι χαλκευμένα τα στοιχεία  των αναλύσεων του νερού των Σταγιατών, κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν τα έχω δει τα στοιχεία, κύριε Καρεκλίδη, και θα ήθελα πολύ να τα δω, μέσα από μία διαδικασία που να είναι επίσημη. Διότι οι κάτοικοι από τις αρχές Μαΐου έχουν καταθέσει και στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΜΒ και σε κάθε αρμόδια υπηρεσία  αιτήσεις  με τις οποίες ζητούν να γνωρίζουν γιατί διακόπηκε η υδροδότηση του χωριού  από την Πηγή. Ζητούν πληροφορίες και απάντηση δεν έχουν πάρει καμία.

ΔΚ: Αυτό για το οποίο τους κατηγορεί ο Δήμαρχος κύριος Μπέος είναι ότι μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα  κατ’ επέκταση και τα νερά της πηγής από τους βόθρους που έχουν στο χωριό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά είναι συκοφαντίες για τις οποίες ο κύριος Μπέος θα απαντήσει στον κύριο Εισαγγελέα. Αυτά είναι συκοφαντίες, αισχρές συκοφαντίες. Κατά τα άλλα, βεβαίως, την ευθύνη για το δίκτυο και της ύδρευσης και της αποχέτευσης, κανονικά έχει η ΔΕΥΑΜΒ. Εάν η ΔΕΥΑΜΒ δεν  πράττει το καθήκον της είναι υπόλογη. Εάν  υπήρχαν τέτοια ζητήματα όπως τα περιέγραφε στις δηλώσεις του ο κύριος Μπέος, ο οποίος από όταν ανακοινώθηκε ότι θα  γίνει μήνυση, σταμάτησε να τα λέει αυτά. Αν υπήρχαν τέτοια ζητήματα, υπαίτια και υπεύθυνη και υπόλογη είναι η αρμόδια υπηρεσία, δεν είναι οι κάτοικοι του χωριού. Όμως, οι κάτοικοι, η αλήθεια είναι, ότι εδώ και δεκαετίες έχουν στην πραγματικότητα υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που αδρανούν και μεριμνούν  οι ίδιοι και για την υδρομάστευση και για την συντήρηση του δικτύου και  για τον καθαρισμό του. Κάνουν δηλαδή το πολύ παραπάνω από αυτό που τους αναλογεί, κάνουν αυτό που δεν κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο τέλος εισπράττουν και αυτού του είδους τις συκοφαντίες και τα αισχρά ψεύδη από πλευράς του Δημάρχου Βόλου. Άρα, όσα διατείνεται ο κύριος Μπέος είναι ψευδέστατα και επ’ αυτών θα απαντήσει στη Δικαιοσύνη και αν τα  ξαναδιατυπώσει θα ξανα-απαντήσει στη Δικαιοσύνη. Είναι αποφασισμένοι οι κάτοικοι να μην αφήσουν τέτοιου είδους  δηλώσεις να συνεχιστούν. Από κει και πέρα, για όσα κάνει ή δεν κάνει η ΔΕΥΑΜΒ είναι υπεύθυνη και υπόλογη και, τέλος, είναι υπεύθυνος  και ο κύριος Μπέος και η αρμόδια αρχή να δώσει στους κατοίκους απάντηση στην  αίτηση που έχουν κάνει  και έχουν πρωτοκολλήσει από τις αρχές Μαΐου. Οι επίσημες αιτήσεις των πολιτών και των ανθρώπων, κατά το Σύνταγμα, δεν απαντιούνται με Συνεντεύξεις Τύπου ύβρεων και  παραχάραξης της πραγματικότητας. Οι αιτήσεις οι έγγραφες απαντιούνται εγγράφως και αυτός ο οποίος απαντά παίρνει και την ευθύνη της απάντησης.  Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε δει καμία επίσημη απάντηση. Αυτά τα οποία  λέει ο κύριος Μπέος δεν τα έχουμε δει με επίσημο τρόπο, ούτε έχουν κοινοποιηθεί σε κανέναν κάτοικο και, βεβαίως,  οι κάτοικοι έχουν στα χέρια τους  μετρήσεις διαχρονικά, που δείχνουν  ότι το νερό της Πηγής είναι πεντακάθαρο. Άρα, θα πρέπει να απαντηθεί ποιός είναι αυτός που  μέτρησε, πότε και πώς και από πού, για να ισχυρίζεται ότι  δήθεν μιλάμε για μολυσμένο νερό και για δήθεν ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, δηλώσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ βαριές για να γίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

ΔΚ: Μάλιστα. Και ένα τελευταίο σχόλιο, κυρία Κωνσταντοπούλου, επειδή θέσατε ζητήματα Δημοκρατίας και προφανώς αυτά προκύπτουν από τη συμπεριφορά του Δημάρχου κατά πολιτών, ανεξάρτητα από το αν τον έχουν ψηφίσει ή όχι, θεωρείτε ότι ο Βόλος είναι  ένα αρνητικό παράδειγμα ή αν θέλετε, ένα παράδειγμα που η έλλειψη Δημοκρατίας πλέον, ξεχωρίζει σε σύγκριση με άλλες πόλεις της χώρας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εγώ αγαπώ πολύ το Βόλο, δεν θα έλεγα ο Βόλος είναι ένα αρνητικό παράδειγμα και ξέρω ότι και οι κάτοικοί του έχουν και τις ευαισθησίες τους και τις ανησυχίες τους. Το πρόσωπο αυτό που ασκεί αυτή τη στιγμή την διοίκηση του Δήμου σαφέστατα παραβιάζει Δημοκρατικές Αρχές και για να επανέλθω στις δηλώσεις που έκανε εις βάρος μερίδας των πολιτών, το να δηλώνει ένας Δήμαρχος ότι «θα τελειώσει» ένα κομμάτι του πληθυσμού και ότι δεν τους ανέχεται το υπόλοιπο, δήθεν, κομμάτι, είναι μία πολύ βαριά αντιδημοκρατική συμπεριφορά, στην οποία θα πρέπει να αντιδράσουν πρώτοι αυτοί που τον ψήφισαν τον κύριο Μπέο,  γιατί είμαι βέβαιη ότι και αυτοί που τον  ψήφισαν δεν τον ψήφισαν ούτε για να τελειώσει κανέναν, ούτε για να ξεκαθαρίσει και να κάνει κάποια εκκαθάριση στον Δήμο του Βόλου.

ΔΚ: Ούτε στους κατοίκους των Σταγιατών να κάνει εκκαθάριση, ούτε και στον Τύπο βέβαια, που του ασκεί κριτική, όπως είμαστε, και εμείς ως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, βεβαίως, έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε και με τον πατέρα σας τον κύριο Νίκο Κωνσταντόπουλο σε μία πάρα πολύ σημαντική υπόθεση που αφορά το Δήμαρχο Βόλου  Αχιλλέα Μπέο και η οποία θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας στις 22 Σεπτεμβρίου. Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εύχομαι καλή επιτυχία.

ΔΚ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.