Zωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στο The Press Project (23/03/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο ραδιόφωνο του The Press Project με τον Κωνσταντίνο Πουλή και τον Θάνο Καμήλαλη

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΗΣ: Επιστρέψαμε. Φάρμα των ζώων, Κωνσταντίνος Πουλής, Θάνος Καμήλαλης και έχουμε στο τηλέφωνο την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και Δικηγόρο. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλησπέρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας.

Κ. Π.: Μας συγχωρείτε και για την καθυστέρηση, μας τράβηξαν λίγο τα δικά μας, γνωρίζετε από προσωπικές επιθέσεις εσείς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζουμε, γνωρίζουμε, δύναμη να έχετε.

Κ. Π.: Είναι πολλοί οι λόγοι που σας καλέσαμε.

ΘΑΝΟΣ ΚΑΜΗΛΑΛΗΣ: Δικηγόρος σε μία σειρά από σημαντικές υποθέσεις, τι να πω; Αλφαβητικά αν τις πάρουμε, γιατί είναι ζητήματα τα οποία όλα τα παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτείνονται από την Cosco και τον Γρηγορόπουλο, μέχρι μία παρέμβαση για την Ουκρανία. Να ρωτήσουμε καλύτερα εσάς από πού θα θέλουμε να ξεκινήσετε. Θα θέλαμε να μιλήσουμε για όλα αυτά, όσο είναι δυνατόν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ είμαι στη διάθεσή σας να μιλήσουμε για όλα και ξέρετε ότι πάντοτε χαίρομαι καί να συζητάμε καί να ανταλλάσσουμε απόψεις και βέβαια σε οτιδήποτε μπορώ να είμαι χρήσιμη, είμαι στη διάθεσή σας.

Θ. Κ.: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε από τον Γρηγορόπουλο; Να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Νιώθουμε ότι, όχι μόνο στην αρχή, όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκε από την αρχή αστυνομικά και δικαστικά η υπόθεση, αλλά σε κάθε βήμα της πρέπει να παρακολουθούμε, να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς πάντοτε νιώθουμε ότι από κάπου θα ξεπεταχτεί κάποια ακόμη προσπάθεια της Δικαιοσύνης να διευκολύνει την μοίρα του Κορκονέα και την… το πώς και πόσα θα πρέπει να πληρώσει για την πράξη του.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πουλή και κύριε Καμήλαλη, είναι μία εμπειρία η οποία μας έχει σημαδέψει και ως γενιές, πιστεύω, γιατί η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι ένα γεγονός το οποίο έχει χαραχθεί ανεξίτηλα ως βίωμα για όλους μας, αλλά και τον Νίκο τον Κωνσταντόπουλο και εμένα που…

Θ. Κ.: …κυρία Κωνσταντοπούλου, με συγχωρείτε, να σας διακόψω μισό λεπτάκι γιατί έχουμε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα, μας συγχωρείτε για τη διακοπή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ είμαι εδώ.

Θ. Κ.: Συγγνώμη για τη διακοπή. Λοιπόν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπάρχει ζήτημα. Λοιπόν, αν είναι εντάξει, αν έχει αποκατασταθεί να πούμε, λοιπόν, για την υπόθεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου αυτού παιδιού, που ήταν μία στυγερή δολοφονία, κρατικό έγκλημα από αστυνομικούς, βίωμα τραυματικό και ανεξίτηλο για όλους μας, και για εμάς τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου, τον Νίκο τον Κωνσταντόπουλο και εμένα, που υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του παιδιού και συμπαραστεκόμαστε στην οικογένειά του δώδεκα χρόνια ακριβώς, από το Μάρτιο του 2010, είναι βίωμα καταγεγραμμένο το οποίο δεν το ξεχνάμε το γεγονός ότι πράγματι, στην υπόθεση αυτή ενεργοποιήθηκαν και εξακολουθούν να ενεργοποιούνται σκοτεινοί μηχανισμοί στο παρασκήνιο, προκειμένου να πέσει στα μαλακά, να πέσουν στα μαλακά, οι υπαίτιοι αστυνομικοί. Ήδη ο συνεργός στη δολοφονία, ο Σαραλιώτης, έχει απαλλαγεί παρά το γεγονός ότι, όλα τα στοιχεία αλλά και η απόφαση του Δικαστηρίου περιγράφει πως στήριξε τον Κορκονέα και πώς τον βοήθησε στην δολοφονία του Αλέξανδρου. Όσο για την απόφαση αυτή του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που βγήκε σε μία άδεια αίθουσα τον Ιούλιο του 2019, πρόκειται για μία σκανδαλώδη, πραγματικά, απόφαση, η οποία ήτανε επιβράβευση για τη δολοφονία και στην απόφαση αυτή εμείς αντιδράσαμε από την αρχή. Διότι το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε, αφενός ήτανε ότι το Δικαστήριο επιζητούσε με κάθε τρόπο να ρίξει στα μαλακά ακόμη και τον καταδικασμένο για δολοφονία, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο πρώτου βαθμού, γιατί δέχεται απολύτως το Δικαστήριο ότι ενήργησε διπλή ευθεία βολή σκοτώνοντας το δεκαπεντάχρονο παιδί εκ προθέσεως και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς βρασμό ψυχικής ορμής, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, η σωματική του ακεραιότητα και οτιδήποτε άλλο από όλα τα σενάρια που τότε υποστήριζαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι δράστες. Η απόφαση αυτή, λοιπόν, με τρόπο προκλητικό εκδόθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2019, με μεθόδευση για να απαγγελθεί μετά την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα που έδινε πολλές δυνατότητες στο Δικαστήριο να ρίξει στα μαλακά και στα μαλακότερα τον Κορκονέα. Η μεθόδευση αυτή έφτασε μέχρι του να απαγγελθεί η απόφαση από άλλη σύνθεση Δικαστηρίου από αυτή που έχει δικάσει επί δυόμισι χρόνια την έφεση και την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και βέβαια εμείς τότε, από την πρώτη στιγμή, το 2019, αντιδράσαμε ήδη από το ακροατήριο, είπαμε ότι πρόκειται για απόφαση που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα και αφήνει ανυπεράσπιστο κάθε επόμενο Αλέξανδρο. Ήταν σφοδρότατη η αντίδρασή μας, υπήρξε ευτυχώς σφοδρότατη αντίδραση και της κοινωνίας και των φορέων της Δικαιοσύνης, γιατί ήτανε τόσο αναντίστοιχη η απόφαση. Ξέρετε, ήτανε απόφαση με την οποία αποφυλακίστηκε το αμέσως επόμενο πρωί ο Κορκονέας. Δηλαδή, ουσιαστικά, επρόκειτο για επιβράβευση και όχι για ποινή.

Θ. Κ.: Ναι και σε μια υπόθεση-σταθμό, προφανώς. Το σχολιάζαμε τις προάλλες με τον Κωνσταντίνο ότι, δεν… εδώ πέρα είναι ένα ανυπεράσπιστο παιδί που πυροβολήθηκε, ασχέτως τι προσπάθησαν να πουν και τότε για διάφορα ηχητικά που έμπαιναν και έβγαιναν, άλλα δεν υπήρχε καμία… είναι μία εμβληματική υπόθεση αστυνομικής βίας, όχι μόνο για αυτό που ακολούθησε, για τον τρόπο με τον οποίον έγινε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα φυσικά. Και κοιτάξτε να δείτε, τότε, καλά κάνετε και το επισημαίνετε, είχανε φτάσει να δημοσιεύουν ένα μονταρισμένο βίντεο της δολοφονίας με υπόκρουση από επεισόδια και από διαδηλώσεις που είχανε γίνει μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου και ακούγονταν σε αυτά τα συνθήματα που αναφέρονταν στην δολοφονία, ότι αυτό ήτανε πλαστό το βίντεο το έκρινε και το Δικαστήριο σε πρώτο βαθμό της Άμφισσας και, βεβαίως, αναγκάστηκαν να το ομολογήσουν. Είχε αναγκαστεί τότε και το Mega δια του Διευθυντή του ειδήσεων, του κυρίου Παναγιωτόπουλου, να εκδώσει ανακοίνωση που ομολογούσε ότι επρόκειτο για μοντάζ και απλώς το απέδιδε σε κάποιον μοντέρ, το έκανε ο μοντέρ, τελικά, όπως τα κάνουνε, ξέρετε, οι γραμματείς, οι υπάλληλοι, ποτέ δεν τα κάνουν οι υπεύθυνοι αυτά τα πράγματα. Και επίσης στην υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί ότι υπήρξε παρέμβαση αστυνομική στην ανακριτική αυτοψία. Είχαν υψηλόβαθμοι, υψηλόβαθμος αστυνομικός είχε στήσει, ουσιαστικά, υποτιθέμενη ανώνυμη μάρτυρα που κάλεσε στο τηλέφωνο και αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι δεν ήταν καθόλου ανώνυμη, ότι ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας, γνωστή του αστυνομικού ο οποίος ήταν, είχε υπηρετήσει μαζί με τον Κορκονέα και τον Σαραλιώτη στο τμήμα των Εξαρχείων και, βέβαια, εκτός από όλο αυτό το πραγματικά σκοτεινό παρασκήνιο, υπήρξε και μία πάρα-πάρα πολύ σκοτεινή δράση των Δικαστικών Εισαγγελικών μηχανισμών, διότι σε πρώτο βαθμό οι δράστες είχαν παραπεμφθεί με την περιγραφή της δολοφονίας, ως δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο. Ότι δηλαδή πυροβόλησε με διπλή βολή ο Κορκονέας ευθεία και σκότωσε τον Αλέξανδρο που τον βρήκε στην καρδιά, θεωρώντας ως ενδεχόμενο να τον σκοτώσει, όχι στοχεύοντας  να τον σκοτώσει…

Θ. Κ.: Τι άλλο θα έπρεπε πια;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ευτυχώς αυτό ανατράπηκε σε πρώτο βαθμό από το Δικαστήριο και δεν επανήλθε ως σενάριο, όμως έχουμε δει πάρα-πάρα πολλά. Και το τελευταίο, βέβαια, το τελευταίο επεισόδιο που είδαμε σε αυτή την διαδικασία ήταν η απόφασή του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που ευτυχώς πριν από λίγες μέρες, την προηγούμενη Παρασκευή, ανατράπηκε οριστικά με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δέχθηκε την αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δέχτηκε εκείνο που εξ αρχής, δηλαδή, εμείς ζητήσαμε να γίνει και είπε ότι ο Κορκονέας δεν έχει, δεν ήτανε αιτιολογημένη η αναγνώριση σε αυτόν του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου, δεν ήταν αιτιολογημένη, δηλαδή, η τρομακτικά χαμηλή ποινή των δεκατριών ετών που του επεβλήθη και με αυτήν την απόφαση επανήλθε σε ισχύ η αρχική ποινή ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί και ο Κορκονέας οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή, για να δικαστεί ξανά το ζήτημα του ελαφρυντικού από άλλο Δικαστήριο, με άλλη σύνθεση.

Θ. Κ.: Είναι πολύ χρήσιμο…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να πω…

Θ. Κ.: Ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ, συγγνώμη.

Θ. Κ.: Ολοκληρώστε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να πω ότι είναι μία πολύ μεγάλη δικαίωση, είναι μία ηθική νίκη για την οικογένεια του Αλέξανδρου, για τη μητέρα και την αδερφή του που είναι και οι μόνες πια που επιζούν. Χάθηκε, πέθανε ο πατέρας του, πέθανε η γιαγιά του, έχουν μείνει η μητέρα και η αδελφή του, που υπέστησαν και μία μεταχείριση εξαιρετικά εχθρική από το Δικαστήριο της…

Θ. Κ.: Αυτό θυμάμαι να το λέτε κιόλας, ότι δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν, πια, την δίκη γιατί ήταν σαν να δικάζονται εκείνες. Ναι, είχανε να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο, τέτοιας έντασης προσβολές, που από ένα σημείο και μετά ήτανε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήτανε τρομακτικό, ήτανε εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία, ήτανε και για μας ως συνηγόρους που πηγαινοερχόμασταν στην Λαμία τρομακτικά οδυνηρή διαδικασία. Δυστυχώς, ξαναλέω, σε μία άδεια αίθουσα και αυτό έχει μία σημασία να το πούμε. Εκεί που δεν υπάρχει κοινωνική παρουσία που να εγγυάται ότι οι Δικαστικές διαδικασίες παρακολουθούνται από τους πολίτες, πολλές φορές βρίσκει έδαφος και πεδίο δράσης και πράξης καί η Δικαστική αυθαιρεσία καί οι διαδικασίες διακριτικής μεταχείρισης δραστών που δεν θα έπρεπε να απολαμβάνουν τέτοιου είδους μεταχείρισης. Αρκεί να πούμε …

Θ. Κ.: Αυτό υποθέτω ότι μπορεί να μεταφερθεί και σε υποθέσεις που τρέχουνε τώρα, όπου στην υπόθεση Λιγνάδη ή και για διάφορες υποθέσεις Δικαστικές όπου υπήρχε η κατακραυγή αλλά σιγά σιγά προσπαθούνε με διάφορους τρόπους να υπάρχει λιγότερη ενημέρωση από την δίκη και δεν ξέρω εγώ τι. Να μειωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για το τι λέγεται εκεί μέσα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Πολλές φορές έχουμε δει υποθέσεις  να κρίνονται πραγματικά από το εάν η κοινωνία είναι παρούσα και παρούσα και άγρυπνη και σε εγρήγορση ή αν η κοινωνία είναι απούσα και ανενημέρωτη. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή είναι και η αρχή της δημοσιότητας των δικών, είναι πάρα πολύ σημαντικό η κοινωνία να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό, μιας και θέτετε το ζήτημα και για δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και πολύ σημαντικό να υπάρχει και ακριβής ενημέρωση για το τι πράγματι γίνεται μέσα στη Δικαστική αίθουσα και όχι για το τι η μία ή η άλλη πλευρά επιθυμεί να ανακοινωθεί. Επιστρέφοντας, όμως, στην υπόθεση Γρηγορόπουλου, ήτανε, για να δώσω έτσι το μέτρο του πόσο προκλητική ήταν η απόφαση που ανατράπηκε, που ανέτρεψε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ευτυχώς, ήταν τόσο προκλητική που διατύπωνε για σειρές επί σειρών την λύπη και τη θλίψη για το τι υπέστη η οικογένεια του Κορκονέα από την φυλάκιση του Κορκονέα και αυτό κρίθηκε ως παράμετρος ευμενούς μεταχείρισης ποινικής και δεν βρήκε το Δικαστήριο να πει μία κουβέντα για το τι υπέστη αυτή η μάνα του Αλέξανδρου, η αδελφή του, ο πατέρας του, η γιαγιά του, για το τι υπέστη, δηλαδή, η οικογένεια του θύματος και το ίδιο το θύμα.

Θ. Κ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου επειδή θα μας πιέσει ο χρόνος και πρέπει να… έχουμε πάρα πολλά να πούμε, θα κάνουμε εδώ ένα μικρό διαφημιστικό, σαν διαφημιστικό για να κλείσουν οι περιφερειακοί σταθμοί και έχουμε να συνεχίσουμε Cosco, Ουκρανία και τα δικά μας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.

Θ. Κ.: Λοιπόν συνεχίζουμε. Η άλλη υπόθεση είναι υπόθεση του Master Plan της Cosco και εδώ είχαμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάζει μια απόφαση κατά της εταιρείας, γεγονός που ομολογουμένως δεν το βλέπουμε και πολύ συχνά, μία τέτοιου μεγέθους εταιρεία, μία τέτοιου μεγέθους επένδυση να χάνει δικαστικά. Εσείς κάνετε λόγο για πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ρύπανσης και τοξικών, έτσι, αποβλήτων, που θα προκαλέσουν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, επομένως είναι ακόμα μία δικαίωση. Θέλετε να μας πείτε ακριβώς το τι ζητήσατε και το τι έγινε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι βέβαια. Προσφύγαμε με τους κατοίκους του Πειραιά και της Πειραϊκής, από το 2020 γίνανε οι προσφυγές, που κάναμε και μηνυτήρια αναφορά, για αυτά τα θέματα θα κάνουμε και μία μεγάλη εκδήλωση στον Πειραιά, που θα ενημερώσουμε και ευρύτερα τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης, γιατί είναι πράγματι ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο που εντοπίστηκε εκεί σε σχέση με τα έργα στο Λιμάνι του Πειραιά και, βεβαίως, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες πάρα πολύ μεγάλες για αυτή την υπόθεση. Εδώ, λοιπόν, με την αρχή της Πανδημίας, με την έναρξη της Πανδημίας και την έναρξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και ούτω καθεξής, επιχειρήθηκε στα μουλωχτά να ξεκινήσουν έργα στο Λιμάνι και τα έργα, εντός εισαγωγικών, ήταν να καταποντίζονται και να εναποτίθενται στον βυθό της Πειραϊκής κιβώτια τα οποία περιείχαν μολυσματικό, μολυσμένο, μολυσματικά ιζήματα, τοξικά και καρκινογόνα υλικά, τα λεγόμενα βυθοκορήματα και να διενεργούνται οι λεγόμενες βυθοκορήσεις. Δηλαδή, αυτές οι τοποθετήσεις κιβωτίων με όλο αυτό το μολυσματικό υλικό και τοξικό και καρκινογόνο υλικό στο βυθό. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για υγειονομική βόμβα, μιλάμε για εξακόσιους είκοσι χιλιάδες τόνους βυθοκορημάτων, ασύλληπτη ποσότητα για να χτιστεί, να χτιστούν τα νέα έργα και ούτω καθεξής, πράγμα που σημαίνει μόλυνση μη αναστρέψιμη, βεβαίως, εάν πραγματοποιείτο και καταστροφή καί του βυθού καί του οικοσυστήματος του υποθαλάσσιου, αλλά καί μόλυνση της τροφικής αλυσίδας μέσω των ψαριών και των άλλων μορφών ζωής των υποθαλάσσιων.

Θ. Κ.: Προσκομίσατε κάποιου είδους περιβαλλοντική μελέτη πάνω σε αυτά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως. Προσκομίστηκαν περιβαλλοντικές μελέτες που υπήρχανε από το 2019 – 2020 και έκανε καί το Υπουργείο καί η Cosco καί η ΟΚΠ ότι δεν τα ξέρουν. Επιχείρησαν όλοι αυτοί μαζί να πουν ότι είναι εκπρόθεσμη η αίτηση των κατοίκων, ότι δεν μπορούν οι κάτοικοι να προσφύγουν και ούτω καθεξής. Ευτυχώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάναμε τη δίκη πέρσι τέτοιο καιρό, στις 2 Απριλίου του 2021, η απόφαση ενώ έχει βγει από τον Ιούνιο του 2021 καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε πριν από μόλις δέκα μέρες, δέκα-δώδεκα μέρες και αυτό είναι ένα ζήτημα και μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η εταιρεία παρίστανε ότι δεν το γνωρίζει και συνέχιζε τις εργασίες. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή από όσο ξέρω και από όσο μου λένε οι κάτοικοι έχουν σταματήσει οι εργασίες και δεν έχουν επαναληφθεί, πρέπει όμως και εδώ η κοινωνία, οι πολίτες να είναι άγρυπνοι. Είναι ένα μάθημα πάρα πολύ χρήσιμο για όλους μας αυτή η νίκη γιατί ξέρετε, όταν ξεκινήσαμε με αυτούς τους λίγους κατοίκους, μη νομίζετε ότι ήτανε χιλιάδες οι κάτοικοι, ήτανε λίγοι αποφασισμένοι που είπαν, δεν θα αφήσουμε να καταστραφούνε οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας και να τεθούν σε διακύβευση  η υγεία μας, η ποιότητα ζωής, το βιοτικό επίπεδο και το περιβάλλον.

Κ. Π.: Και είναι λίγο, είναι και… αν μου επιτρέπετε λίγο, υπάρχει και ένας παραλληλισμός με αυτό που… με αυτό που συζητούσαμε πριν. Και η δίκη Κορκονέα μεταφέρεται εκτός Αθηνών προκειμένου να μην υπάρχει η πίεση, να μην υπάρχει κόσμος που να είναι παρών εκεί και εδώ πέρα, παρότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τους κατοίκους, πρώτη φορά δικάσατε μέσα σε lockdown, χωρίς κόσμο και πάλι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να υπάρχει η παρουσία των πολιτών…

Θ. Κ.: Το ενδιαφέρον των πολιτών, όχι απλά η παρουσία, το ενδιαφέρον.

Κ. Π.: Η ορατή πίεση ας πούμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ λέω, εγώ αυτό που λέω επειδή χειρίζομαι πολλές τέτοιες υποθέσεις που έχουνε και κοινωνικό πρόσημο και ταυτόχρονα έχουν ένα ισχυρό στοιχείο σύγκρουσης με πολύ ισχυρές εξουσίες, αυτό που λέω πάντα και το πιστεύω ακράδαντα: η Νομική μάχη χρειάζεται και κινηματική στήριξη και η κινηματική και ο κινηματικός αγώνας χρειάζεται Νομική υποστήριξη. Αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι γιατί το Νομικό χωρίς την κοινωνική υποστήριξη κινδυνεύει μέσα σε μία δικαστική αίθουσα να εγκλωβιστεί και να ματαιωθεί και το κινηματικό, αντίστοιχα, χωρίς Νομική υποστήριξη κινδυνεύει να το τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί οι αετονύχηδες των διαφόρων εξουσιών. Για αυτό πήραμε και αυτή την πρωτοβουλία, θα ξέρετε, νομίζω ότι έχουμε ξαναμιλήσει και στην Πλεύση Ελευθερίας, τη Δικαιοσύνη για Όλους, που είναι μία κινηματική Νομική πρωτοβουλία, είναι ο Νομικός βραχίονας της Πλεύσης Ελευθερίας, που έχει ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό., ότι και Νομικά και κινηματικά διεκδικούμε αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με θεμελιώδη δικαιώματα, είτε κάποιου πολίτη, είτε ολόκληρης της κοινωνίας. Τώρα, στην υπόθεση του Πειραιά και του σταματήματος, ευτυχώς, των εργασιών της ΟΛΠ και της Cosco, ήταν μία τεράστια νίκη που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει κανείς… ήταν πάρα πολλοί οι άνθρωποι οι οποίοι μολονότι θέλανε να ενεργοποιηθούν, λέγανε είναι χαμένη υπόθεση, γιατί έχουμε απέναντί μας κολοσσούς, αλλά και γιατί όλα τα κόμματα εξουσίας τα έχουνε βρει σε αυτό το θέμα, δεν υπήρχε κανένα κόμμα δε από τα κοινοβουλευτικά, κανένα κόμμα δεν υποστήριξε αυτόν τον αγώνα, το οποίο είναι τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος, υποτίθεται ότι όλοι διακηρύσσουν ότι είναι οικολόγοι, φίλοι του περιβάλλοντος και ούτω καθεξής.

Θ. Κ: Ναι και επίσης και άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί κατά της… κατά των δραστηριοτήτων της Cosco, δηλαδή και το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, αλλά λέτε ότι δεν το προχώρησαν σε μία ενεργή πολιτική δράση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλά κοιτάξτε, θα σας πω. Το τι λέει ο καθένας… εγώ πάντα έλεγα και το έχω πει και ως Πρόεδρος της Βουλής, δεν είμαστε αυτά που λέμε, είμαστε αυτά που κάνουμε. Στα λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κατά και οι Υπουργοί του υπογράψανε. Ο Δρίτσας έκανε καριέρα υποτίθεται κατά της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και έτσι τον έμαθε ο κόσμος και έγινε ο Υπουργός Ναυτιλίας που υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Επομένως, τα λόγια δεν έχουν σημασία, σημασία έχουν οι πράξεις του καθενός…

Θ. Κ.: Καλά εκεί ήτανε η κλασική πλέον φράση στη Βουλή που είπε, «ποτέ δεν πολιτεύτηκα εναντίον της Cosco» που υπάρχει, υπάρχει το βίντεο που γελάει από κάτω. Ναι, τέλος πάντων. Πρέπει να προλάβουμε να πούμε…

Κ. Π.: …για την Ουκρανία.

Θ. Κ.: …να πούμε για την Ουκρανία γιατί τελειώνει ο χρόνος μας.

Κ. Π.: Ναι. Έχουμε πέντε με επτά λεπτάκια. Εσείς είχατε γράψει και ένα άρθρο, το έχουμε δημοσιεύσει, στις αρχές του μήνα, «Μήπως κάτι ξεχάσαμε; Δυο λόγια για την Ειρήνη» και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση παραμένει γενικά και βλέπουμε διάφορες επικίνδυνες κινήσεις.

Θ. Κ.: Μπορούμε να πούμε ότι, ανήκετε μάλλον στην κατηγορία όπου ανήκουμε και εμείς, δηλαδή που μιλώντας για ειρήνη, μιλώντας για το συμφέρον των λαών, ξεκινάτε από την καταδίκη της επίθεσης, αλλά δεν στέκεστε μόνο σε αυτήν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμένα αυτό που με απασχολεί πάρα πολύ έντονα και ξέρετε δεν έχω κανένα πρόβλημα να… ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα να λέω αυτό που πιστεύω, γιατί το πιστεύω πραγματικά και έτσι δεν λέω και διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τον καιρό ή την συνθήκη. Τα Διεθνή εγκλήματα είναι Διεθνή εγκλήματα, όποιος κι αν τα διαπράττει. Καί όταν τα διαπράττει ο Πούτιν είναι Διεθνή εγκλήματα, καί όταν τα διαπράττει ο Trump, ο Biden, ο Clinton, ο Obama, είναι Διεθνή εγκλήματα και όταν τα διαπράττει ο οποιοσδήποτε παραβιάζει τη Διεθνή νομιμότητα πρέπει να τα καταδικάζουμε. Αυτό το οποίο παρατηρείται σε αυτό το μήνα, πια, που συμπληρώνουμε αύριο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είναι μία φοβερή υποκρισία Διεθνής και μία φοβερή διγλωσσία. Ακούμε λόγους για την Ειρήνη, αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε προμήθειες εξοπλισμών και πυροδότηση και κλιμάκωση του πολέμου. Βλέπουμε να καταδικάζουν τον επιθετικό πόλεμο οι ίδιοι που διέπρατταν και διέπραξαν στο παρελθόν, και πιθανότατα θα διαπράξουν και στο μέλλον, επιθετικό πόλεμο. Βλέπουμε, επίσης, και αυτό είναι κάτι που θέλω να το υπογραμμίσω, υπάρχει και μία συνθήκη φασισμού και λογοκρισίας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο καταδίκης του πολέμου. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να επιστρατεύεται η φίμωση και η απαγόρευση μέσων ενημέρωσης επειδή προέρχονται από τη Ρωσία ως μέτρο κατά του πολέμου, αυτό δεν έχει καμία μα καμία ηθική, πολιτική ή νομική αιτιολόγηση. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να ποινικοποιείται η τέχνη και ο αθλητισμός και να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι αθλητές, ας πούμε, στις Διεθνείς αναμετρήσεις να αγωνίζονται χωρίς σημαία. Τους έχουν αφαιρέσει την Εθνικότητα και υπηκοότητα. Αυτό είναι μία στοχοποίηση ενός λαού που επίσης δεν δικαιολογείται. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση, συνεπώς, να δικαιολογήσω και έρχομαι και στο ποιοι είμαστε εμείς, ποια είναι η Ελλάδα…

Κ. Π.: Γιατί έρχεται και η ερώτηση τι κάνει η Ελλάδα σε αυτό και πώς πιστεύετε και πώς τοποθετείστε με το ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία και λοιπά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Εμένα η άποψή μου είναι σαφώς ότι θα έπρεπε για όλα τα Διεθνή εγκλήματα να υπάρχει απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Ουκρανία δεν έχει κυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διότι θα υπήρχε ζήτημα ελέγχου και του τι συμβαίνει εσωτερικά με τον πληθυσμό εκεί. Είναι αυτό μεγάλο πρόβλημα, είναι μεγάλο πρόβλημα ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν… όχι απλώς δεν κυρώνουν, αλλά έχουν δηλώσει επίσημα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν θα κυρώσουν το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ακριβώς για να προστατεύουν τους δράστες υπηκόους τους από την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και από την τιμωρία. Δηλαδή ακριβώς για να διεκδικούν να διαπράττουν αυτά τα Διεθνή εγκλήματα και μέσα σε αυτό το… μέσα σε αυτή τη συνθήκη η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται με πολεμοχαρή τρόπο να εξαγγέλλει μέτρα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν στρέφονται κατά υπαιτίων των εγκλημάτων, αλλά στρέφονται κατά του Ρωσικού λαού και θα τον οδηγήσουν σε εξαθλίωση και την ίδια ώρα εμφανίζεται να στέλνει όπλα και πολεμοφόδια στην Ουκρανία συμμετέχοντας δια αντιπροσώπου αυτή τη στιγμή σε μία σύρραξη. Η αποκάλυψη που έγινε από τους Ρώσους, φαρσέρ να τους πούμε; Blogger να τους πούμε; Πάντως το ότι παραπλάνησαν τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας και εμφανίστηκε αυτός νομίζοντας ότι μιλά με τον Ζελένσκι να τους λέει, να λέει στον υποτιθέμενο Ζελένσκι ότι ακόμα και πυρηνικά εξετάζουμε και ότι σας έχουμε στείλει ό,τι πυραύλους έχουμε, έχουμε δεν έχουμε πια δικούς μας, αλλά θα σας στηρίξουμε, αυτή είναι η αρχή, κατά τα άλλα θα τα πω με τον Πρωθυπουργό μου είναι ανατριχιαστική αποκάλυψη. Και απορώ που αυτά τα πράγματα υποβαθμίζονται στην ενημέρωση που παίρνουν οι πολίτες, όπως επίσης εκφράζω την πολύ-πολύ μεγάλη ανησυχία μου για αυτήν την εντελώς μονομερή και ελεγχόμενη ενημέρωση την οποία έχουν, πια, και οι Έλληνες πολίτες. Δεν είναι εργαλείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δεν είναι κοινωνικά ανεκτό να λέμε ότι είναι δηλητηριώδης η οποία αντίθετη ενημέρωση και θα πρέπει μονομερώς, μόνο, να τροφοδοτείται η κοινωνία με μία συγκεκριμένη πηγή ενημέρωσης, που πια δεν μπορούμε και να την ελέγξουμε και να τη διασταυρώσουμε. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε πολύ μεγάλη επιφυλακή και σε πολύ μεγάλη εγρήγορση και ως προς αυτό. Εγώ ξέρετε πολύ καλά ότι, ή αν δεν το ξέρετε να σας το πω ότι στα πρώτα βήματα της Δικηγορίας μου το 2003, ήμουν λίγων μηνών δικηγόρος, όταν κατέθεσα μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την μηνυτήρια αναφορά για τα Εγκλήματα Πολέμου στο Ιράκ και για επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ που διαπράχθηκε τότε καί από τον Μπους καί από τον Μπλερ καί από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών καί από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, και τότε η βασική ενημέρωση που είχε διαχυθεί παντού ήταν ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Και δεκατέσσερα χρόνια μετά αναγκάστηκε ο Μπλερ, υπό το βάρος της καταδίκης του, πια, από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης στην Μεγάλη Βρετανία, να ομολογήσει ότι ουδέποτε υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής και ο ίδιος, ουσιαστικά, ηγήθηκε αυτού του πολέμου μαζί με τον Μπους επί ψεύδους βάσεως, για την οποία ψευδή βάση όμως τότε είχε γίνει τεράστια εκστρατεία διάχυσής της. Αντίστοιχα, λοιπόν, και τώρα που σαφώς υπάρχει ένας επιθετικός πόλεμος, σαφώς υπάρχει το έγκλημα της επίθεσης σε ανεξάρτητη χώρα και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτα καταδικαστέο, την ίδια ώρα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει στο Διεθνές στερέωμα, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι όλη αυτή η αλληλεγγύη που εκφράζεται προς την Ουκρανία δεν είναι αγνά και απλά τα φιλειρηνικά συναισθήματα των Κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κ. Π.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, δυστυχώς πρέπει να κλείσουμε, οπότε αν υπάρχει κάποιο σύντομο σχόλιο που δεν προλάβατε, άλλα που θέλετε να κάνετε πριν να κλείσουμε;

Θ. Κ.: Έχουμε ήδη φάει λεπτά από την επόμενη εκπομπή που θα μεταφερθεί πιο πέρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα πρόλαβα όλα, μην ανησυχείτε καθόλου.

Κ. Π.: Εντάξει.

ΘΑΝΟΣ ΚΑΜΗΛΑΛΗΣ: Μαζεύτηκαν πολλά, τι να κάνουμε…

Κ. Π.: Λοιπόν…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.

Κ. Π.: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συζήτηση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΗΣ: Καλό απόγευμα. Γεια σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γεια σας.