Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στο ΟΡΕΝ (14/10/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη.

 

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας,  την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου,  και πρώην Πρόεδρο της Βουλής.  Καλημέρα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας ημέρα.

ΑΠ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Τώρα, να ζητήσουμε το σχόλιο σας για την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, για τις ποινές που ανακοίνωσε, που πρότεινε χθες η Εισαγγελέας, αλλά και για την πολιτική διαχείριση αυτής της  πολύ μεγάλης υπόθεσης μέχρι τώρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Παυλόπουλε και κυρία Κουτροκόη, νομίζω ότι είμαστε σε ένα σημείο  χρονικό που προσφέρεται απολύτως για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Φυσικά η δίκη δεν έχει  ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό, αναμένονται  και οι επί των ποινών αποφάσεις και  οι επί του ανασταλτικού  αποτελέσματος  αποφάσεις, όμως, νομίζω ότι προσφέρεται το χρονικό σημείο για συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα το οποίο νομίζω ότι βγαίνει αβίαστα είναι ότι και το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη άργησαν. Η Χρυσή Αυγή  έδρασε επί δεκαετίες, έδρασε στα σκοτάδια, στα σοκάκια, την ώρα που η Δικαιοσύνη, ουσιαστικά, αδρανούσε και στις ποινικές υποθέσεις που ήταν  ανοιχτές ενώπιόν της δεν έπραττε να τα δέοντα. Αντίστοιχα αδράνησε και το πολιτικό σύστημα, που για πάρα πολύ καιρό παρίστανε ότι δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και ότι  δεν υπάρχει αυτή η εγκληματική δράση. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε η Χρυσή Αυγή να προσλάβει τον χαρακτήρα του Πολιτικού Κόμματος με την ψήφο  πολιτών και για αυτό υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στον Άρειο Πάγο που έδωσε την  άδεια για τη συμμετοχή στις εκλογές. Και από κει και πέρα, βέβαια, γνωρίζουμε όλοι την διαδρομή που ακολουθήθηκε, διότι, όταν πια  βρέθηκε προ αυτής της συνθήκης το πολιτικό σύστημα, άρχισε να επιχειρηματολογεί για το πώς θα καμφθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να παταχθεί η Χρυσή Αυγή και αυτό ήταν, επίσης, κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί η Δημοκρατία οφείλει να πολεμάει και το ναζισμό και τον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό με Δημοκρατία και όχι  εκχωρώντας τις δημοκρατικές αρχές, γιατί τότε χάνει.

ΝΚ: Πάντως, κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είναι μόνο  η ευθύνη, λέτε, των πολιτικών κομμάτων, τη Χρυσή Αυγή την ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και στις Ευρωεκλογές…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ισχύει.

ΝΚ: … είχαν γίνει γνωστά όλα αυτά, όλες αυτές οι εγκληματικές πράξεις, είχε εμπλακεί, δηλαδή, το Κόμμα. Στις Βουλευτικές Εκλογές πήρε ένα ποσοστό  2,9%…

ΑΠ:  Ενώ είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας.

ΝΚ: Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και όχι μόνο. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι, νομίζω, ένα γεγονός τραυματικό που επισφράγισε, ήταν η θρυαλλίδα, αλλά τα θύματα της Χρυσής Αυγής είναι πάρα πολλά και,  βεβαίως, θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: Η Χρυσή Αυγή δεν  πήρε την ψήφο αποκαλύπτοντας το ναζιστικό και ολοκληρωτικό της  πρόσωπο.  Πήρε την ψήφο, δυστυχώς, και εκεί είναι οι τεράστιες ευθύνες και του πολιτικού συστήματος και του μιντιακού συστήματος, πατώντας  και κεφαλαιοποιώντας τον ρατσισμό. Εκείνο με το οποίο έπαιξε με ακραίο τρόπο ήταν ο ρατσισμός, ο οποίος καλλιεργήθηκε σε μέγιστο βαθμό και ακόμη στη χώρα μας, δυστυχώς, ο ρατσιστικός λόγος  δεν περιορίζεται και δεν τιμωρείται. Τα ρατσιστικά αντανακλαστικά, δυστυχώς, και τα καλλιεργούν και τα διεκδικούν…

ΝΚ:  Βρήκε πρόσφορο έδαφος όμως και το έκανε αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ε, βέβαια.  Μην ξεχνάτε ότι αμέσως πριν την εκλογή της Χρυσής Αυγής στην Βουλή ήταν κυβερνητικό κόμμα το ΛΑΟΣ του κυρίου Καρατζαφέρη, που άρθρωνε  πανομοιότυπο λόγο  με την Χρυσή Αυγή,  σε επίπεδο ξενοφοβίας, ρατσισμού  και ακραίων διατυπώσεων του τύπου «να πάρουν  όλοι οι Έλληνες όπλα και να πυροβολούν» και ούτω καθεξής. Αυτά ήταν πράγματα που διατυπώνονταν μέσα στη Βουλή. Θέλω λοιπόν με αυτά να πω ότι είναι καλό, εκτός από το να  υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφάσεως,  που είναι αναντίρρητη, βεβαίως περιμένουμε την ολοκλήρωσή της γιατί  πρέπει κανείς να έχει και  το σύνολο  για να βάλει  την τελεία. Εγώ θα  εκφράσω, όπως οφείλω,  την ανησυχία μου, πάντοτε, για την εξέλιξη αυτή της δικής, που πήρε πάρα πολύ χρόνο ακριβώς  διότι δομήθηκε με αυτόν τον τρόπο και θα πω ότι, επειδή είναι αρκετά φρέσκια η ποινή-χάδι, η ποινή επιβράβευσης στον Κορκονέα,  ο οποίος  πρωτοδίκως είχε λάβει την  ισόβια κάθειρξη, είναι καλό τα αντανακλαστικά της κοινωνίας να είναι σε εγρήγορση και μετά την πρωτόδικη απόφαση να μην υπάρξει  επανάπαυση,  γιατί διατηρώ  εδραία την πεποίθηση ότι ήταν καθοριστική για την έκβαση της δίκης η κοινωνική εγρήγορση, η κοινωνική αντίδραση,  τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών που,  ουσιαστικά, διεκδίκησαν Δικαιοσύνη.

ΑΠ:  Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Κωνσταντοπούλου. Καλή σας ημέρα να είστε καλά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Σας ευχαριστώ και εγώ, καλημέρα.