Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 (08/12/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη ραδιοφωνική εκπομπή του Παναγιώτη Τζένου στα Παραπολιτικά 90,1.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Θα περάσουμε ευθύς αμέσως στην τηλεφωνική μας γραμμή, θα καλημερίσω την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι σήμερα μαζί μας. Καλή σας ημέρα κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα, κύριε Τζένο και καλημέρα στους ακροατές.

Π. Τ.: Λοιπόν, καταρχήν να ευχηθώ Χρόνια Πολλά για τα γενέθλιά σας, έχετε γενέθλια σήμερα, έτσι δεν είναι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ.

Π. Τ.:  Δεν ρωτάνε, δεν ρωτάω ηλικίες ποτέ, εύχομαι να είστε πάντοτε υγιής, ευτυχισμένη και να κάνετε αυτό που θέλετε κόντρα στο ρεύμα, όπως το κάνετε πάντα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Σας ευχαριστώ. Δεν έχω κάτι να φοβάμαι στην ηλικία μου, οπότε εντάξει.

Π. Τ.: Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω το εξής. Θέλω να ξεκινήσουμε λίγο από το θέμα των πλειστηριασμών, ένα θέμα το οποίο αναδείχθηκε, με αφορμή ένα περιστατικό μιας συναδέλφου δικής μας, με τον πλειστηριασμό ενός σπιτιού, όπου μάλιστα με έναν τρόπο ο οποίος ήταν βάρβαρος αν μη τι άλλο. Δηλαδή με ένα σπάσιμο μιας πόρτας. Είδα τον κύριο Τσίπρα να πηγαίνει σε αυτό το σπίτι, να κατηγορεί την Κυβέρνηση. Είναι ένα θέμα, όμως, το οποίο είναι εδώ, είναι υπαρκτό και είναι και ένα θέμα που, κακά τα ψέματα, θα το δούμε μπροστά μας, διότι οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν και γίνονται και γίνονταν και ούτω καθεξής. Υπήρξε, όμως, μια ρητορική από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία έλεγε ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δυστυχώς, παρά το Σύνταγμα, διενεργούνται εδώ και πολλά χρόνια  και επίσης δυστυχώς, από το 2015 όταν ψήφισαν όλοι μαζί, δηλαδή και η σημερινή Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, και ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η τότε Κυβέρνηση και έφερε τις σχετικές διατάξεις και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ τότε. Όλοι μαζί ψήφισαν και ο Βαρουφάκης στις 22 Ιουλίου του 2015 ψήφιζαν τα δεύτερα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, που ήταν ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή η διαδικασία με την οποία γίνονται και σήμερα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και στη συνέχεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η δε Κυβέρνηση Τσίπρα από το 2015 τον Σεπτέμβριο, στις δεύτερες εκλογές δηλαδή του 2015 μέχρι που εξέπνευσε ο βίος και η πολιτεία της, έφερε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και Υπουργικές Αποφάσεις για να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Έκανε το πρωτοφανές για τον πολιτισμένο κόσμο, να φέρνει διάταξη με την οποία οι πλειστηριασμοί πια γίνονται ηλεκτρονικά. Τέτοια διαδικασία…

Π. Τ.: Αυτό έγινε και αυτό έγινε γιατί, να το πούμε και γιατί έγινε. Έγινε γιατί καί εσείς καί ο κύριος Λαφαζάνης είχατε αναπτύξει μια έντονη δράση μαζί με πολύ κόσμο τότε, προσπαθώντας να σταματήσετε τους πλειστηριασμούς, επειδή ακριβώς αυτό χάλαγε την εικόνα τότε της Κυβέρνησης, αποφάσισε να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αυτή ήτανε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχε, κύριε Τζένο, δια μακρών, από το 2011 – 2012 υπήρχε πάρα πολύ ζωντανό κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας, δηλαδή κατά της… ουσιαστικά της αρπαγής της περιουσίας των πολιτών μέσα από τη διαδικασία της παντοκρατορίας των τραπεζών. Στα κινήματα αυτά και σε όλη αυτή τη διαδικασία και εγώ προσωπικά και η Πλεύση Ελευθερίας όταν δημιουργήθηκε το 2016, συμμετείχαμε ενεργότατα, ήτανε το κίνημα Δεν Πληρώνω, ήτανε η Λαϊκή Ενότητα, ήτανε το ΕΠΑΜ και ήταν και πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι κινητοποιούνταν, υπήρχε μια…

Π. Τ.: Έτσι, έτσι, έτσι. Και αυτό οδήγησε τότε την Κυβέρνηση, την τότε Κυβέρνηση να τους κάνει ηλεκτρονικούς τους πλειστηριασμούς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι μόνο, όχι μόνο. Οδήγησε και σε πολύ ακραία καταστολή, χημικά, ξύλο και επίσης οδήγησε σε μια πρωτοβουλία της τότε Κυβέρνησης να ποινικοποιηθεί έντονα η διαδικασία της παρεμπόδισης πλειστηριασμών. Έγινε ιδιώνυμο αδίκημα και θα θυμάστε ότι εγώ τότε είχε δημοσίως προσκαλέσει την Κυβέρνηση, αν θέλει να έρθει να με συλλάβει λέγοντας ότι, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να αντιστέκομαι σε αυτήν τη διαδικασία.

Π. Τ.: Με εσάς ο Τσίπρας δεν το δοκίμασε. Με τον Λαφαζάνη…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν το δοκίμασε.

Π. Τ.: Με τον κύριο Λαφαζάνη, η αλήθεια είναι, ότι ταλαιπωρείται ακόμα με αυτές τις… με εσάς δεν το δοκίμασε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι, είμαι, εγώ υπερασπίζομαι πολλούς συναγωνιστές στις δίκες αυτές, που αποτελούν το αποτέλεσμα αυτών των διατάξεων. Ναι, πράγματι, με μένα δεν το τόλμησε, κάτι ήξερε, και κατά τα άλλα… και κατά τα άλλα, όμως, πρέπει επίσης να πούμε ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα τότε – και τα εφαρμόζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα, μην πει κανείς, δηλαδή, ότι είναι αθώα η σημερινή Κυβέρνηση – η Κυβέρνηση Τσίπρα τότε έφερε διατάξεις και το 2015, στα τέλη του 2015 και το 2017 και το 2018, με τις οποίες διευκόλυνε το να παραχωρηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών στα Funds. Ενεργοποίησε και ενδυνάμωσε τα Funds να επισπεύδουν. Σήμερα όλοι αυτοί οι πλειστηριασμοί που γίνονται, γίνονται από Funds και όχι από τράπεζες και γίνονται με βάση τη νομοθεσία Τσίπρα. Άρα είναι ακραία υποκρισία και γι’ αυτό εγώ αντέδρασα αυτές τις ημέρες πάρα πολύ έντονα, είναι ακραία υποκρισία αυτός ο οποίος έφερε αυτές τις διαδικασίες και τις ψήφισαν όλοι μαζί, αυτός ο οποίος έφερε εξεζητημένες διατάξεις για να νομιμοποιήσει τα Funds, αυτός ο οποίος έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αυτός ο οποίος ποινικοποίησε την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, να εμφανίζεται σήμερα ως ο σωτήρας των θυμάτων του. Και θα πρέπει, και το λέω πάρα πολύ έτσι έντονα, και θέλω να το πω και σε όλους τους πολίτες και στα θύματα αυτών των διαδικασιών που είναι αντισυνταγματικές και εν πολλοίς παραβιαστικές όλου του θεσμικού πλαισίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μην τσιμπάτε, μην πείθεστε ότι αυτός ο οποίος σας έφερε σε αυτή τη θέση θα σας σώσει, για τω Θεώ, μην ξανά εξαπατηθείτε, διότι εάν αυτό συμβεί, μετά πραγματικά και όλοι όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει κάποια στιγμή αυτή η χώρα να δει μια άλλου είδους πολιτική, θα απογοητευτούμε κι εμείς. Είναι, είναι πάρα πολύ χοντρό, κύριε Τζένο να υπάρχει μία πολιτική δύναμη η οποία έφερε αυτή την καταστροφή και την έφερε την ώρα που ήλπιζαν οι πολίτες και εναπέθεταν σε αυτήν τις ελπίδες τους και τις προσδοκίες τους και την εμπιστοσύνη τους και αυτή η πολιτική δύναμη που διέπραξε αυτή την προδοσία, να προσπαθεί σήμερα να χτίσει προφίλ Αντιπολίτευσης στις δικές της πολιτικές.

Π. Τ.: Ωραία, αυτό που λέτε το καταλαβαίνω και βλέπω ότι είστε και οργισμένη με αυτό και δικαιολογημένα είστε οργισμένη, αλλά θέλω να μου εξηγήσετε, αυτό…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα είναι σαν να πηγαίνει ο δολοφόνος στην κηδεία του θύματός του, κύριε Τζένο, και να κλαίει. Είναι πολύ χοντρό. Δεν… δηλαδή είναι μια τεράστια πρόκληση στην κοινωνία και μια τεράστια πρόκληση σε όλους εμάς που γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, που αντιπαρατεθήκαμε με αυτό που συνέβη και που αγωνιστήκαμε ακριβώς για να μην υπάρχουν αυτοί οι πλειστηριασμοί που και σήμερα, φυσικά, βασιλεύουν.

Π. Τ.: Πάντως το επέλεξε ο κύριος Τσίπρας. Δηλαδή δεν… αν, παρά το γεγονός ότι τα ξέρει όλα αυτά που λέτε εσείς, επέλεξε ο ίδιος να βγει μπροστά πάλι στον αγώνα προστασίας των ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Απλώς με όλες αυτές τις παλινωδίες και ο κύριος Τσίπρας και όλοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι αποδεικνύουν τελικά; Ότι το μόνο τους κίνητρο είναι το χρήμα και η εξουσία. Όταν ήταν να παραμείνουν στο χρήμα και στην εξουσία και στην Κυβέρνηση, τα γυρίσαν όλα τούμπα και παραβιάσανε τα πάντα και τώρα που είναι στην Αντιπολίτευση και είπανε τότε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς και τώρα που είναι στην Αντιπολίτευση, ουσιαστικά τι λένε; Α, τελικά μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς και τώρα σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε αλλιώς. Εντάξει, νομίζω ότι κι αυτός ο έρημος λαός, αξίζει πραγματικά λίγο σεβασμό.

Π. Τ.: Θέλω να πάμε σε ένα άλλο θέμα στο οποίο επίσης έχετε πρωταγωνιστήσει και μιλώ για την υπόθεση για το Μάτι. Καί Δικαστικά πρωταγωνιστείτε και έχετε πρωταγωνιστήσει και στο παρελθόν. Βλέπουμε να εξελίσσονται δίκες. Η ποινική δίκη, η οποία κατά την προσωπική μου άποψη είναι μια δίκη παρωδία υπό την έννοια ότι για μένα θα έπρεπε να είναι μια κακουργηματική δίκη κι όχι πλημμεληματική δίκη. Έχουν γίνει πολλά πράγματα στην προδικασία τα οποία θα ήθελαν πολύ μεγάλη συζήτηση, διότι εγώ θυμάμαι τον ανακριτή τότε να φωνάζει, να ζητάει να γίνει, να μετατραπεί σε κακουργηματική, να μετατραπούν σε κακουργηματικές οι διώξεις. Δεν συνέβη αυτό και βλέπουμε τώρα μία… βλέπουμε παράλληλα αποκαλύφθηκε, και το είπα και τη Δευτέρα στην Καθημερινή της Κυριακής, στις αστικές, στα Διοικητικά Δικαστήρια, εκεί που υπάρχουν διεκδικήσεις πολιτών οι οποίοι έχασαν τους ανθρώπους τους, έχασαν τις περιουσίες, έχασαν τη ζωή τους επί της ουσίας, γιατί έμειναν… εκτός από τους νεκρούς έχουμε και τους ζωντανούς νεκρούς που έμειναν πίσω στο Μάτι, βλέπουμε το Δημόσιο να λέει ότι έχετε και συνυπευθυνότητα γύρω στο ενενήντα εννιά τοις εκατό επειδή καήκατε κιόλας. Θέλω το σχόλιό σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ναι. Είναι κύριε Τζένο, η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί ένα έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος, πολύ σωστά το επισημαίνετε, που έγινε μία τεράστια προσπάθεια να υποβαθμιστεί σε πλημμέλημα και αυτή η προσπάθεια μέχρι στιγμής ευδοκιμεί. Εγώ θα θυμάστε ότι από τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, που δεν είναι μια φυσική καταστροφή, ήταν έγκλημα, κατέθεσα μήνυση για την κακουργηματική έκθεση όλων αυτών των θυμάτων, καί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους καί εκείνων που είναι εγκαυματίες, που τραυματίστηκαν σοβαρά καί εκείνων που κινδύνευσαν και ευτυχώς σώθηκαν, και πριν από λίγους μήνες, το καλοκαίρι, μαζί με συγγενείς θυμάτων και πολίτες καταθέσαμε αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει τα δέοντα, ούτως ώστε η υπόθεση να αναβαθμιστεί σε κακούργημα. Δυστυχώς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν το έπραξε αυτό και δυστυχώς, και σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ ο Ανακριτής έκανε επίσημα διαβήματα ξανά και ξανά για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε  κακούργημα, προσέκρουε σε αρνήσεις των Εισαγγελέων, ενώ όταν βγήκε τώρα το Πάσχα Βούλευμα που αναβάθμιζε την υπόθεση σε κακούργημα, βρέθηκε ένας Εισαγγελέας ο οποίος έκανε ένσταση στο Συμβούλιο, στο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, βρέθηκε ένα Συμβούλιο Εφετών το οποίο είπε, α ναι, τελικά είναι πλημμέλημα, δεν είναι κακούργημα και βρέθηκε και ένας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο οποίος είπε, α όχι, δεν θα το αναβαθμίσω εγώ σε κακούργημα, δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε διάθεση, δεν έχουμε τέτοια προοπτική. Κοιτάξτε,  χάθηκαν εκατό τέσσερις συνάνθρωποί μας, δεν χάθηκαν κατά τύχη ή από ατυχία. Χάθηκαν από εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Αυτές οι πράξεις και οι παραλείψεις έχουν υπαιτίους, έχουν υπαίτια πρόσωπα, υπάρχει τεράστια ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης διότι άφησε να παρέλθει η προθεσμία, η αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος για τις Κυβερνητικές ευθύνες και δεν έφερε το θέμα για άσκηση ποινικής δίωξης στη Βουλή. Υπάρχει τεράστια ευθύνη της Δικαιοσύνης που ουσιαστικά οδηγεί σε υποβάθμιση και παραγραφή το έγκλημα και απέναντι σε αυτές τις ευθύνες υπάρχουν οι πολίτες, οι Κοινότητα του Ματιού, υπάρχουν τα θύματα και οι οικογένειές τους που είναι τραγικές φιγούρες, που απαιτούν Δικαιοσύνη, σε μία διαδικασία την οποία όσο την βίωσα, ειδικά τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2022, είναι μια διαδικασία προσβλητική της μνήμης των θυμάτων και προσβλητική της νοημοσύνης των επιζώντων και όλων όσοι είμαστε με οποιονδήποτε τρόπο θεατές, ακροατές ή συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία. Εγώ στη μαρτυρία μου που θα γίνει κάποια στιγμή τους επόμενους, το επόμενο διάστημα θα μιλήσω για όλα αυτά. Εκείνο όμως που έχω τώρα να πω είναι ότι είναι ντροπή, πραγματικά ντροπή αυτό το έγκλημα να δικάζεται σαν ένα τροχαίο χωρίς θύματα, γιατί αυτές είναι οι συνθήκες, δυστυχώς, και είναι πραγματικά επίσης ντροπή, το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το κράτος, δηλαδή η Κυβέρνηση να πηγαίνει αυτή τη στιγμή στη Διοικητική δίκη και να λέει, τι; Τι λέει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια των απόψεων της; Αυτό που έλεγε και ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Κοντονής, ότι φταίνε τα θύματα, ότι φταίνε αυτοί που κάηκαν. Αυτό, εν έτει 2022, με τη μεγαλύτερη πραγματικά… με ένα ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης, αυτό ήταν το Μάτι, είναι ανεπίτρεπτο και δείχνει, θα μου επιτρέψετε να σας πω, μία λογική συμψηφισμού ακόμα και των πιο βαρέων εγκλημάτων, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η στάση της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι άρρηκτα επηρεασμένη από τις ευθύνες της για την μεγάλη καταστροφή που έγινε στην χώρα το καλοκαίρι του 2021. Και έτσι κύριε Τζένο, αυτό που σας έχω πει και για άλλα θέματα, για τα θέματα…

Π. Τ.: …ναι, ναι. Και θέλω να το πω και δημοσίως. Κάποια στιγμή στις αρχές… πριν από αρκετά χρόνια, είχα μια συζήτηση με την κυρία Κωνσταντοπούλου και για άλλα θέματα που απασχολούσαν τη Δικαιοσύνη και κάποια από αυτά φτάσανε και στο Ειδικό Δικαστήριο. Τότε, ενθουσιώδης εγώ, έλεγα ότι υπάρχουν στοιχεία, θα καθαρίσουν τα πράγματα και μου είχε πει η κυρία Κωνσταντοπούλου να… το λέω κυρία Κωνσταντοπούλου, μου επιτρέπετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, ναι.

Π. Τ.: Ότι τα συστήματα, μου λέει αγαπητέ Παναγιώτη, θα έλθουν κάποια στιγμή που θα συγκλίνουν μου λέει, μην έχεις καμία αμφιβολία περί αυτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία και σας το είπα με αυτό τον τρόπο, γιατί όταν ένα βρώμικο σύστημα συγκρούεται με ένα άλλο βρώμικο σύστημα, είναι νομοτέλεια να τα βρουν, διότι έχουν και τα δύο αυτά βρώμικα συστήματα συμφέρον, το καθένα δυστυχώς να καλύψει τις ευθύνες του. Και βλέπουμε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο στις υποθέσεις διαφθοράς, όπου επίσης είναι κραυγαλέο, και στις υποκλοπές θα το δείτε να γίνεται, μην έχετε αμφιβολία καμία.

Π. Τ.: Σήμερα έχουμε τη μάχη στη Βουλή. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι και ο κύριος Τσίπρας θα κάνει πίσω; Γιατί νομίζω ότι δεν έχει άλλο χαρτί να παίξει. Αυτό λέτε δηλαδή; Ότι κάποια στιγμή θα κάνει πίσω;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω, πιστεύω ότι πάρα πολλά πράγματα γίνονται για το θεαθήναι και μέχρι του σημείου που αισθάνεται ο καθένας από τους δύο ασφαλής και πιστεύω ότι αυτή την ισορροπία δεν θα την διαιωνίσουν. Δηλαδή, δεν θα πάει κανείς από τους δύο παραπέρα, εκεί όπου αρχίζει το πεδίο της προσωπικής πολιτικής και ποινικής ανασφάλειας. Στο κομμάτι του… συνολικά καί των πυρκαγιών καί των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, όπως επίσης και στο κομμάτι της διαφθοράς, αυτό που έχουμε δει για όλες τις μεγάλες υποθέσεις είναι ότι στο τέλος συρρικνώθηκαν σε κάτι διαδικαστικό, σε κάτι μικρό, σε κάτι σαφέστατα υποδεέστερο, αυτό το οποίο αναλογεί και αρμόζει. Και ξαναλέω, το ότι γίνεται αυτή η μεγάλη δίκη αυτή τη στιγμή και σχεδόν δεν το ξέρει κανείς, η δίκη για το Μάτι και ότι υπάρχει και μία προσπάθεια συνολικά σαν κλίμα η δίκη αυτή να υποβαθμιστεί, είναι κάτι για το οποίο φέρει ευθύνη συνολικά το πολιτικό σύστημα και η Κυβέρνηση που εμπλέκεται στο έγκλημα και η Κυβέρνηση που εμπλέκεται στην υπόθεση της προηγούμενης, γιατί θα ήθελα κάποιος να ρωτήσει τον κύριο Μητσοτάκη, και σας το προτείνω, γιατί κύριε Μητσοτάκη μέχρι το καλοκαίρι του 2021, όταν, τελικώς, έκλεισε η Βουλή και έκλεισε η Σύνοδος, για ποιο λόγο δεν ήρθε στη Βουλή η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, γιατί δεν ήρθε στην Ολομέλεια με πρόταση των Βουλευτών σας η δικογραφία η οποία βρίσκεται στη Βουλή και αραχνιάζει, για τις Κυβερνητικές ευθύνες, για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο άλλως έκθεση, εκατόν δύο τότε, εκατόν τεσσάρων, πλέον, γιατί εν τω μεταξύ πέθαναν θύματα, συνανθρώπων μας

Π. Τ: Νομίζω ότι…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για ποιο λόγο το κατάπιατε αυτό;

Π. Τ.: …ρητορικό το ερώτημα, νομίζω, δεν χρειάζεται κάποια άλλη απάντηση. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, θέλω να ευχηθώ και πάλι Χρόνια Πολλά για τα γενέθλιά σας και επίσης να πω περαστικά στον Νίκο Κωνσταντόπουλο ο οποίος πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του, αλλά βγήκε νικητής. Σας ευχαριστώ, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Τζένο και σας ευχαριστούμε και για τις ευχές για τον πατέρα μου.

Π. Τ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά και καλημέρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ:  Λοιπόν, η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν φείδεται λόγων ποτέ και νομίζω ότι είναι πάντοτε στο… to the point. Εάν δούμε λίγο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και δούμε, ας πούμε για παράδειγμα στο ερώτημα, ποια είναι η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη; Ποια είναι, τι πιστεύετε, ποιος είναι κατάλληλος να αντιμετωπίσει θέματα διαφθοράς; Θα δούμε τις απαντήσεις του κόσμου. Δεν διαφέρουν πολύ από τις επισημάνσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου.