ΔΤ Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον φέρνει υποβάθμιση, όχι ανάπτυξη

Πλεύση Ελευθερίας

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, οδηγεί σε υποβάθμιση»

Συνέντευξη για την επόμενη μέρα της μεγάλης μάχης ενάντια στην Πανδημία, την οικονομική κατάσταση στη χώρα, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο, τα 10 χρόνια Μνημονίων, τις Γερμανικές οφειλές, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Καστοριάς, που χτυπήθηκε άσχημα από τον Κορονοϊό, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες της Πλεύσης Ελευθερίας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παραχώρησε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Antennes 96,3 Καστοριάς και στον δημοσιογράφο Χρήστο Νατσούλη.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει, με οριζόντιο τρόπο, όλα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πληγεί και, βέβαια, τις πληγείσες περιοχές, όπως η Καστοριά, ώστε «να μην μείνει ούτε ένας συνάνθρωπός μας ακάλυπτος». Μίλησε για την «αυτοθυσία ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας» και κάλεσε την Πολιτεία «να ενισχύσει εντατικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδήθηκε». Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Πλεύσης Ελευθερίας να παραχωρήσει την πλήρη κρατική χρηματοδότηση 3 μηνών στη μάχη κατά του Κορονοϊού, με δωρεές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε κοινωνικές-εθελοντικές δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Κάνοντας μια αποτίμηση των 10 ετών Μνημονίων και της καταστροφής που προκλήθηκε στη χώρα από την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών εκτίμησε ότι η κοινωνία έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, ότι «δεν θα δεχθεί μέτρα γύψου» κι ότι εκείνοι που έβαλαν την οικονομία πάνω απ’ τον άνθρωπο και την κοινωνία δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν αυτήν την πολιτική, μετά την εμπειρία της Πανδημίας. Ερωτηθείσα για το λεγόμενο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, κατέγραψε την απόλυτη αντίθεσή της στην πρακτική της επείγουσας, αδιαφανούς, εμβαλωματικής νομοθέτησης, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, αλλά για νομοσχέδιο-σκούπα, 700 σελίδων, που το περιεχόμενό του δεν το γνωρίζουν ούτε οι βουλευτές που το ψήφισαν» και τόνισε ότι «η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, αλλά σε υποβάθμιση».

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι οι αγώνες δεν τελειώνουν με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Ερωτηθείσα για τα σενάρια εκλογών, εκτίμησε ότι θα ήταν φθηνό να επιχειρηθεί η εκλογική εξαργύρωση μιας καλής διαχείρισης που έγινε στο επίπεδο της μάχης κατά της Πανδημίας. Μίλησε για το διαφορετικό υπόδειγμα που θέλει να χτίσει η Πλεύση Ελευθερίας, ως κίνημα πολιτών και όχι κόμμα μηχανισμών, ώστε η χώρα «να αποκτήσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που της αξίζει και την κοινοβουλευτική λειτουργία που της αξίζει». Ερωτηθείσα για τις Γερμανικές Οφειλές, χαρακτήρισε τη διεκδίκησή τους Εθνικό Ζήτημα, Εθνικό Δικαίωμα, αλλά και Εθνικό Καθήκον, και δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις πρακτικές των Κυβερνήσεων, Γερμανικών και Ελληνικών: «έχουν εξαντληθεί οι τακτικές παρέλκυσης ένθεν κακείθεν, το θέμα αυτό πρέπει να προχωρήσει»!

 

Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό της συνέντευξης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.plefsieleftherias.gr/%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1ntennes-93-6-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81/

 

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Antennes 93,6 Καστοριάς και τον Χρήστο Νατσούλη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΤΣΟΥΛΗΣ: Και, όπως σας έχουμε ήδη προαναγγείλει, αυτή την ώρα, με πολύ μεγάλη χαρά θα υποδεχθούμε στη συχνότητά μας, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλημέρα από την Καστοριά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα στην Καστοριά!

Χ.Ν.: Τι κάνετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αγωνιζόμαστε, αγωνιούμε κιόλας, χαιρόμαστε που ξεπεράσαμε ένα μεγάλο κίνδυνο ως χώρα και ως κοινωνία και την ίδια ώρα αναλογιζόμαστε ότι, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να αποφύγουμε μία επανάληψή του, αλλά και τις συνέπειές του.

Χ.Ν.: Να ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό, γιατί σήμερα μιλάτε σε μία περιοχή που όπως…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Που επλήγη σοβαρά και…

Χ.Ν.: Περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ξέρω, το ξέρω και σας έχω στο μυαλό μου. Έχω και πολλούς φίλους και αγαπημένους φίλους στην Καστοριά και ξέρω ότι περάσατε δύσκολα. Ξέρω ταυτόχρονα με πόση καρτερία και υπομονή αυτοπεριοριστήκατε για να μπορέσετε να γλιτώσετε τα χειρότερα και νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους Καστοριανούς και για αυτή τους τη στάση.

Χ.Ν.: Τέτοιες περιοχές σαν την Καστοριά, κυρία Κωνσταντοπούλου, που δέχθηκαν τέτοιο πλήγμα από αυτό το ξαφνικό που ήρθε, που κανείς δεν το περίμενε στη ζωή μας, πρέπει να τύχουν και της ανάλογης συμπεριφοράς από το Κράτος και βοήθειας από το Κράτος;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αναμφισβήτητα.

Χ.Ν.: Πάει αναλογικά αυτό ή δεν πάει αναλογικά; Για να μας το πείτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω ποια είναι η δική μας θέση, θέση που έχουμε πάρει δημόσια και πολύ συγκεκριμένα θα σας πω και την άποψή μου και για την περιοχή της Καστοριάς. Η δική μας θέση είναι ότι, ακριβώς λόγω των χαρακτηριστικών αυτής της Πανδημίας, που εξέθεσε σε κίνδυνο τους πάντες και υποχρέωσε σε περιορισμό και αυτοπεριορισμό τους πάντες, θα πρέπει η Πολιτεία με πάρα πολλή μεθοδικότητα να φροντίσει να μη μείνει ούτε ένας άνθρωπος ακάλυπτος, να μην μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας ξεκρέμαστος σε αυτή τη δοκιμασία. Η δική μας λοιπόν προσέγγιση είναι ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί, που πάρθηκαν εξαρχής για την ενίσχυση και την υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν σε περιορισμό, θα πρέπει να επεκταθούν κατά τρόπο ώστε να συμπεριλάβουν όλους εκείνους που πλήττονται και ξέρουμε ότι είναι πάρα πολλοί οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί, έγιναν σταδιακές επεκτάσεις των μέτρων αυτών, πρέπει να γίνουν και άλλες. Όσον αφορά τώρα την περιοχή της Καστοριάς και τις περιοχές που έχει εντοπισθεί ότι υπήρξε μία υψηλή μετάδοση του ιού…

Χ.Ν.: Βέβαια.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … και υψηλό βέβαια κόστος σε ανθρώπους…

Χ.Ν.: Βέβαια.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … αλλά και σε συνέπειες. Είναι αναμφισβήτητο ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα, πρέπει να καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις. Αυτός είναι εξάλλου ο ρόλος του Κράτους και νομίζω ότι, όσοι δεν το είχαν καταλάβει το προηγούμενο διάστημα, το κατάλαβαν. Το Κράτος είναι εκείνο το οποίο έχει την υποχρέωση να καλύπτει τους πολίτες του εκεί όπου δεν υπάρχει άλλου είδους εγγύηση. Είναι λοιπόν υποχρέωση της Πολιτείας, φαντάζομαι ότι θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και αν δεν ληφθούν, εδώ είμαστε βέβαια για να το υπογραμμίσουμε, για να το διεκδικήσουμε και για να σταθούμε στο πλευρό σας.

Χ.Ν.: Αναδείχθηκαν και άλλα πράγματα. Αναδείχθηκαν, περιφερειακά νοσοκομεία σε αυτήν… δεν θέλω να μιλήσω μόνο για το δικό μας, αλλά επειδή σε αυτή την κρίση υπήρχαν πολλά περιφερειακά νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος υγείας, τι βοήθεια περιμένουμε για να έχουμε πραγματικά νοσοκομεία στην περιφέρεια, γιατί εδώ θα λέγαμε λειτουργήσαμε και περισσότερο θα λέγαμε ακόμα, με τη φιλοτιμία γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, όλου του υπόλοιπου προσωπικού, παρά με τα υπόλοιπα μέσα ή με το πολύ προσωπικό. Δεν υπήρξαν αυτά. Υπήρξε η καλή διάθεση από αυτούς τους ανθρώπους, να είναι μέσα στο πρόβλημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα το πω όπως το αισθάνομαι: υπήρξε αυτοθυσία από πλευράς του προσωπικού και του νοσηλευτικού και του ιατρικού και του διοικητικού των νοσοκομείων και, κύριε Νατσούλη, εγώ θα σας μιλήσω από καρδιάς. Αποδείχθηκε μέσα από αυτήν την δοκιμασία ότι τα συστήματα υγείας σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και οικονομικά πολύ πιο εύρωστων χωρών ήταν γυμνά, ήταν απολύτως απροετοίμαστα για την αντιμετώπιση μιας Πανδημίας, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα είχε και προβλέψει και προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιας Πανδημίας. Όχι αναγκαία αυτής, αλλά οποιασδήποτε Πανδημίας. Η εμπειρία στη χώρα μας νομίζω επίσης ότι έπεισε τον πιο δύσπιστο ότι τα χρήματα για τη δημόσια υγεία δεν είναι πεταμένα λεφτά, όπως κάποιοι έλεγαν. Ότι η δημόσια υγεία είναι ζωτικής σημασίας εργαλείο του Κράτους για την περίθαλψη και τη διάσωση της κοινωνίας και, βέβαια, νομίζω ότι είναι πια κομμάτι της συνείδησης του καθενός ότι πρέπει να καταβάλουμε ως κοινωνία και πρέπει πρώτη φυσικά η Πολιτεία να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή, όλες τις προσπάθειες προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί και να μπορέσει να αρθεί στο ύψος της ανάγκης και της αναγκαιότητας.

Χ.Ν.: Έτσι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς από την πλευρά μας δεν είναι το είπαμε αυτό απλώς θεωρητικά, δεν το διακηρύξαμε σαν σύνθημα, αναλάβαμε και πρωτοβουλίες. Δηλαδή, με την έναρξη ήδη της Πανδημίας- συνέπεσε σχεδόν με την καταβολή της Κρατικής Χρηματοδότησης στα Κόμματα.

Χ.Ν.: Ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Πλεύση Ελευθερίας για πρώτη φορά χρηματοδοτήθηκε, πήρε ένα μικρό ποσό συγκριτικά με τα άλλα κόμματα, 70.000 ευρώ και αποφασίσαμε ότι θα παραχωρήσουμε την πλήρη Κρατική Χρηματοδότηση της Πλεύσης Ελευθερίας τριών μηνών, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την ενίσχυση επίσης κοινωνικών πρωτοβουλιών, δηλαδή πρωτοβουλιών πρώτης γραμμής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην κοινωνία, για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Και κάναμε μία δωρεά τριών κλινών ΜΕΘ και δύο κλιβάνων στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος, που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορονοϊό. Κάναμε επίσης μία δωρεά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που είναι μία πρωτοβουλία της τελευταίας δεκαετίας εθελοντική, που συνδράμει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Προχωρήσαμε σε οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και τώρα, αυτές τις μέρες ετοιμαζόμαστε, τώρα το ανακοινώνω μάλιστα σε σας, ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε και σε μία ακόμη δωρεά στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, που είναι επίσης Κέντρο Υγείας Αναφοράς για τον Κορονοϊό, να δωρίσουμε  έναν καρδιογράφο και ένα λουτρό υπερήχων. Αυτά είναι ενέργειες που θεωρούμε ότι δίνουν ένα στίγμα και ένα μήνυμα…

Χ.Ν.: Και ένα μήνυμα στήριξης της δημόσιας υγείας, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Και προσκαλούμε άπαντες που έχουν τη δυνατότητα, μικρότερη ή μεγαλύτερη, να δράσουν με αυτό τον τρόπο και, φυσικά, καλούμε την Πολιτεία με συντεταγμένο τρόπο να ενισχύσει πολύ περισσότερο κι άλλο ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί ο χρόνος που κερδήθηκε είναι χρόνος που πρέπει να αξιοποιηθεί. Δεν είναι χρόνος κατά τον οποίο κανένας δεν πρέπει ούτε να επαναπαυθεί, ούτε να εφησυχάσει.

Χ.Ν.:  Κυρία Κωνσταντοπούλου, περάσαμε 10 χρόνια άγριας οικονομικής κρίσης, περνάμε τώρα και αυτή την ιστορία του Κορονοϊού. Τα περνάμε; Τα αφήσαμε πίσω μας όλα αυτά; Και πόσο μπορεί να αντέξει αυτός ο κόσμος απανωτές τέτοιου είδους κρίσεις, είτε οικονομικές, είτε τώρα με τον Κορονοϊό, που φέρνει και πάλι οικονομική κρίση. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, δεν μπορεί να εργαστεί.  Θα βγούμε έξω και βγαίνουμε έξω και βλέπουμε πράγματα τα οποία δεν τα έχουμε ξανασυναντήσει. Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε εύκολα ή δύσκολα να συνέλθουμε; Το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς χθες βγάλαμε μία ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου, 6 Μαΐου και είπαμε: το 2020 δεν είναι 2010. Το 2010 ο Ελληνικός λαός κατασυκοφαντήθηκε, λοιδορήθηκε για να εμφανιστεί ως δήθεν τεμπέλης και χαραμοφάης και για να δικαιολογηθούν τα μέτρα που του επέβαλαν, προκειμένου κάποιοι να μην πληρώσουν τα σπασμένα της δικής τους κακοδιαχείρισης. Και αυτοί οι κάποιοι ήταν και Έλληνες Κυβερνώντες και ξένοι Κυβερνώντες. Σήμερα, το 2020, αφενός μεν αποδείχθηκε ότι όλα αυτά τα μέτρα που επιβλήθηκαν δήθεν για να σωθούμε, ήταν καταστροφικά, αφετέρου, η εμπειρία αυτής της Πανδημίας έχει πείσει και τον τελευταίο αν θέλετε δύσπιστο ότι η λογική του να βάζεις στην οικονομία πάνω από την κοινωνία, να βάζεις την οικονομική δραστηριότητα πάνω από τον άνθρωπο δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, αλλά επίσης και ότι η λογική της ενοχοποίησης των ανθρώπων για πράγματα που δεν τους αναλογούν, δεν μπορεί ες αεί να ενεργοποιείται. Εδώ παρατηρούμε, τώρα με την εμπειρία του Κορονοϊού και της Πανδημίας ότι οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κάποιες Κυβερνήσεις, προσπαθούν να αναπαραγάγουν τα μοντέλα και τα αντανακλαστικά των μνημονίων, να συμπεριφερθούν δηλαδή στις κοινωνίες ως δανειστές, να τους πουν «τώρα εμείς θα σας βάλουμε μέτρα για να σας δώσουμε δάνεια για να συμμορφωθείτε» και νομίζουν ότι η ανθρωπότητα και η κοινωνία και οι πολίτες θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Ότι θα αποδεχτούν δηλαδή να ενοχοποιηθούν οι πολίτες για την Πανδημία και για τις συνέπειές της και να αναλάβουν βάρη που δεν τους αναλογούν. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο για μας στην Πλεύση Ελευθερίας είναι ξεκάθαρο και σε εμένα με την εμπειρία που έχω διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ότι πια  η σελίδα έχει γυρίσει, ότι οι κοινωνίες δεν θα υποβληθούν σε τέτοιου είδους μέτρα γύψου και ότι, οι Κυβερνήσεις,  αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί καλά θα κάνουν να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή τους, ποια είναι η υποχρέωση και το καθήκον τους και αυτή τη στιγμή η υποχρέωση και το καθήκον τους είναι να ενισχύσουν αφειδώς, χωρίς όρους, χωρίς όρια, χωρίς δάνεια, χωρίς μνημόνια, τις κοινωνίες και τους πολίτες. Γιατί ο λόγος της ύπαρξής τους είναι αυτός. Η κοινωνική ευημερία. Και αυτή τη στιγμή που δοκιμάζεται ακριβώς η κοινωνία και η ευημερία της, ο μοναδικός λόγος ύπαρξης και δράσης αυτών των διεθνών μορφωμάτων, είναι να την στηρίξουν και όχι βέβαια να την κανοναρχήσουν.

Χ.Ν.: Να πάμε, κυρία Κωνσταντοπούλου, σε κάτι πάρα πολύ φρέσκο, να πάμε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Προσπαθούμε να το αποκωδικοποιήσουμε και εμείς λίγο εδώ στην Καστοριά, στο τι μας αφορά…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

Χ.Ν.: … και θα σας θέσω ορισμένες παραμέτρους πάνω σε αυτό. Καστοριά και λίμνη Natura, περιοχή Natura. Από την άλλη, δραστηριοποιείται στην περιοχή μας και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, γίνεται η εξόρυξη του μεταλλεύματος στην Ιεροπηγή, οι μεταφορείς είναι απλήρωτοι, τους χρωστάνε κάνα δυο εκατομμύρια, μάλιστα μας έχουν στείλει και ένα μήνυμα, παράκληση στην κυρία Κωνσταντοπούλου μόλις την έχετε να της πείτε για αυτό το θέμα να βοηθήσει να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν μπει σε ένα ειδικό καθεστώς μετά το νόμο του Φεβρουαρίου, μπήκε η επιχείρηση σε εκκαθάριση και τα λοιπά και το μέλλον της είναι αβέβαιο. Καταργείται από την άλλη, μέσα από το περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο για δεύτερη φορά ο φορέας διαχείρισης της λίμνης, με έδρα την Καστοριά. Ιδρύεται, δεν λειτουργεί, καταργείται. Ξανα-ιδρύεται, δεν λειτουργεί, ξανα-καταργείται. Τι είναι αυτό το πράγμα που ψηφίζεται αυτές τις μέρες και που ίσως πολύς κόσμος να μην του έχει δώσει την πρέπουσα σημασία, κυρία Κωνσταντοπούλου; Και ποια είναι η θέση για τα δεδομένα και της Καστοριάς, όπως πολύ έτσι περιγραφικά σας τόνισα νωρίτερα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να ξεκινήσω από τον τίτλο. Δεν είναι περιβαλλοντικό το νομοσχέδιο, αν και το εμφάνισαν ως περιβαλλοντικό, είναι ένα νομοσχέδιο-σκούπα που αφορά και θέματα περιβάλλοντος και θέματα ενέργειας και θέματα χωροταξίας και θέματα διοικητικής δικαιοσύνης, αδειοδότησης και ούτω καθεξής. Για μας είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο περίπου 700 σελίδων συζητήθηκε σε αυτές τις συνθήκες, ουσιαστικά ως κατεπείγον, χωρίς πλήρη ακόμη λειτουργία της Βουλής και χωρίς η κοινωνία να γνωρίζει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Τα θέματα που εγείρονται από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι τεράστια, από τη διαχείριση αποβλήτων, από τα θέματα που μου αναφέρατε τα τοπικά, που είναι πάρα πολύ σημαντικά, η λίμνη της Καστοριάς είναι ένα στοιχείο, όχι απλώς φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής σημασίας, αλλά είναι και ένα στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και οι κινήσεις οι εμβαλωματικές, τα είπα-ξείπα τα νομοθετικά και αυτού του τύπου η διαχείριση δεν δείχνουν ούτε σχέδιο, ούτε αντιμετώπιση των ζητημάτων με βάση την πραγματική τους σημασία.  Εμείς δεν πιστεύουμε καθόλου ότι η κατεπείγουσα νομοθέτηση θα οδηγήσει σε επείγουσα ανάπτυξη, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Επίσης θεωρώ ότι η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και όλα όσα αποκρυσταλλώνονται τώρα, θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε μεγάλο αυτοπεριορισμό και σε πολύ πιο συνετή στάση απέναντι σε αξίες και πράγματα τα οποία έχουν ανεκτίμητο, ανεκτίμητο χαρακτήρα. Καταλάβαμε τον τελευταίο καιρό όσοι δεν είχαν καταλάβει, την αξία της ανθρώπινης υγείας. Πρέπει να περάσουμε ανάλογη δοκιμασία για να αντιληφθούμε την αξία του περιβάλλοντος; Πρέπει να περάσουμε από ανάλογη δοκιμασία για να αντιληφθούμε ότι το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη υγεία και με την ανθρώπινη ζωή; Εμείς είμαστε όλο αυτό το διάστημα, από την ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας, είμαστε κοντά στα κινήματα και στους ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και με αυτόν τους τον αγώνα αγωνίζονται και για τη ζωή τους και για την υγεία τους και για τη ζωή των παιδιών τους. Δεν συμφωνούμε και αντιτιθέμεθα πλήρως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και στη λογική που το διέπει. Τη λογική του ότι, δήθεν κάποιοι θα κανονίσουν την ανάπτυξη με τέτοιου είδους νομοθέτηση…

Χ.Ν.: Μπορεί να υπάρξει και αυτό, όμως; Δηλαδή και σεβασμός στο περιβάλλον και ανάπτυξη και επενδύσεις;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά μπορεί να υπάρξει.

Χ.Ν.: Ανέφερα το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ ας πούμε για την Καστοριά. Μπορεί να υπάρχει και περιβάλλον και ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τη ΛΑΡΚΟ θα ήθελα να σας πω, καταρχάς μετά το τέλος της συνέντευξης, θα ήθελα οι άνθρωποι αν μπορούν να μου στείλουν και στοιχεία γιατί, σίγουρα θέλουμε και να σταθούμε στο πλευρό τους και να τους βοηθήσουμε.

Χ.Ν.: Ναι με παρακάλεσαν πάρα πολύ. Ναι, ναι, να σας το θέσουμε αυτό το θέμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και η ΛΑΡΚΟ είναι ένα ζήτημα τεράστιο και ένα ερωτηματικό επίσης τεράστιο ως προς τη διαχείριση που έχει γίνει σε όλη την περίοδο του μνημονίου. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, τα είπα-ξείπα,  σε μία Δημόσια Επιχείρηση η οποία έχει μία σημασία φυσικά για την οικονομική ζωή της χώρας, από την άλλη πλευρά σωστά επισημαίνετε ότι υπάρχουν και περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία ταυτόχρονα πρέπει να εξετάζονται. Εμείς είμαστε της άποψης συνολικότερα ότι, η ανάπτυξη και ο πολιτισμός μιας χώρας αντανακλάται από τον σεβασμό στο περιβάλλον. Η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, οδηγεί σε υποβάθμιση και αυτό μπορούμε σε ολόκληρη την υφήλιο να το παρατηρήσουμε. Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι απολύτως ασυμβίβαστα. Δεν μπορεί δηλαδή να λέμε “σεβόμαστε το περιβάλλον και την ίδια ώρα εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους”. Υπάρχουν και πράγματα τα οποία θέλουν οριοθέτηση και κανόνες, για να μπορούν να συνυπάρξουν. Σε αυτά όλα, η νομοθέτηση δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε 24 ώρες, με βουλευτές που δεν έχουν διαβάσει τα νομοθετήματα, με την κοινωνία ανενημέρωτη, με συζητήσεις στη Βουλή οι οποίες είναι επιδερμικές ή αφορούν άλλο ζήτημα και τελικά με μία εισαγωγή στην έννομη τάξη νομοθετημάτων που  εκ των υστέρων ανακαλύπτουμε τι πραγματικά αφορούν.  Μου είπατε ξεκινώντας, «προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε»…

Χ.Ν.: Ναι, ναι, ναι!

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είστε οι μόνοι, δυστυχώς.

Χ.Ν.: Για να καταλάβουμε και εμείς πόσο μας αφορά εδώ, στην δική μας περιοχή, με τις ιδιαιτερότητες που έχουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Περιοχή Natura ή δράσεις όπως η ΛΑΡΚΟ και τα λοιπά. Τώρα, μιλάτε στην Καστοριά, κυρία Κωνσταντοπούλου, στην πόλη, στην περιοχή, στο Νομό της γούνας. Βλέπω πολλά μηνύματα από φίλους που ζητούν την άποψή σας για τον κλάδο το συγκεκριμένο και αν πιστεύετε σε αυτό τον κλάδο ότι βοηθάει πραγματικά και την εθνική οικονομία, βοηθάει και πάρα πολύ κόσμο, βοηθούσε πολύ περισσότερους παλιότερα να μπορέσουν να βγάλουν το δικό τους μεροκάματο για να ζήσουν την οικογένειά τους.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Νομίζω ότι είναι καταγεγραμμένη η δραστηριότητα και η συμβολή του κλάδου αυτού και στην περιοχή και συνολικά στη χώρα. Είναι μία παραδοσιακή δραστηριότητα της οποίας ο αντίκτυπος είναι καταγεγραμμένος. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζω φυσικά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν και τα οποία είναι γνωστά σαφέστατα και στην Πολιτεία.

Χ.Ν.: Πάμε λίγο τώρα να δούμε πολιτικά την Πλεύση Ελευθερίας ενόψει και εκλογών. Περιμένετε φθινόπωρο εκλογές, κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Τι να σας πω; Ξέρετε, ποτέ δεν έκανα την “Πυθία” στα θέματα αυτά και ποτέ δεν έκανα προβλέψεις. Θα σας πω ότι, δεν πιστεύω, δεν θεωρώ πιθανό ή μάλλον δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι θα επιχειρηθεί να γίνει μία εκλογική εξαργύρωση αν θέλετε, μίας καλής διαχείρισης η οποία έγινε στο επίπεδο της Πανδημίας. Αυτό θα είναι πολύ φθηνό, κατά την άποψή μου, αλλά ίδωμεν, θα δούμε.

Χ.Ν.: Σε αυτό το κομμάτι, έχετε και τους ανθρώπους σας εδώ, έχετε τον κύριο Ουσταμπασίδη, τους ακούραστους εργάτες και στην Καστοριά, φαντάζομαι και σε όλη την Ελλάδα. Είστε ικανοποιημένη  από το δυναμικό που είναι μαζί σας αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Νατσούλη, εμείς έχουμε ως στόχο μας να ενεργοποιήσουμε ανθρώπους καθαρούς, αχειραγώγητους, ανιδιοτελείς, σε μία προσπάθεια απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί και σε μία προσπάθεια επίσης να δημιουργήσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο και να χτίσουμε ξανά τη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν πράγματι άνθρωποι οι οποίοι είναι αξιέπαινοι, σε όλη τη χώρα, και σίγουρα αναζητούμε και πάρα πολλούς ακόμα που ξέρουμε ότι είναι κοντά μας αλλά δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Είναι μία διαδρομή και ένα ταξίδι η Πλεύση Ελευθερίας. Είμαστε ένα νέο σχετικά κόμμα, που αρνηθήκαμε να γίνουμε κόμμα μηχανισμών, παραμένουμε ένα κίνημα ανθρώπων και έτσι πολλά πράγματα για μας γίνονται με τον δύσκολο τρόπο. Δηλαδή, επί τέσσερα χρόνια χωρίς καμία απολύτως χρηματοδότηση, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις μας και σήμερα ακόμα, που πήραμε αυτή τη μικρή χρηματοδότηση από το Κράτος, θέλουμε το στίγμα μας και το παράδειγμά μας να είναι εντελώς διαφορετικό. Αυτό σημαίνει μία μεγάλη προσπάθεια και σημαίνει και μία πρόσκληση τον κόσμο να στηρίξει αυτή την εντελώς διαφορετική λειτουργία.

Χ.Ν.: Για να είστε στην Βουλή την επόμενη μέρα, όποτε και αν γίνουν εκλογές. Ακούγονται πολλά για τις εκλογές, αλλά θα δούμε πότε θα συμβεί αυτό και αν θα υπάρξει αλλαγή στον κοινοβουλευτικό χάρτη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς ελπίζουμε και ότι θα μας δώσουν οι πολίτες την δύναμη να τους εκπροσωπήσουμε και ότι θα υπάρξει αλλαγή στον Κοινοβουλευτικό χάρτη και ότι κάποια στιγμή η χώρα αυτή θα αποκτήσει την Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που της αξίζει και την Κοινοβουλευτική λειτουργία που της αξίζει.

Χ.Ν.: Δεν ξεχνάνε εδώ οι φίλοι μας από τα μηνύματα που μας στέλνουν, τους αγώνες σας και για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, να το πω και αυτό γιατί μας στέλνουν και αυτά τα μηνύματα. Μηνύματα έχουμε και για τις εκατοντάδες, όπως μας λέει, χιλιάδες υπογραφές που μαζεύτηκαν για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και το βλέπω εδώ, υπάρχει κινητικότητα και για αυτό και αν αυτές τις υπογραφές θα μπορούν να ληφθούν υπόψη από την Κυβέρνηση ρωτάνε άλλοι φίλοι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, οι υπογραφές δεν ελήφθησαν υπόψη, αφού ψηφίστηκε το νομοσχέδιο.

Χ.Ν.: Αφού ψηφίστηκε, ναι!

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγώνες δεν τελειώνουν με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου και πάντοτε στα θέματα του περιβάλλοντος οι αγώνες των πολιτών και των κινημάτων ήταν που άνοιγαν τους δρόμους και όχι οι πολιτικές. Τώρα, για τις Γερμανικές Οφειλές, επειδή με ρωτήσατε, είναι ένα Εθνικό Ζήτημα. Η διεκδίκησή τους αποτελεί όχι μόνο Εθνικό δικαίωμα και Εθνική αξίωση, αλλά και Εθνικό καθήκον. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες, θα πρέπει οι οφειλές αυτές να καταβληθούν, είναι απαράγραπτες οι αξιώσεις, είναι απαράγραπτες και οι υποχρεώσεις της Γερμανίας και νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί οι τακτικές παρέλκυσης ένθεν κακείθεν, πρέπει το θέμα αυτό να προχωρήσει.

Χ.Ν.: Και κλείνουμε με μια διαπίστωση του φίλου μας του Στέφανου.  Τελικά, η κυρία Κωνσταντοπούλου, είναι γλυκός άνθρωπος. Λοιπόν… (γέλια)

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: (γέλια). Είμαι γλυκιά με τους γλυκούς και με τους  καλούς ανθρώπους. Αυτό όσοι με ξέρουν, το ξέρουν καλά. Από την άλλη, δεν θα συμμεριστούν την ίδια άποψη εκείνοι οι οποίοι με έχουν βρει απέναντί τους όταν προσπάθησαν να θυματοποιήσουν τους ανθρώπους.

Χ.Ν.: Έχετε δώσει και την εικόνα της σκληρής.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω εκεί που πρέπει.

Χ.Ν.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, εγώ χάρηκα πάρα πολύ που τα είπαμε σήμερα εδώ από

την Καστοριά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ, κύριε Νατσούλη.

Χ.Ν.: Και ελπίζω να τα πούμε πάρα πολύ σύντομα ξανά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά.

Χ.Ν.: Και από κοντά και από κοντά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πολλούς χαιρετισμούς στην Καστοριά και σε όλο τον κόσμο της Καστοριάς!

Χ.Ν.: Σκέφτεστε κάτι για κάποια επίσκεψή σας; Σκέφτεστε να ΄ρθείτε κάποια στιγμή;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Βέβαια το σκέφτομαι, το έχω υποσχεθεί κιόλας και πρέπει να το υλοποιήσω.

Χ.Ν.: Να περιμένουμε, λοιπόν, πότε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Να περιμένετε όταν επιτρέψουν οι συνθήκες στο εγγύς μέλλον, ελπίζω.

Χ.Ν.: Ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά, καλή σας μέρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΤΣΟΥΛΗΣ: Καλή σας ημέρα!

Ήταν η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου