Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Real FM: Να πάψει το καθεστώς ασυλίας για το πολιτικό προσωπικό για Εγκλήματα όπως τα Τέμπη και το Μάτι (22/02/2024)

Πλεύση Ελευθερίας

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, την συνέχιση συμμετοχής της Πλεύσης Ελευθερίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το Έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και την αρνητική απάντηση στην πρόσκληση για συμμετοχή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η Αριστερά δεν είναι σκηνοθεσία, δεν είναι επικοινωνιακή μέθοδος ούτε δημόσιες σχέσεις. Είναι βίωμα, υπαρξιακό θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεταλλαγμένο μόρφωμα. Από το 2015 και μετά αποξενώθηκε από τις αρχές της Αριστεράς και πρόδωσε τον κόσμο. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το κόμμα. Οι σχέσεις μου είναι με τους πολίτες της χώρας, με τους ανθρώπους της Αριστεράς. Δεν πούλησα τις αρχές μου για τις καρέκλες. Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει αυτούς τους ανθρώπους μαζί. Δημιουργήθηκε ώστε όλοι οι άνθρωποι που θέλουν μια καλύτερη ζωή κι έναν καλύτερο κόσμο να τον διεκδικήσουν στα αλήθεια» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την άρνησή της να συμμετέχει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Ποινικό Κώδικα
Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «είναι ένα πάρα πολύ προβληματικό νομοσχέδιο διότι πρώτα από όλα δεν έχει ούτε στόχο ούτε πλαίσιο, με 137 άρθρα, συνονθύλευμα διαφόρων φαεινών ιδεών, με τις οποίες καταργούνται πολύ βασικές  εγγυήσεις του κράτους δικαίου, καταργείται το πολυμελές δικαστήριο, καταργούνται οι διασκέψεις των δικαστών για να συζητούν μεταξύ τους και να αποφασίζουν , καταργούνται οι ένορκοι, καταργούνται εγγυήσεις για τους διαδίκους όχι μόνο για τον κατηγορούμενο, αλλά και για το θύμα, καταργούνται δηλαδή πάρα πολλές κατακτήσεις που εγγυώνται δίκαιη δίκη. Μία λογική ότι όλος ο κόσμος θα μπαίνει φυλακή ακόμα και για πλημμελήματα, ενώ στις φυλακές δεν υπάρχει χώρος ούτε για ράντζα για καταδικασμένους για βαριά αδικήματα».

Γυναικοκτονία
Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επανέφερε το ζήτημα της ποινικοποίησης της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε το κίνημα που επιμένουμε για να θεσμοθετηθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα, είναι αδιανόητο η Πολιτεία να μην παίρνει μέτρα, το πλέγμα που φέρνει η Κυβέρνηση σε κάποιες περιπτώσεις προστατεύει μάλιστα τον δράστη και περιέχει προκλητικές διατάξεις: Πρώτου βαθμού συγγενής γυναίκας θύματος ανθρωποκτονίας θα προσλαμβάνεται ως καθαριστής/καθαρίστρια στον Δήμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά μέτρα για να δοθεί μήνυμα από την Πολιτεία κατά της γυναικοκτονίας. Η χώρα μας είναι κράτος – μέλος στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της έμφυλης βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η Επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή της σύμβασης από την Ελλάδα έχει βγάλει δεκάδες κόκκινες κάρτες στη χώρα μας ότι δεν αντιμετωπίζουμε σωστά την κατάσταση, κι αντί να ασχοληθούν με αυτά οι αρμόδιοι φέρνουν μέτρα που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «προσπαθώ εδώ και 12 μέρες να σταματήσω αυτή τη νομοθέτηση, που η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί λίγο λίγο να την ξηλώσει. Ήρθαν στη Βουλή 20 φορείς, Δικαστές, Ανεξάρτητες Αρχές, και οι 19 από τους 20 κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο, ακόμα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και οι μόνοι που το υπερασπίστηκαν ήταν εκείνοι που το εμπνεύστηκαν, δηλαδή η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Νομίζω ότι πραγματικά δεν αξίζει στη χώρα μας και στη Δικαιοσύνη άλλο ένα νομοθέτημα του ποδαριού».
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σχετικά με την όποια αυστηροποίηση ποινών με τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ συμφωνώ στην αυστηροποίηση στα οικονομικά αδικήματα τραπεζιτών, του «λευκού κολλάρου», όμως από ό,τι βλέπω, αυτές οι ποινές αυστηροποιούνται πολύ δειλά. Από την άλλη διεκδικώ να πάψει το καθεστώς ποινικής ασυλίας για το πολιτικό προσωπικό για πολύ σοβαρά εγκλήματα όπως το Έγκλημα των Τεμπών και το Έγκλημα στο Μάτι».

Έγκλημα των Τεμπών
Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης η οποία παραμένει στην Εξεταστική Επιτροπή για το Έγκλημα των Τεμπών, ενώ οι περισσότερες αποχώρησαν. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θα διευκολύνουμε την Κυβέρνηση να κουκουλώσει τα πράγματα, αποχωρώντας από την Εξεταστική Επιτροπή. Εμένα προσωπικά με εξαίρεσαν από τη συγκεκριμένη Εξεταστική Επιτροπή, με σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, γιατί ήξεραν ότι αν ήμουν παρούσα, θα ήταν μία τελείως διαφορετική Εξεταστική». Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διευκρίνισε πως «έχουν βγει σημαντικά στοιχεία από την Εξεταστική Επιτροπή, όση προσπάθεια για κουκουλωμα κι αν έχουν κάνει ιδίως οι εκπρόσωποι της ΝΔ, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα γιατί παρέχεται ασυλία στον κ. Καραμανλή, που ομολόγησε στην Επιτροπή ότι ήξερε για τις ελλείψεις και τις είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό, αλλά όπως είπε, «τραγικά δυστυχήματα πάντα θα συμβαίνουν», παραδεχόμενος επί της ουσίας, ενδεχόμενο δόλο. Επίσης πρέπει να κληθεί στην Εξεταστική ο κ. Μητσοτάκης και να δώσει απαντήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι κανένας πρωθυπουργός δεν είναι υπεράνω εξέτασης. Μαζεύονται υπογραφές των πολιτών, έχουμε φτάσει πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές, που διεκδικούν το αυτονόητο: άρση της ασυλίας. Πρέπει να κάνουν οι πολίτες συλλογή υπογραφών για να γίνει το αυτονόητο, όταν έχουμε 57 νεκρούς; Θα δώσουμε τη μάχη για να μην υπάρξει συγκάλυψη, και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη, καθώς εκπροσωπώ και οικογένειες θυμάτων αφιλοκερδώς, και θα πάμε μέχρι τέλους».

Έγκλημα στο Μάτι
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για το φαινόμενο της συγκάλυψης διαχρονικά στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στο Έγκλημα στο Μάτι το 2018. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι πολύ τραυματική η εμπειρία του λαού μας από την συγκάλυψη. Κι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη δίκη για το Μάτι, στην άλλη πολύπαθη υπόθεση που έδωσαν και πήραν οι παρεμβάσεις για να προστατευθούν οι υπεύθυνοι, κι εκεί η ΝΔ, που ήταν αντιπολίτευση, δεν έφερε καν πρόταση για να ελεγχθούν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ. Κι έχουμε αυτή τη στιγμή μια ύποπτη σύνθεση δικαστηρίου με μία πρόεδρο η οποία ήταν πρόεδρος και στη δίκη για τη Μάνδρα και σε άλλη υπόθεση του Φαλήρου και με έναν Εισαγγελέα που ισχυρίζεται λίγο πολύ ότι δεν φταίει κανείς. Δεν πείθουν και οδηγούν την κοινωνία σε πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια σε σχέση με το δίκαιο στη χώρα μας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Real FM: