Συνέντευξη της Ζωής στον Realfm Θεσσαλονίκης 107,1 και στον Λάζαρο Θεοδωρακίδη (04/01/2019)

Πλεύση Ελευθερίας

ΕΡ: Εμείς θα πάμε τώρα να μιλήσουμε με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, την πρώην Πρόεδρο της Βουλής και Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Καλησπέρα κυρία Κωνσταντοπούλου από τον Real FM από τη Θεσσαλονίκη.

ΖΚ: Καλή σας μέρα και να σας πω ότι ζηλεύω που δεν παρέμεινα στη Θεσσαλονίκη, αλλά έπρεπε να επιστρέψω Αθήνα.

ΕΡ: Εντάξει, μπορεί να είχατε αποκλειστεί και να σας κρατούσαμε εδώ λίγο περισσότερο.

ΖΚ: Ωραία θα ήτανε, αλλά τρέχουνε οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα.

ΕΡ: Μάλιστα, κυρία Κωνσταντοπούλου. Θέλω πολλά πράγματα να σας ρωτήσω, τώρα δεν σας έχω και κοντά, θα μου φύγουν κάνα δύο που είχα σχεδιάσει. Θα τα δούμε στη συζήτηση… Στο λίγο χρόνο που έχουμε…

ΖΚ: Είμαι στη διάθεσή σας, βεβαίως…

ΕΡ: Ωραία…  Μπαίνω κατευθείαν στην ουσία. Βλέπετε θεσμική εκτροπή αυτή την ώρα;

ΖΚ: Ναι, δεν τη βλέπω μόνο αυτή την ώρα. Η θεσμική εκτροπή έχει, δυστυχώς, ξετυλιχθεί σε μια, σε ένα βάθος αρκετών ετών. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε όλοι τα επίχειρα μιας διακυβέρνησης, η οποία είναι διακυβέρνηση μηχανισμών, διακυβέρνηση παρεμβάσεων σε όλους, σε όλα τα επίπεδα των θεσμικών λειτουργιών, διακυβέρνηση παρακράτους. Και θα σας πω, γιατί νομίζω ότι μπορώ να το πω με πολλή μεγάλη βεβαιότητα.

ΕΡ: Λίγο πιο κοντά στο μικρόφωνο, κυρία Κωνσταντοπούλου, σας παρακαλώ.

ΖΚ: Με ακούτε;

ΕΡ: Ναι, ναι, τώρα πολύ καλύτερα.

ΖΚ: Θα σας πω λέω, γιατί μπορώ να το πω με πολλή μεγάλη βεβαιότητα, η κάθαρση σε σκάνδαλα δεν μπορεί να γίνει από επίορκες κυβερνήσεις. Η απόδοση δικαιοσύνης και η απονομή δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει από επίορκους δικαστές. Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν και έχουν διαχρονικά επιδιώξει να ελέγξουν τη δικαιοσύνη, είναι εκείνες που σίγουρα δεν μπορούν να εγγυηθούν δικαιοσύνη, είναι εκείνες, αντίθετα, που επιφυλάσσουν σε ολόκληρη την κοινωνία μία πραγματικότητα αδικίας, αρνησιδικίας, ανισότητας και αναξιοκρατίας.

ΕΡ: Μισό… Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη “Σοφία” , καταιγίδα κι εσείς σ’ αυτά που λέτε. Ποια είναι η επίορκη κυβέρνηση, ποιοι είναι οι επίορκοι δικαστές, αυτήν την ώρα;

ΖΚ: Νομίζω ότι θα έπρεπε εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες, κύριε Θεοδωρακίδη, να έχουν ελεγχθεί οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι ιεραρχήσεις σε επίπεδο ελέγχου των αξιόποινων πράξεων. Νομίζω ότι όσα αποκαλύφθηκαν για την υπόθεση Novartis, που ξεκαθαρίζω, κατά τη δική μου αντίληψη είναι ένα υπαρκτότατο σκάνδαλο, αλλά ένα υπαρκτότατο σκάνδαλο δεν μπορείς να το ελέγξεις με ελεγχόμενους εισαγγελείς και με ελεγχόμενες διαδικασίες στις οποίες παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

ΕΡ: Εσείς είστε μαχόμενη δικηγόρος και τα βλέπετε, είστε και πολιτικός και μέσα σε αυτούς τους δύο χώρους κινείστε. Εσείς βλέπετε τώρα να υπάρχουν ελεγχόμενοι δικαστές;

ΖΚ: Δυστυχώς. Δυστυχώς, δεν είναι ένα φαινόμενο σημερινό, είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό. Είμαστε όμως σε μία περίοδο κατά την οποία, με πρωτοφανή θρασύτητα, η κυβέρνηση διεκδικεί, ως εύσημο, ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Οι δηλώσεις Πολάκη, πριν από δύο περίπου μήνες, ότι σπρώχνει τη δικαιοσύνη η κυβέρνηση και πρέπει να σπρώξει κι άλλο για να κερδίσει τις εκλογές, είναι πρωτοφανής! Και, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι οι ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων…

ΕΡ: Ναι…

ΖΚ: …είναι εξόχως χλιαρές σε σχέση με αυτές τις ανακοινώσεις. Τι εννοώ; Εννοώ ότι, κύριε Θεοδωρακίδη, οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα έπρεπε, θεσμικά, να έχουνε ελέγξει τον Υπουργό. Ένας Υπουργός λέει ότι δωροδοκεί δικαστές η κυβέρνηση. Για αυτό το θέμα δεν μπορεί να βγαίνει απλώς μια ανακοίνωση. Πρέπει να γίνεται έλεγχος. Ποιους δικαστές δωροδοκεί; Ποιους δικαστές σπρώχνει; Και τι κάνουν αυτοί οι δικαστές;

ΕΡ: Να το πούμε… Δεν το είπε, νομίζω, ακριβώς έτσι.

ΖΚ: Το είπε ακριβώς έτσι, κύριε Θεοδωρακίδη.

ΕΡ: Το πλαίσιο της σκέψης οδηγεί σε κάτι τέτοιο. Αλλά θέλω… Ναι, παρακαλώ.

ΖΚ: Είπε ότι πρέπει να αφήσουμε την ψιλή κουλτούρα. Ότι σπρώχνουμε ήδη, αλλά πρέπει να σπρώξουμε κι άλλο. Ξέρουμε ότι αυτό έχει κινδύνους, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Είπε ακριβώς αυτό. Και απέναντι σε αυτό, η απάντηση μιας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που είναι ανεξάρτητη, δεν μπορεί να είναι απλώς, μη θίγετε τους δικαστές που είναι όλοι έντιμοι, γιατί δεν είναι όλοι έντιμοι, δεν είναι αλήθεια αυτό. Όλοι το ξέρουμε. Ο τελευταίος, ο πιο απομακρυσμένος από τη δικαιοσύνη πολίτης ξέρει ότι δεν είναι όλοι οι δικαστές έντιμοι γιατί ζούμε σ’ αυτή την κοινωνία. Δεν μπορεί, λοιπόν, στο όνομα μιας δήθεν γενικής εντιμότητας, να μην ελέγχεται μία ομολογία δωροδοκίας δικαστών. Και θα σας πω και κάτι άλλο, γιατί ήταν μια αλγεινή εντύπωση και εμπειρία πριν από λίγες εβδομάδες. Πριν από λίγες εβδομάδες, που έγινε η συνάντηση, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μεταξύ εκπροσώπων των δικαστών και κυβερνητικών, ήτανε σε επίπεδο  εμετικό. Θέλω, λοιπόν, να πω, ότι εδώ πια, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα οι πολίτες να αντιδράσουν, γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι ιδιοκτησία, ούτε της κυβέρνησης, αλλά ούτε και των δικαστών. Η δικαιοσύνη είναι δημοκρατική, θεσμική λειτουργία και πρέπει να την υπερασπιστούμε εμείς, αφού δεν την υπερασπίζονται εκείνοι οι οποίοι θα έπρεπε, θεσμικά, να το κάνουν.

ΕΡ: Μεγάλη συζήτηση αυτή. Πολύ μεγάλη και θα μας απασχολήσει και το επόμενο διάστημα. Θέλω ένα σχόλιο κυρία Κωνσταντοπούλου πάνω στο θέμα της Novartis, για να κλείσουμε αυτό το θέμα, να προχωρήσω στα υπόλοιπα που έχω στο μυαλό μου. Να σας ρωτήσω το εξής: είχαμε έναν προστατευόμενο μάρτυρα, ο οποίος τώρα είναι κατηγορούμενος. Αυτό εσάς δεν σας δείχνει ότι προχωρά η δικαιοσύνη;

ΖΚ: Εμένα, κύριε Θεοδωρακίδη, η διαδικασία των προστατευόμενων μαρτύρων…

ΕΡ: Ναι…

ΖΚ: …είναι μία διαδικασία που με έβρισκε πάντοτε αντίθετη, διότι είναι μία απολύτως επισφαλής διαδικασία. Στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε συναλλαγή. Δηλαδή, ο προστατευόμενος, λεγόμενος προστατευόμενος μάρτυρας, συνήθως παίρνει ως αντάλλαγμα για την κατάθεσή του κάποιο όφελος.

ΕΡ: Αυτό ισχύει διεθνώς, όμως, έτσι; Αυτό ισχύει σε όλο τον δυτικό πολιτισμό.

ΖΚ: Ισχύει στις χώρες που υιοθετούν αυτό το σύστημα. Η χώρα μας το υιοθέτησε πάρα πολύ αργά. Εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία, ακριβώς διότι θεωρώ ότι δεν παρέχει εγγυήσεις για την ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας. Και, νομίζω ότι η περίπτωση Μανιαδάκη είναι μία περίπτωση χαρακτηριστική. Εγώ, βλέπετε, λέω τα ίδια από κάθε θέση κι έτσι δεν έχω πρόβλημα να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Μία δικογραφία, λοιπόν, που στηρίζεται σε ένα πρόσωπο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει πάρει ανταλλάγματα για την κατάθεσή του, είναι μία δικογραφία που δεν είναι εξίσου ασφαλής και στέρεη, με μία δικογραφία η οποία στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, τα οποία είναι διασταυρωμένα και μπορούν και να ελεγχθούν και είναι και ακλόνητα. Η υπόθεση της Novartis και όλο αυτό το κάζο των προστατευόμενων μαρτύρων, που σας θυμίζω ότι, ξέσπασε ξαφνικά πότε; Στις 4 Φλεβάρη του 18…

ΕΡ: …του 18, ναι…

ΖΚ: …δηλαδή την ημέρα του συλλαλητηρίου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΕΡ: Ναι, το είχαμε συζητήσει και τότε αυτό, το είχαμε πει.

ΖΚ: Το είχαμε συζητήσει. Δεν είναι, εγώ δεν είμαι από αυτούς…

ΕΡ: Εσείς θεωρείτε ότι δεν είναι τυχαία αυτά τα πράγματα. Ωραία. Λοιπόν, προχωράμε τη συζήτηση λίγο παρακάτω, λίγο παρακάτω.

ΖΚ: Θα σας πω και κάτι παρακάτω.

ΕΡ: Μόνο, όσο μπορείτε πιο σύντομα, κυρία Κωνσταντοπούλου, σε αυτό το σημείο.

ΖΚ: Βεβαίως. Θα σας πω και κάτι παραπάνω. Για μένα η Εισαγγελέας Διαφθοράς, η εισαγγελία διαφθοράς, πρώτα απ’ όλα ελέγχεται για το γεγονός της ενδοτικότητας και της μη έρευνας σε υπαρκτά, σημερινά, κυβερνητικά σκάνδαλα. Εγώ, προσωπικά, έχω καταγγείλει δύο τέτοια σκάνδαλα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, το ένα είναι η υπόθεση σκάνδαλο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών που αφορά, απολύτως, την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά δεν την ερεύνησε και την έβαλε στο αρχείο…

ΕΡ: Ναι…

ΖΚ: Και το δεύτερο είναι το σκάνδαλο της μη διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και της μεθόδευσης παραγραφής μιας αξίωσης 341 δις ευρώ για τη χώρα μας. Υπόθεση που επίσης εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Διαφθοράς και δεν το ερεύνησε και το έβαλε στο αρχείο. Είναι δύο υποθέσεις που με την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει, η Δικαιοσύνη για Όλους, καταγγείλαμε, υπευθύνως και επωνύμως, και δεν ερευνήθηκαν και η άποψή μου είναι ότι δεν ερευνήθηκαν διότι στρέφονται κατά της κυβέρνησης.

ΕΡ: Ωραία. Πάμε τώρα στην κυβέρνηση.

ΖΚ: Παρακαλώ…

ΕΡ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Δημήτρης Τζαννακόπουλος, χθες μόλις, είπε πως αν απαιτηθεί θα έχουμε κυβέρνηση ανοχής. Κάτι που, όπως είπε, γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σχόλιό σας.

ΖΚ: Κοιτάξτε να δείτε. Οι κυβερνήσεις στηρίζονται και θα έπρεπε να στηρίζονται, σε μια δημοκρατία, στη λαϊκή κυριαρχία. Εν προκειμένω έχουμε ούτως ή άλλως…

ΕΡ: Δεν σας ακούω καλά. Ναι…

-ΖΚ: Εν προκειμένω έχουμε ούτως ή άλλως μια κυβέρνηση εκτροπής, η οποία στηρίχθηκε στην αντισυνταγματική διάλυση της Βουλής το ’15. Σήμερα, αυτή η ανοχή, στην οποία αναφέρεται ο κύριος Τζαννακόπουλος, είναι η ανοχή της κοινωνίας, η οποία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης. Η κοινωνία απλώς σφίγγει τα δόντια και συγκρατεί το θυμό της, ο οποίος θα ξεσπάσει. Και ο κύριος Τζαννακόπουλος και όλοι αυτοί οι οποίοι πάτησαν πάνω στην απογοήτευση, την προδοσία και την ανοχή της κοινωνίας θα εισπράξουν τους καρπούς των πράξεών τους και των επιλογών τους. Η αντίληψη που λέει ότι θα κυβερνάμε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι μια αντίληψη η οποία αντιπροσωπεύει αυτήν την κυβέρνηση.

ΕΡ: Μάλιστα…

ΖΚ: Ούτως ή άλλως συναλλάσσονται. Ούτως ή άλλως εξαγοράζουν ψήφους ακόμα και για την επικείμενη συμφωνία, την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών…

ΕΡ: Φαντάζομαι βάζετε εισαγωγικά σε αυτό που λέτε, έτσι;

ΖΚ: Όχι δεν βάζω εισαγωγικά…

ΕΡ: Το εξαγοράζει τι εννοεί;

ΖΚ: Εννοώ… Εννοώ ότι βουλευτές επ’ ανταλλάγματι θα ψηφίσουν χωρίς να έχουνε νομιμοποίηση και εντολή να ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία. Εννοώ ότι γίνανε υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές οι οποίοι έχουν διατυπώσει πολιτικά εντελώς αντίθετες θέσεις. Εννοώ ότι παρακολουθούμε βουλευτές…

ΕΡ: Και τι εννοείτε, ότι εξαγοράστηκαν;

ΖΚ: Εννοώ, κύριε Θεοδωρακίδη, ότι υπάρχει όφελος, το οποίο όφελος είναι αθέμιτο για αυτήν την ψηφοφορία. Το να ανταλλάσσεις την ψήφο σου με οφέλη είναι αθέμιτη, αντισυνταγματική διαδικασία, είναι σφετερισμός της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και τελικά είναι εσχάτη προδοσία.

ΕΡ: Πάντως, όσοι μας ακούν βγάλανε τα συμπεράσματά τους. Νομίζω θα απασχολήσει… θα απασχολήσουν τα λεγόμενά σας πολλούς. Λοιπόν, προχωράμε λίγο παρακάτω στο χρόνο που έχω γιατί πιέζομαι… Και ζητώ την κατανόησή σας. Πριν από ένα μήνα, είπατε πως αυτοί, δηλαδή η κυβέρνηση και το αυτοί με «οι», αν μπορούσαν δεν θα έκαναν καθόλου εκλογές. Εσείς βλέπετε νωρίτερα εκλογές;

ΖΚ: Εγώ έχω αποφύγει σε όλο αυτό το διάστημα να κάνω προβλέψεις γιατί δεν μου αρέσει να κάνω την Πυθία και γενικώς, η εκλογολογία εν είδη ωροσκοπίου δεν με αντιπροσωπεύει.

ΕΡ: Πάντως, κι εμείς, κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν είμαστε αστρολόγοι. Την εκτίμησή σας την πολιτική ήθελα.

ΖΚ: Η εκτίμησή μου η πολιτική είναι αυτή που… στην οποία αναφερθήκατε. Ότι, δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση, αν μπορούσε, δεν θα έκανε εκλογές. Η χθεσινή δήλωση Τζαννακόπουλου το επιβεβαιώνει αυτό.

ΕΡ: Ναι…

ΖΚ: Δηλαδή ψάχνουν τους τρόπους για να μην κάνουν εκλογές. Οι υπολογισμοί που πάνε μέχρι τον Οκτώβριο είναι υπολογισμοί υπερεξάντλησης των απώτατων ορίων γιατί ξέρουμε ότι η τετραετία είναι τον Σεπτέμβρη κι όχι τον Οκτώβριο.

ΕΡ: Ναι…

ΖΚ: Άρα αντιλαμβανόμαστε…

ΕΡ: Κι έχουν δικαίωμα 21 ημερών, όμως, να παραταθεί, έτσι, αν θυμάμαι καλά..

ΖΚ: Ναι αν υπάρχει… Η χρήση του δικαιώματος αυτού δεν ξέρω αν έχει ποτέ γίνει, όμως, το να υπολογίζεις με αυτόν τον τρόπο δείχνει μια προσκόλληση στην εξουσία επίμονη κι αφύσικη, αν θέλετε, και ανήθικη. Μια προσκόλληση στην εξουσία, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την λαϊκή εμπιστοσύνη…

ΕΡ: Μάλιστα…

ΖΚ: Το να θέλει, λοιπόν, να παραμείνει στην καρέκλα, αντί να διεκδικήσει την κρίση από τους πολίτες είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό.

ΕΡ: Είναι και δικαίωμά της, όμως, να το πάει μέχρι τότε που ορίζει ο νόμος. Λοιπόν, προχωρούμε παρακάτω. Κυρία Κωνσταντοπούλου…

 

ΖΚ: Δεν είναι… Δεν είναι δικαίωμά της γιατί αυτή τη στιγμή έχει φέρει, έχει βάλει τη χώρα σε μια περιπέτεια, την περιπέτεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση, καμία νομιμοποίηση συνταγματική και δημοκρατική και το να διεκδικεί να την διεκπεραιώσει επειδή πήρε την εντολή από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και από τους Γερμανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δικαίωμά της.

ΕΡ: Μάλιστα. Θα τα δούμε όλα αυτά το επόμενο διάστημα. Είναι πολύ κοντά όλα αυτά. Έτσι καταλαβαίνω τουλάχιστον εγώ… Λοιπόν, σήμερα 4 Ιανουαρίου του 2019. Τέτοιο καιρό, πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, ήσασταν κι εσείς πάνω στο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι, που πήρε τις εκλογές. Από τότε έγιναν πράματα και θάματα. Εσείς πιστεύετε πως ξεγελάστηκε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων κι έδωσε την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ τότε; Θεωρείτε…

ΖΚ: Ναι…

ΕΡ: Πώς θα περιγράφατε αυτή τη διαδρομή;

ΖΚ: Κοιτάξτε… Πιστεύω ότι εξαπατήθηκαν οι πολίτες. Εξαπατηθήκαμε και πολλοί από εμάς, διότι, κάποιοι αποδείχθηκε ότι πιστεύαμε αυτά που λέγαμε και τα υπηρετήσαμε και τα υπηρετούμε. Με κόστος… Το οποίο κόστος δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην αξία του να είσαι συνεπής. Από την άλλη, όμως, αποδείχτηκε ότι κάποιοι καθόλου δεν πίστευαν τίποτα από αυτά τα οποία δήλωναν και πρέσβευαν. Τα έλεγαν μόνο για να πάρουν την ψήφο των πολιτών. Την υφάρπαξαν την ψήφο των πολιτών με αυτά τα λόγια. Με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, καλή ώρα, όπως θυμάστε…

ΕΡ: Ναι… Πολύ καλά.

ΖΚ: …το οποίο… Το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά. Κάποιοι το υπερασπιστήκαμε και κάποιοι πήραμε και πρωτοβουλίες. Εγώ από τη Βουλή… Δεν το υπολόγιζαν… Πήρα, όμως, εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να είναι η προμετωπίδα των όπλων μας σε μια διαπραγμάτευση αν γινόταν διαπραγμάτευση που, δυστυχώς, δεν έγινε.

ΕΡ: Ωραία. Μια τελεία. Σας ρωτώ δύο πράγματα ακόμα, όσο μπορείτε πιο σύντομα. Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμπλεύσει με κάποιον στις εκλογές;

ΖΚ: Η Πλεύση Ελευθερίας διεκδικεί να συμπλεύσει με τους πολίτες. Τους καλεί να στηρίξουν το μόνο κίνημα που αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά ανεξάρτητο, αχειραγώγητο και νέο. Δεν ανακυκλώνουμε ούτε μηχανισμούς, ούτε παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Δεν απευθυνόμαστε στους πολίτες με παραδοσιακούς διαχωρισμούς. Λέμε: Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Κοιτάμε μπροστά. Οι αρχές μας και οι αξίες μας είναι διαφανείς, ανακοινωμένες από την αρχή. Είναι κρυστάλλινες. Και μπορεί κανείς να τις υιοθετήσει ή να τις απορρίψει. Ότι θα τις υπερασπιστούμε, το αποδεικνύουμε με την πράξη μας, την καθημερινή. Ότι αυτές οι αρχές, αυτές οι αξίες, αυτοί οι στόχοι και ο κυρίαρχος στόχος της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη χώρα και της αποκατάστασης και της δικαιοσύνης στη χώρα χρειάζεται τη λαϊκή στήριξη, κοινωνική συμμετοχή. Δεν γίνεται από μόνος του, είναι επίσης…

ΕΡ: Άρα πάτε με τους πολίτες. Δεν θα συμπλεύσετε με κάποιον άλλο κομματικό σχηματισμό.

ΖΚ: Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο…

ΕΡ: Ωραία… Πολύ καθαρό.

ΖΚ: …μολονότι εμείς ήμασταν πάντοτε και ανοιχτοί σε συζητήσεις και καθαροί σε σχέση με τους όρους…

ΕΡ: Και επειδή είστε καθαρή και στο λόγο σας… Κι επειδή είστε καθαρή και στο λόγο σας, το κράτησα αυτό στις σημειώσεις μου για να σας το ρωτήσω από κοντά και νομίζω θα ήταν πολύ καλύτερη η απάντηση. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι και με αυτό να κλείσουμε. Σταχυολογώντας, αποδελτιώνοντας δηλώσεις σας όλο αυτό το διάστημα, καταλαβαίνω ότι είστε πάρα πολύ επικριτική με τον κο Τσίπρα. Εσείς, ως κυρία Κωνσταντοπούλου, τι δεν κάνατε σωστά;

ΖΚ: Κοιτάξτε… Νομίζω ότι είναι, είναι, ίσως, αν θέλετε, ευχάριστο να προσποιείται κανείς ότι κάνει μια αυτοκριτική. Εγώ έχω κάνει πολλή αυτοκριτική για το γεγονός ότι εξαπατήθηκα γιατί δεν μπορώ εύκολα να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Όμως, αυτή η αυτοκριτική δεν θα ήθελα να είναι, για τους πολίτες, μια αντανάκλαση. Τι εννοώ; Υπάρχει μια τάση ενοχοποίησης, τελικά, εκείνων που ήταν συνεπείς. Εκείνων που εξαπατήθηκαν και, κυρίως, των πολιτών που εξαπατήθηκαν. Οι πιο πολλοί πολίτες… Οι πιο πολλοί πολίτες, δυστυχώς, αυτοενοχοποιήθηκαν, λέγοντας ότι «καλά πάθαμε, αφού μας εξαπάτησαν». Θα ήθελα, λοιπόν, να μην επικρατήσει το «καλά πάθαμε». Δεν φταίει το θύμα.. Και δεν θεωρώ, βέβαια, το λαό θύμα, αλλά εν προκειμένω υφίσταται τις συνέπειες αυτής της εξαπάτησης. Δεν φταίνε οι πολίτες που κάποιοι πήραν την ψήφο τους και την έκαναν χαρτοπόλεμο

ΕΡ: Μάλιστα. Λοιπόν… Κλείστε τη φράση σας… Μας πιέζει ο χρόνος

ΖΚ: Και… Ο χρόνος πάντα θα πιέζει, αλλά…

ΕΡ: Ξέρετε καλά από διαχείριση του χρόνου εσείς…

ΖΚ: Εγώ είμαι στη διάθεσή σας και θα είμαι σύντομα και στη Θεσσαλονίκη. Θα είμαι και στις 16 του μήνα. Θα έχουμε και μια ομιλία.

ΕΡ: Ωραία.

ΖΚ: Είμαι στη διάθεσή σας…

ΕΡ: Το στούντιο του Real Fm είναι φιλόξενο.

ΖΚ: …και θα χαρώ πολύ να τα πούμε και από κοντά.

ΕΡ: Μετά χαράς, κυρία Κωνσταντοπούλου. Σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα μαζί μας. Την καλησπέρα μας από τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη. Καλή συνέχεια και καλή φώτιση για τα Φώτα.

ΖΚ: Καλή σας ημέρα.

ΕΡ: Σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.