Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 (29/01/2021)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή του Παναγιώτη Τζένου στα Παραπολιτικά 90,1.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Πάμε κατευθείαν στην τηλεφωνική μας γραμμή, θα ευχαριστήσω πολύ την Eπικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι μαζί μας. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλή σας ημέρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα κύριε Τζένο.

Π.Τ.: Νομίζω δεν τα έχουμε πει για νέα χρονιά, τα έχουμε πει; Όχι. Καλή χρονιά να σας ευχηθώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή χρονιά να έχουμε, καλή δύναμη και μακάρι σε αυτή τη χρονιά να απαλλαγούμε από αυτά που μας βασάνισαν και μας ταλαιπώρησαν στην προηγούμενη.

Π.Τ.: Λοιπόν, βλέπω τώρα τα media που εκφράζουν την Αριστερά και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πανηγυρίζουν, να λένε ότι η χθεσινή συγκέντρωση η οποία έγινε ήταν μία διπλή ήττα για την Κυβέρνηση, ότι επί της ουσίας κονιορτοποιήθηκε μία συνταγματική και αυθαίρετη απαγόρευση των συναθροίσεων και ότι εκδηλώθηκε δημόσια η οργή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως. Βέβαια, δεν είδα εγώ και μία πάνδημη συμμετοχή στα συγκεκριμένα συλλαλητήρια και ούτε είδα και πολλούς φοιτητές, για να είμαστε μεταξύ μας, αλλά και αρκετούς ηλικιωμένους. Θέλω τη θέση σας για αυτό το θέμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Όσον αφορά  το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις η θέση μου είναι σαφής, δεν έχει καμία θέση η αστυνομία εντός του Πανεπιστημιακού χώρου και, γενικά, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ προβληματικό να αντιμετωπίζεται ο χώρος του Πανεπιστημίου από τις εξουσίες και από τις Κυβερνήσεις, ως χώρος που προκαλεί τον φόβο, την καχυποψία και ως χώρος γενικά στον οποίο μπαίνει ένα αρνητικό πρόσημο. Είναι ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης να σέβεται τις ελευθερίες τις ακαδημαϊκές, είναι ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης να προωθεί και να σέβεται και να ενθαρρύνει και την έρευνα και τη γνώση και την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των ιδεών, είναι, από την άλλη πλευρά, ευθύνη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των Πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών και οι ίδιοι να περιφρουρούν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, αλλά και τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και να μην αφήνουν να γίνεται το Πανεπιστήμιο, αν θέλετε, οχυρό για δραστηριότητες και για πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Π.Τ.: Νομίζω ότι είναι πολύ σωστά η τοποθέτηση, αλλά, να σταθούμε λίγο εδώ σας παρακαλώ γιατί θέλω να το διευκρινίσουμε αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.

Π.Τ.: Και εγώ, προφανώς, θεωρώ ότι είναι άκομψο και άστοχο να συζητάμε για το αν έχει δουλειά η αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Προφανώς, η άποψη και η δική μου είναι ότι όχι, προφανώς, η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα Πανεπιστήμια, αλλά, από την άλλη, λέτε και εσείς ότι είναι ευθύνη και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να περιφρουρήσει το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν μέσα σε ορισμένα Πανεπιστήμια, πράγματι ορισμένα πανεπιστήμια είναι άνδρα παρανομίας, πράγματι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι στην λογική του ασύλου ή στη λογική των ατομικών ή συλλογικών ελευθεριών παρανομούν, δηλαδή κάνουν πράξεις ποινικά κολάσιμες. Εγώ ρωτώ το εξής. Εάν η Πανεπιστημιακή Κοινότητα λοιπόν, μέρος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας λέει, όχι, δεν θέλουμε λοιπόν την αστυνομία, αλλά και από την άλλη δεν κάνουμε και τίποτα εμείς για να περιφρουρήσουμε, για δώστε μου τη λύση, κυρία Κωνσταντοπούλου. Ποια πρέπει να είναι η λύση;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η γνώμη μου είναι ότι δεν επιτρέπεται η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να μην κάνει τίποτε.

Π.Τ.: Συμφωνούμε. Ποια είναι η λύση όμως, αυτό είναι το ερώτημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η λύση είναι μέσα από το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων που είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση, να θεσπιστούν και κανόνες ασφαλούς λειτουργίας του Πανεπιστημίου και για τους φοιτητές και για όποιον άλλον επιθυμεί να μετάσχει στην ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή ζωή και σαφώς, είναι μία ήττα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, το να γίνεται μία αντιποίηση της ακαδημαϊκής ζωής, της ελευθερίας του λόγου από έκνομες πράξεις.

Π.Τ.: Ωραία. Θα έπρεπε να έχουν συνέπειες λοιπόν; Για να το πω απλά.  Οι Πανεπιστημιακοί, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που ξέρουμε, λίγο έως πολύ, ότι πράγματι στους χώρους που διοικούν, εκεί που υπάρχει το αυτοδιοίκητο, εξ’ ού και το αυτοδιοίκητο, στους χώρους λοιπόν που υπάρχει το αυτοδιοίκητο, η δική τους ευθύνη, συνεχίζουν να υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες είναι έκνομες.  Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι καθηγητές, αυτοί οι Πρυτάνεις, αυτό το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει ευθύνες; Δηλαδή, υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Υπάρχουν αστικές ευθύνες; Υπάρχουν ευθύνες γενικότερα ή μας καλύπτει το γεγονός ότι, πίσω από το Πανεπιστημιακό άσυλο και γενικά από τις ελευθερίες θα πρέπει να κόψει το λαιμό της η Κυβέρνηση και να βρει άλλο τρόπο και όχι την αστυνομία για να περιφρουρήσει τα δικαιώματα όλων των φοιτητών.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, κατά την άποψή μου, σαφώς υπάρχουν ευθύνες και σαφώς υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα, γιατί αυτές οι ευθύνες δεν αναλαμβάνονται, πέραν του γιατί δεν αποδίδονται. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, την απάντηση πολλές φορές σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα την βρίσκει κανείς βλέποντας ιδιοτελείς συμπεριφορές από πλευράς ανθρώπων που θα έπρεπε να περιφρουρούν και την Πανεπιστημιακή λειτουργία και την ακαδημαϊκή λειτουργία. Όμως, θα ήθελα να σας κάνω και μία γενικότερη παρατήρηση. Ότι, ανεξαρτήτως αυτής της συζήτησης, είναι συνολικά λυπηρό, ένα νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο προωθείται εν έτη 2021, να αντιμετωπίζει με τόσο αρνητική προδιάθεση τον χώρο και το πεδίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Να ασχολείται μόνο με πράγματα που έχουν να κάνουν με έλεγχο, καταστολή, περιστολή, τις βάσεις, τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές, την αστυνόμευση και να μην ασχολείται με αυτά που είναι τα πραγματικά διακυβεύματα της παιδείας, που είναι η ενίσχυση της έρευνας, η ενίσχυση της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, η ενίσχυση ακόμη-ακόμη και της αμφισβήτησης και των νέων ιδεών, γιατί ο Πανεπιστημιακός χώρος είναι ιστορικά και παραδοσιακά ο χώρος μέσα από τον οποίο γεννιούνται και ιδέες και αμφισβητήσεις και αντιστάσεις. Εγώ θα περίμενα να δω κάτι εντελώς διαφορετικό στο επίπεδο της παιδείας και θεωρώ απογοητευτικό το πολύ στενό και αρνητικό πεδίο επί του οποίου διεξάγεται με ευθύνη της Κυβέρνησης πλέον, η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Όσον δε αφορά τη στάση και την πολιτική του κυρίου Χρυσοχοΐδη, που τώρα μπαίνει και στο πεδίο των Πανεπιστημίων, θα σας έλεγα ότι επίσης είναι λυπηρό σε ένα χώρο που αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων και των πολιτών να επικρατεί από πλευράς Υπουργού και Υπουργείου η λογική του πολίτη-εχθρού και του πολίτη τον οποίο πρέπει πάση θυσία να καταστείλουμε και να περιφρουρήσουμε.

Π.Τ.: Πάντως, εχθές δεν υπήρχε καμία καταστολή να πω την αλήθεια. Επέλεξε η Ελληνική Αστυνομία να μην προχωρήσει σε καταστολή και έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη τους και τα Κόμματα τα οποία επί της ουσίας χαιρετίζουν όλη αυτή τη διαδικασία. Μιλώ για τις συγκεντρώσεις. Τέλος πάντων, είναι μία συζήτηση την οποία θα κρίνουν οι πολίτες. Θέλω να σας πάω σε  ένα άλλο θέμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως, κύριε Τζένο, για να μην αποφύγω την ερώτηση, γιατί κάνατε και μία παρατήρηση, κατά τη γνώμη μου, η συγκέντρωση και η διαμαρτυρία των φοιτητών είχε σαφές συνταγματικό και δημοκρατικό διακύβευμα, υπήρχε λόγος διαμαρτυρίας, από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια καπηλείας της διαμαρτυρίας φοιτητών από Κόμματα και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και η προκλητική παρουσία βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία φοιτητική πορεία, για μένα, δίνει και ένα στίγμα πολιτικής που δεν έχει καθόλου στο νου της τις φοιτητικές και τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά έχει τα πολιτικά οφέλη και την πολιτική  εκμετάλλευση.

Π.Τ.: Προφανώς, διότι όλα αυτά τα οποία λέτε ότι θα έπρεπε να γίνουν για τα Πανεπιστήμια, δεν αφορούν μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση, αφορούν προφανώς και την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία δεν έκανε κάτι προς αυτή τη διαδικασία. Εντάξει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Δυστυχώς, αφορούν διαχρονικά τις Κυβερνήσεις.

Π.Τ.: Διαχρονικά. Ωραία, πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα το οποίο το έχετε θίξει και εσείς πάρα πολλές φορές, το θέμα του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος το οποίο συνεχίζει να κρατάει ψηλά, παρά το γεγονός ότι διακυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, θέλω να αναφερθώ στην επιλογή του κυρίου Τσίπρα να προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του Γιάννη Κουρτάκη, του Γιώργου Παπαχρήστου, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είδαμε πώς κινήθηκε τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια και έχετε εκφραστεί και εσείς για το πώς κινήθηκε η Κυβέρνηση τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής, και εσείς ακόμα έχετε χρησιμοποιήσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον κύριο Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν χαρακτηρισμοί, έχουμε ακούσει τον κύριο Πάππα σε κασέτες, εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω αν ήταν νόμιμες ή αν δεν ήταν νόμιμες, έχουμε ακούσει να χαρακτηρίζει την προηγούμενη Κυβέρνηση μαγαζί, έχουμε ακούσει διαλόγους που λένε ότι ο κύριος Καμμένος έλεγε ότι ο Σόρος ρίχνει εκατομμύρια για να εξαγοραστούν ψήφοι και ούτω καθεξής και να εξαγοράσει Κυβερνήσεις, δεν είδα εκεί πέρα να αντιδρά ο κύριος Τσίπρας για το κομμάτι του ηθικού του πλεονεκτήματος. Επιμένει στην κριτική και στις αγωγές εναντίον του Τύπου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τζένο, θα σας απαντήσω με μία συνολικότερη τοποθέτηση. Όταν, εδώ και αρκετά χρόνια, αποκαλύπτεται ότι, δυστυχώς, αντίθετα με ότι πολλοί πίστεψαν, ο κύριος Τσίπρας πολιτεύτηκε και πολιτεύεται με πολύ ισχυρό το πρόσημο της διαπλοκής, αποκαλύφθηκε σας θυμίζω αρκετά νωρίς, αλλά και αρκετά αργά, για μένα, ότι, ήδη, από την πρώτη περίοδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κρυφές συναντήσεις με τον κύριο Ψυχάρη, έκανε συμφωνίες και συζητήσεις που δεν γνώριζαν ούτε τα μέλη τουΚ του, ούτε οι πολίτες. Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας τύπος, ο Πετσίτης, ο οποίος γυρνούσε στα επιχειρηματικά γραφεία και στους οικονομικούς παράγοντες και έκανε οικονομικές συζητήσεις και συμφωνίες και ήταν ένας άνθρωπος δίπλα…

Π.Τ.: Δεν φοβάστε μην σας κάνει αγωγή ο κύριος Τσίπρας με όλα αυτά που λέτε, κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, όχι. Κύριε Τζένο, κοιτάξτε να δείτε, ο κάθε άνθρωπος χαράσσει την πορεία του με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Εγώ έχω πάρα πολύ ήσυχη την συνείδησή μου διότι πάντοτε έλεγα αυτό που πίστευα και έλεγα και μίλαγα για αυτό το οποίο αποκαλυπτόταν.  Για μένα το γεγονός ότι σκάνδαλα όπως η υπόθεση Πετσίτη, η υπόθεση Καλογρίτσα, η υπόθεση Παπαγγελόπουλου, η υπόθεση των αδειών των Μέσων Ενημέρωσης, η υπόθεση Μιωνή και αυτή η φοβερή συζήτηση στην οποία αναφερθήκατε Μιωνή-Παππά, με τον Παππά να είναι το δεξί χέρι και το κυβερνητικό εξαπτέρυγο του κυρίου Τσίπρα και να συναλλάσσεται και να κάνει deals και να συζητάει με πρόσωπο ελεγχόμενο, γιατί μη το ξεχνάμε αυτό, ο κύριος Μιωνής  ήταν και είναι και θα έπρεπε να είναι πρόσωπο ελεγχόμενο για τη λίστα Λαγκάρντ. Αποκαλύψεις όπως, ότι αμέσως μετά την υπογραφή αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας της 13ης Ιουλίου του 2015, με την οποία έκανε το «Όχι» των πολιτών «Ναι» ο κύριος Τσίπρας, πήγε πολυτελείς διακοπές πάλι σε θαλαμηγούς και σε κότερα. Ότι μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι και πάλι η μέριμνά του ήτανε να φιλοξενηθεί σε θαλαμηγό εφοπλιστή. Όλα αυτά αποκαλύπτουν μία Πολιτεία η οποία δεν έχει καμία σχέση, ούτε με το δημόσιο συμφέρον, ούτε με το κοινωνικό συμφέρον, ούτε με τη διαφθορά, ούτε με την διαφάνεια, βλέπετε η γλώσσα λανθάνουσα, ούτε με την καταπολέμηση της διαπλοκής, αλλά, αντίθετα, έχει να κάνει με μία βαθιά διαβρωμένη πολιτική λειτουργία, που δεν είναι καν πολιτική και με μία διαπλεκόμενη συνολικότερα δράση. Αυτά τα πράγματα και αυτές οι αποκαλύψεις δεν κατασκευάζουν αγωγές. Η αγωγή του κυρίου Τσίπρα φαντάζομαι θα κριθεί στα δικαστήρια εάν δεν αποσυρθεί. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι επιφυλάσσομαι,  θα δούμε τί θα κάνει ο κύριος Τσίπρας και αν τελικά θα συζητήσει την αγωγή αυτή για την οποία με ρωτήσατε, όμως, ανεξαρτήτως αγωγής, η ουσία του πράγματος είναι, ότι οι πολίτες έγιναν κοινωνοί και έμαθαν σε όλο αυτό το διάστημα για επιλογές και συμπεριφορές που εκθέτουν τον κύριο Τσίπρα, την Κυβέρνησή του, το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όσους συνεχίζουν να τον πλαισιώνουν και να τον υποστηρίζουν, για συμπεριφορές οι οποίες υπονομεύουν και την δημοκρατική και αδιάβλητη λειτουργία μιας Κυβέρνησης και τη διαφάνεια και την αντιδιαφθορά.

Π.Τ.: Οι ίδιοι πάντως, λένε ότι είναι καθαροί, δεν τα πήρανε ποτέ. Αυτό λένε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει.

Π.Τ.: Να μη το πω; Να μη κάνω το συνήγορο του διαβόλου εγώ;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλά κάνετε και το λέτε και νομίζω ότι ο πολίτης μπορεί να… εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, κύριε Τζένο, στην αντίληψη των πολιτών, δεν τους θεωρώ κουτούς και βλάκες, θεωρώ ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν και θεωρώ ότι φυσικά δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια.

Π.Τ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία. Καλή σας ημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά.

Π.Τ.: Σας εύχομαι να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.