Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά FM 90.1 με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο – 13.05.2016

Πλεύση Ελευθερίας

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λοιπόν, επιστρέφουμε εδώ στο κεντρικό στούντιο του «Παραπολιτικά 90.1» και έχω μαζί μου, εδώ δίπλα, την επικεφαλής της πολιτικής πρωτοβουλίας ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’, την πρώην Πρόεδρο της Βουλής και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν και καθυστερημένα αφιχθήκατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ στα «Παραπολιτικά 90.1».

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Ελπίζω να μην σας άφησα σε μεγάλη αγωνία.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν είναι θέμα αγωνίας. Θέλω να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Φάγαμε μερικά λεπτά αναμονής, αλλά…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τα αναπληρώσουμε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα τα αναπληρώσουμε, έτσι, θα πάμε πολύ, πολύ γρήγορα. Να ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα  και μετά την ολονύκτια συνεδρίαση του Euro-working group. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση είναι πλέον πάρα πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει αυτό  που περίπου έχει αναγορευτεί τον τελευταίο καιρό σαν το ιερό δισκοπότηρο, την αξιολόγηση στις 24 του μηνός, για πρώτη φορά και με το θέμα του χρέους μέσα στην ατζέντα. Είναι θετική η εξέλιξη αυτή ή όχι;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο,τιδήποτε συμβαίνει τα τελευταία έξι χρόνια, κύριε Κοτρώτσο, είναι αρνητική εξέλιξη. Είναι εξέλιξη στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος που μας αφαιρεί ελευθερίες και που ισοπεδώνει τη Δημοκρατία. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί πάρα πολλές φορές και, αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά, θα το ξαναδούμε πάρα πολλές ακόμη φορές. Το μαρτύριο της σταγόνας, την αγωνία, τις συνεδριάσεις του Eurogroup, του  Euro-working Group, της Συνόδου Κορυφής, τα κατεπείγοντα νομοσχέδια στη Βουλή, τις εκβιαστικές ψηφοφορίες υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» μιας καταστροφής ή μιας χρεοκοπίας. Δεν συμμερίζομαι κανενός τύπου θετική αποτίμηση αυτής της εξέλιξης, εξάλλου να θυμίσω ότι από το 2012, με το «τυράκι» μιας υποτιθέμενης ρύθμισης του χρέους, ουσιαστικά αυτή η χώρα στραγγαλίζεται, έχει τη θηλιά στο λαιμό.  Το χρέος έπρεπε να έχει ήδη αποκηρυχθεί. Στο όνομα του χρέους, που έπρεπε να έχει αποκηρυχθεί, λαμβάνονται μέτρα, τα οποία είναι εξουθενωτικά και ισοπεδωτικά για τους πολίτες, και όχι μόνο για τους πολίτες, και, ουσιαστικά, παρακολουθούμε την τέταρτη κατά σειρά Μνημονιακή Κυβέρνηση, μια Νεο-μνημονιακή Κυβέρνηση, να επαναλαμβάνει την ίδια παράσταση, που είναι και κακοστημένη  και προσβλητική για τη νοημοσύνη μας.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Χθες το βράδυ άκουγα στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ τον πρωθυπουργό να μιλάει και το βλέπω, είναι και πρώτος τίτλος στην ΑΥΓΗ σήμερα, ότι «η ελπίδα επιστρέφει»…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βλέπω την ΑΥΓΗ και θυμάμαι την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τις μνημονιακές εφημερίδες άλλων εποχών και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτή την κατάντια. Δεν ξέρω, πραγματικά, αυτός ο κατήφορος πού θα σταματήσει.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ο κατήφορος  αφορά την ΑΥΓΗ ή αφορά την Κυβέρνηση; Γιατί ο Πρωθυπουργός χθες είπε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, έχουμε ακούσει και τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για τη νέα εποχή, τον κ. Παπαδήμο, τον κ. Σαμαρά: όλοι αισιοδοξούσαν την ώρα που έκοβαν το κλαρί πάνω στο οποίο κάθεται ο λαός και η κοινωνία μας. Αυτά όλα είναι επίπλαστα, κύριε Κοτρώτσο, το ξέρετε εξάλλου και το ξέρουν και οι πολίτες, γιατί το βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Η αισιοδοξία δεν μπορεί να προκύπτει πάνω στα συντρίμμια μιας καθημαγμένης κοινωνίας και με ελπίδα δεν μπορεί να γεμίζουμε με αέρα κοπανιστό. Αυτό που μπορεί να μας δίνει ελπίδα είναι η προοπτική ανατροπής συνολικά αυτού του καθεστώτος: η προοπτική ρήξης με αυτό το καθεστώς, η προοπτική μιας πλήρους παράλυσης αυτού του καθεστώτος μέσα από την κοινωνική και πολιτική ανυπακοή, που, κατά την άποψη μου, είναι όχι απλώς δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, είναι ηθικό και δημοκρατικό καθήκον.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Σας ακούω πολύ συχνά σε όλες τις εμφανίσεις σας αλλά και στα σχόλια, στον σχολιασμό που κάνετε και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλα γεγονότα, όπως πρόσφατα στην συνεδρίαση του Eurogroup, στην αρχή βγάζατε, νομίζω, θα το πω όπως το αισθάνομαι εγώ…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εκφρασθείτε ελεύθερα.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως… Μια πικρία για τον κ. Τσίπρα. Τώρα βγάζετε έναν θυμό και μια οργή, γιατί; Υπήρξατε πολύ πολύ κοντά, υπήρξατε στενοί συνεργάτες και έχετε και μια κοινή πορεία πολλών ετών πίσω.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας έλεγα ότι η φιλία και η σχέση εμπιστοσύνης που είχα με τον κ. Τσίπρα δεν θα μπορούσε ποτέ για μένα να αποτελέσει λόγο να παραποιήσω την πραγματικότητα ή να πράξω αντίθετα με αυτά που πιστεύω και με αυτά που πρεσβεύω. Και το θεωρώ βαθύτατα προβληματικό ένας Πρωθυπουργός να καλεί τους φίλους του και τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέεται με προσωπική σχέση να του συμπαρασταθούν στην καταστροφή του λαού.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το έχει κάνει αυτό με κάποιους; Εννοείτε κάτι συγκεκριμένο;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η όλη επιχειρηματολογία του περασμένου καλοκαιριού, η επίκληση της «αλληλεγγύης» και της «συντροφικότητας» την ώρα που ήταν προ των πυλών το 3ο Μνημόνιο είναι ενός τέτοιου τύπου ηθικός εκβιασμός. Αλλά, όσο και αν είναι δύσκολο να διακόψεις σχέσεις φιλίας και σχέσεις προσωπικές, είναι απολύτως αδύνατον να προδώσεις έναν ολόκληρο λαό χάριν τέτοιων σχέσεων. Συνεπώς, δεν ξέρω αν εσείς το χαρακτηρίζετε πικρία ή θυμό, εγώ θα σας έλεγα ότι αισθάνομαι από τη μια πλευρά βαθύτατη απογοήτευση που ένας άνθρωπος, που είχε την προοπτική και τη δυνατότητα να ενσαρκώσει και την ελπίδα και την αξιοπρέπεια και τους δημοκρατικούς αγώνες, επέλεξε να γίνει μια μαριονέτα των δανειστών. Με θλίβει αυτό για τον Αλέξη Τσίπρα, μου δημιουργεί ακόμα και συναισθήματα οίκτου. Από την άλλη μεριά…

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βαριά κατηγορία! «Μαριονέτα των δανειστών» είναι βαριά κατηγορία!

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ο ρόλος που επέλεξε, κύριε Κοτρώτσο, δεν είναι κατηγορία. Επέλεξε να κάνει τον επιτετραμμένο των δανειστών εν Ελλάδι. Επέλεξε να εκφωνεί όλα τα αντίθετα από εκείνα που είχε υποσχεθεί και εξαγγείλει, επέλεξε να παίζει σε αυτό το κακοστημένο θέατρο, επέλεξε να κοροϊδεύει το λαό. Επέλεξε το ρόλο αυτό.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τί άλλο μπορούσε να κάνει; Είπατε πριν και τη λέξη «ανατροπή», που είναι μια «μαγική» λέξη που την ακούμε από την Αριστερά…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι μια μαγική πράξη, δεν είναι μόνο μια μαγική λέξη.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, βεβαίως, προς ώρας είναι μόνο μια μαγική λέξη.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Από εμάς εξαρτάται να γίνει πράξη.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως. Λοιπόν, αλλά ποια ανατροπή θα μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας; Το ρωτώ αυτό και θέλω να μας πείτε τι έγινε τελικά πέρυσι το καλοκαίρι. Ακούσαμε μόλις χθες τον κ. Βαρουφάκη να λέει ότι είχε πάρει το «license to kill», το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό τότε να απειλήσει με Grexit, μάλλον  με κούρεμα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ τους δανειστές. Υπήρξε ένα τέτοιο σχέδιο πέρυσι να απειλήσουμε και εμείς ότι αν μας εκβιάσουν περαιτέρω θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε και εμείς την κατάσταση, γι’ αυτό είπα για ανατροπή, στην ευρωζώνη;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ’αρχάς τις ανατροπές δεν τις κάνουν οι Πρωθυπουργοί και οι Κυβερνήσεις, τις ανατροπές τις κάνουν οι λαοί. Και την ανατροπή την έκανε ο λαός το καλοκαίρι, το ΟΧΙ του λαού ήταν μεγαλειώδες, ανατρεπτικό, ήταν σαρωτικό. Ήταν ένα ΟΧΙ το οποίο απέδειξε ότι αυτός ο λαός έχει μέσα του ψυχή και ανεξάντλητα αποθέματα γενναιότητας. Και αυτή την ανατροπή, που έκανε ο λαός, ανέτρεψε πραξικοπηματικά ο Τσίπρας. Αυτό, λοιπόν, κατά την άποψή μου, βάζει τα πράγματα στις διαστάσεις τους: το ζήτημα δεν είναι τι μπορούσε να κάνει, το ζήτημα είναι τι ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Ήταν υποχρεωμένος να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το ήθελε το ΟΧΙ ή, όπως έχει πει ο Βαρουφάκης κάποια στιγμή, μάλλον περίμενε και προσδοκούσε το ΝΑΙ για να κάνει την αλλαγή; Το ήθελε, κατά τη γνώμη σας, το ΟΧΙ;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Η άποψή μου είναι ότι ήλπιζε σε ένα ΝΑΙ  ή σε ένα οριακό αποτέλεσμα, το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως άλλοθι. Όμως, δεν ήταν αυτή η στάση του, τουλάχιστον στην μεταξύ μας συνεννόηση. Στην μεταξύ μας συνεννόηση παρίστανε ότι φοβόταν το ΝΑΙ. Φοβόταν ότι θα υπάρχει ΝΑΙ αλλά παρίστανε ότι θέλει το ΟΧΙ. Αποδείχθηκε ότι πόνταρε στο ΝΑΙ, αποδείχθηκε ότι είχε προδρομολογήσει μια πορεία με βάση το ΝΑΙ. Δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να λέει «σας καλώ να αποφασίσετε κυριαρχικά εσείς και σας διαβεβαιώνω ότι θα σεβαστώ την ετυμηγορία σας όποια και αν είναι» και στο τέλος να καταπατά και να τσαλαπατά αυτό το ΟΧΙ.

Ήταν πολύ διαφωτιστικό χθες το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και του Λεωνίδα Βατικιώτη «This is Not a Coup», που έκανε την πρεμιέρα του.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το είχε επικαλεσθεί το «This is Not a Coup», το hash tag, το έχει επικαλεστεί  και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός .

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το «This is a Coup».

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το «This is a Coup», ναι.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, τα παιδιά λένε στο ντοκιμαντέρ ότι αυτό δεν είναι ένα στιγμιαίο πραξικόπημα, αυτό είναι ένα σύστημα δικτατορικό το οποίο επικάθεται πάνω στις ζωές μας. Ναι, το είχε επικαλεστεί και στη συνέχεια, κύριε Κοτρώτσο, αποφάσισε ότι είναι καλύτερα να είναι συνταγματάρχης του πραξικοπήματος.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Συνταγματάρχης του πραξικοπήματος! Με εκπλήσσετε ακόμη κι εσείς, με την έννοια ότι είναι πολύ βαριές πολιτικές  εκφράσεις αυτές.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πολύ βαριές αυτές οι πράξεις.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: «Μαριονέτα των δανειστών», «συνταγματάρχης του πραξικοπήματος» ο μέχρι πρότινος σύντροφος και φίλος Τσίπρας.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πολύ βαριές αυτές οι πράξεις. Δεν καταπίνονται αυτές οι πράξεις, δεν καταπίνεται το γεγονός ότι, ουσιαστικά, δρομολογήθηκε ακόμη και η αντισυνταγματική διάλυση της Βουλής για να διευκολυνθούν τα Μνημόνια από πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις που είχαν εκλεγεί για να ανατρέψουν τα Μνημόνια. Δεν μπορεί να το προσπεράσουμε αυτό ούτε μπορεί να λέμε ότι δήθεν ο λαός ενέκρινε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ο λαός του έδωσε 8 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με 50% αποχή. Αυτό σημαίνει ότι κυβερνά ο κ. Τσίπρας με ένα 18% του Σεπτέμβρη, το οποίο αυτή τη στιγμή αν κάνει εκλογές δεν θα είναι ούτε 8%.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Συμβαίνει και εις την Εσπερίαν αυτό, είτε είναι οι ΗΠΑ είτε η Δυτική Ευρώπη, έχουμε ανάλογα φαινόμενα. Θέλω να πω ότι δεν του αφαιρεί συνταγματικά τη δυνατότητα να κυβερνήσει το ότι ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων πολιτών δεν πήγε να ψηφίσει.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου η διακυβέρνηση για τον επιπλέον λόγο ότι όλη η πορεία από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα παραβιάζει ξανά και ξανά και δομικά και συστηματικά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δηλαδή δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, νομιμοποιημένη αυτή η Κυβέρνηση;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η άποψή μου είναι ότι πάσχει η νομιμοποίηση της. Το έχω πει πάρα πολλές φορές: για κάποιο λόγο έχει επιλεγεί να ανακυκλώνεται και να επαναλαμβάνεται η άποψη ότι δήθεν όλα σβήστηκαν το Σεπτέμβρη και ότι δήθεν ακόμη και ανατράπηκε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει μια λαϊκή ετυμηγορία πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν ανατράπηκε και αυτή τη στιγμή παραβιάζεται ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διάταξη, κάθε άρθρο, κάθε νόμος, που αντιβαίνει σε αυτή την ετυμηγορία, πάσχει. Αυτό, επιπλέον, σημαίνει ότι και η διάλυση της Βουλής για να παραβιασθεί αυτή η ετυμηγορία επίσης πάσχει.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και μιας και μιλήσατε για τη διάλυση της Βουλής και τώρα ίσως να ξύσω μια πληγή, αλλά θέλω να την κάνω την ερώτηση, πολλοί στη Βουλή σήμερα, βλέποντας να λειτουργεί η Βουλή «ρολόι», σύμφωνα με αυτά που έχουν εκείνοι στο μυαλό τους, δηλαδή…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ως ωρολογιακή βόμβα εννοείτε…

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα μου το πείτε. Σύντομες διαδικασίες, ψηφοφορίες γρήγορες κλπ λένε «ευτυχώς, στην πορεία προς την αξιολόγηση, που είχαμε τώρα και με όλα αυτά τα μέτρα που περάσαμε, που δεν έχουμε εδώ τη Ζωή». Πώς βλέπετε τη Βουλή και πώς βλέπετε τον κ. Νίκο Βούτση να χειρίζεται τα θέματα;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γίνω σχολιαστής του σημερινού Προέδρου της Βουλής, έχει ο ίδιος προσφέρει άπλετα και άπειρα παραδείγματα και ευκαιρίες προκειμένου να κριθεί για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Είναι μια Βουλή, το είπε πάρα πολύ καλά ο υπόλογος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Παυλόπουλος, είναι μια Βουλή «όπως την ξέρανε».

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: «Υπόλογος» τι σημαίνει;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπόλογος σημαίνει ελεγκτέος για τον ρόλο τον οποίο έχει διαδραματίσει σε συνεργασία με τους δανειστές, καθ’ υπέρβαση και κατά παράβαση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του. Είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ενεργοποιείται σε συνεννοήσεις με τους δανειστές. Είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπέσκαψε τη λειτουργία της Βουλής το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης έχει δημοσίως πει ότι τον φώναξε σε συνεννοήσεις προκειμένου να ανατραπεί η λαϊκή ετυμηγορία και το ΟΧΙ του λαού. Είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κατά του οποίου, κατά την άποψή μου, και δεν το λέω πρώτη φορά,  θα έπρεπε να υποβληθεί πρόταση μομφής, γιατί ενέχεται σε σοβαρότατες πράξεις, οι οποίες αφορούν το πολίτευμα.

Ο κ. Παυλόπουλος, όμως, συνεχάρη τον κ. Βούτση λέγοντας ότι έκανε τη Βουλή «όπως την ξέρανε». Όπως την ξέρανε ποιοι; Αυτοί που μας έχουν καταστρέψει. Αυτοί που ψήφιζαν με τη σέσουλα και ξαναψηφίζουν με τη σέσουλα τις χαριστικές τροπολογίες της ντροπής και της νύχτας. Αυτοί οι οποίοι έφεραν τροπολογία για να διευκολύνουν τον κ. Σταθάκη και την υπόθεση τη δικαστική, την οποία έχει στην Κρήτη, την ώρα που ψήφιζαν το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτοί οι οποίοι αποδέχονται να ψηφίζουν χωρίς να διαβάζουν, χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν. Αυτοί οι οποίοι αποδέχονται να καταστρέφουν το λαό και να του λένε ότι τον σώζουν, ότι τον σκοτώνουν για το καλό του.  Αυτό δεν είναι Βουλή, αυτό είναι ένα όργανο, στην πραγματικότητα, των δανειστών, επικυρωτήριο των μνημονιακών κελευσμάτων. Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη που ενοχλούσα, είμαι πολύ περήφανη που έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή για να με βγάλουν από τη μέση, είμαι πολύ περήφανη που δεν παρέδωσα την σφραγίδα και τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, αυτή η κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή και, γενικότερα, το πολιτικό σύστημα δεν γίνεται με τέτοια ένταση ούτε από το ΚΚΕ. Δηλαδή, θέλω να πω ότι και από άλλα κόμματα ακόμα και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν ακούω τόσο σκληρή κριτική. Μήπως εμπεριέχει και το στοιχείο και της προσωπικής, ας το πούμε έτσι, στάσης απέναντι σε όσα ζήσατε αυτή η σκληρή κριτική;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμπεριέχει σαφώς το στοιχείο της προσωπικής μου στάσης απέναντι στα πράγματα, η οποία θεωρώ ότι είναι συνεπής.

Τα  ίδια φαινόμενα, όταν γίνονταν από τον κ. Σαμαρά, από τον κ. Βενιζέλο, με την ίδια ένταση τα στηλίτευα. Το πρόβλημα το έχουν εκείνοι που τα στηλίτευαν και σήμερα τα πραγματοποιούν. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, κύριε Κοτρώτσο, να λέω τα ίδια για τα ίδια πράγματα και θα λέω τα ίδια για τα ίδια πράγματα όποιος και αν τα κάνει.

Όσο για την παρατήρηση σας ότι μέσα από τη Βουλή δεν εκφράζεται τέτοια κριτική και τέτοια αντιπολίτευση, βεβαίως, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτός ήταν και ο στόχος: να υπάρξει μια Βουλή χωρίς αντιπολίτευση.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Από την άλλη, όμως, λένε κάποιοι οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση και θα σας έλεγα ότι είναι και μια μάλλον αντικειμενική θέση, ότι η Κυβέρνηση και ο Τσίπρας προσωπικά και με μια ομάδα στελεχών, όπως είναι ο κ. Νίκος Παππάς και άλλοι, έχουν ανοίξει έναν πόλεμο, δεν θα πω με το σύνολο αλλά με ένα κομμάτι της διαπλοκής και επειδή αυτή την έρμη τη διαπλοκή την έχετε καταγγείλει και εσείς πολλές φορές παρά το γεγονός, και σας κάνω τώρα εγώ κριτική,  ότι σπεύδετε σε ορισμένα από τα κανάλια, από τα μέσα ενημέρωσης, που θεωρούνται άνδρα αυτής της διαπλοκής…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τί εννοείτε;

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εννοώ ότι πηγαίνετε, καταγγείλατε βεβαίως  στο ΣΚΑΙ για παράδειγμα, σας άκουσα να καταγγέλλετε τον κ. Αλαφούζο, αλλά εν πάση περιπτώσει φιλοξενείστε σε ορισμένα τέτοια Μέσα, αλλά δεν είναι κριτική αυτή, λέω για τον Τσίπρα τώρα. Δεν είναι αυτός ο πόλεμος που κάνει στην διαπλοκή κάτι θετικό;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν κάνει κανένα πόλεμο στη διαπλοκή. Θέλω να σας πω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός προκάλεσε πριν από λίγο καιρό προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, για τη Διαπλοκή κ.ο.κ. Ξέρετε τι είπε σε αυτή τη συζήτηση, τι έφερε ως στοιχεία;

Τα στοιχεία τα οποία είχα συλλέξει το 2014 ως υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχα επιμεληθεί στην Μαύρη Βίβλο της Ντροπής. Αυτή τη Μαύρη Βίβλο της Ντροπής ο κ. Τσίπρας από το 2014 δεν την επικαλέστηκε ποτέ, όπως και οι νυν κυβερνώντες. Γιατί; Γιατί κάποιοι δίναμε τη μάχη κατά της διαπλοκής και κάποιοι άλλοι έκαναν καφέδες και εσπρέσο σε μιντιάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες των Μίντια.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ.: Αναφέρεστε στο ραντεβού με τον κ. Ψυχάρη και τη γάτα Ιμαλάιων;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως και αναφέρομαι σε αυτό. Αυτές οι αναφορές αφορούν μια περίοδο που κάποιοι σταυρωθήκαμε δίνοντας αυτή τη μάχη.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, αλλά βλέπετε τώρα; Τώρα παίρνετε την άποψη αυτών που καταγγέλλουν τον Τσίπρα και έχουν λόγο να τον καταγγείλουν.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα δεν έχει διαψευσθεί.  Εάν υπάρχει διάψευση, να ειπωθεί: όταν δεν διαψεύδεται μια τόσο σοβαρή καταγγελία και όταν «κουμπώνει», αν θέλετε, με πάρα πολλά φαινόμενα, διότι, σε εμένα, σας προκαλώ να εντοπίσετε μισή φορά που με οποιονδήποτε τρόπο να έχω έστω και παρασιωπήσει γεγονός  που ανάγεται σε διαφθορά και διαπλοκή. Δεν θα βρείτε να μου πείτε μισή φορά που να έκανα τα στραβά μάτια.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ.: Λένε, όμως, κάποιοι ότι την ώρα αυτή που  όπως λέτε «έφτιαχνε εσπρέσο» στον κ. Ψυχάρη, κατά τα λεγόμενα του κ. Ψυχάρη…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και χωρίς να έχει διαψεύσει ο ίδιος.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι. Ο κ. Ψυχάρης έχει τα πλείστα όσα προβλήματα με τη Ελληνική Δικαιοσύνη. Χθες είχαμε και νέα ποινική δίωξη σε βάρος του για τα Πόθεν Έσχες, έχει τα προβλήματα που έχει με το MEGA,  θέλω να πω, δηλαδή, δεν είναι ένα πρόσωπο, το οποίο το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση με προνομιακότητα, με επιλεκτικότητα.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σωστό είναι αυτό, αλλά ξέρετε η μάχη κατά της διαπλοκής δεν είναι μάχη μαφιών. Η μάχη κατά της διαπλοκής σημαίνει ότι συγκρούεσαι συνολικά με τη διαπλοκή, όχι ότι επιλέγεις ένα κομμάτι της διαπλοκής, με το οποίο συγκρούεσαι για να φανεί ότι συγκρούεσαι και τα βρίσκεις με ένα άλλο κομμάτι της διαπλοκής, όπως κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Δεν είναι αστείο ότι αυτή η Κυβέρνηση στην πραγματικότητα στήνει τη νέα διαπλοκή. Δεν είναι αστεία η υπόθεση των λεγομένων εκβιαστών, που αποκαλύπτει ένα όζον, ένα βρωμερό παρασκήνιο συνεννοήσεων κυβερνητικών επιτελών και προσώπων πολύ–πολύ κοντά στον πρωθυπουργικό θώκο. Δεν μπορεί να γίνονται καταγγελίες ότι γίνονται συνεννοήσεις για τον «Αρχιμανδρίτη» δηλαδή τον κ. Παππά ή για τον «Πατριάρχη Αλέξιο» και να έχει ήδη εξοικονομηθεί η ερμηνεία ότι δήθεν «Πατριάρχης Αλέξιος» είναι ο κ. Αλεξιάδης!

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η υπόθεση κρύβει μια πάρα-πάρα πολύ ζοφερή και σκοτεινή πλευρά αυτής της Κυβέρνησης και όλοι καταλαβαίνουμε ότι ήδη θάφτηκε αυτή η υπόθεση. Και αν ήδη θάφτηκε αυτή η υπόθεση δεν είναι γιατί συγκρούεται με τη διαπλοκή ο κ. Τσίπρας, είναι γιατί τα βρίσκει σε άλλο επίπεδο με ένα κομμάτι της διαπλοκής και γιατί στήνει τη δική του νέα διαπλοκή.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ.: Είχα πάντοτε μια απορία η οποία αναφέρεται περισσότερο σε εσάς και λιγότερο στον κ. Βαρουφάκη. Όλα αυτά τα πράγματα τα ανακαλύψατε αίφνης, κάπου εκεί πέρα μετά το δημοψήφισμα και όταν έφερε το τρίτο Μνημόνιο; Δηλαδή εάν ο Τσίπρας, κ. Κωνσταντοπούλου, στήνει τη νέα διαπλοκή δεν την στήνει τους τελευταίους έξι μήνες μόνο, την έχει στο μυαλό του ως φιλοσοφία και την έστηνε και πριν. Δεν τα είχατε καταλάβει αυτά για να αποχωρήσετε εννοώ και εγκαίρως και ηρωικώς;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το «ηρωικώς» είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό. Εγώ θα σας έλεγα το εξής: θεωρώ ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι εξαπάτησης αριστοτεχνικής, μπορώ να το πω και από την επαγγελματική μου ιδιότητα. Είναι πραγματικά λυπηρό. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι για πολύ καιρό επικρατούσε η αίσθηση, την οποία τροφοδοτούσε ο κ. Τσίπρας, ότι υπάρχουν γύρω του κάποιοι κακοί που του εισηγούνται όλα αυτά τα κακά αλλά ο ίδιος ανθίσταται. Υπήρχε αυτή η αντίληψη και ο ίδιος αυτό καλλιεργούσε, ο ίδιος έδινε άλλη αφήγηση των πραγμάτων και λυπάμαι πάρα πολύ που υπήρξαμε τόσοι πολλοί που δεν κάναμε τη διάγνωση, που τελικώς αναδείχθηκε από τα πράγματα.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και πήγατε, λοιπόν, για να σας βάλω έτσι και στα δικά σας και στη νέα προσπάθεια με την Πλεύση Ελευθερίας, πήγατε, λοιπόν, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εσείς συνεργαστήκατε με τη Λαϊκή Ενότητα, η Λαϊκή Ενότητα αριθμούσε τότε καμιά σαρανταριά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά δυναμικά και προβεβλημένα στελέχη. Ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Στρατούλης, ο κ. Λεουτσάκος, εσείς πάνω από όλα, και πολλοί τότε είχαν πει ότι, ενδεχομένως, το 3% θα το περνούσε η ΛΑΕ και θα ήταν στη Βουλή εάν ήσασταν εσείς επικεφαλής και είχατε αξιοποιηθεί περισσότερο αλλά παρ’όλα αυτά ο ελληνικός λαός δεν έδωσε αυτό το 3%. Είχε εξαπατηθεί και ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο ή δεν τον πείσατε εσείς;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ότι ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε είναι κατάδηλο. Ότι το Μνημόνιο πέρασε παραμονή Δεκαπενταύγουστου είναι αντικειμενικό γεγονός. Ότι οι εκλογές προκληθήκαν μες στο κατακαλόκαιρο, την ώρα που οι άνθρωποι δεν είχαν καν προλάβει ούτε να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί, ούτε και να γυρίσουν από την θερινή απουσία είναι επίσης δεδομένο και γι’ αυτό έγιναν οι εκλογές έτσι και γι’ αυτό επισπεύσθηκε ο χρόνος των εκλογών ακριβώς για να συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι τι είχε συμβεί αλλά και για να υπάρξει εκμετάλλευση της πλήρους ψυχικής διάλυσης των ανθρώπων. Γιατί οι άνθρωποι που πήγαν και ψήφισαν ΟΧΙ σε πείσμα της προπαγάνδας, σε πείσμα των απειλών, σε πείσμα του ορυμαγδού της οικονομικής τρομοκρατίας και των κλειστών τραπεζών, οι άνθρωποι αυτοί όταν είδαν το Όχι τους να γίνεται ΝΑΙ, διαλύθηκαν. Πάρα πολλοί έκαναν μήνες να συνέλθουν και κάποιοι δεν έχουν συνέλθει ακόμα. Σ’ αυτό πόνταρε η διαδικασία αυτή και σ’ αυτό πόνταρε και ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με την εκλογική διαδικασία, εγώ δεν κάνω την ερμηνεία που την έχω ξανακούσει «αν ήταν άλλος επικεφαλής της ΛΑΕ», δεν κάνω αυτή την ερμηνεία. Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αυτό ήταν το σχέδιο, οποιοδήποτε κόμμα να δημιουργηθεί, κατ’αρχάς ήταν σχεδόν αδύνατον να δημιουργηθεί κόμμα μέσα σε μια εβδομάδα, όπως έγινε με τη ΛΑΕ. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το μάθουν οι πολίτες. Εμένα ακόμη και την ημέρα των εκλογών  στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Α’ Αθηνών, με έβλεπαν άνθρωποι και μου έλεγαν ότι με έψαχναν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ!  Κάτι αδιανόητο, εγώ δεν θα το φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί εκείνη τη μέρα αυτό το γεγονός να μην είναι γνωστό. Ήταν, λοιπόν, πάρα πολύ δύσκολο, εγώ δεν είχα αυταπάτες σε σχέση με αυτό, ήξερα ότι ήταν μια μάχη πάρα πολύ δύσκολη που είχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να χαθεί. Επέλεξα να τη δώσω γιατί δεν θα κατέθετα ποτέ τα όπλα απέναντι σε μια πολιτική εκκαθάριση, η οποία έγινε, μια κοινοβουλευτική εκκαθάριση, η οποία επιχειρήθηκε και απέναντι στην οποία είχαμε μια υποχρέωση: την υποχρέωση να αντισταθούμε. Και αντισταθήκαμε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λοιπόν, θα πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα. Όταν θα επιστρέψουμε, σας λέω από τώρα ότι θέλω να μου απαντήσετε εάν βλέπετε εκλογές. Εάν βλέπετε είτε επιλογή Τσίπρα για εκλογές είτε «πολιτικό ατύχημα» και αν αυτός ο χώρος, τον οποίο θέλετε τώρα να εκπροσωπήσετε…

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τις εκλογές, πάντως, ας μη τις συνδέουμε με ατύχημα, είναι ευτύχημα.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι, λέω ότι έχει να κάνει με το τι επιλογή έχει ο ίδιος ο Τσίπρας. Άλλοι λένε ότι έχει επιλογή να πάει κάποια στιγμή σε εκλογές άλλοι όχι, θα είναι ατύχημα αν δεν έχει αυτή την επιλογή, υπό αυτή την έννοια το βάζω.  Θέλω να μου πείτε, όταν θα επιστρέψουμε, εάν μπορεί να ενοποιηθεί αυτός ο χώρος ΛΑΕ,  ΕΠΑΜ, άλλα κινήματα που είναι και υπέρ της επιστροφής ενδεχομένως στο εθνικό νόμισμα, Πλεύση Ελευθερίας, μπορούν όλα αυτά να συνεργαστούν σε ένα ενιαίο μέτωπο, για να μπορούν να αθροιστούν αυτές οι δυνάμεις ή θα πάτε ο καθένας με το δικό του μπαϊράκι; Το δεύτερο που θα σας θέσω ως ερώτημα, που θέλω την απάντησή σας, είναι εάν ο κ. Βαρουφάκης είναι από τα πρόσωπα εκείνα, με τα οποία συνομιλείτε και θα μπορούσατε να συνεργαστείτε. Και ένα τρίτο ερώτημα που με ρωτούν πολλοί, είναι υπέρ της δραχμής η Ζωή Κωνσταντοπούλου ή είναι υπέρ του ευρώ; Γιατί σε αυτό το ερώτημα δεν έχω ακούσει μια ευθεία απάντηση.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ευθύτατες είναι όλες οι απαντήσεις μου. Θα σας δώσω μία προς μία τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας. Πρώτο ερώτημα, η κατεύθυνση της Πλεύσης Ελευθερίας. Η κατεύθυνση της Πλεύσης Ελευθερίας διακηρυκτικά, ήδη από την ιδρυτική της διακήρυξη, αποσαφηνίζει ότι έχει ως στόχο να συμπράξει και να συμβάλει στο να διαμορφωθεί και να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο κοινωνικών, πολιτικών, κινηματικών δυνάμεων. Έχει καταστατικό, αν θέλετε, σκοπό να ενισχύσει και να συμπλεύσει και να συμπράξει με τα κοινωνικά κινήματα. Έχει καταστατικό, ιδρυτικό, διακηρυκτικό σκοπό να πολλαπλασιάσει τις κοινωνικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται κατά του μνημονιακού καθεστώτος.

Το λέω πολλές φορές και θέλω να το ξαναπώ: Η Πλεύση Ελευθερίας έρχεται για να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του αντι-μνημονιακού αγώνα και του απελευθερωτικού αγώνα, όχι για να τις διαιρέσει. Συνεπώς, με αυτόν τον γνώμονα θα κινηθούμε και αυτό θα είναι το κριτήριό μας και για τις συμπράξεις, συμπλεύσεις, συνεννοήσεις, συνεργασίες του μέλλοντος.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ.: Έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Συνομιλίες προσωπικά δεν έχω σταματήσει ποτέ.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λέω επί του συγκεκριμένου. Με τον κ. Λαφαζάνη ας πούμε μιλάτε για μια τέτοια προοπτική;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Με όλους μιλώ και θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η έμφαση δίνεται στο να συγκροτηθεί αυτό το κόμμα – κίνημα, προκειμένου ακριβώς να διαδραματίσει το ρόλο, που ιστορικά διεκδικεί και του αναλογεί. Και θα το κάνει όχι με διαχείριση μεταξύ εμού και άλλων προσώπων ήδη γνωστών, θα το κάνει με ευθεία απεύθυνση στην κοινωνία και στους ανθρώπους όλους αυτούς που έχουν μερίδιο δικαιώματος, σε όλη την Ελλάδα και πέραν της Ελλάδας, σε κάθε κοιτίδα της ομογένειας.

Γιατί έχουμε μερίδιο δικαιώματος στο μέλλον μας.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ. Πάμε στο δεύτερο ερώτημα για τον Βαρουφάκη ή δεν χωράει ένας σταρ σαν τον Βαρουφάκη σε αυτή την προσπάθεια;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι, νομίζω, το ζητούμενο να μιλάμε σε ένα τέτοιο επίπεδο. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα γίνει πλαίσιο ανακύκλωσης πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά θα εγκολπώσει και θα υποδεχτεί τον καθένα και την κάθε μια, που συμμερίζεται τις ιδρυτικές μας αρχές. Εμείς, όμως, είμαστε ξεκάθαροι: όταν η Δημοκρατία τίθεται σε δίλημμα με ο,τιδήποτε άλλο είτε το ο,τιδήποτε άλλο λέγεται ευρώ είτε λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση είτε λέγεται δραχμή είτε λέγεται ο,τιδήποτε άλλο, η Δημοκρατία είναι την οποία επιλέγουμε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν μου είπατε για τον κ. Βαρουφάκη, και συγγνώμη αν δεν το κατάλαβα εγώ, αν μιλάτε μαζί του και αν θα συμπράξετε.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω καιρό να μιλήσω με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά δε έχω και κανένα λόγο να μην μιλήσω. Συμπράξαμε στην πρόσκληση για ένα Plan B  για την Ευρώπη, εγώ συμμετέχω ακόμη σε αυτή την πρωτοβουλία και θα συμμετέχει και η Πλεύση Ελευθερίας. Η ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας χαιρετίστηκε από το Plan B και τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, με τον οποίο πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και ο οποίος είναι υποψήφιος Πρόεδρος στην Γαλλία και έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια επιλογή να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό, θα δούμε αν αυτή η ξεχωριστή πρωτοβουλία μπορεί να συνδυαστεί και να συμπράξει και να συμπλεύσει με την υπάρχουσα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άποψή μου είναι ότι, αν μιλάμε στα σοβαρά για την ανατροπή και για τον εκδημοκρατισμό, υπάρχει πεδίο σύμπραξης, αλλά αυτό θα φανεί από τις προθέσεις.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ.: Και ερχόμαστε στο τρίτο ερώτημα, ευρώ ή δραχμή;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι αυτό το ερώτημα και δεν θα το αποδεχθώ ποτέ ως ερώτημα γιατί είναι επίπλαστο.  Έχω ξεκάθαρα πει και θα απαντήσω στην ερώτησή σας «αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει το ευρώ, αν η Πλεύση Ελευθερίας υποστηρίζει το ευρώ»:

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν υποστηρίζει κανένα νόμισμα. Και πολύ λιγότερο δεν υποστηρίζει ένα ευρώ που αυτή τη στιγμή δεν είναι νόμισμα, είναι όπλο και εργαλείο εναντίον του λαού. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα, το Μνημόνιο είναι ένα καθεστώς και έχει όπλο, έχει ως τανκς τις τράπεζες, τη ρευστότητα, το ευρώ. Θα αμυνθούμε απέναντι σε αυτό το καθεστώς και θα αμυνθούμε και θα απαντήσουμε σε αυτές τις εχθροπραξίες, που γίνονται με όργανο και το ευρώ.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα αυτομάτως δεν οδηγείται η σκέψη κάποιου που σας ακούει ότι θα προτιμούσατε ένα εθνικό νόμισμα;

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι δογματικά. Από τα πράγματα και με δεδομένη την σημερινή κατάσταση, είναι επιβεβλημένο να έχουμε εναλλακτικές. Εγώ τις εναλλακτικές δεν τις βάζω στα τόσο εύκολα κουτάκια που διευκολύνουν, αν θέλετε, και το να κατατασσόμαστε σε κατηγορίες, γιατί πιστεύω ότι είναι ανεξάντλητες οι εναλλακτικές. Δεν περιορίζονται σε ένα εθνικό νόμισμα, υπάρχουν άπειρες δυνατότητες και άλλων εναλλακτικών και πιστεύω ότι πρέπει να τις έχουμε όλες ενεργές. Καμμία να μην αποκλείουμε και από τίποτε να μην παραιτούμαστε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε και να σας μαλώσω που ήρθατε καθυστερημένα γιατί θα είχαμε άλλα 10-12 λεπτά συνομιλίας. Υπόσχεστε, μου το είπατε εκτός αέρα αλλά το καθιστώ εγώ τώρα επίσημο, on the record, ότι θα ξαναρθείτε.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κοτρώτσο, έχω κατακτήσει να μη λέω άλλα πράγματα off και άλλα πράγματα on. Εννοείται, λοιπόν, ότι θα τα ξαναπούμε, βεβαίως.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το υπονοούμενο είναι σαφές και δεν αφορά εμένα, προφανώς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν εδώ. Ήταν η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Σκληρό πολιτικό ροκ εδώ. Πάμε σε δελτίο ειδήσεων…