Zωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στον Status Fm 107,7 (07/04/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στον Status Fm 107,7 Θεσσαλονίκης στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη.

 

Δημήτρης Βενιέρης:  Να καλημερίσουμε την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα σας, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλή σας μέρα κύριε Βενιέρη  και καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημήτρης Βενιέρης: Εγώ κάνω χρονικές υπερβάσεις, λέω τελειώσαμε με την πανδημία, είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας και πάμε να δούμε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αστειεύομαι, θα πάμε μετά εκεί αν χρειαστεί. Να μείνουμε λίγο στο σήμερα. Υπάρχει η αίσθηση εκεί έξω αλλά και τα νούμερα συνηγορούν σε αυτό ότι, κάτι κάναμε καλά ως πολιτεία, δεν λέω κυβέρνηση, αυτούς τους μήνες. Τι λέτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κοίταξε, είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό, εμείς το είπαμε και δημόσια απερίφραστα ότι, έγιναν έγκαιρα σωστές κινήσεις, έγκαιρα  πάρθηκε η απόφαση να ακουστούν οι εισηγήσεις των ειδικών  και των επιστημόνων. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι, μέχρι στιγμής, αυτές οι έγκαιρες κινήσεις αποδίδουν και ένα αποτέλεσμα που είναι ανακουφιστικό για όλους μας, ότι δηλαδή η χώρα μας δεν έχει μπει σε μία δίνη απωλειών τρομακτικών και μη διαχειρίσιμης  κατάστασης. Είναι πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου ότι έγινε μία στροφή προς την κατεύθυνση της αποφασιστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις, με προμήθεια υλικού, με όλα αυτά δηλαδή που έλειπαν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και εξακολουθούν να λείπουν, αλλά γίνονται σιγά – σιγά  αναπληρώσεις που πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά και είναι επίσης σημαντικό ότι πάρθηκαν μέτρα στήριξης και ανακούφισης εκείνων που πρώτοι επλήγησαν από τους περιορισμούς, διότι μέσα σε μία τέτοια συνθήκη είναι εξαιρετικά σημαντικό εκείνοι που πλήττονται, πλέον πλήττεται σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία οικονομικά και σίγουρα πλήττεται ολόκληρη η κοινωνία ουσιαστικά, να ενισχύονται από το κράτος. Είναι λοιπόν σημαντικό αυτά να τα αναγνωρίσουμε, εμείς το  κάναμε, δεν έχουμε την αγκύλωση να αντιπολιτευόμαστε καθ’ έξιν, αντίθετα θεωρούμε σημαντικό εκεί όπου υπάρχουν σωστές κινήσεις και αποφάσεις να τις υπογραμμίζουμε, ακριβώς για να συνεχιστούν, για να μην εγκαταλειφθούν και για να είναι και μόνιμες.

Δημήτρης Βενιέρης: Πρέπει να σας πω, δεν ξέρω πόση αξία έχει για εσάς αλλά αυτό χαιρετίστηκε από τον κόσμο. Δηλαδή και εμείς εδώ, επειδή  έχουμε μία διαδραστική σχέση με το κοινό, ανεξαρτήτως πολιτικής, ιδεολογικής τοποθέτησης των ανθρώπων οι οποίοι μας  ακούν  καθημερινώς,  ήτανε πολύ θετικό, είναι θετική η εικόνα που έχει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας για την στάση που ξεκάθαρα κρατήσατε από την αρχή. Δεν ήταν μία στείρα αντιπολιτευτική διαχείριση, αλλά ήτανε μία διαχείριση με θετικό πρόσημο. Καλό σας έκανε αυτό, εννοώ ως πολιτικό φορέα,  παρόλο που είστε ένας μικρός εκλογικά πολιτικός  φορέας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κύριε Βενιέρη, εμείς πράττουμε και αποφασίζουμε με βάση τη συνείδησή μας και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες στιγμές, που είναι ιστορικές και είναι και πρωτόγνωρες, κανείς ακριβώς να αναμετριέται με τη συνείδησή του και με τις ιστορικές στιγμές και να αποφασίζει  πώς  πορεύεται.  Καλό είναι να το κάνουν όλοι. 

Δημήτρης Βενιέρης:  Υπήρξαν, εγώ δεν θα αναφερθώ σε ανώνυμους λογαριασμούς στα social media, αλλά επωνύμως υπήρξαν πολιτικοί, στελέχη κομμάτων, τα οποία επιτέθηκαν και επιτίθενται στον κύριο Τσιόδρα. Τι έχετε να πείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Θα σας πω εκείνο το οποίο επίσης απερίφραστα είπαμε. Όχι  ονομαστικά για τον κύριο Τσιόδρα,  αλλά να το πω ονομαστικά, γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό. Εγώ πραγματικά χαιρετίζω την απόφαση και το παράδειγμα της καθημερινής επιστημονικής, υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών που παρακολουθούμε από τον κύριο Τσιόδρα και ιδίως το τι σημαίνει αυτή η ενημέρωση. Σημαίνει σεβασμό προς τους πολίτες, εκπαίδευση των πολιτών και μία συνεχή σχέση που αναγνωρίζει ότι, αυτή η δοκιμασία απαιτεί επικοινωνία και  συναπόφαση. Επομένως, δεν έχω υπ’όψιν μου ακριβώς ποιους εννοείτε όταν  μιλάτε για επώνυμους και…

Δημήτρης Βενιέρης: Πολύ κοντινός άνθρωπος του κυρίου Τσίπρα είναι ο κύριος  Καρτερός.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Μάλιστα.

Δημήτρης Βενιέρης: Ο οποίος έγραψε και έναν λίβελο εναντίον του κύριου Τσιόδρα για παράδειγμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, εντάξει κατάλαβα. Κοιτάξτε,  έχω εντελώς άλλη άποψη, έχουμε εντελώς άλλη άποψη  και νομίζω ότι, συνολικά ο καθένας κρίνεται όχι μόνο από το τι λέει, αλλά κυρίως από την συνέπεια λόγων και έργων. Μικρή αξία έχουν τα θετικά ή τα αρνητικά αν δεν εκπορεύονται από μία στάση συνέπειας. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι, αυτό το παράδειγμα και της ενημέρωσης και της επιστημοσύνης είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπογραμμιστεί και μακάρι να  υιοθετηθεί και σε πολύ ευρύτερο πλαίσιο.

Δημήτρης Βενιέρης: Με την διττή ιδιότητα πολιτικού και νομικού, επειδή  ετέθηκε  επωνύμως και επισήμως από διαφόρους, βλέπετε να παίξαμε με τα όρια του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, τις ελευθερίες που έχουμε και λοιπά, με όλα αυτά τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν; Έχω διαβάσει άρθρα και άρθρα σοβαρών ανθρώπων οι οποίοι λένε ότι, το Σύνταγμα δεν επέτρεπε  για παράδειγμα τέτοια αυστηρότητα απέναντι στους πολίτες. Υιοθετείτε εσείς που είστε και ένας επαναστάτης, αυτή  την άποψη ή οι συνθήκες επέβαλλαν να ξεπεράσουμε, να παίξουμε με τις κόκκινες γραμμές του Συντάγματος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Θα σας το πω ακριβώς όπως το πιστεύω. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι η πρώτη που υπερασπίζομαι και θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τις ελευθερίες…

Δημήτρης Βενιέρης:  Για αυτό το θέτω και σας είπα με την διττή σας ιδιότητα για αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ που το είπατε έτσι. Είναι η απόλυτη ανάγκη, η αδήριτη αναγκαιότητα που μας  κάνει να αποφασίζουμε συλλογικά, διότι εδώ δεν είναι μόνο μία κυβερνητική επιβολή, υπάρχει και μία συλλογική απόφαση που πρέπει να υπογραμμιστεί. Δεν είναι απλώς ότι οι πολίτες πειθάρχησαν, είναι και ότι αυτοπειθαρχούνται, προκειμένου να έχουμε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα που είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτή τη στιγμή υλοποιεί αυτή την απόφαση, η οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι η απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά αυτά που είναι τα πιο πολύτιμα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τα αναντικατάστατα, τις ανθρώπινες ζωές. Είναι μία ιεράρχηση λοιπόν που κάνουμε, βάζοντας την ανθρώπινη  ζωή πρώτα και αποφασίζοντας ότι προσωρινά αναστέλλουμε αυτά μας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ακριβώς για να διαφυλάξουμε το περιεχόμενό τους. Δεν έχω λοιπόν την άποψη ότι, είναι σωστή η προσέγγιση που βάζει αυτή την απόφαση σε ένα πρίσμα παραβίασης του Συντάγματος. Εγώ  δε το βάζω έτσι…

Δημήτρης Βενιέρης:  Ξεκάθαρο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Υπάρχει μια ξεκάθαρη ιεράρχηση  και επίσης υπάρχει μία ξεκάθαρη αναγκαιότητα υπέρτερη, που έχει να κάνει με ένα υπέρτερο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.  Κανείς δεν λέει ούτε ότι παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας,  ούτε ότι τα εκχωρούμε στην κυβέρνηση ή σε οποιαδήποτε εξουσία, αντίθετα αναγνωρίζουμε μία αναγκαιότητα που θα ήμασταν πραγματικά μικρονοϊκοί και κοντόφθαλμοι, αλλά και επικίνδυνοι, εάν δεν το κάναμε.

Δημήτρης Βενιέρης: Περιμένατε η χώρα μας στην διαχείριση αυτής της πανδημίας να είναι, να θεωρείται από μέσα όπως  οι New York Times, το CNN  και λοιπά, ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι. Όχι απλώς το περίμενα, θεωρώ ότι η στάση των Ελλήνων πολιτών είναι αξιέπαινη, αλλά είναι και απολύτως αντίστοιχη του φρονήματος και της ποιότητας αυτού του λαού. Έγραψα πριν λίγες μέρες, με αφορμή  τα πέντε χρόνια από την ίδρυση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ότι, αυτές τις μέρες αυτός ο λαός ο κατασυκοφαντημένος αποδεικνύει με τη στάση του ότι, όχι απλώς δεν είναι αυτό που τον παρουσίασαν ότι ήταν, αλλά καταρρίπτει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα στερεότυπα που κάποιοι έχτισαν οργανωμένα, προκειμένου να μας επιβάλουν ένα παράνομο χρέος. Θεωρώ, κύριε Βενιέρη, ξεκάθαρα ότι ο λαός μας έχει αδικηθεί. Θεωρώ ότι το παράδειγμά του είναι, όχι απλώς σημαντικό, είναι πάρα πολύ αξιέπαινο και είναι καλό να έχουμε την περηφάνια του παραδείγματος και της πορείας του λαού μας.

[…]

Δημήτρης Βενιέρης:  Εσείς δώσατε τα χρήματα των τριών μηνών και καλά κάνατε ως Πλεύση Ελευθερίας, 17.500 ευρώ  θαρρώ ότι είναι. Η κυρία Κανέλλη μας είπε ότι, δεν σας δίνω ευρώ γιατί, ο βουλευτής δεν είναι για να δίνει τα χρήματά του για αυτές τις υποθέσεις. Τι λέτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, θα σας πω ότι, η πικρή εμπειρία λέει ότι, υπάρχουν άπειροι τρόποι να «ιδεολογικοποιεί» κανείς την αδυναμία του, την ιδιοτέλεια του, την στρεβλή θεώρηση των πραγμάτων, υπάρχουν  άπειροι τρόποι να τα ιδεολογικοποιήσεις. Εμείς έχουμε μία άλλη προσέγγιση που λέει ότι οι ιδέες και οι αρχές δοκιμάζονται στην πράξη και το τι είσαι το δείχνεις με τις πράξεις σου. Εμείς λοιπόν πήραμε μία απόφαση που δεν τη θεωρώ σπουδαία, τη θεωρώ αυτονόητη και ελάχιστη. Ότι δηλαδή όταν για πρώτη φορά μας  καταβλήθηκε, πριν από πέντε μέρες, η  τακτική κρατική χρηματοδότηση των 70.000 ευρώ για ένα έτος, αποφασίσαμε από αυτές τις 70.000 ευρώ, αυτό που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες πλήρους κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή αυτά τα 17.500 ευρώ που αναφέρατε, να τα παραχωρήσουμε για τη στήριξη πρωτοβουλιών  πρώτης γραμμής στο πεδίο της δημόσιας υγείας και της μάχης κατά του κορονοϊού.

Δημήτρης Βενιέρης:  Και πολύ καλά κάνατε και χειροκροτήθηκε αυτή η ενέργεια. Εγώ στέκομαι στο άλλο. Είπατε, προσέξτε όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω δικηγόρος, οι δικοί μου ήθελαν να γίνω γιατρός, τελικώς έγινα δημοσιογράφος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Θα ήσασταν καλός δικηγόρος πιστεύω.

Δημήτρης Βενιέρης:  Νομίζω πως ναι. Αλλά έχω μάλλον μία πολύ δύσκολη στη διαχείριση δικηγόρο επειδή είναι και πολιτικό πρόσωπο. Έρχομαι σε αυτό όπως το διατυπώσατε. Είπατε, στην πολιτική ή  στο δημόσιο βίο οι πράξεις μας μάς χαρακτηρίζουν και όχι η προσπάθεια να ιδεολογικοποιήσουμε κάποια πραγματάκια. Πώς την χαρακτηρίζετε την κυρία Κανέλλη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θέλω να χαρακτηρίσω ούτε την κυρία Κανέλλη, ούτε… είναι,  έχω εντελώς άλλη προσέγγιση, δεν θεωρώ ότι είναι, πώς να σας το πω, δεν  θεωρώ ούτε ότι υπηρετεί την ισότητα, ούτε τον ελληνικό λαό μία προσέγγιση που λέει, «τα δικά μου, δικά μου και, από κει και πέρα, για τα δικά σου θα παλέψω». Νομίζω ότι η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι χαρακτηριστικά, δεν θα σας πω του αριστερού, πρέπει να είναι χαρακτηριστικά του ανθρώπου ο οποίος ασχολείται με τα κοινά και θέλει να υπηρετήσει την πατρίδα και το λαό. 

Δημήτρης Βενιέρης: Σε προηγούμενες συνεντεύξεις είχαμε αναφερθεί και  είχατε αναφερθεί, σας είχα πει πώς σας ξεγέλασε ο κύριος Τσίπρας, το παραδεχτήκατε δημόσια,  είπατε εντάξει και εγώ πλανεύτηκα, δεν το είπατε έτσι ακριβώς, το είπατε κάπως…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ε, το έχω παραδεχθεί, ναι.

Δημήτρης Βενιέρης: Ναι, το έχετε παραδεχθεί.  Η κυρία Ραχήλ Μακρή πώς σας πλάνεψε; Γιατί προχθές δήλωσε ότι και θα κοινωνήσει και είναι μούφα όλο αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Τώρα μην με… μην με βάζετε να σχολιάζω πράγματα που..

Δημήτρης Βενιέρης:  Μα ήτανε, ήτανε πολιτικά πολύ κοντά σας και λέω, εσείς με το κριτήριο που έχετε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Κύριε  Βενιέρη, θα σας θα σας πω κάτι, έτσι λίγο πιο γενικό που θα με ακούσετε και ίσως με έχετε ακούσει και αρκετές φορές να το λέω. Μολονότι δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, δεν είναι καλό να είμαστε και φιλύποπτοι και μονίμως καχύποπτοι. Εγώ πάντοτε στη ζυγαριά ανάμεσα στο τεκμήριο εμπιστοσύνης και το τεκμήριο υποψίας, προτιμώ το τεκμήριο εμπιστοσύνης. Αυτό έχει πάντοτε το ρίσκο να κάνεις λάθος, αλλά έχει και μία πολύ σοβαρή πιθανότητα να είσαι με την πλευρά της σωστής κρίσης. Αυτό ξέρετε  κανείς δεν μπορεί να το προκαταλάβει. Η εμπειρία είναι που το δείχνει. Σημασία έχει όταν η εμπειρία δείχνει, τι κάνεις; Και νομίζω ότι εκεί δεν έχετε να μου καταλογίσετε ότι κράτησα κοντά μου ανθρώπους που αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι άλλο από αυτό που νόμιζα..

Δημήτρης Βενιέρης: Όχι, όχι, όχι.

Δημήτρης Βενιέρης: Απλά δεν μου ταιριάζει τώρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου να, να ήταν κοντά σε έναν άνθρωπο  ο οποίος σήμερα,  δεν έχω τίποτε μαζί της, έτσι;  Η οποία σήμερα λέει, θα πάω να κοινωνήσω κάνοντας διαγωνισμό ως λέγεται, με την κυρία που έχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, η οποία είπε επίσης θα πάει να κοινωνήσει, δεν ξέρω για ποιο λόγο το λένε και τα λοιπά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, είναι μία περίοδος που, εκτός όλων των άλλων, έχει μία μεγάλη σημασία η σχέση των ανθρώπων με την πραγματικότητα και η αντίληψή τους για την βαρύτητα κάποιων γεγονότων. Και αντί να πάμε σε κάποια παραδείγματα που μπορεί να τα χαρακτηρίσουμε έτσι ή αλλιώς, εγώ θα σας πω ότι, τίποτα δεν είναι τελικά αυτονόητο και για αυτό είναι σημαντικό το σωστό να το αναγνωρίζουμε. Όταν ο  Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας υιοθέτησε μία τόσο ακραία, ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση, όπως ήταν αυτή την οποία ακολούθησε τον πρώτο καιρό στη χώρα του, ουσιαστικά προσκαλώντας τον κόσμο να πάει να κολλήσει για να  αποκτήσει  ανοσία…

Δημήτρης Βενιέρης: Η ανοσία της αγέλης. Ναι,  ήταν ένα θεώρημα, βέβαια να σας πω κάτι; Προσάψαμε πάρα πολύ, ρίξαμε, επιρρίψαμε ευθύνες στον Τζόνσον, αλλά ο Τζόνσον είναι ένας πολιτικός. Είχε εισηγήσεις για αυτό. Δηλαδή, υπήρξαν άνθρωποι από τον χώρο της υγείας οι οποίοι του εισηγήθηκαν, εισηγήθηκαν στον Τζόνσον ότι, ξέρεις κάτι; Μία διαχείριση για να μην  σακατέψουμε την οικονομία είναι να  πάμε να νοσήσουμε όλοι, κάποιοι θα πεθάνουν, τι έγινε ρε αδερφέ, και συνεχίζουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ε, ναι. Αλλά κοιτάξτε να δείτε. Η ευθυκρισία του ανθρώπου αλλά και η ιεράρχηση αξιών που κάνεις, δηλαδή το να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις ανθρώπινες ζωές για να σώσεις την οικονομία, είναι από μόνο του μία τρομακτικά επικίνδυνη στάση που αυτή τη στιγμή δυστυχώς, την πληρώνει ο λαός της χώρας αυτής και βέβαια έχει και ο ίδιος, ο συγκεκριμένος πολιτικός  ηγέτης συνέπειες.

Δημήτρης Βενιέρης: Σωστά. Τώρα, η συζήτηση αυτή, για να ολοκληρώσουμε, να πάμε λίγο στα αμιγώς πολιτικά δικά μας, η συζήτηση αυτή περί ενδεχομένου προσφυγής,  πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συναρτήσει του αποτελέσματος, της αποτελεσματικότητας διαχείρισης της πανδημίας,  πώς σας ακούγεται; Γιατί υπάρχουν επιχειρήματα, δηλαδή διαβάζω  ας πούμε το αφήγημα της πλευράς της κυβέρνησης, κάποιων οι οποίοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές, γιατί το mood, το κλίμα είναι καλό για τη Νέα Δημοκρατία και για εκείνον με το σκεπτικό ότι, κοιτάξτε να δείτε, έχουν αλλάξει οι στόχοι, το πρόγραμμα του 2019 όπως το  υποσχεθήκαμε, οι μεταρρυθμίσεις,  οι αλλαγές,  οι στόχοι δεν μπορούν να εκπληρωθούν με βάση τα νέα δεδομένα, οπότε διαμορφώνουμε  ένα καινούργιο πρόγραμμα με χαμηλότερους στόχους και προσδοκίες και το  προτείνουμε στον ελληνικό λαό, για να πάρουμε το βάπτισμα… το έχει κάνει και ο κύριος Τσίπρας το ‘15, έτσι; Θυμίζω μετά το δημοψήφισμα, μας πήγε σε εκλογές το  Σεπτέμβριο και είπε ότι εγώ δεν θα κριθώ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Καμία σχέση.

Δημήτρης Βενιέρης: … δεν θα κριθώ για το πρώτο διάστημα, θα κριθώ από τον Σεπτέμβρη του ‘15 και έπειτα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καμία σχέση, καμία σχέση. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έκανε ο Τσίπρας το ‘15, ότι δηλαδή, έχοντας παραβιάσει τη λαϊκή εντολή  και ψηφίσει Μνημόνια, αντίθετα με το Δημοψήφισμα, στο τέλος σε μία αποδεκατισμένη εντελώς κοινωνία από όλη αυτή την προδοσία, είπε «κάνω και εκλογές». Με αυτό το οποίο τώρα μου περιγράφετε, δηλαδή μία πολιτική αν θέλετε…

Δημήτρης Βενιέρης: Τέχνασμα θα το πω, για να μην πείτε κάτι πιο βαρύ. Ε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, του να επιχειρήσει κάποιος να κεφαλαιοποιήσει  εκλογικά αυτήν την δοκιμασία, που ευτυχώς δεν έχει  οδηγηθεί σε τραγωδία και την διαχείριση της.  Κοιτάξτε, εγώ θα σας μιλήσω πάλι με το τεκμήριο εμπιστοσύνης και μπορεί να  χρειαστεί  να αναθεωρήσω, αλλά αυτή τη στιγμή αυτή την θεώρηση έχω. Θα σας πω λοιπόν το εξής: Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, μία Κυβέρνηση η οποία ιδεολογικά και πολιτικά  πρέσβευε και έχει υπηρετήσει πράγματα και θέσεις εντελώς αντίθετες, την συρρίκνωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, μία εντελώς αντίθετη θέση, αυτή τη στιγμή εμπράκτως κάνει κάτι διαφορετικό. Για μένα αυτό το διαφορετικό έχει αξία και σημασία και κατά την άποψή μου έχει σημασία γιατί αποτελεί την ανταπόκριση σε μία αναγκαιότητα που  αναγνωρίζεται. Δεν θέλω αυτό να το καταχωρήσω ως μία αν θέλετε εκλογική και πολιτικάντικη προσέγγιση και δεν πιστεύω ότι  είναι.  Άρα, δεν βλέπω καθόλου να  κολλάει μία  στάση που θα έλεγε, «πάμε τώρα να κάνουμε γιούρια εκλογική».

Δημήτρης Βενιέρης: Όχι, σας το λέω υπό την… γιατί η ανάγνωση που κάνετε είναι η άλλη ανάγνωση. Εγώ σας έκανα την ανάγνωση που κάνουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, από όσο διαρρέεται στον Τύπο, ότι δηλαδή, αφού αναπροσαρμόζονται, αφού μάλλον επαναπροσδιορίζονται στόχοι χαμηλότεροι από εκείνους τους οποίους υποσχεθήκαμε, στην κριτική η οποία θα μας γίνεται στην διάρκεια των προσεχών μηνών, ό,τι είπατε το ‘19 αυτό δεν το κάνατε, δεσμευτήκατε για το άλλο δεν το κάνατε. Αυτό λένε κάποιοι σύμβουλοι στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού ότι πρέπει να το διαχειριστούν. Εγώ χθες ας πούμε για παράδειγμα  τριτεύον, μάλλον δευτερεύον, όχι τριτεύον, γιατί είναι μεγάλο μέγεθος, αναφέρθηκα στο Ελληνικό. Ξέρω ποια είναι η θέση σας, αλλά ανεξαρτήτως ποια είναι η δική σας θέση ή η δική μου θέση, το Ελληνικό μία μεγάλη επιλογή της Κυβέρνησης, την οποία ήδη καθυστέρησε, γιατί ο Γεωργιάδης έλεγε ότι θα βάλει μπουλντόζες το Σεπτέμβριο, ήδη καθυστέρησε, αλλά με βάση την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αυτό το project, αυτή η επένδυση μπορεί να πάει πιο πίσω. Θα βγει  να την σφυροκοπά την Κυβέρνηση η Αντιπολίτευση. Ξέρετε κάτι;  Λέγατε αυτό, λέγατε το άλλο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ελάτε τώρα, κοιτάξτε να δείτε εδώ πάει πίσω… ακούστε. Να είμαστε λίγο…

Δημήτρης Βενιέρης: Δευτερεύουσα τη χαρακτήρισα, έτσι;  Θα μπορούσα να σταθώ σε εργασιακά δικαιώματα, σε αποδοχές, σε ευέλικτη μορφή εργασίας όπως είπε ο κύριος Βρούτσης, όλα αυτά τα αναγιγνώσκει ένα κομμάτι λόγω της κατάστασης στην οποία  περιήλθε η χώρα μας. Και σου λέει θα πάω σε εκλογές να πάρω καινούργια νωπή εντολή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου είναι η εξής. Καταρχάς για πράγματα και αποφάσεις, όπως ας πούμε το ξεπούλημα του Ελληνικού, δε νομίζω ότι θα βρεθεί, θα βρεθούνε πολίτες από αυτούς οι οποίοι συγκροτούν την πλειοψηφία να κατηγορήσουν επειδή αυτό δεν υλοποιήθηκε. Τώρα μου αναφέρετε αυτό και θέλω να σας πω ότι, στον αντίποδα εμείς ένα μέρος των χρημάτων που διαθέτουμε, το διαθέτουμε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που είναι μία κοινωνική πρωτοβουλία που εδώ και μία δεκαετία συνδράμει ιατροφαρμακευτικά συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη…

Δημήτρης Βενιέρης:  Όχι, όχι, να το ξεπεράσω εκείνο. Το ανέφερα ως παράδειγμα και σας είπα δευτερεύον παρόλο που είναι μεγάλο οικονομικό μέγεθος, ότι δηλαδή κάποιοι στόχοι  τους οποίους έθεσε η Νέα Δημοκρατία πριν από το ‘19, δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο Βρούτσης μας ανακοίνωσε ότι, για το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον θα έχουμε ευέλικτες μορφές, εκ περιτροπής εργασία και λοιπά. Αυτά τα πράγματα, η Αντιπολίτευση λογικό είναι να τα αξιοποιήσει, να τα εκμεταλλευτεί ενδεχομένως για άλλους, για να ασκήσει μία πιο έντονη κριτική, γιατί από ότι βλέπετε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα χαμηλά του. Θέλει μία, έναν τόνο περισσότερο οξύ. Αυτή είναι η ανάγνωση που γίνεται.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακούστε, είναι μία ανάγνωση που κατά την άποψή μου υποτιμά  την αντίληψη των πολιτών και αυτοί που την κάνουν κατά τη γνώμη μου δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν. Άπαντες καταλαβαίνουν αυτή τη στιγμή ότι βρισκόμαστε σε μία εντελώς έκτακτη συνθήκη, πραγματικά  έκτακτη,  όχι αυτές τις δήθεν έκτακτες που χρησιμοποιούνται ως  πρόσχημα. Είναι μία έκτακτη συνθήκη που σε παγκόσμια κλίμακα έχει οδηγήσει στην αναστολή συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας. Άρα είναι τουλάχιστον βλακώδες να θεωρήσει κάνεις αυτό μία ευκαιρία να καρπωθεί οφέλη από αυτήν την συνθήκη. Από την άλλη πλευρά, εάν η Κυβέρνηση πάρει μία τέτοια τροπή και μία τέτοια απόφαση, κατά την άποψή μου θα υποσκάψει μία καλή  καταγραφή την οποία έχει κάνει στην αντίληψη των πολιτών. Εγώ δεν θα γίνω, δεν μπορώ να γίνω ούτε απολογητής της Κυβέρνησης, ούτε φυσικά να προβλέψω τι θα γίνει τελικά.

Δημήτρης Βενιέρης:  Άρα  λέτε ότι, η καλή εικόνα που έχει λόγω της διαχείρισης, θα χαλάσει αν θα σκεφτεί έτσι με κομματικό αμιγώς κριτήριο η Νέα Δημοκρατία.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Εγώ θέλω να πιστεύω, ακριβώς επειδή αυτές οι, αυτά που εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ως θετικά και σημαντικά στην καλή διαχείριση, είναι πολιτικά αν θέλετε σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που έχει υπηρετήσει το κυβερνητικό κόμμα… θέλω να  πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι μία έμπρακτη αναγνώριση μιας αναγκαιότητας την οποία ιεραρχούν ως υπέρτερη μιας ιδεολογικοπολιτικής αναφοράς. Και αυτό είναι σημαντικό. Αν από την άλλη πλευρά τελικώς υπάρξει μία τέτοιου είδους ψηφοθηρική αξιοποίηση και αυτό θα αξιολογηθεί. Δε νομίζω ότι είναι, ότι έχει μεγαλύτερη αξία να κάνουμε περισσότερη προγνωστική εξάσκηση αυτή τη στιγμή.

Δημήτρης Βενιέρης: Μάλιστα. Ωραία, ωραία. Κυρία Κωνσταντοπούλου χάρηκα πάρα πολύ, ήταν πολύ ωραία, για εμένα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ και εγώ, κύριε Βενιέρη. Καλημέρα!

Δημήτρης Βενιέρης:  Σας εύχομαι καλό πρωινό. Γεια σας.