Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στον Alpha Radio 989 (02/06/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τάκη Χατζή στον Alpha Radio 98,9

 

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Καλή σας ημέρα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλημέρα, κύριε Χατζή.

Τ. Χ.: Διάβασα μία συνέντευξή σας που λέτε ότι θα είστε στις εκλογές, έτσι; Κανονικά, η Πλεύση Ελευθερίας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κανονικά, κανονικά. Αυτοί που ανησυχούν, να συνεχίσουν να ανησυχούν.

Τ. Χ.: Όχι, επειδή τον τελευταίο καιρό όλα τα μηνύματα που παίρνω από το γραφείο σας αφορούν τις δικαστικές σας υποθέσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές βέβαια, και καταγράφονται στην κοινωνία, και είναι πράγματι σημαντικές και με νόημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Χατζή είμαι μαχόμενη Δικηγόρος, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ζω από τη δουλειά μου. Η δουλειά μου έχει και κοινωνική διάσταση, επομένως δεν έχω απαρνηθεί ούτε τη Δικηγορική μου ιδιότητα και δράση, μάλιστα την άλλη Τετάρτη θα είμαστε πάλι στην Λαμία για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που είχαμε μιλήσει και την προηγούμενη φορά για αυτό το θέμα, και αύριο θα είμαστε στα Δικαστήρια για του Μάριου του Λώλου που είχε δεχθεί τη δολοφονική επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις το 2012. Αλλά ταυτόχρονα είμαι ένας άνθρωπος ενεργά πολιτικός και  πολιτικά ενεργός, και η Πλεύση Ελευθερίας με αυτές τις παραμέτρους, δηλαδή ότι δεν είναι ένα κόμμα επαγγελματιών πολιτικών, αλλά ανθρώπων μέσα από την κοινωνία που θέλουν να προσφέρουν, θα συμμετάσχει στις εκλογές και θα καλέσει και τους πολίτες να την στηρίξουν έμπρακτα. Έμπρακτα, εννοούμε, όχι μόνο με την ψήφο τους, αλλά και με συμμετοχή και συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά μας.

Τ. Χ.: Μάλιστα. Για να δούμε τώρα για την πολιτική κατάσταση γενικά στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά. Χθες μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός ο κύριος Καραμανλής και είπε μεταξύ των άλλων ότι, ουσιαστικά αυτό είπε δηλαδή, το είπε με κάπως διαφορετικά λόγια, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα Αμερικάνικο σχέδιο, το οποίο θέλει να αποδυναμώσει πλήρως τη Ρωσία, να την γονατίσει και βεβαίως να φέρει στην ανάγκη της Αμερικής την Ευρώπη, να γονατίσει και η Ευρώπη προς  στην Αμερική, βέβαια. Θα δεχόσασταν μία τέτοια ανάλυση ενδεχομένως;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εγώ έκανα μία παρέμβαση, δύο παρεμβάσεις, για το θέμα της Ουκρανίας, και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, και όταν αναμενόταν η παρέμβαση Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή, και εκείνο το οποίο υπογράμμισα είναι ότι αντίθετα με αυτό που θα προσδοκούσε κάνεις, δηλαδή να υπάρχει μία δράση για την ειρήνη, παρακολουθούμε ένα όργιο μεθοδεύσεων, που δεν έχουν καμία φιλειρηνική διάσταση. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας πόλεμος δια παρενθέτων προσώπων, όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά χρησιμοποιούν την Ουκρανία και τον Ζελένσκι για τις δικές τους στρατιωτικές και επεκτατικές επιδιώξεις, και όλοι καταλαβαίνουν, βεβαίως, ότι όταν εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες θα πεταχτούν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, και ο Ουκρανικός λαός, που είναι πολύπαθος και αυτή τη στιγμή θυματοποιείται, και ο Ζελένσκι, και κάθε χρήσιμος, αν θέλετε, παράγοντας μέχρι στιγμής. Η άποψη μου, κύριε Χατζή, είναι ξεκάθαρη: θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά η Ελληνική Κυβέρνηση, να έχουν εντελώς διαφορετική στάση, μία στάση υπέρ της ειρήνης, όχι μία στάση συμμετοχής και μάλιστα ενεργού συμμετοχής στον πόλεμο. Ήταν απαράδεκτη η αποστολή οπλισμού από πλευράς της Ελλάδος, όπως ήταν και απαράδεκτη η συμμετοχή σε αυτό το φαινόμενο διοργάνωσης ομιλιών του Ζελένσκι ανά την υφήλιο, με τους εκλεγμένους εκπροσώπους καθενός αντιπροσωπευτικού σώματος, να χειροκροτούν βουβοί. Και, βεβαίως, τα λουστήκαμε  τα επίχειρα  αυτής της διοργάνωσης διότι είδαμε ότι υπήρξε και μία αναμενόμενη, θα έλεγα εγώ από πλευράς μου, και προβλέψιμη κατάχρηση, με παρέμβαση ακόμη και Νεοναζιστικών παραγόντων στην Ελληνική Βουλή.

Τ. Χ.:  Μάλιστα. Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω κάτι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Άρα θα σας έλεγα, έτσι για να το κλείσω, ότι εγώ δεν περίμενα να μιλήσει ο κύριος Καραμανλής για να τα πω αυτά, τα είπα εγκαίρως.

Τ. Χ.: Όχι, πάντως συμφωνείτε με αυτήν την ανάλυση, δεν είπα ότι δεν τα έχετε πει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ναι, ναι. Κοιτάξτε, την ανάλυση έτσι πιο συγκεκριμένα θα την μελετήσω και θα σας απαντήσω, θα έλεγα όμως ότι καλό θα ήταν γενικά, εκείνοι οι οποίοι έχουν ασκήσει εξουσία στην Χώρα και φέρουνε και ευθύνες για την άσκηση εξουσίας, να μιλούν πιο καθαρά, πιο συχνά, πιο συγκεκριμένα, και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τ. Χ.: Μάλιστα. Λέει ένας φίλος, ο Κώστας από το Αννόβερο που μας ακούει διαδικτυακά βέβαια, εννοείται, μέσα από το site μας. Καλημέρα λέει…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα.

Τ. Χ.: …επειδή θα έχεις τη Ζωή λέει, σε λίγο, να της θέσεις το όνομα του κόμματος. Εάν το άλλαζε, σίγουρα θα παίρναμε…, προφανώς είναι ψηφοφόρος σας, θα έπαιρνε παραπάνω το κόμμα, γιατί, βέβαια, το όνομα λέει δεν μας βοηθάει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Πώς τον λένε τον φίλο μας;

Τ. Χ.:  Κώστας, Κώστας από Αννόβερο.

Τ. Χ.: Και μου λέει, καλημέρα στη Ζωή, καλημέρα στη Ζωή λέει, καλημέρα στη Ζωή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα και στον Κώστα και σε όλους τους φίλους.

Τ. Χ.: Έχουν άποψη οι πολίτες!

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Και πρέπει να έχουν.

Τ. Χ.:  Ναι, εντάξει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Μα εγώ το βλέπω με πολύ έτσι χαρά αυτό, να έχουν άποψη.

Τ. Χ.: Σου λέει, εγώ αν ήμουνα σύμβουλός σας επικοινωνίας, θα σας έλεγα ένα άλλο όνομα, εντάξει;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Εγώ πάντως θέλω να ζητήσω από τον Κώστα να μας στηρίξει με το όνομά μας, και, βέβαια, όλες τις απόψεις κι όλες τις προτάσεις ,θα τις συζητάμε και  θα τις εξετάσουμε. Σημασία μεγαλύτερη από τα ονόματα έχουνε οι αρχές, η στάση, η ευθύνη, η συνέπεια, αυτά δηλαδή που νομίζω ότι δεν θα τα αμφισβητήσει κανείς.

Τ. Χ.:  Ναι. Τώρα, πρέπει να πούμε ότι υπήρξε μία αντίδραση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους Αμερικάνους, αλλά, όμως, η βάση στη Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε και ξεκίνησε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Χατζή συγνώμη, ξεχνάμε τα πρωτοσέλιδα της Αυγής με τον Τσίπρα και τον Τραμπ και τίτλους πομπώδεις, στρατηγικοί εταίροι; Ξεχνάμε όλα όσα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ; Κοίταξε, εγώ έχω σαφή και συγκεκριμένη άποψη: είναι απαράδεκτο η Ελλάδα στο Διεθνές Στερέωμα να συμπεριφέρεται επισήμως ως προτεκτοράτο. Και η στάση των Κυβερνήσεων, καί της σημερινής Κυβέρνησης Μητσοτάκη, καί της προηγούμενης Κυβέρνησης Τσίπρα, και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, Σαμαρά, Παπανδρέου, Καραμανλή, Σημίτη, και ούτω καθεξής, έχουν δυστυχώς ακολουθήσει περισσότερο ή λιγότερο, κάποιες περισσότερο, κάποιες λιγότερο, όλες οι Μνημονιακές στο μέγιστο βαθμό, την πολιτική του προτεκτοράτου. Εκχωρούν κυριαρχία, εκχωρούν δικαιώματα κυριαρχικά, εκχωρούν ακόμη και δασικά δικαιώματα. Αυτή η εκχώρηση στρατηγικών εργαλείων, λιμανιών, αερολιμένων, ακόμη και παραλιών και ούτω καθεξής, του ρεύματος, της ύδρευσης, των στρατηγικών επιχειρήσεων, είναι μία πολιτική η οποία εμποδίζει την χειραφετημένη και ανεξάρτητη Εθνική Πολιτική. Οι Έλληνες αυτή την πολιτική δεν την έχουν εγκρίνει, την πολιτική της εκχώρησης και του προτεκτοράτου, και για αυτό αντιδρούν, αλλά ταυτόχρονα είναι παθόντες, δυστυχώς, από μία διακυβέρνηση χρόνια προβληματική.

Τ. Χ.: Λέει εδώ ένας φίλος  ακροατής, να σας ρωτήσω εάν έχετε ψηφίσει και εσείς το τρίτο Μνημόνιο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το ξέρει ο ακροατής ότι ως Πρόεδρος της Βουλής, εγώ αντιτάχθηκα στο τρίτο Μνημόνιο, ότι έφερα πρόταση ακόμη και για να μην ψηφιστεί, ότι το καταψήφισα, εννοείται, και ότι εν συνεχεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη στάση μου, διέλυσαν τη Βουλή; Το ξέρει νομίζω.

Τ. Χ.: Μάλιστα. Δεν το ξέρει, για να το ρωτάει δεν το ξέρει.  Δηλαδή είναι ειλικρινής, δεν το ρωτάει έτσι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το λέμε, λοιπόν, να το θυμίσουμε. Νομίζω οι περισσότεροι το θυμούνται.

Τ. Χ.: Δεν το ρωτάει έτσι για… δηλαδή, δεν το ρωτάει για να σας… το ρωτάει πραγματικά, ειλικρινώς, δηλαδή, ο άνθρωπος ας πούμε, εντάξει;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία, ωραία, οπότε το θυμίσαμε.

Τ. Χ.: Ωραία, ναι, ναι. Για να το ξέρουν και οι υπόλοιποι που δεν το θυμούνται, γιατί καλώς να τα λέμε αυτά γιατί… τώρα, σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξατε μέλος αυτού του κόμματος. Το ΣΥΡΙΖΑ σας τίμησε, το κόμμα αυτό, με το γεγονός ότι σας ψήφισε για Πρόεδρο της Βουλής. Και βλέπω σήμερα ότι ο πολιτικός λόγος είναι και οξεία κριτικός απέναντι σε αυτό το κόμμα. Πώς το δικαιολογείτε αυτό;

Τ. Χ.: Αφού υπήρξατε μέλος του και σας έκανε και Πρόεδρο της Βουλής. Θα πει ο άλλος, γιατί  το κάνει αυτό η Κωνσταντοπούλου; Δηλαδή εντάξει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Χατζή πρώτα από όλα δεν με έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρο της Βουλής, με εξέλεξαν οι πολίτες πρώτη σε ψήφους βουλευτή, σε όλες τις περιφέρειες, και ιστορικά πρώτη σε ποσοστό ψήφων. Επομένως δεν τοποθετήθηκα Πρόεδρος της Βουλής, είχε ο Ελληνικός λαός εκφράσει…

Τ. Χ.: Προσέξατε τι είπα; Σας ψήφισαν είπα, δεν είπα σας τοποθέτησαν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ναι, αυτό είδαν λοιπόν οι πολίτες.

Τ. Χ.: Σας ψήφισαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν σας ψήφισε ο λαός για Πρόεδρο της Βουλής. Για Βουλευτή σας ψήφισε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σωστά, σωστά, αλλά η επιλογή αυτή είχε να κάνει με την δική μου τότε  πολιτική διαδρομή, με το γεγονός ότι είχα στηρίξει όλη την Αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, και αυτό αναγνωριζόταν από τους πολίτες στο μέγιστο βαθμό. Τώρα, δυστυχώς, αυτό που είπαμε ότι ήταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ,  και που έλεγε ότι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, αποδείχθηκε ότι στη συνέχεια το ξεπούλησε, το παραβίασε, ψήφισε Μνημόνια, έφερε τους πιο αντικοινωνικούς και νεοφιλελεύθερους νόμους, και συνολικά πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και για αυτό και έφυγα από το ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και δεν είμαι  στο ΣΥΡΙΖΑ, και για αυτό και δεν αναγνωρίζω, φυσικά, ότι έχει οποιαδήποτε σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, με τον ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι υπηρετήσαμε και πιστέψαμε πριν από την περίοδο αυτή.

Τ. Χ.:  Ναι, δεν συνυπολογίζετε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία δική μου αντίφαση ή ασυνέπεια, υπάρχει μία τρομακτική μετάλλαξη του κόμματος, και φυσικά μία αποκάλυψη του τι ήταν κάποια πρόσωπα αντίθετα με το τι παρίσταναν.

Τ. Χ.: Ένα λεπτό. Το ακούω αυτό που λέτε με προσοχή, αλλά εδώ θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου. Από την άλλη πλευρά όμως…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να κάνετε τον συνήγορο του διαβόλου, αλλά πρέπει να σας πω ότι ο διάβολος δεν έχει ανάγκη από συνήγορο. Πάμε παρακάτω.

Τ. Χ.: Εντάξει, τι να κάνω τώρα; Και εμείς στην κόλαση ζούμε και συναναστρεφόμαστε με τους διαβόλους, οπότε μη μας παρεξηγείτε. Λοιπόν, αυτό που έχω να ρωτήσω είναι το εξής: εντάξει, το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, αλλά όμως δεν καταλαβαίνω εσείς, με τη δική σας μόρφωση, με τη δική σας πολιτική αντίληψη, δεν καταλάβατε ότι η Ευρώπη δεν μασάει και θα μας πέταγαν έξω και θα είμαστε, αυτή τη στιγμή, θα γινόμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος, και θα ήταν η Ελλάδα στα τάρταρα αυτή την ώρα; Ότι αν δεν υπογράφανε το Μνημόνιο που προηγουμένως αναφερθήκατε, για αυτό σας ρωτάω, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, τι θα έκανε δηλαδή; Να πει φεύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θα γινόταν;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, όχι, μισό λεπτό, μισό λεπτό.

Τ. Χ.: Είχε φτάσει στο όριό του αυτό, καταλάβατε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακούστε με λίγο κύριε Χατζή…

Τ. Χ.:  Παρακαλώ, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι έτσι…

Τ. Χ.:  Εντάξει, εντάξει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … διότι ο Τσίπρας κάλεσε σε Δημοψήφισμα τον λαό και στηρίξαμε όλοι μαζί το ΟΧΙ μέχρι και τις 5 Ιουλίου και τα γύρισε την αμέσως επόμενη, και  υπέγραψε Μνημόνιο στις 12  προς 13 Ιουλίου. Δηλαδή στο μεσοδιάστημα από 5 μέχρι 12 κατάλαβε τι συμβαίνει; Αυτά είναι αστειότητες. Εκείνο το οποίο συνέβη, κύριε Χατζή, είναι ότι δυστυχώς…

Τ. Χ.: Δεν μπορεί  να πιέστηκε κυρία Κωνσταντοπούλου από τον ξένο παράγοντα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν μπορεί να πιέστηκε. Κοιτάξτε, εγώ είμαι κόρη ανθρώπου που έχει κάνει τέσσερα χρόνια φυλακή, και κόρη επίσης μάνας η οποία έχει βασανιστεί από το ΕΑΤ – ΕΣΑ. Ότι πιέστηκε μία νύχτα δεκαεπτά ώρες και έβγαλε έρπη, να τα πει αλλού ο κύριος Τσίπρας. Λοιπόν… υπάρχουν άνθρωποι που δώσαν τη ζωή τους, την υγεία τους, την προσωπική τους ελευθερία αγωνιζόμενοι, όχι ότι ζορίστηκε ο Τσίπρας με εξήντα δύο τοις εκατό του Ελληνικού λαού να στηρίζει και να τον υποστηρίζει με βάση τις δικές του δεσμεύσεις. Τώρα, όμως, εγώ θα ήθελα να πω κάτι πιο ουσιαστικό σε σχέση με τα συμπεράσματα. Δεν είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέγεται, θα μας πέταγαν έξω, η Ευρώπη θα έκανε, και ούτω καθεξής. Αυτό δεν δοκιμάστηκε, διότι ο Τσίπρας υπαναχώρησε πριν διαπραγματευτεί και χωρίς να διαπραγματευτεί. Δεν έκανε διαπραγμάτευση πραγματική, δεν έβαλε στο τραπέζι  τρία βασικότατα εργαλεία  που έπρεπε να έχει βάλει και τα οποία εγώ προσωπικά τα είχα ετοιμάσει. Το ένα ήταν, η αμφισβήτηση του χρέους για την οποία είχε εκδοθεί και το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους της Βουλής, που εξηγούσε γιατί το χρέος με το οποίο μας εκβίαζαν ήταν παράνομο. Δεύτερον, το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών με τις οποίες, με την διεκδίκηση των οποίων, μπορούσαμε να φέρουμε τη Γερμανία σε τρομακτικά δύσκολη θέση διεθνώς και που και σήμερα δεν διεκδικούνται αυτές οι Ελληνικές αξιώσεις για  τις θηριωδίες των Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τρίτον, οι υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν γερμανικές εταιρείες συνδεδεμένες με το Γερμανικό Δημόσιο, τη Siemens, την Thyssenkrupp, την HDV, τις εξοπλιστικές εταιρείες, εταιρείες για τις οποίες υπήρχαν ανοιχτές δικογραφίες και ανοιχτές υποθέσεις διεθνούς διαφθοράς, που η Ελλάδα θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να μπλοκάρει την χρηματοδότησή τους σε διεθνές επίπεδο και διαπραγματευτικά να ενισχύσει την θέση της. Έτσι πας σε διαπραγμάτευση. Δεν πας και λες, παρακαλώ τι θα θέλατε, αχ δεν θα ήθελα να σας το δώσω. Οι κανόνες της Διεθνούς Διαπραγμάτευσης είναι σκληροί, αυστηροί, προϋποθέτουν να ενεργοποιείς τα εργαλεία σου, και όχι να τα πετάς. Ο Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε τίποτα από αυτά, ούτε ο Βαρουφάκης, βέβαια, τίποτα από αυτά, δεν τα χρησιμοποίησαν και στη συνέχεια παραδόθηκαν άνευ όρων. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν μπορούσε να υπάρξει μία άλλη στρατηγική και μία άλλη πολιτική, και αν θέλετε την άποψή μου, με βάση την αλληλεγγύη και την τεράστια στήριξη που υπήρχε τότε προς τον Ελληνικό λαό σε διεθνές επίπεδο και  που την εισέπραττα και τότε, αλλά  την εισπράττω  ακόμα και σήμερα από ματαιωμένους Αριστερούς και κινηματικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πηγαίνω. Με αυτή του είδους τη στήριξη, οι πιέσεις που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν τεράστιες. Όλα αυτά τα ματαίωσε για την αγάπη του για την εξουσία και για το χρήμα. Και, δυστυχώς, τον ακολούθησαν πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τους θεωρούσαμε αγωνιστές, ανιδιοτελείς κινηματικούς, και αποδείχθηκαν ότι ήταν λάτρεις της καρέκλας.

Τ. Χ.: Για ακούστε μία ερώτηση τώρα, γιατί  οι ακροατές θέλουν να σας ρωτήσουνε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Αμέ, να με ρωτήσουν, βέβαια.

Τ. Χ.: Η εκχώρηση, λέει ένας φίλος μας από τον Πύργο, στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου υποχρέωση της Ελλάδας να εκχωρήσει Δημόσια περιουσία; Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε Κυβέρνηση δεν θα ήταν υποχρεωμένη για αυτό, μιας και αυτή η υποχρέωση ισχύει σαν προϋπόθεση σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω στο φίλο μας ότι μέσα από την μελέτη που κάναμε της διαδικασίας του λογιστικού ελέγχου του Δημόσιου Χρέους, αποδείχθηκε ότι η κατάρρευση και του τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας, συνδέεται ευθέως με το γεγονός ότι προ μελετίστηκε  με συμμετοχή των κυβερνήσεων και της Γερμανίας και της Γαλλίας, να διασωθούν οι δικές τους τράπεζες, οι Γαλλικές και οι Γερμανικές, και να καταποντιστούν οι Ελληνικές. Αυτό είναι ντοκουμενταρισμένο, υπάρχουν τα στοιχεία, δηλαδή, που το αποδεικνύουν, συμπεριλαμβανομένων και εμπιστευτικών εγγράφων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχουμε στη διάθεσή μας, και υπάρχουν και στο πόρισμα της Επιτροπής και στη Βουλή, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού αυτά τα ντοκουμέντα, και φυσικά ιδρύουν τεράστιες ευθύνες για οικονομικά εγκλήματα και των Κυβερνήσεων που διέπραξαν όσα διέπραξαν εις βάρος του τραπεζικού συστήματος, και εις βάρος του Ελληνικού λαού, και των διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έδρασαν όπως έδρασαν. Άρα, δεν υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε, μία πυρκαγιά ή ένας σεισμός ή μία καταιγίδα και κατέρρευσε το σύστημα. Υπάρχουν πράξεις και παραλείψεις υπαίτιες και μάλιστα κακουργηματικές, που, δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί όπως θα έπρεπε και δεν έχουν λογοδοτήσει οι υπεύθυνοι.

Τ. Χ.: Μάλιστα. Κυρία Κωνσταντοπούλου σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας. Θα επανέλθουμε γιατί η επικαιρότητα τρέχει και…έχουμε και άλλα εδώ για την κυρία Κωνσταντοπούλου; Μισό λεπτό. Λέει μία φίλη εδώ, ότι προφανώς έκανε καλά ο Τσίπρας γιατί θα παίζαμε τη χώρα στα ζάρια. Αυτό θέλατε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό λέει η φίλη;

Τ. Χ.: Που, αυτό που…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, τη χώρα στα ζάρια την έπαιξε ο Τσίπρας, ο οποίος δεν προετοίμασε τίποτα, επίτηδες δεν προετοίμασε τίποτα, ούτε προετοίμασε τον κόσμο, γιατί τα είχε όλα πουλήσει εκ των προτέρων, όπως αποδείχθηκε. Τη χώρα στα ζάρια δεν παίζει εκείνος ο οποίος προετοιμάζει τη Διεθνή εξωτερική πολιτική και προσέρχεται στα Διεθνή φόρα με επιχειρήματα και φάκελο. Την χώρα στα ζάρια παίζουν εκείνοι οι οποίοι κάνουν δημόσιες σχέσεις του χειρίστου είδους, και συμπεριφέρονται στα Διεθνή φόρα  ως λιγούρηδες, αντί να συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι αυτεξούσιου και ανεξάρτητου λαού.

Τ. Χ.: Μάλιστα. Ένας άλλος φίλος όμως, ο Σπύρος, λέει ότι συγχαρητήρια στην κυρία Κωνσταντοπούλου για τη στάση της, νιώθουμε αληθινή ασφάλεια όταν την ακούμε, η θέση της είναι στη Βουλή. Έτσι λέει ένας φίλος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τον ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως και όλους που θέτουν ερωτήσεις και κριτικές και θετικές, γιατί όλα αυτά μας βελτιώνουν και ιδρύουν και ένα διάλογο με την κοινωνία που πρέπει να είναι πάντα  πάντα  πάντα ενεργός και ανοιχτός.

Τ. Χ.: Σωστό είναι αυτό, γιατί χρειάζεται ο διάλογος, κυρία Κωνσταντοπούλου, στις μέρες μας, έτσι; Λοιπόν, τώρα ρωτάνε πολλοί για τις συντάξεις που δεν μπήκαν, δυστυχώς δεν έγινε καμία προσπάθεια ούτε από σας ως Κυβέρνηση, όταν ήσασταν στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από κανέναν για να αποκατασταθεί έστω σιγά   σιγά αυτή η αδικία με τους συνταξιούχους.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έγινε από κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά μπλόκαρα κιόλας ως Πρόεδρος της Βουλής, όταν φέρανε το τρίτο Μνημόνιο, μπλόκαρα την τροπολογία με την οποία θα περικόπτανε συντάξεις, και τελικώς την επανέφερε ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Τσακαλώτος με δική μου αρνητική ψήφο ως Προέδρου της Βουλής. Θα θυμούνται, ίσως, οι πολίτες κάποιες ψηφοφορίες για αυτό το θέμα μεταμεσονύχτιες, που ήμουν η μόνη που σήκωνα το χέρι μου για να ψηφίσω αρνητικά. Μεταδόθηκαν αυτά στο Πανελλήνιο…

Τ. Χ.: Ναι, το θυμάμαι εγώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …δυστυχώς οι πολίτες και οι συνταξιούχοι θυματοποιούνται γιατί θεωρούνται εύκολα θύματα. Πρέπει να αντιδρούν, πρέπει να μην σωπαίνουν και πρέπει να μην δέχονται να τους διαχειρίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποσχόμενοι διάφορα και παραβιάζοντας τα οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ θερμά λοιπόν, καλή σας μέρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ, κύριε Χατζή σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Γεια σας, γεια σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Γεια.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Λοιπόν, ακούσαμε την κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτές είναι οι απόψεις της, καταγράφονται. Ξέρετε ότι έχει δικαίωμα, θα το πω έτσι ωμά δηλαδή, όποιος αναμειγνύεται με την πολιτική, έχει δικαίωμα να κάνει παρεμβάσεις. Διαφωνούμε λέει ή συμφωνούμε με τη Ζωή, πρέπει να γυρίσει στη Βουλή, έχει επιχειρήματα. Έχει επιχειρήματα – καταρχάς έχει γνώσεις, έτσι; Ο Αντρέας λέει, συγχαρητήρια. Κρίμα, έπρεπε να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυρία Κωνσταντοπούλου διαπραγματευτική, θα μας είχε σώσει λέει. Και λογικά το λέει.