Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συζητάμε για τη Ναυτιλία και είμαστε παρόντες 15 βουλευτές – Είμαστε στο πλευρό των αγροτών και των φοιτητών (21/02/2024)

Πλεύση Ελευθερίας

Σε τοποθετήσεις εφ’ όλης της ύλης προχώρησε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Κύρωση των τροποποιήσεων, που υιοθετήθηκαν την 8η Δεκεμβρίου 2021 από τη Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) στη Διεθνή Σύμβαση «Περί Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού», που υπογράφηκε στη Γενεύη την 6η Μαρτίου 1948, όπως αυτή τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει».

«Συζητάμε περί σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη Ναυτιλία, τόσο σημαντική για την Ελλάδα και στην αίθουσα είμαστε 15 βουλευτές» τόνισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, υπογραμμίζοντας πως «η συζήτηση γίνεται σε συγκυρία που είναι απαγορευτική για την εμβάθυνση στα θέματα της ναυτιλίας, που φυσικά δεν είναι η εν λόγω κύρωση, η οποία αποτελεί μια διαδικαστική εκκρεμότητα. Εμείς όμως ακόμα και έτσι, θα θέσουμε την ουσία».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε πως οι Έλληνες ναυτικοί δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής και της μέριμνας από την ελληνική Πολιτεία, ούτε όσον αφορά στη φορολογία τους, ούτε όσον αφορά στην ασφάλισή τους. «Γνωρίζετε άλλωστε και τις αμαρτίες του ΝΑΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα και οι ναυτικοί μας στερούνται πράγματα που δεν στερούνται ούτε άνθρωποι που είναι στη φυλακή», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «ο οποίος με οίηση μας μιλούσε εδώ για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, αλλά στο τέλος καταγράφηκε η παραίτησή του σε αυτήν την κοινοβολευτική περίοδο». Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως στην Πλεύση Ελευθερίας «όπως φαίνεται και στο σήμα μας, έχουμε άμεση αναφορά στους ανθρώπους της θάλασσας και θα επιμείνουμε ώστε να αναλάβετε ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις διεκδικήσεις της χώρας μας διεθνώς, με βάση την πραγματική μας δύναμη στη Ναυτιλία (πρώτη δύναμη στην Ευρώπη και τον κόσμο). Όπως ανέφερε, «μπορούμε να διεκδικήσουμε η ελληνική γλώσσα να είναι στις βασικές γλώσσες διεθνώς, ενώ σίγουρα μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα για την ελληνική ναυτιλία».

Άμεσα αντέδρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αναφορά του Χρήστου Στυλιανίδη, «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική». «Είμαι σίγουρη ότι είναι κάτι που είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας, αλλά είναι κάτι που πρέπει άμεσα να ανακληθεί και να ανασκευασθεί» απάντησε προς τον υπουργό Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Υπήρξα η Πρόεδρος της Βουλής που μαζί με τον Γιαννάκη Ομήρου, τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, αποφάσισα το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου χωρίς καμία πρόθεση της τότε Κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή κλείνει 9 χρόνια και με κατάπληξη πληροφορούμαι ότι ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πλήρες περιεχόμενό του αλλά δίνεται σε τόμους, από τους επόμενους προέδρους κ.κ. Βούτση και Τασούλα, ενώ δεν έχει δοθεί στη διάθεση των πολιτών και της ιστορίας για αξιολόγηση όλων όσα έχουν πληγώσει την πατρίδα μας, όλων όσα έχουν στιγματίσει τη σύγχρονη ιστορία, όλων όσα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δικαιούνται να γνωρίζουν» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε προηγούμενη αναφορά στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε: «Να ειπωθεί ότι η Χούντα κατέρρευσε με την εισβολή στην Κύπρο, σαν να είχε εκπληρώσει τον σκοπό της. Μπορεί με αυτό που λέω να θίγονται και ξένες κυβερνήσεις, αλλά δεν μπορούμε να σιωπούμε».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, πρόσθεσε ακόμη πως «μπορεί να μιλάμε για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όμως δεν μπορεί να μη μιλάμε για το γεγονός ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο. Ήμουν η μόνη που το ανέφερα προηγουμένως στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα». «Οφείλω να το υπογραμμίσω», συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η τουρκική κατοχή είναι παράνομη, αποτελεί διαρκές διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αποτελεσματικότερη δράση για το τέλος αυτής της κατοχής».

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, υπογράμμισε επίσης πως «η σημερινή συζήτηση γίνεται σε συνθήκη αναστάτωσης και ζωντανού αγώνα των αγροτών που είναι στο Σύνταγμα και ζητούν τα αυτονόητα, τα εγγυημένα στις χώρες της ΕΕ. Είμαστε μαζί τους, στηρίζουμε όλα τους τα αιτήματα και προσκαλούμε τον Πρωθυπουργό να τα ικανοποιήσει. Είμαστε με τους φοιτητές οι οποίοι κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη συνταγματική επιταγή δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες για να αντιμετωπίζονται από την αστυνομία σαν να είναι κακοποιοί».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, λέγοντας πως «συντελέστηκε και μία ακόμη πράξη στη διαδικασία συγκάλυψης και υπόθαλψης υπαιτίων για τα Τέμπη. Με επίμονη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διακόπηκε βιαίως η διερεύνηση. Η Πλεύση Ελευθερίας παραμένει και δίνει μάχη μέχρι τέλους και δεν αποχωρούμε όπως κάποιοι άλλοι, διευκολύνοντας επί της ουσίας τη διαδικασία συγκάλυψης. Η μάχη δίνεται και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη για πραγματική απόδοση ευθυνών».

«Την ίδια στιγμή» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συζητείται πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε μεσάνυχτα, ενώ παράλληλα συζητείται άλλο ένα νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για τους αιγιαλούς και την κληρονομιά μας».

«Σε μια δημοκρατία με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αυτές οι μεθοδεύσεις δεν μπορούν να επιβιώνουν για πολύ. Είναι υποχρέωσή μας να αντιτασσόμαστε. Όπως μας βρίσκετε να κατεβάζουμε εμείς τα δικά σας νομοσχέδια που δεν τα στηρίζετε, όπως το ν/σ για την Ισότητα της περασμένης εβδομάδας, έτσι θα μας βρίσκετε απέναντι σε καθετί που δεν συνάδει με τη δημοκρατία και τη διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κατέληξε λέγοντας:

«Σας καλούμε να απόσχετε από τέτοιες διαδικασίες και μεθοδεύσεις, που αχρηστεύουν τη Βουλή, να εγκύψετε στα πραγματικά προβλήματα και επιτέλους να αναγνωρίσετε τη δημοκρατική λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου. Σε αυτή τη δημοκρατία θα επιμείνουμε».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον παρακάτω σύνδεσμο: