Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στα Παραπολιτικά (04/02/2023)

Πλεύση Ελευθερίας

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στα Παραπολιτικά (04/02/2023)

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά και στη Βάσω Παλαιού

 

ΕΡ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, με την κατάθεσή σας βάζετε στο «κάδρο» τις ποινικές ευθύνες των ιθυνόντων και, μάλιστα, σε βαθμό κακουργήματος. Από ποια στοιχεία τεκμηριώνονται κακουργηματικές ευθύνες;

ΖΚ: Στο Μάτι συντελέσθηκε ένα Ολοκαύτωμα σε καιρό Ειρήνης. Άνθρωποι αφέθηκαν να καούν ζωντανοί, να πεθάνουν αβοήθητοι μέσα στα σπίτια, στις αυλές, στα αυτοκίνητά τους, στο δρόμο. Άνθρωποι είδαν δικούς τους ανθρώπους να χάνονται στις φλόγες. Δεν προειδοποιήθηκαν, δεν ενημερώθηκαν ότι υπήρχε φωτιά που απειλούσε τη ζωή τους. Βιώματα εκτός ορίων, πέραν κάθε ανθρώπινης αντοχής. Εκατόμβη νεκρών, αμέτρητοι ανεξίτηλα πληγωμένοι δια βίου. Δεν έγινε πολύνεκρο τροχαίο. Έγινε ανθρωποθυσία.

Τα στοιχεία βοούν. Μάτι, Ν.Βουτζάς, Ραφήνα αφέθηκαν χωρίς προληπτική προστασία, χωρίς εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης ακόμη και στην κορύφωση της πυρκαγιάς, χωρίς ειδοποίηση εκκένωσης, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα η φωτιά να θεριέψει, να προελάσει ανενόχλητη, να βρει τους ανθρώπους απροετοίμαστους, να τρέχουν να σωθούν την τελευταία στιγμή, αιφνιδιασμένοι και πανικόβλητοι, ενώ προηγουμένως υπήρχε άπλετος χρόνος να ειδοποιηθούν, να οργανωθεί η απομάκρυνσή τους, να τους δοθούν κατευθύνσεις εκκένωσης-διαφυγής σε ασφαλές σημείο. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, αφέθηκαν ώρες αβοήθητοι, τραυματισμένοι, εγκαυματίες, χαροπαλεύοντας, να προσπαθούν να επιβιώσουν, πολλοί στη θάλασσα στα ανοιχτά, χωρίς ούτε τότε να οργανωθεί διάσωσή τους, γιατί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός ήταν απασχολημένος με το πώς θα αποσείσουν τις ευθύνες τους ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, η Περιφερειάρχης, οι Επιτελείς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που έστησαν εκείνη την κακοπαιγμένη παράσταση, μεσάνυχτα 23 προς 24 Ιουλίου, παριστάνοντας, μπροστά στις κάμερες, ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για νεκρούς (ενώ γνώριζαν για δεκάδες) κι ότι «επιχειρούν τώρα», κατόπιν της τραγωδίας, όλες οι δυνάμεις!

Τα στοιχεία αθρόα, δεν κρύβονται, δεν θάβονται, όπως επιδίωξαν. Διαπράχθηκε Έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Εξέθεσαν τους ανθρώπους σε κίνδυνο ζωής, ο οποίος πραγματώθηκε για πολλούς, που πέθαναν. Εκείνους που επέζησαν, παρέλειπαν επί ώρες να τους σώσουν, γιατί προσπαθούσαν να σώσουν τους εαυτούς τους από την κατάγνωση ευθυνών. Κι έτσι πέθαναν ακόμη περισσότεροι.

ΕΡ: Στην υπόθεση, με 104 νεκρούς, δεν διερευνήθηκαν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων. Θεωρείτε πως πρέπει να υπάρξει έρευνα ακόμα και σήμερα από τη Βουλή;

ΖΚ: Φυσικά πρέπει να υπάρξει έρευνα. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι στο απυρόβλητο. Πρωταγωνίστησαν, κανείς δεν παραιτήθηκε, κανείς δεν λογοδότησε, επιδόθηκαν σε επικοινωνιακά παιχνίδια συγκάλυψης, παριστάνοντας τους τρίτους άσχετους. Άφησαν τους ανθρώπους να καούν, δεν τους προστάτεψαν, κορόιδευαν τον κόσμο ότι όλα τα ελέγχουν, έκρυβαν τους νεκρούς, κρυβόντουσαν οι ίδιοι. Ήξεραν ότι γινόταν όλεθρος. Ήξεραν τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι ίδιοι.

Ο δόλος τους αποδεδειγμένος. Όμως η σημερινή Κυβέρνηση προστάτευσε την προηγούμενη, αφήνοντας να συμπληρωθεί η αποσβεστική προθεσμία εξάλειψης του αξιοποίνου, το καλοκαίρι του 2021. Τότε, κάηκε η Εύβοια και η μισή Ελλάδα, με Αρχηγό Πυροσβεστικής, διορισμένο από την σημερινή Κυβέρνηση, τον κατηγορούμενο για το Μάτι, κ. Κολοκούρη… Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κατέθεσε αίτημα Σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για απόδοση ποινικών ευθυνών στον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργούς που ενέχονται στο Έγκλημα στο Μάτι. Δεν κατέθεσαν καν αίτημα Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για να φωτισθεί-διερευνηθεί η υπόθεση. Προφανώς η διασφάλιση ατιμωρησίας για το Μάτι, συνδέεται με την ατιμωρησία για την Εύβοια, την Πάρνηθα, την Βαρυμπόμπη.

ΕΡ: Καταθέσατε την πρώτη μήνυση 6/8/18 ζητώντας τη διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη παρέπεμψε τους κατηγορούμενους για πλημμελήματα. Μπορεί από τα στοιχεία που προέκυψαν να ανοίξει νέα έρευνα για κακουργήματα;

ΖΚ: Είναι επιβεβλημένο η υπόθεση να δικασθεί στην πραγματική της διάσταση, ως κακούργημα. Το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η έλλειψη στοιχείων. Συντελείται ένας πόλεμος, εντός της Δικαιοσύνης και των θεσμών, ανάμεσα στους λειτουργούς που επιμένουν να διερευνηθούν τα κακουργήματα, όπως ζήτησε 3 φορές ο Ανακριτής και αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, και εκείνους που σπεύδουν να κάνουν τα κακουργήματα πλημμελήματα. Η σύγκρουση είναι κομμάτι ενός ενεργού παρασκηνίου, παρεμβάσεων, μεθοδεύσεων, συγκάλυψης. Το αίτημα Δικαίωσης των θυμάτων θέτει προ των ευθυνών της την Ελληνική Δημοκρατία. Όλοι γνωρίζουν ότι συντελέσθηκαν κακουργήματα. Και εξαρχής γίνονται παρεμβάσεις προστασίας των υπαιτίων σε ανώτατο επίπεδο. Από τις διορισμένες από την τότε Κυβέρνηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου και Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, που επιχείρησαν να παγώσουν την έρευνα. Μέχρι τις απειλές και απόπειρα εκβίασης του διορισμένου Πραγματογνώμονα κ. Λιότσιου, που προς τιμήν του δεν λύγισε ούτε υπάκουσε στην εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου να μην καταθέσει πόρισμα που καταλογίζει ευθύνες «στη Δούρου, στον Αρχηγό και Υπαρχηγό».

ΕΡ: Καταθέσατε πως έχετε μία στενή, ζεστή σχέση με τους κατοίκους του Ματιού και από την πρώτη στιγμή βρεθήκατε δίπλα τους. Ποια στιγμή σας έχει σημαδέψει;

ΖΚ: Όλες. Βρέθηκα στο Μάτι την επομένη της τραγωδίας και έκτοτε είμαι συνεχώς δίπλα στους κατοίκους. Με συγκλονίζει η αξιοπρέπεια και η καρτερία των ανθρώπων αυτών, που ο καθένας κουβαλάει στην ψυχή του την τραγωδία. Με γεμίζει με αίσθημα τεράστιας ευθύνης ότι, μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, εκφράζουν ευγνωμοσύνη για το αυτονόητο: ότι στέκεται κάποιος στο πλευρό τους και λέει την αλήθεια. Η αγκαλιά της μάνας που έχασε το γιο της στη θάλασσα, το «ευχαριστώ» μετά την πρώτη μέρα κατάθεσής μου, όταν μου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που μπορεί να χαμογελάσει, είναι μια απ’ τις ανεκτίμητες στιγμές που δεν θα ξεχάσω.

ΕΡ: Τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει νέο Μάτι;

ΖΚ: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Είναι το πρώτο και απαραίτητο. Να καταλογισθούν ευθύνες, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Η ατιμωρησία είναι η μήτρα της επανάληψης του εγκλήματος.