Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή του Τάκη Χατζή «Ακραίως» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (23/10/2016)

Πλεύση Ελευθερίας

Τάκης Χατζής: Να καλωσορίσω την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καλή σας μέρα, κυρία Κωνσταντοπούλου. Καλώς ήρθατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλημέρα σας.

Τάκης Χατζής: Θα πάμε, όμως, μία στιγμή και θα ήθελα να το ακούσετε αυτό γιατί έχουμε νέες προκλητικές δηλώσεις από τον κύριο Ερντογάν.

(Βίντεο με Ερντογάν)

Τάκης Χατζής: Κυρία Κωνσταντοπούλου τον ακούσατε, είναι μία νέα κατάσταση με τους Τούρκους και ο κύριος Ερντογάν δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αυτές τις δηλώσεις. Έχει αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Γενεύης, έχει δημιουργήσει ζητήματα, δεν ξέρω, θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο και την ερμηνεία, τέλος πάντων, αυτής της τακτικής που ακολουθεί ο Τούρκος ηγέτης.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ δε θα ήθελα να κάνω ένα περιορισμένο σχόλιο αλλά να σας πω πως το πιο οχληρό και επικίνδυνο, την ώρα που δείχνετε τον Γύρο της Αθήνας στις οθόνες, είναι ότι δυστυχώς η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση έχει συναινέσει στην σχετικοποίηση όλων των Διεθνών Συμβάσεων, συνολικά του Διεθνούς Δικαίου. Ό,τι έχει συνομολογηθεί από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην πραγματικότητα, θέτει εν αμφιβόλω το διεθνές κεκτημένο. Άρα…

Τάκης Χατζής: Δηλαδή, θέλω αυτό να μας το εξηγήσετε, σας παρακαλώ γιατί είναι αρκετά σοβαρό, για να καταλάβουν οι πολίτες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς ότι με την υπογραφή που έχει βάλει ο Πρωθυπουργός στην Συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στην πραγματικότητα έχει βάλει τα θεμέλια του συνολικού κλονισμού του διεθνούς κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Συνεπώς, αυτό που θέλω να πω, με λίγα λόγια, είναι ότι ο κύριος Ερντογάν βρίσκει και τα κάνει! Βρίσκει και τα κάνει και θα συνεχίσει να τα κάνει από τη στιγμή που απολαμβάνει μίας προνομιακότατης μεταχείρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, από πλευράς Γερμανίας και από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης.

Τάκης Χατζής: Πάντως, τα βάζει και μ’ αυτούς, γιατί λέει “έχουμε κάνει μία Συμφωνία την οποία δεν τηρείτε”, λέει στους Ευρωπαίους για να πάρει τα χρήματα για του μετανάστες εννοώ. Λέει διάφορα για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά καιρούς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διεκδικεί για τη χώρα του. Από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι τί κάνει η Κυβέρνηση της Ελλάδας, τί κάνουν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και εκεί, νομίζω, ότι αυτό που πρέπει να καταγράψουμε ως συμπέρασμα είναι ότι αυτήν τη στιγμή οι διεργασίες που γίνονται στην Ευρώπη είναι διεργασίες πλήρους μετάλλαξης συνολικά του δημοκρατικού πολιτεύματος, πλήρους μετάλλαξης συνολικά της διεθνούς συνύπαρξης με θύμα, με πρώτο από τα θύματα τη χώρα μας και το λαό μας.

Τάκης Χατζής: Και τελευταία, για να το ολοκληρώσουμε αυτό το θέμα, θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό όλο που συμβαίνει αυτό το τελευταίο διάστημα, οι δηλώσεις του Ερντογάν…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και βέβαια θα ήθελα να πω ότι, εν πάσει περιπτώση, ας υπάρξει και ένα μέτρο στις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας που κάνει δήθεν επαναστατική γυμναστική, δήθεν υπεράσπισης της χώρας όταν και ο ίδιος είναι μεταξύ των προδοτών και πρωτεργατών της υποβάθμισης και της διεθνούς σχέσης της χώρας μας και της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Θοδωρής Καλούδης: Δεν είναι πολύ χοντρό αυτό που λέτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ότι είναι προδότης;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, εμένα δε μου φαίνεται χοντρό, μου φαίνεται ακριβές.

Θοδωρής Καλούδης: Του γράψατε και ένα γράμμα και είπατε ότι δεν υπάρχει Δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει, αυτή είναι η αλήθεια.

Θοδωρής Καλούδης: Πιστεύετε ότι ζούμε σε τί καθεστώς δηλαδή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πιστεύω ότι ζούμε σε ένα αντιδημοκρατικό-αυταρχικό καθεστώς και ότι αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να το ανατρέψουμε. Πιστεύω ότι καλούμαστε να κάνουμε μία επανάσταση απέναντι σε αυτήν την απολυταρχία…

Θοδωρής Καλούδης: Με ποιο τρόπο κυρία Κωνσταντοπούλου, με ποιο τρόπο; Να βγούμε στους δρόμους, να πάρουμε τα όπλα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας απαντήσω, η άποψη μου είναι ότι ζούμε μια δικτατορία, μπορεί αυτή η δικτατορία να μην επιβλήθηκε με τάνκς…

Θοδωρής Καλούδης: Δικτατορία Τσίπρα, δηλαδή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας απαντήσω…

Θοδωρής Καλούδης: Βεβαίως με συγχωρείτε, με συγχωρείτε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και να μην το ευτελίζουμε γιατί είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και μέσα από μία, αν θέλετε, μικρολογία καμιά φορά, σταματάμε να αντιλαμβανόμαστε το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Θοδωρής Καλούδης: Εσείς έχετε πει τον κύριο Τσίπρα ξεφτιλισμένο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, και θα το ξαναέλεγα, το πιστεύω απόλυτα.

Θοδωρής Καλούδης: Είναι ξεφτιλισμένος ο Πρωθυπουργός; Δεν είναι βαρύ αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, νομίζω ότι βαρύ είναι αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός, αλλά νομίζω επίσης ότι σημασία έχει, όχι μόνο να το λέω εγώ, σημασία έχει όχι μόνο να είναι αντιληπτό, σημασία έχει ακόμη περισσότερο, οι άνθρωποι, που ζουν σε αυτή τη χώρα, που δεν είναι βολεμένοι, που δεν συναλλάσσονται με την Κυβέρνηση, ούτε με τα κέντρα, τα οποία διαπλέκονται η Κυβέρνηση, να διεκδικήσουν την ζωή τους, και να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Αν σας φαίνεται βαρύ και χοντρό, το προδότης…

Τάκης Χατζής: Όχι, ρωτάμε, την δική σας άποψη θέλουμε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, να απαντήσω θέλω, να απαντήσω θέλω. Κύριε Χατζή, μην ανησυχείτε, να σας απαντήσω θέλω. Αν σας φαίνεται βαρύ το ξεφτιλισμένος και χονδρό το προδότης, θα πρέπει και εσείς να αναρωτηθείτε, να απαντήσετε, πώς σας φαίνετε αυτό που γίνεται στη χώρα; Πώς σας φαίνετε αυτό που γίνεται στο λαό μας; Πώς σας φαίνετε ότι αυτοκτονούν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ζήσει μία έντιμη ζωή, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένεια τους και τα παιδιά τους; Πώς σας φαίνετε ότι γίνεται παρακρατικού τύπου παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Πώς σας φαίνετε ότι περιφέρονται κάποιοι τύποι κυβερνητικοί και στην πραγματικότητα κάνουν επίδειξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας και πώς σας φαίνετε ότι δεν υπάρχει πεδίο ασφάλειας, σε κανένα τομέα, για αυτό το λαό και για αυτή την κοινωνία.

Τάκης Χατζής: Ένα λεπτό…

Χριστίνα Κοραή: Κυρία Κωνσταντοπούλου…

Τάκης Χατζής: Μισό λεπτό, μισό λεπτό να τα πάρουμε με τη σειρά. Να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα για να απαντάει σε όλα η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Παρενέβη ως άτακτη η κυρία Κοραή…

Χριστίνα Κοραή: Ναι.

Τάκης Χατζής: Πάντα μονίμως είναι άτακτη.

Θοδωρής Καλούδης: Είναι άτακτη, άλλωστε είναι γνωστό αυτό.

Τάκης Χατζής: Να πάμε να ξεκινήσουμε αν θέλετε κυρία Κωνσταντοπούλου, από την μεγάλη υπόθεση που ακούει στο όνομα «το χρέος». Όχι το βιβλίο «το χρέος» του Θεοδωράκη, το χρέος που έχουμε εμείς στους ξένους. Έχει γίνει πάρα πολύ συζήτηση…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ θα σας διακόψω τώρα, παίρνοντας το δικό σας ρόλο και θα σας πω ότι δεν έχουμε χρέος. Έχει αποδειχθεί, ότι αυτό το χρέος είναι παράνομο, το ξέρετε ότι έχουν υπάρξει τα πορίσματα εκείνα, που νομιμοποιούν την αμφισβήτηση και την αποκήρυξη του. Και συνεπώς έχει μία σημασία να μην ξεκινάμε αποδεχόμενοι, κάτι το οποίο από την μια πλευρά έχει επιβληθεί και από την άλλη δεν οφείλεται.

Τάκης Χατζής: Εμείς, εσείς θέλετε να πείτε, ας πούμε ότι δεν το αποδεχόμαστε. Οι άλλοι σου λένε ότι τα χρωστάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιοι είναι οι άλλοι;

Χριστίνα Κοραή: Οι δανειστές, η Γερμανία.

Τάκης Χατζής: Δεν είναι η Γερμανία μόνο με συγχωρείς.

Χριστίνα Κοραή: Απλώς ο κύριος Σόιμπλε είναι ο πιο σκληρός στο ζήτημα του χρέους.

Τάκης Χατζής: Το 95% είναι πλέον στα κράτη, δεν είναι στους ιδιώτες, θέλω να πω λοιπόν, ότι οι απέξω σου λένε. Λέει ο Σόιμπλε και το είπα και στον κύριο Τσίπρα, ότι εμείς δεν πρόκειται, δεν συζητάμε την υπόθεση αυτή, τέλος. Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία συζήτηση, τουλάχιστον το 2016, έχουμε την πληροφορία νομίζω Θοδωρή, από πολύ καλή πηγή από την Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, που μας λέει ότι δεν πρόκειται να τεθεί τώρα, άλλοι λένε όχι πριν από τις Γερμανικές εκλογές.

Χριστίνα Κοραή: Το 2017 και βλέπουμε.

Τάκης Χατζής: Ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα το λύσει, δεν το βλέπουμε εμείς αυτό.

Χριστίνα Κοραή: Στο τέλος του 2017.

Τάκης Χατζής: Άρα βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά σε αυτό που είπατε, εμείς το αμφισβητούμε, έχουμε κάνει τις κινήσεις μας. Οι άλλοι δεν το αμφισβητούν, σου λένε μου τα χρωστάς τα λεφτά. Κάπου πρέπει να βρεθεί μια λύση, όμως. Δεν μπορεί να λέμε εμείς το αμφισβητούμε, ο άλλος να λέει μου τα χρωστάς. Δηλαδή πώς θα γίνει αυτό; Εάν αύριο ήσασταν Υπουργός Οικονομικών τι θα κάνατε δηλαδή; Ή Πρωθυπουργός της χώρας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Περιμένω να τελειώσετε την ερώτηση.

Τάκης Χατζής: Αυτό, τι θα κάνατε για αυτή την υπόθεση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ δεν χρειάζεται να απαντήσω τι θα έκανα, γιατί μπορώ να σας πω, τι έκανα και τι κάνω.

Τάκης Χατζής: Ναι, με αποτέλεσμα εννοώ, με αποτέλεσμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και με αποτέλεσμα, ναι, το οποίο αποτέλεσμα να το αναφέρουμε κάποια στιγμή.

Τάκης Χατζής: Βεβαίως με χαρά να το αναφέρουμε αν υπάρχει αποτέλεσμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας απαντήσω;

Τάκης Χατζής: Βεβαίως ναι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ωραία, από το 2015 υπάρχουν δύο πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Δύο πορίσματα τα οποία εξοπλίζουν την χώρα μας, με όλα τα επιχειρήματα και με όλα τα εργαλεία προκειμένου να αποκηρυχθεί αυτό το χρέος. Το αποτέλεσμα αυτών των πορισμάτων επίσης υπάρχει κύριε Χατζή από το 2015, 26 Ιουνίου 2015 και 14 Ιουλίου 2015 εκδόθηκαν δύο εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες συνομολογούν ότι το ελληνικό χρέος, δεν είναι βιώσιμο. Αυτό στη γλώσσα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημαίνει ότι το χρέος πρέπει να διαγραφεί. Από το 2015 υπάρχει…

Τάκης Χατζής: Αυτό λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μάλιστα.

Χριστίνα Κοραή: Δεν έχει αναγνωρίσει όμως, το πόρισμα της Επιτροπής Χρέους, στην οποία είχατε πρωτοστατήσει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου κυρία Κοραή και μην ξεκινάτε με το «δεν». Είναι ξέρετε εντυπωσιακό το γεγονός, ότι αυτό το οποίο γίνεται δεκτό, σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, στη χώρα αυτή, εδώ μέσα το πολεμούν ποιοι; Εκείνοι που θα έπρεπε να το είχαν κάνει σημαία. Η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι ποτέ δυνατόν, με βάση αυτό το πόρισμα, να έχει εκδοθεί, να έχουν εκδοθεί, τρεις εκθέσεις του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το Χρέος. Δεν είναι ποτέ δυνατό…

Χριστίνα Κοραή: Δίκιο έχει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να γίνεται το Σεπτέμβρη του 2015, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψηφοφορία, στην οποία με πανηγυρικό τρόπο -με 136 θετικές ψήφους- ψηφίζονται αρχές, οι οποίες νομιμοποιούν την χώρα μας να αποκηρύξει το χρέος αυτό.

Χριστίνα Κοραή: Δίκιο έχετε σε αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και ξέρετε τι έκανε η Ελλάδα τότε, με εντολή του κυρίου Μολυβιάτη, που ήταν υπηρεσιακός Υπουργός; Απείχε της ψηφοφορίας. Ψηφίστηκε δηλαδή, υπέρ μας ψήφισμα και η Ελλάδα απείχε. 136 άλλες χώρες ψήφισαν θετικά και η Ελλάδα απείχε.

Τάκης Χατζής: Να πάμε στο τώρα όμως;

Χριστίνα Κοραή: Ο κύριος Τσίπρας τι είχε κάνει όταν εσείς του παραδώσατε αυτό το Πόρισμα;

Τάκης Χατζής: Ακριβώς, το παραδώσατε αυτό το Πόρισμα.

Χριστίνα Κοραή: Τι δεσμεύσεις έδωσε στην τότε Πρόεδρο της Βουλής και παιδική του φίλη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είμαι παιδική του φίλη πρώτα από όλα…

Χριστίνα Κοραή: Ναι αλλά ήσασταν μαζί…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και εν πάσει περιπτώσει δεν γίνονται σε αυτό το επίπεδο οι συνεννοήσεις..

Χριστίνα Κοραή: Θεσμικά…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ανεξαρτήτως του ότι θα έπρεπε να υπάρχει, όταν αναπτύσσονται ανθρώπινες σχέσεις, ένα υπόβαθρο εμπιστοσύνης και ευθύτητας που δεν είχε.

Χριστίνα Κοραή: Φυσικά σε αυτή τη βάση το έθεσα, όχι σε κάποια άλλη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν σας κατηγορώ για κάτι.

Τάκης Χατζής: Τι σας είπε και πώς το αντιμετώπισε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, γιατί έχει μία σημασία αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξέρετε το τι έγινε. Ξέρετε ότι… Κύριε Χατζή ας μην κρυβόμαστε, ξέρετε ότι με το που ξεκίνησε αυτή η Επιτροπή, ο πρώτος που μου επιτέθηκε ήταν αυτός εδώ ο σταθμός, ο ΣΚΑΙ. Ξέρετε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η Επιτροπή, έγινε ένα μπαράζ επιθέσεων από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης για να ευτελιστεί το έργο της, για να λοιδορηθεί ο επιστημονικός συντονιστής της, ο Ερίκ Τουσέν. Έγινε η υπόθεση «Βενζινάδικο» τέσσερις μέρες μετά την έναρξη της Επιτροπής. Λοιδορείτο η Επιτροπή και ως Πρόεδρος της Βουλής προσωπικά, σε καθημερινή βάση από το πρωί μέχρι το βράδυ…

Τάκης Χατζής: Εντάξει αυτά περάσανε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν περάσανε, μισό λεπτό…

Χριστίνα Κοραή: Για τον κύριο Τσίπρα δεν μας απαντήσατε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί έγινε αυτό, έγινε γιατί…

Τάκης Χατζής: Πείτε μας…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι να σας πω, προσπαθώ και ελπίζω αν θέλετε να το ακούσετε…

Τάκης Χατζής: Να μπούμε στην ουσία…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτή είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι κάποιοι και μέσα στη χώρα αυτή, ποτέ δεν θέλησαν η κοινωνία αυτή να χειραφετηθεί και ο λαός μας να απελευθερωθεί. Κάποιοι δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν για να παραμένουμε σε αυτό το καθεστώς επιτροπείας. Κάποιοι δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν, όχι για την χώρας μας, αλλά για τους δανειστές οι οποίοι είναι δυνάστες της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή ξεπουλιέται όλη η χώρα, όλη η Ελλάδα, έχει φτιαχτεί ένα Υπερ-ταμείο με Πρόεδρο έναν πρώην συνεργάτη της κυρίας Λαγκάρντ και υπεύθυνο της ιδιωτικής εταιρείας νερού, τον κύριο Λεπάπ. Ξεπουλιέται ότι έχει απομείνει σε δημόσια ιδιοκτησία και συζητάμε, μέρα με την ημέρα και Eurogroup το Eurogroup, τα ψέματα Τσίπρα. Αντί να κληθεί αυτός ο λαός, να υπερασπιστεί αυτή τη χώρα, να υπερασπιστεί το μέλλον του, να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Τάκης Χατζής: Αυτή είναι η άποψη σας…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν είναι η άποψη μου, είναι η πραγματικότητα…

Τάκης Χατζής: Όπως εσείς την βλέπετε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχετε άλλη ενημέρωση για το τι γίνεται με τη χώρα κύριε Χατζή;

Τάκης Χατζής: Εγώ ερωτήσεις θέτω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχετε την ενημέρωση ότι δεν ξεπουλιέται η χώρα;

Τάκης Χατζής: Μπορώ να σας ρωτήσω;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν είναι άποψη μου, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, οφείλετε να το πείτε. Δεν οφείλετε να πείτε εάν ξεπουλιέται η χώρα;

Τάκης Χατζής: Η δουλειά μου δεν είναι, εσείς θα μας πείτε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς δεν το ξέρετε;

Τάκης Χατζής: Εγώ τι να ξέρω;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ξέρετε ότι ξεπουλιέται ό,τι έχει απομείνει; Ο Λυκαβηττός, το Αχίλλειον, σε λίγο την Ακρόπολη θα πουλήσουν. Δεν ξέρετε ότι έχει δημιουργηθεί Υπερταμείο;

Τάκης Χατζής: Η παρούσα Κυβέρνηση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, η παρούσα Κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά άλλη μία Κυβέρνηση επιτετραμμένων της Τρόικας.

Τάκης Χατζής: Ένα λεπτό, για να τα ολοκληρώνουμε ένα-ένα κυρία Κωνστανταπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα ολοκληρώσουμε εάν δεν τους ανατρέψουμε. Εγώ, προσωπικά, δεν θα ολοκληρώσω αν δεν ανατραπεί αυτό το καθεστώς, όχι μόνο αυτή η Κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς.

Τάκης Χατζής: Εσείς είστε πολιτικός, εμείς είμαστε δημοσιογράφοι, ό,τι δεν κάνουμε εμείς εσείς θα το κάνετε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς ως δημοσιογράφοι όμως, οφείλετε να υπηρετείτε την αλήθεια. Κι εγώ γι’αυτό έκανα αυτήν την αναφορά διότι δια μακρόν, όχι απλώς δεν υπηρετήθηκε η αλήθεια κι εξακολουθεί να μην υπηρετείται, παίζεται ένα, πραγματικά, εμετικό παιχνίδι συναλλαγής, αλληλοεκβίασης, με “αι” το “ται”, και από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναγνωρίσει στον εαυτό του το ρόλο που του αναλογεί.

Τάκης Χατζής: Ωραία, μ’αρέσει αυτό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συναλλαγής, αλληλοεκβίασης, εν συνεχεία διαβεβαιώσεων και διαπιστεύσεων. Είναι το ίδιο παιχνίδι που παίζεται και στο επίπεδο των τηλεοπτικών αδειών.

Τάκης Χατζής: Ωραία, ερώτηση.. μισό λεπτό να ολοκληρώσουμε το πρώτο θέμα, για να το κλείσουμε. Πάτε έξω και σου λένε «καλά έκανε η Επιτροπή, καλά έκανε ο Α ο Β, για το Χρέος που είπατε και για το ΔΝΤ… αυτό και οι Ευρωπαίοι… τα λεφτά. Θέλουμε τα λεφτά. Και για να πάρουμε τα λεφτά, πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις δεν κάνετε και να κάνετε ιδιωτικοποιήσεις», αυτό λένε οι ξένοι. Άρα, έχουμε τη μία άποψη την οποία διατυπώσατε, τα επιχειρήματά σας και έχουμε και την άλλη άποψη την οποία ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί είναι διαφορετικό αυτό που λέτε εσείς από αυτό που λέει η παρούσα Κυβέρνηση ή οι προηγούμενες…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όλες οι μνημονιακές δυνάμεις…

Τάκης Χατζής: Κατά συνέπεια, κυρία Κωνσταντοπούλου, εάν αύριο κυβερνήσετε την Ελλάδα, θα βρεθείτε μπροστά σε αυτόν τον τοίχο. Τι θα κάνετε, τι θα πείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα τον γκρεμίσουμε, κύριε Χατζή…

Τάκης Χατζής: Πώς θα το κάνετε, αυτό θέλω να μου απαντήσετε…

Χριστίνα Κοραή: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να τον γκρεμίσει όμως.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: …κι αυτό το οποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν τα εργαλεία για να γκρεμιστεί…

Χριστίνα Κοραή: Ποια είναι αυτά τα εργαλεία, κυρία Κωνσταντοπούλου; Να πάμε στη δραχμή ας πούμε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί πρώτα απ’όλα θα πρέπει να ξέρετε, ότι δεν είναι ούτε ομοιογενείς, ούτε αδιαπέραστες οι θέσεις και οι στάσεις…

Τάκης Χατζής: Δεν είπα αυτό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα πρέπει να ξέρετε επίσης, ότι το τι λέει ο καθένας σε μία αντιπαράθεση είναι η θέση του καθενός. Ότι εδώ πέρα εδώ κι έξι χρόνια, μισό λεπτο, ότι εδώ κι έξι χρόνια έχουμε Κυβερνήσεις οι οποίες λένε αυτό που λένε οι δανειστές, αντί να λένε αυτό που δικαιούται ο λαός αυτός είναι το κατ’εξοχήν τεκμήριο της προδοσίας. Έχουμε Κυβερνήσεις οι οποίες δεν θέτουν τα εθνικά θέματα και τα εθνικά Δίκαια. Μου λέτε για τη Γερμανία, δεν έχει καν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του Κράτους η διεκδίκησή μας για το Κατοχικό Δάνειο και τις Γερμανικές Οφειλές. Δεν έχει υπογράψει, δεν έχει βρεθεί ένας Υπουργός Δικαιοσύνης να βάλει μια υπογραφή να εκτελεστεί η αμετάκλητη απόφαση για τα θύματα του Διστόμου που είναι αμετάκλητη από το 2000. Τι συζητάμε;

Θοδωρής Καλούδης: Κυρία Κωνσταντοπούλου με επανάσταση όπως είπατε, προφανώς εννοείται μίαν επανάσταση καρδιάς, ψυχής…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ανησυχήσατε που είπα επανάσταση;

Θοδωρής Καλούδης: Ναι, εμένα με ανησυχεί η επανάσταση, γιατί έχω ζήσει άλλες επαναστάσεις…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχετε ζήσει επαναστάσεις;

Θοδωρής Καλούδης: Βέβαια, την επάρρατο και ήταν οδυνηρή για τον τόπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εννοείται ότι αναγνωρίζετε τη Χούντα ως επανάσταση;

Θοδωρής Καλούδης: Όχι, ως επάρρατο Δικτατορία την αναγνωρίζω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Άρα να μην μπερδευόμαστε..

Θοδωρής Καλούδης: …κι έχω υποφέρει όπως και ο πατέρας σας…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Άρα να μην μπερδευόμαστε..

Θοδωρής Καλούδης: Ο ένας τρόπος είναι να κάνουμε μια επανάσταση με όποιον τρόπο τον εννοείτε. Ο άλλος τρόπος είναι να μπούμε σε μία διαδικασία πολιτικής διεκδίκησης των δικαίων αυτού του τόπου. Πώς εσείς πρακτικά βλέπετε να φεύγουμε από το Χρέος και να πορεύεται η οικονομία, πρακτικά, πείτε ότι αύριο συμμετέχετε σε μία συγκυβέρνηση με τις δυνάμεις τις δικές σας, τι θα προτείνατε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε συγκυβέρνηση;

Θοδωρής Καλούδης: Μια Κυβέρνηση εν πάσει περιπτώση..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, όχι,.. μην θέτετε ερωτήματα…

Τάκης Χατζής: Είναι ξεκάθαρο…

Θοδωρής Καλούδης: Σε μία θέση ευθύνης. Εσείς, η πολιτική σας πρόταση ποια είναι για το Χρέος; Θα το σβήσουμε μόνοι μας; Θα πάμε σε δραχμή; Να κάνουμε τι; Κάτι, κάτι πρέπει να κάνουμε, κάτι πρέπει να πούμε στον κόσμο, ώστε να σας υποστηρίξει για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας.

Τάκης Χατζής: Ποια είναι η πρότασή σας;

Θοδωρής Καλούδης: Ποια είναι η πρότασή σας; Τι κάνουμε αύριο το πρωί; Σβήνουμε το Χρέος μονομερώς;

Χριστίνα Κοραή: Λέτε υπάρχουν εργαλεία…

Τάκης Χατζής: Πάμε σε εθνικό νόμισμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τελείωσε η διατύπωση των ερωτήσεων; Μπορώ να απαντήσω; Εγώ θα σας πω ειλικρινά, τι αισθάνομαι. Αισθάνομαι ότι δεν θέλετε να ακουστούν οι απαντήσεις, γιατί αυτές είναι απαντήσεις τις οποίες έχω δώσει πολλές φορές. Αισθάνομαι επίσης, ότι γίνεται ένας αγώνας να πεισθεί ο κόσμος ότι δεν έχει τρόπο να παλέψει. Κι αισθάνομαι ότι υπάρχει μία φοβερή προπαγάνδα προς τους πολίτες για να απελπιστούν και να αποσυρθούν. Αυτή η προπαγάνδα κλιμακώθηκε πέρσι με την παραβίαση του δημοψηφίσματος, όμως εκείνο που έχει σημασία είναι να ξέρουν οι άνθρωποι είναι ότι και έχουν τρόπο να παλέψουν, και ότι υπάρχουν κι άνθρωποι, κι εγώ είμαι από αυτούς τους ανθρώπους, που θα παλέψουν μέχρι τέλους. Το χρέος, ναι, πρέπει να αποκηρυχθεί. Δεν λέγεται μονομερής ενέργεια κύριε Καλούδη, λέγεται κυριαρχική ενέργεια…

Θοδωρής Καλούδης: Μάλιστα…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κάθε κράτος που αναγνωρίζει στην ύπαρξή του την κυριαρχία, αυτό που ο κύριος Τσίπρας λέει ότι έχει απωλεσθεί, αυτό που ο κ.Βούτσης λέει ότι έχει απωλεσθεί, την κυριαρχία που θα πει ανεξαρτησία και χειραφετημένη ισότιμη ύπαρξη στο διεθνές στερέωμα. Κάθε κράτος λοιπόν, με αυτά τα χαρακτηριστικά, κάθε κράτος που δεν έχει γίνει προτεκτοράτο, που δεν έχει γίνει εξάρτημα άλλου κράτους ή Διεθνούς Οργανισμού, έχει αυτό το δικαίωμα και η Κυβέρνηση του έχει αυτή την υποχρέωση: κυριαρχικά να αποκηρύξει ένα Χρέος το οποίο είναι παράνομο και δεν οφείλεται από τους πολίτες. Αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή, ένα Χρέος που δεν δημιουργήθηκε από τους πολίτες, που δεν οφείλεται από τους πολίτες, που δεν νομιμοποιούνται οι δανειστές να το ζητούν να μετακυλίεται στις πλάτες των ανθρώπων οι οποίοι αυτοκτονούν, όπως ο άνθρωπος στον οποίο αναφερθήκατε στην αρχή της εκπομπής αυτής…

Τάκης Χατζής: Μία από τις περιπτώσεις είναι αυτή…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εμένα δεν μ’αρέσει να αναφέρομαι στους ανθρώπους ως περιπτώσεις. Είναι ένας άνθρωπος, είναι μια ανθρώπινη ζωή και υπάρχουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί αυτήν την εξαετία από την απόγνωση και από την απελπισία, την ώρα που μπορούμε να παλέψουμε. Αυτοί οι οποίοι παραιτούνται για λογαριασμό του λαού δεν εκπροσωπούν το λαό.

Χριστίνα Κοραή: Εργαλείο, όμως, δεν μας λέτε… Τα ίδια, ακριβώς, έλεγε και ο κύριος Τσίπρας, και ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ, κυρία Κοραή …όχι, όχι κυρία Κοραή…

Χριστίνα Κοραή: Κι αποσύρθηκαν από το τραπέζι της Βουλής..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην μου λέτε τα ίδια μας έλεγε, γιατί εγώ δεν έκανα τα ίδια, έκανα άλλα…

Χριστίνα Κοραή: Όχι, αλλά ο κύριος Τσίπρας ήταν και είναι Πρωθυπουργός και συνεχίζει να είναι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και δεν θα είναι για πολύ… Και όποτε είναι έτοιμος κι όποτε αισθάνεται, έτσι, ότι έχει τα κέφια του ας κάνει εκλογές για να δούμε αν θα βρει την ψήφο του. Ή τη δική του, ίσως, να την βρει. Λοιπόν, από κεί και πέρα…

Χριστίνα Κοραή: Είπε “αυταπάτες είχα”, αυτό είπε ο κύριος Τσίπρας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κύριος Τσίπρας, κυρία Κοραή. Ακούστε με, ο κύριοςΤσίπρας έκανε μια επιλογή κι απ’ ότι φαίνεται την είχε κάνει πολύ νωρίς και κάποιοι από εμάς, συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου, δυστυχώς δεν το καταλάβαμε. Δυστυχώς…

Τάκης Χατζής: Ή δεν το ξέρατε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν το καταλάβαμε. Ο κύριος Τσίπρας, έκανε μια επιλογή και η επιλογή αυτή είναι ό,τι πιο ιδιοτελές υπάρχει.

Θοδωρής Καλούδης: Τον κατηγορείτε για απάτη, δηλαδή, και όχι για αυταπάτη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επέλεξε για τον εαυτό του την εξουσία, αντί για την υπεράσπιση του λαού…

Θοδωρής Καλούδης: Εξαπάτησε το λαό, δηλαδή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι ξεκάθαρο, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμμία αμφιβολία.

Θοδωρής Καλούδης: Δεν είναι αυταπάτη, δηλαδή, είναι απάτη κατά την κρίση σας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου είναι ότι εξαπάτησε όχι μόνο το λαό, αλλά ότι εξαπάτησε και πάρα πολλούς από εμάς και λυπάμαι, το ξαναλέω, για τον εαυτό μου πραγματικά, που δεν το διέγνωσα. Λυπάμαι πάρα πολύ.

Τάκης Χατζής: Μάλιστα. Να σας βάλω έναν προβληματισμό, αν μου επιτρέπετε, σ’αυτό. Ας πούμε ότι ο κύριος Τσίπρας μαζί με εσάς…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλω να ολοκληρώσω πάντως την απάντηση, γιατί δεν θέλω να υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν εργαλεία. Αποκήρυξη, λοιπόν, του Χρέους, διεκδίκηση σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο αποζημιώσεων από τους δανειστές γιατί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα έχει όχι μόνο απλώς το δικαίωμα να μην πληρώσει το Χρέος, αλλά έχει το δικαίωμα με βάση τις παραβιάσεις που έγιναν από τους δανειστές, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιώσει και αποζημίωση. Από κει και πέρα, εκτός από αυτά που αφορούν την υπόσταση του Κράτους και των Διεθνών Οργανισμών, κατά την άποψή μου, και αυτό είναι στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει το τελευταίο διάστημα, είναι κεφαλαιώδες να υπάρξει και απόδοση Δικαιοσύνης.

Χριστίνα Κοραή: Με ρίσκο την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Γιατί δεν μας απάντησε.

Τάκης Χατζής: Πάμε σε διαφημίσεις…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα πούμε και για τα νομίσματα, θα πούμε τα πάντα, μην αγωνιάτε.

Τάκης Χατζής: Όχι, εγώ δεν εγωνιώ καθόλου γιατί έχουμε πολλά να συζητήσουμε μαζί σας. Η ατζέντα είναι μεγάλη, ελπίζω να προλάβουμε. Να πάμε σε ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα κυρίες και κύριοι και θα γυρίσουμε εδώ πίσω στο στούντιο του ΣΚΑΙ, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση με την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Τάκης Χατζής: Να γυρίσουμε στην κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, να ολοκληρώσετε. Να κάνουμε μια ερώτηση και να περάσουμε σε κάποια βίντεο που έχουμε για να σας δείξουμε κι ελπίζω να μην έχουμε θέματα με τα βίντεο, όπως την άλλη φορά..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το καλό που σας θέλω… (γέλια)

Τάκης Χατζής: Λοιπόν, θέλατε να ολοκληρώσετε κάτι σε αυτό που είπε η κυρία Κοραή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήθελα να …

Τάκης Χατζής : …γιατί επιμείναμε στο θέμα…

Χριστίνα Κοραή: … αν είναι φετίχ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Κοραή, αφήστε τα αυτά, τώρα είναι, από το παρελθόν έρχονται και αφορούν παλαιοκομματικού τύπου τοποθετήσεις. Εγώ λέω ξεκάθαρα …

Χριστίνα Κοραή: Ο κύριος Τσίπρας το ’χε πει κάποτε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα νομικά πράγματα …

Χριστίνα Κοραή: …ότι δεν είναι φετίχ το νόμισμα, για σας είναι φετίχ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι σε κανέναν δε προσδίδει αξιοπιστία να επικαλείται τον κύριο Τσίπρα. Τώρα, θέλω να πω ξεκάθαρα για το κομμάτι του Χρέους αλλά και συνολικά για τα εργαλεία άμυνας της χώρας μας: Τα νομικά είναι πολιτική. Το να επιστρατεύσεις, δηλαδή, τα νομικά εργαλεία που έχει η χώρα και ο λαός είναι πολιτική. Η Γερμανία, κυρία Κοραή και κύριε Καλούδη και κύριε Χατζή, έφτασε να καταγγείλει την Συνθήκη των Βερσαλλιών, τη Συνθήκη που τερμάτισε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που λυσσάει να μας πει ότι δε μπορεί να καταγγελθεί το Μνημόνιο. Στην Ιστορία της ανθρωπότητας, για όποιον γνωρίζει Ιστορία, και καλό είναι να ανατρέχουμε στα ιστορικά γεγονότα, στην Ιστορία της Ανθρωπότητας έχει αποδειχθεί ότι οι μεγαλύτερες ανατροπές στις πιο αντίξοες συνθήκες έχουν γίνει όταν το αποφάσισαν οι άνθρωποι. Να σταματήσει λοιπόν αυτή η ιστορία του να πειστούν οι άνθρωποι ότι δε μπορούν να διεκδικήσουν …

Τάκης Χατζής : ωραία…

Χριστίνα Κοραή: εσείς σε σχέση με τα Μνημόνια…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: και σε σχέση με το Χρέος αυτό που θέλω να πω είναι ότι τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε η κυρία Λαγκάρντ τις τρέμει, τις τρέμει, όχι μόνο θεσμικά, τις τρέμει και προσωπικά. Η κυρία Λαγκάρντ έχει προσωπική ευθύνη για το γεγονός ότι το 2010 δεν έγινε διαγραφή Χρέους για να μην…

Τάκης Χατζής : …δεν ήταν αυτή τότε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, ήταν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας …

Τάκης Χατζής : … της Γαλλίας, δεν ήταν….

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μη βιάζεστε κύριε Χατζή.

Τάκης Χατζής : παρακαλώ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας όπως και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας …

Τάκης Χατζής : Μάλιστα…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: φρόντισαν, προκειμένου να προστατευθούν οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες που διακρατούσαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και έδωσαν κάποιες διαβεβαιώσεις στα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα γινόταν μεταβίβαση αυτών των ομολόγων τις οποίες διαβεβαιώσεις παραβίασαν. Για αυτό το λόγο η κυρία Λαγκάρντ έστειλε επιστολή στον κύριο Ρουμελιώτη να μην καταθέσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους απειλώντας τον, περίπου, σε σχέση με την ασυλία του και για αυτό τον Ιούλιο, πριν από 3 μήνες, βγήκε ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία καταλογίζει ευθύνες για τους χειρισμούς όχι του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης …

Χριστίνα Κοραή: Δε μας απαντήσατε για την Δραχμή…

Τάκης Χατζής : …όχι, όχι ένα λεπτό θα τα πούμε όλα…

Χριστίνα Κοραή: Για τη Δραχμή δε μας είπε κάτι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι θέλετε να σας πω;

Τάκης Χατζής : Δεν έχει θέμα. Εγώ θα το πάω αλλιώς για τη Δραχμή, περίμενε Χριστίνα…

Χριστίνα Κοραή: Ναι.

Τάκης Χατζής : θα το πάω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πηγαίντε το ευθέως για να σας απαντήσω ευθέως…

Τάκης Χατζής : Όχι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …γιατί εμένα μου αρέσουν οι ευθείες ερωτήσεις και οι ευθείες απαντήσεις

Τάκης Χατζής: Εγώ θέλω να πάω λίγο με τεθλασμένη αν μου επιτρέπετε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλώς…

Τάκης Χατζής: Για να φτάσουμε στη δική σας απάντηση. Προχτές, προ ημερών, δηλαδή, δημοσιοποιήθηκε ένας διάλογος μεταξύ του κυρίου Ολάντ και του κυρίου Πούτιν σχετικά με μια απαίτηση που είχε η ελληνική πλευρά, αν υπάρχει δυνατότητα δηλαδή να τυπωθούν Δραχμές στην Ρωσία. Το ερώτημά μου είναι το εξής: όσο μετείχατε στο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως είχατε και το θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής, είχατε εσείς κάποια ενημέρωση ότι εξυφαίνονται σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την πλευρά της Κυβέρνησης; Η Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε κάτι σχετικά με αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κάτι σχετικά με αυτό το τόσο πολύ συγκεκριμένο που με ρωτάτε όχι, αλλά θα σας πω γενικότερα ότι η άποψή μου είναι ότι από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκε η άρνηση ρευστότητας από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να εκβιαστεί ο λαός, η υποχρέωση της Κυβέρνησης και κάθε Κυβέρνησης και η υποχρέωση κάθε έντιμου ανθρώπου ο οποίος υπηρετεί τη Δημοκρατία και τη κοινωνία και όχι άλλα συμφέροντα, είναι να προστατεύσει το λαό. Και να προστατεύσεις το λαό θα πει ότι πρέπει να βρεις και όλους τους τρόπους προκειμένου αυτή η ασφυξία να μην υλοποιηθεί…

Τάκης Χατζής : Άρα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όλους τους τρόπους με τους οποίους θα απελευθερώσεις και τις συναλλαγές…

Τάκης Χατζής : Αυτό είναι θεωρητικό, επί της ουσίας…

Χριστίνα Κοραή: Συμφωνούσατε με τον κύριο Βαρουφάκη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καθόλου θεωρητικό δεν είναι…

Θοδωρής Καλούδης: Η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε μια συνέντευξη 17/7 στον “Ελεύθερο Τύπο” και είπε ότι με πρωτοβουλία του κυρίου Τσίπρα και την παρουσία του, ενημερώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κύριο Βαρουφάκη για ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν διαβάζετε επακριβώς, όχι…

Θοδωρής Καλούδης: Είπατε, να σας το πω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι κύριε Καλούδη, διαβάστε αυτό που είπα γιατί…

Θοδωρής Καλούδης: Το μεταφράζω, θα σας το πω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχετε μου φαίνεται μια εμμονή με ένα συγκεκριμένο νόμισμα…

Θοδωρής Καλούδης: Καμμία εμμονή κυρία Κωνσταντοπούλου…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρέπει να τη συζητήσουμε την εμμονή…

Θοδωρής Καλούδης: Είπα ότι είχε μια ομάδα που εκπονούσε σχέδιο απόκρουσης ενδεχόμενων εκβιασμών…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μάλιστα…

Θοδωρής Καλούδης: Σε επίπεδο ρευστότητας και νομίσματος…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μάλιστα, σχέδιο απόκρουσης ενδεχόμενων εκβιασμών. Εγώ θέλω να σας πω…

Θοδωρής Καλούδης: Και αυτή η απόκρουση , για να ενημερωθείτε λοιπόν πως θα γίνει αυτή η απόκρουση από τον Πρωθυπουργό και τον κύριο Βαρουφάκη τι ακριβώς σας είπε; Αν επιτρέπετε. Αφού είστε της Δημοκρατίας, τι σας είπε ο Πρωθυπουργός;…

Χριστίνα Κοραή: Αυτό είναι πολύ σημαντικό…

Θοδωρής Καλούδης: Ποιος θα αποκρούσει…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί; δε κατάλαβα τον τρόπο που με ρωτάτε, το αμφισβητείτε;…

Θοδωρής Καλούδης: Σας ρωτάω ευθέως ….

Τάκης Χατζής : Όχι δε το αμφισβητούμε …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν το κατάλαβα…

Τάκης Χατζής : Στα ίσια, τι σας είπανε δηλαδή;

Θοδωρής Καλούδης: Ο κύριος Βαρουφάκης ότι θα αποκρούσει τον εκβιασμό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η ενημέρωση…

Τάκης Χατζής : Όχι γιατί σας ενημέρωσε, πως σας ενημέρωσε…

Χριστίνα Κοραή: Τι σας είπαν…

Θοδωρής Καλούδης: Όταν μπαίνει θέμα νομίσματος και αφορά τον καθένα μας , τι σας είπε ο Πρωθυπουργός;…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ σας βλέπω ότι αγωνιάτε πολύ για το Ευρώ…

Θοδωρής Καλούδης: Εχώ μεγάλη αγωνία για την πατρίδα μου ….

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ίσως…

Χριστίνα Κοραή: Εγώ αγωνιώ κυρία Κωνσταντοπούλου…

Θοδωρής Καλούδης: Τεράστια αγωνία κι εγώ και άλλοι 10 εκατομμύρια Έλληνες…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν την βλέπω με τον ίδιο τρόπο σε όλους την αγωνία…

Τάκης Χατζής : Ο καθένας με τον τρόπο του, ναι ωραία…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πως είπατε;

Θοδωρής Καλούδης: Ο καθένας εκφράζει αυτό που θέλει …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εντάξει, απλώς κάποιων η αγωνία είναι ιδιοτελής και κάποιων δεν είναι…

Τάκης Χατζής : κάποιων ανιδιοτελής, ωραία. Πάμε τώρα τι σας είπανε, τι ακριβώς θέλανε με αυτό που σας ενημέρωσαν

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρώτα από όλα αυτή ήτανε μια συνάντηση η οποία έγινε μετά από μια συνεδρίαση κοινή του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία υπήρξε σύγκρουση δική μου με τον κύριο Δραγασάκη, ακριβώς γιατί εγώ έλεγα ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή πληρωμών, ότι πρέπει να προστατευθεί δηλαδή η χώρα και όχι να αδειάζουν τα ταμεία και μάλιστα ακόμη και τα ταμεία των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της γενικής Κυβέρνησης και ο κύριος Δραγασάκης για πρώτη φορά τότε είχε πει ότι καμία Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμά της. Μετά από αυτό λοιπόν και επειδή ήτανε πολύ οριακά τα πράγματα με είχε καλέσει…

Τάκης Χατζής: Αυτό, ίσως, το είπε για να αντιμετωπίσει το επιχείρημά σας φαντάζομαι έτσι; που είπατε για στάση πληρωμών ότι κι εμείς δε θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας αυτό εννοούσε ο κύριος Δραγασάκης…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κύριος Δραγασάκης νομίζω ότι τότε είχε κάνει μια αποκαλυπτική τοποθέτηση που έδειχνε τις προθέσεις του ιδίου, τις οποίες αρνείται ως δικές του προθέσεις ο κύριος Τσίπρας. Η συνάντηση εκείνη στο Μαξίμου είχε γίνει μετά από δικό μου αίτημα. Τον κύριο Βαρουφάκη είχε καλέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ήταν πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και ο κύριος Βαρουφάκης τότε μου είχε πει ότι έχει φτιάξει μια ομάδα με την οποία ερευνά τους τρόπους που θα μπορέσει να αποκρουσθεί και αυτό ακριβώς είπα κύριε Καλούδη και όχι αυτό το οποίο είπατε εσείς…

Θοδωρής Καλούδης: Ο κύριος Καλμπρε λέει πάντως ότι συζητάγανε για εναλλακτικό σχέδιο…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας παρακαλώ να με αφήσετε να απαντήσω και νομίζω ότι αν ενδιαφέρεστε για την απάντηση θα πρέπει να την αφήσετε να διατυπωθεί…

Τάκης Χατζής: Ολοκληρώστε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: ωραία…

Τάκης Χατζής: Να είμαστε λίγο πιο σύντομοι γιατί έχουμε πολλά θέματα, αυτό είναι η παράκλησή μου εμένα τίποτε άλλο, παρακαλώ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τότε λοιπόν, ο κύριος Βαρουφάκης είχε πει ότι εκπονεί ένα τέτοιο σχέδιο με μια ομάδα. Η άποψή μου, τώρα γιατί δεν θέλω να αποφύγω τίποτε, η άποψή μου είναι ότι δεν είμαστε στην εποχή του χαλκού και συνεπώς με δεδομένα και τα διεθνή παραδείγματα και του Ισημερινού και της Ισλανδίας. Ξέρετε ότι η Ισλανδία αποκήρυξε το ιδιωτικό χρέος, δε το φόρτωσε στους πολίτες, φαλίρισαν οι τράπεζες, χρεοκόπησαν τέσσερις ιδιωτικές τράπεζες και την επόμενη μέρα λειτούργησαν ως δημόσιες τράπεζες. Οι πολίτες προστατεύθηκαν από τα αρπακτικά, έκαναν αγωγές και δικαιώθηκαν και αποτίναξαν τα δάνειά τους. Στον Ισημερινό, επίσης αποκηρύχθηκε το Χρέος και κουρεύτηκε το 70%. Θέλω λοιπόν να πω και στον Ισημερινό εφαρμόστηκε πρόγραμμα συναλλαγών μέσα από τα κινητά, να σταματήσει λοιπόν…

Χριστίνα Κοραή: Αυτά συζητούσε τότε ο κύριος Βαρουφάκης;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι κυρία Κοραή σας απάντησα πολύ συγκεκριμένα για το τι συζητήθηκε σε εκείνη την συνάντηση…

Χριστίνα Κοραή: ή τη δραχμή; ναι, δεν είχε μπει δηλαδή σε λεπτομέρειες ….

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν είχε μπει σε λεπτομέρειες διότι, επικαλέστηκε ότι ήτανε μια εντελώς μυστική διαδικασία μάλιστα, λέγοντας ότι ούτε ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε την σύνθεση της ομάδας και από κει και πέρα σε αυτό το πλαίσιο και εγώ σεβάστηκα ότι έπρεπε να προστατευθεί μια εχεμύθεια και ένα απόρρητο…

Τάκης Χατζής: Σωστό

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Από κει και πέρα θέλω να σας πω το εξής: είναι για μένα ξεκάθαρο ότι όταν σου κόβουν την ρευστότητα πρέπει να έχεις όλους τους τρόπους για να μπορέσεις να αμυνθείς. Και επειδή ξαναλέω δεν είμαστε στην εποχή του χαλκού το να βάζετε το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, όταν υπάρχουν χιλιάδες τρόποι, εναλλακτικοί και ηλεκτρονικοί και ψηφιακοί και μέσα από τα κινητά και με χιλιάδες διαφορετικές εναλλακτικές, για μένα αυτού του τύπου το δίλημμα στην πραγματικότητα αποκαλύπτει τι; Ότι κάποιοι θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και ξαφνικά θα συμβεί δεν ξέρω και εγώ ποια καταστροφή, εάν διεκδικήσει τα δίκια και τα δικαιώματα του. Καμμία καταστροφή δεν θα συμβεί, φυσικά μιλάμε για μια πολύ μεγάλη σύγκρουση , αλλά αυτή η σύγκρουση γίνεται για κάτι υπέρτατο που είναι η ελευθερία μας και η Δημοκρατία. Όποιος θέλει να επιχειρηματολογεί ότι το ευρώ είναι πάνω από την ελευθερία και την Δημοκρατία, ας το κάνει.

Θοδωρής Καλούδης: Εάν τότε ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Τσίπρας, οδηγούσαν…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα ήθελα μια απάντηση. Θα ήθελα μια απάντηση σας, το ευρώ είναι πάνω από την ελευθερία;

Θοδωρής Καλούδης: Να σας πω, κυρία Κωνσταντοπούλου…

Χριστίνα Κοραή: Και η δραχμή όμως είναι μεγάλη σκλαβιά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: H δραχμή είναι πάνω από την ελευθερία; Υπάρχει νόμισμα που να είναι πάνω από την ελευθερία; Αυτό απαντήστε μου.

Χριστίνα Κοραή: Αυτό είναι όμως θεωρητικό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καθόλου θεωρητικό δεν είναι. Είναι το πιο ουσιαστικό.

Θοδωρής Καλούδης: Δεν είμαι πολιτικός αλλά ως πολίτης, θα σας απαντήσω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαντήστε μου.

Θοδωρής Καλούδης: Η ελευθερία του πολίτη είναι πάνω απ΄ όλα. Η Δημοκρατία είναι πάνω απ΄ όλα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ωραία. Χαίρομαι. Έχουμε Δημοκρατία;

Θοδωρής Καλούδης: Μου επιτρέπετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχουμε Δημοκρατία;

Θοδωρής Καλούδης: Μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως.

Θοδωρής Καλούδης: Αλλά αν θα πάει η χώρα σε δραχμή ή αν θα μείνει στο ευρώ, δεν είναι θέμα ενός κονκλάβιου στο Μαξίμου, που δεν έχει ψηφιστεί από τον λαό, με βάση την μετατροπή του νομίσματος σε δραχμή. Για άλλο ψηφίστηκε. Δεν είπατε ποτέ στον ελληνικό λαό “ξέρετε ψηφίστε μας και εμείς θα σας πάμε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιο είναι το κονκλάβιο, κύριε Καλούδη;

Θοδωρής Καλούδης: Ο κύριος Βαρουφάκης, ο κύριος Γκάλμπρεϊθ, ο κύριος Τσίπρας, η Πρόεδρος της Βουλής συζητούσαν στο Μαξίμου, συζητούσαν για την δραχμή, κυρία Κωνσταντοπούλου, χωρίς να έχει ψηφιστεί…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, όχι, λέτε ψέμματα αυτήν τη στιγμή.

Θοδωρής Καλούδης: Δεν λέω ψέμματα. Ψηφιστήκατε από τον ελληνικό λαό για να τον πάτε στην δραχμή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Καλούδη, εγώ ψηφίστηκα από τον ελληνικό λαό και από τους συμπολίτες μου. Εσείς για να λέτε αυτά δεν έχετε ψηφιστεί από κανέναν και λειτουργείται ως φερέφωνο των δανειστών.

Θοδωρής Καλούδης: Με κατηγορείτε και με προσβάλλετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Βεβαίως σας κατηγορώ, γιατί αυτήν την στιγμή λειτουργείται ως φερέφωνο των δανειστών και θέλετε να ξεχάσουμε ότι σε αυτήν την χώρα έγινε δημοψήφισμα.

Θοδωρής Καλούδης: Και τι το κάνατε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σε αυτήν την χώρα έγινε δημοψήφισμα και αυτός εδώ ο σταθμός…

Θοδωρής Καλούδης: Πήγατε μόνη σας… Το γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ;

Θοδωρής Καλούδης: Όλοι σας, ένα κόμμα είστε κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είστε ανενημέρωτος; Ή παριστάνεται τον ανενημέρωτο;

Θοδωρής Καλούδης: Ως δύο κόμματα ψηφιστήκατε; Ο λαός σας ψήφισε στον ΣΥΡΙΖΑ, με δύο κόμματα, με τρία κόμματα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν γνωρίζετε τι έκανα;

Θοδωρής Καλούδης: Δεν είσαστε συνυπεύθυνη για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν γνωρίζετε ή παριστάνετε ότι δεν γνωρίζετε;

Θοδωρής Καλούδης: Δεν είσαστε συνυπεύθυνη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνυπεύθυνη με αυτούς που παραβίασαν την λαϊκή εντολή;

Θοδωρής Καλούδης: Εσείς δεν παρασύρατε τον κόσμο σε μια αυταπάτη κυρία Κωνσταντοπούλου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ ξέρετε τι νομίζω;

Θοδωρής Καλούδης: Τολμάτε και με προσβάλλετε; Τι λέτε κυρία Κωνσταντοπούλου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξέρετε τι νομίζω; Νομίζω ότι είναι άξιος ο μισθός σας…

Θοδωρής Καλούδης: Είστε απαράδεκτη κυρία Κωνσταντοπούλου. Δεν έχω κανέναν μισθό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και νομίζω ότι αυτός ο λαός καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά… Μην κάνετε χειρονομίες γιατί εκτίθεστε.

Θοδωρής Καλούδης: Η δικιά σας χειρονομία η λεκτική είναι χειρότερη. Είστε και νέα πολιτικός.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτός ο λαός καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει.

Τάκης Χατζής: Σας παρακαλώ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, περιμένετε.

Τάκης Χατζής: Όχι, δεν περιμένω πρέπει να πάμε σε διάλειμμα..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κύριος Καλούδης αναφέρθηκε σε συνάντηση με τον κύριο Γκάλμπρεϊθ αυτό είναι προϊόν της δικής του φαντασίας διότι δεν έχει γίνει τέτοια συνάντηση, από κει και πέρα να πει ο κύριος Καλούδης από πού έχει την εντολή να διατυπώνει τέτοιου είδους σενάρια σε πανελλαδική εμβέλεια και ας πει τι εκπροσωπεί και ποιον.

Τάκης Χατζής: Μάλιστα, θα μας τα πει σε λίγο αφού πάμε σε διάλειμμα.

Τάκης Χατζής: Λοιπόν, συνέχεια στην εκπομπή μας και το επόμενο ερώτημα που από την αρχή θέλω να κάνω, μπλέξαμε με τα χρέη και τα υπόλοιπα. Κυρία Κωνσταντοπούλου…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έπρεπε να πληρωθούν γραμμάτια γι’ αυτό.

Τάκης Χατζής: Ναι, ναι, εγώ να πληρώσω τα γραμμάτιά μου. Θέλω να πούμε για την Δικαιοσύνη επειδή είστε και νομικός, ενεργός. Θα ήθελα να μου πείτε εάν αυτό που συμβαίνει σήμερα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο φαντάζομαι παρακολουθείτε από κοντά, στενά, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί πάρα πολύ αρνητικά για αυτό το θεσμό; Όντως υπάρχουν παρεμβάσεις; Όντως η Δικαιοσύνη σήμερα είναι όμηρος καταστάσεων;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το αν η Δικαιοσύνη γίνει όμηρος καταστάσεων ή εάν καθίσταται όμηρος καταστάσεων εναπόκειται στο φρόνημα των λειτουργών της. Προσωπικά, θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη εκτός από πυλώνας της Δημοκρατίας, είναι όρος για την ελευθερία μας, είναι και προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής. Η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η απονομή Δικαιοσύνης, η λογοδοσία και ο τερματισμός αυτού του τρομακτικού καθεστώτος αδικίας, αρνησιδικίας και ασυλίας στο Μνημονιακό καθεστώς και στους Κυβερνητικούς. Τώρα επί συγκεκριμένου, η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι προφανώς η πρώτη κυβέρνηση που επιδιώκει να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη με διάφορους τρόπους. Προσωπικά νόμιζα ότι την χειρότερη εποχή την είχαμε ζήσει επί κυρίου Σαμαρά και κυρίου Αθανασίου ως Υπουργού Δικαιοσύνης, δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο παρεμβάσεων και υπάρχει πια μία εντελώς παρακρατική λειτουργία της Κυβέρνησης.

Τάκης Χατζής: Αυτό όμως δεν πρέπει να το τεκμηριώσουμε; Δεν θεμελιώνεται αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Παρακρατική λειτουργία..

Χριστίνα Κοραή: Αναφέρεστε στα e-mails κυρία Κωνσταντοπούλου..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί με διακόπτεται όμως; Αφήστε με..

Τάκης Χατζής: Δεν πρέπει να το τεκμηριώσουμε αυτό; Να το πούμε στον κόσμο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό κάνω

Τάκης Χατζής: Αυτό, αυτό. Την τεκμηρίωση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω.

Τάκης Χατζής: Ναι βεβαίως, βεβαίως για να ακούσουμε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όταν, λοιπόν, υπό τον φόβο ότι θα εκδοθεί μία απόφαση η οποία θα πλήττει μία υπουργική αυθαιρεσία. Αυτός είναι ο φόβος, έτσι; Μην εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τον νόμο Παππά. Έναν νόμο κατάδηλα αντισυνταγματικό. Υπό τον φόβο αυτό, λοιπόν, παρακολουθούμε φαινόμενα απόπειρας εκβίασης δικαστικού λειτουργού, ο οποίος φτάνει να στοχοποιείται στην ιδιωτική του ζωή και όταν γίνονται όργανα αυτής της εκβίασης και κομματικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως είναι η εφημερίδα Αυγή, τότε νομίζω ότι όλοι μας καλούμαστε να υπερασπιστούμε αυτό το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο και είναι η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Πρέπει να πω, γιατί δεν είμαι από αυτούς που κομίζουν επαίνους ή γλύφουν τους δικαστικούς, ότι οι πρώτοι που πρέπει να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους είναι οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Τάκης Χατζής: Σωστό είναι αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και έχουμε και εντός της δικαιοσύνης φαινόμενα τα οποία ονειδίζουν αυτό που πρέπει να αντιπροσωπεύει το λειτούργημα του δικαστικού.

Τάκης Χατζής: Πάντως η άποψη..

Χριστίνα Κοραή: Το γεγονός..

Τάκης Χατζής: Μισό λεπτό. Θα το ρωτήσεις αμέσως Χριστίνα. Για να ολοκληρώσει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η συναλλαγή με την εξουσία. Η συναλλαγή με την Εκτελεστική Εξουσία, η ενδοτικότητα στην Εκτελεστική Εξουσία. Αυτά είναι φαινόμενα που δεν περιποιούν τιμή στην δικαιοσύνη. Το να εμφανίζεται ένας Πρωθυπουργός να τάζει ότι θα παρατείνει τις θητείες των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, είναι πραγματικά ευτελισμός της Δικαιοσύνης. Το να εμφανίζονται Υπουργοί, να γνωρίζουν τι γίνεται στο επίπεδο ακόμη και διεξαγόμενων δικών, το να υπάρχει ένας παρεμβατισμός άνευ προηγουμένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το να υπάρχει Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος πηγαίνει αυτοπροσώπως και καταθέτει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την ίδια ώρα που δεν περιφρουρεί τίποτε σε επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας. Όλα αυτά είναι φαινόμενα μίας κατάπτωσης θεσμικής και μίας, βέβαια, διολίσθησης σε καθεστώς αυταρχισμού και απολυταρχίας.

Τάκης Χατζής: Μάλιστα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και όποιος ενοχλείται ας ενοχλείται.

Χριστίνα Κοραή: Να σας κάνω μία ερώτηση;

Τάκης Χατζής: Για να κάνει την ερώτηση η Χριστίνα

Χριστίνα Κοραή: Ο Υπουργός Επικρατείας κύριος Παππάς μιλώντας την Παρασκευή στο RealFm και στον Νίκο Χατζηνικολάου χαρακτήρισε δυσάρεστη για την Δημοκρατία μία τυχόν εξέλιξη απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Δηλαδή, υπέρ της ακύρωσής του.

Τάκης Χατζής: Του δικού του νόμου.

Χριστίνα Κοραή: Θέλω ένα σχόλιό σας γι’ αυτήν την δήλωση του κυρίου Παππά.

Τάκης Χατζής: Ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία;

Χριστίνα Κοραή: Ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία. Αυτό είπε στην ουσία.

Τάκης Χατζής: Αυτό είπε.

Χριστίνα Κοραή: Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος του.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εντάξει, το να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, νομίζω, ότι από μόνο του δίνει τον τόνο της αντίληψης για την Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, νομίζω, ότι δεν έχει προηγούμενο το παρασκήνιο το οποίο υπάρχει σε αυτήν την υπόθεση, δεν έχει προηγούμενο ο παρεμβατισμός της Κυβέρνησης, δεν έχουν προηγούμενο τα φαινόμενα κομματικών παρεμβάσεων και θέλω να σας πω το εξής για να εξηγούμαστε, δεν περιποιεί στη Δικαιοσύνη ούτε να την υπερασπίζονται πρόσωπα όπως οι Βενιζέλοι, Λοβέρδοι και ούτω καθεξής, που έχουν υπηρετήσει αναλόγου, ίσως ηπιότερης μορφής αλλά πάντως, νοοτροπίες και λογικές και πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κάθε ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο κύριος Βενιζέλος είναι εκείνος ο οποίος στον εαυτό του επεφύλαξε ασυλία για την υπόθεση των υποβρυχίων που έπρεπε να ελεγχθεί, σύμφωνα με την Δικαιοσύνη. Έκλεισαν ολόκληρη Βουλή για να μην ελεγχθεί η υπόθεση των υποβρυχίων όπου υπήρχε διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Διαφθοράς για Βενιζέλο-Παπακωνσταντίνο.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι, δυστυχώς, δεν υπήρξαν διαχρονικά Κυβερνήσεις που να σεβάστηκαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την άλλη πλευρά δεν υπήρξαν διαχρονικά και υπερασπιστές της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της από πλευράς και της ίδιας της Δικαστικής Λειτουργίας. Υπήρξαν κάποιοι αλλά υπήρξαν και Δικαστές που, δυστυχώς, δεν ήρθησαν στο ύψος της ευθύνης τους.

Γι’ αυτό το λόγο, αν μου επιτρέπετε, αυτό που λέμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι η απονομή της Δικαιοσύνης, επειδή είναι μία από τις εξουσίες που ασκούνται, σύμφωνα, με τη λαϊκή κυριαρχία. Το άρθρο 1 του Συντάγματος λέει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και πρέπει να ασκούνται υπέρ αυτού, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Γι’ αυτό το λόγο και πήραμε την πρωτοβουλία τη “Δικαιοσύνη για όλους”, προκειμένου να δείξουμε ότι σε αυτήν τη διαμάχη δεν είναι εριζόμενο κάτι που θα παίξουν μεταξύ τους Δικαστικοί και Κυβερνητικοί.

Τάκης Χατζής: Το αντιλαμβάνομαι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο λαός έχει λόγο σε αυτό και πρέπει να παρέμβει για να διεκδικήσει το δημόσιο συμφέρον.

Θοδωρής Καλούδης: Σε σχέση με αυτό που ρώτησε η κυρία Κοραή. Είπατε στον Σκάι στις 6 Αυγούστου ότι “ο νόμος Παππά συνιστά νέου τύπου διαπλοκή” και μάλιστα μιλήσατε ότι, ευθέως, συγκριμένοι Υπουργοί εμπλέκονται σε ένα αλισβερίσι. Τι ακριβώς εννοείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είπα, αφήστε καλύτερα, μάλλον, επειδή δε σας τα έχουν γράψει εκεί καλά και μου τα αποτυπώνετε με λίγο διαφορετικό τρόπο, να πω αυτό που είπα και αυτό που λέω. Αυτό που είπα και αυτό που λέω είναι ότι η Κυβέρνηση στήνει τη δική της διαπλοκή ότι ο νόμος αυτός, ο νόμος Παππά και η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών δεν είναι αυτό που δείχνει, δεν είναι μία σύγκρουση με τις μιντιακές επιχειρήσεις, είναι μία διαπραγμάτευση με τις μιντιακές επιχειρήσεις η οποία γίνεται στο επίπεδο του να πει η Κυβέρνηση ότι “τώρα θα κάτσετε στο ένα πόδι για να δω ποιο είναι το καλύτερο παιδί και στη συνέχεια θα σας τάζω ή να σας υπόσχομαι ή να υπαινίσσομαι ή και να σας απειλώ και ανάλογα με το πως χορεύετε, θα κινηθώ”. Και αυτό είναι που παρακολουθούμε.

(Προαναγγέλεται και παίζει ένα βίντεο από τα σποτάκια της Πλεύσης Ελευθερίας)

Τάκης Χατζής: Δε θέλω να το σχολιάσουμε, ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο βίντεο, ήταν μια πάρα πολύ ωραία νότα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήταν ένας συνδυασμός από πολλά βίντεο που έχουμε φτιάξει.

Τάκης Χατζής: Τελευταίο ερώτημα, επειδή είχαμε τον κύριο Λαφαζάνη προχθές στο ραδιόφωνο του Σκάι και τον ρώτησα αν υπάρχει ένα επίπεδο, η δυνατότητα να συνεργαστείτε, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις που κι εσείς πάτε καλά,

Χριστίνα Κοραή: Και το άφησε ανοιχτό.

Τάκης Χατζής: …κι εκείνοι έχουν ένα αξιόλογο ποσοστό και όπως είπε και ο Θοδωρής Καλούδης, στην αρχή της εκπομπής, αυτές οι δυνάμεις μπορούν να πάρουν ένα 5, 6 ίσως και περισσότερο τοις εκατό που να είναι μία δυναμική παρουσία, πλέον, στη Βουλή, ο κύριος Καλούδης το είπε αυτό, λέω το εξής, εσείς… Και είπε «ναι μπορώ, με τη Ζωή θα θέλαμε να έχουμε μία συνεργασία γιατί είναι πάρα, πάρα πολλά αυτά τα κοινά που έχουμε και ελάχιστα αυτά στα οποία μπορεί να διαφωνήσουμε». Και το ερώτημα είναι αν πράγματι έχετε κάνει τέτοιες συζητήσεις, θα θέλατε να κάνετε τέτοιες συζητήσεις ή είναι στην ορίζοντα σας να κατέβετε μόνη σας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Χριστίνα Κοραή: Και αν μου επιτρέπεις να προσθέσω και ένα ακόμη όνομα, κυρία Κωνσταντοπούλου, αν είστε σε ανοιχτή γραμμή και πρόκειται να υπάρξει και μία προεκλογική συνεργασία με τον κύριο Βαρουφάκη. Δύο ονόματα, δηλαδή, θέλω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λοιπόν, εγώ θα σας απαντήσω ξεκινώντας από τα βίντεο που δείξατε, για να σας πω ότι αυτά τα βίντεο είναι ένα δείγμα του τι κάνουμε.

Tάκης Χατζής: Ένα πολύ μικρό δείγμα βάλαμε εμείς, ναι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ένα δείγμα του πως συγκροτείτε αυτή η προσπάθεια. Με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με εντελώς άμεση απεύθυνση στους ανθρώπους, στους πολίτες, κυρίαρχα στους νέους, αλλά όχι μόνο. Με διεκδίκηση του αυτονόητου, αλλά και αυτού που πρέπει να παλέψουμε πάρα πολύ για να το ανακτήσουμε και χτίζοντας το καράβι μας, χτίζοντας την προσπάθεια αυτής της επαναστατικής διαδικασίας, δεν το λέω καθόλου μεταφορικά, λιθαράκι, λιθαράκι. Αυτό σημαίνει μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, σημαίνει αφιέρωση, σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει αυτοθυσία. Και επειδή σημαίνει όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι σε αυτή την προσπάθεια θα μείνουν οι αποφασισμένοι και έτσι πρέπει να ναι, γιατί πάμε για μια πολύ μεγάλη σύγκρουση και πάμε για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας παίρνουν.

Τάκης Χατζής: Ωραία, αν μπορείτε και στο ερώτημα… γιατί δεν έχουμε χρόνο για αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στο ερώτημά σας απαντάω.

Τάκης Χατζής: To κατάλαβα αυτό, το κατάλαβα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στο ερώτημα σας απαντάω…

Τάκης Χατζής: Και επί των ονομάτων, ναι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στο ερώτημα σας απαντάω, για να σας πω ότι αν ήθελα να κάνω ένα κόμμα για να εμφανίζομαι ως κομματικός παράγοντας δεν θα έκανα την πρωτοβουλία για την Πλεύση Ελευθερίας. Αν ήθελα να γίνω ένας κομματαρέος που διαπραγματεύεται απλώς μία είσοδο στην Βουλή, πιθανότατα να ήμουνα και απ’ αυτούς οι οποίοι παρέμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ για λίγη εξουσία και συνεπώς δεν με αφορά μία συζήτηση την οποία κάποιοι επικεντρώνουν και από τις ερωτήσεις σας επικεντρώνετε, σε μία συζήτηση εκλογικής σύμπραξης με σκοπό μία είσοδο στην Βουλή.

Τάκης Χατζής: Δεν είναι κακό.

Χριστίνα Κοραή: Δεν είναι όμως το ζητούμενο και αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στην συνείδηση μου το ζητούμενο είναι η ανατροπή και καθεστώτος και η οικοδόμηση από την αρχή της Δημοκρατίας. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι πεδίο, αν θέλετε, εκλογικής μικροδιαχείρισης, αντίθετα, είναι πεδίο μίας πολύ πλατιάς κοινωνικής συμμετοχής και εξέγερσης. Eξέγερσης και διεκδίκησης.

Τάκης Χατζής: Όταν λέτε του καθεστώτος της αστικής δημοκρατίας εννοείται ή του ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εννοώ του μνημονιακού καθεστώτος, κύριε Χατζή.

Τάκης Χατζής: Μάλιστα, το κατάλαβα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το οποίο νομίζω ότι με πάρα πολλούς τρόπους εξήγησα γιατί είναι ένα διδακτορικό, αντιδημοκρατικό καθεστώς.

Τάκης Χατζής: Μάλιστα, είστε σαφής. Είστε απολύτως σαφής.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σε όλη την Ευρώπη, κύριε Χατζή, με τεράστιο ενδιαφέρον και με πάρα πολλή συγκίνηση ακούνε για τα δεινά που περνάει αυτός ο λαός και για την μάχη απελευθέρωσης που έδωσε και θα ξαναδώσει. Για αυτή τη μάχη που δίνουμε. Αυτό είναι λοιπόν το ζητούμενο και για αυτό εγώ θα παλέψω. Και θέλω να σας πω ότι θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω την δυνατότητα, στον κόσμο που θέλει να κάνει μία τέτοια προσπάθεια, σε μας που είμαστε μέσα σε αυτή την προσπάθεια, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα έχουμε καλές σχέσεις κόμματα και πρόσωπα με τα οποία είχαμε πάντοτε και αγαστή σχέση και συνεργασία. Αλλά εδώ δίνεται μία πολύ συγκεκριμένη μάχη και πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους, όχι με την ιδιοτέλεια του να αποκτηθεί μία βουλευτική έδρα, αυτό δεν με αφορά καθόλου, όπως δεν με αφορούσε η τρίτη θεσμική θέση στη χώρα όταν ετέθει σε δίλημμα και σε διάζευξη με την ελευθερία και την Δημοκρατία.

Τάκης Χατζής: Ωραία. Κύρια Κωνσταντοπούλου, ένα τελευταίο ερώτημα για να περάσουμε σε διάλειμμα και να σας απελευθερώσουμε ολοκληρώνοντας τη σημερινή εκπομπή με ρωτάνε 2-3 φίλοι επιμόνως από χθες που άκουσαν ότι θα είστε εδώ και το διάβασαν, εάν έχετε πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Έχετε πληρώσει ΕΝΦΙΑ για κάποια ακίνητη περιουσία που έχετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κατ’ αρχάς δεν ξέρω αν υποθέτετε ότι έχω καμιά μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τάκης Χατζής: Όχι, δεν το ξέρω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν έχω μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τάκης Χατζής: Εγώ το ξέρω.

Χριστίνα Κοραή: ΕΝΦΙΑ πληρώνεις και για μικρή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και προς το παρόν αγωνίζομαι προκειμένου οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ένα σπίτι, να μπορέσουν να το περιφρουρήσουν και να το περισώσουν. Δεν θα σας απαντήσω στην ερώτηση, γιατί νομίζω δεν έχει σημασία η προσωπική απάντηση. Τι εννοώ.

Τάκης Χατζής: Επειδή το ρωτάνε εδώ οι φίλοι μας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και ο κύριος Τσίπρας διαφήμιζε ότι δεν έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ…

Τάκης Χατζής: Τον πλήρωσε ναι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν έχει πληρώσει το χαράτσι και έκανε προεκλογική εκστρατεία για την μη αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αυτή τη στιγμή έφερε μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Αυτό που ήθελα να πω είναι το εξής…

Τάκης Χατζής: Να ολοκληρώσετε με αυτή τη φράση…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι το εξής, ότι αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι εκεί κατατείνουν και οι ερωτήσεις των τηλεθεατών σας, ότι αυτή τη στιγμή, η πληρωμή των φόρων, η πληρωμή όλων των «υποχρεώσεων» που συνδέονται με το χρέος, είναι ένα μέσο υποταγής του λαού. Εμείς μιλάμε για ανυπακοή, άρα μιλάμε για αντίσταση σε κάθε μέτρο που βάζει το λαό να αποπληρώνει αυτό το χρέος, αυτή η ανυπακοή είναι ένας δύσκολος και επαναστατικός δρόμος…

Τάκης Χατζής: Σωστό είναι αυτό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι μία συνθήκη εάν θέλετε…

Χριστίνα Κοραή: Άρα δεν πληρώνω…

Τάκης Χατζής: Δεν πληρώνω. Λοιπόν ολοκληρώσαμε εδώ την εκπομπή μας, να σας ευχαριστήσω θερμά, που είχατε την καλοσύνη να είστε μαζί μας σήμερα και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Εσείς δεν θα φύγετε, η Χριστίνα και ο Θοδωρής θα παραμείνουν και σε λίγα λεπτά θα είμαστε πάλι κοντά σας, για την αποφώνηση της εκπομπής.