Η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ΘΕΜΑ 104,6 στην εκπομπή των Μπάμπη Κούτρα και Νίκου Φελέκη (11/01/2019)

Πλεύση Ελευθερίας

Μπάμπης Κούτρας: Έχουμε μαζί μας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλή σας ημέρα, χρόνια πολλά, κάπως ετεροχρονισμένα. Καλή χρονιά, σας ευχόμαστε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλή σας μέρα και καλή χρονιά!

Μπ.Κ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πιστεύετε, από την εμπειρία σας θέλω να μάθω, ότι ο κύριος Τσίπρας θεωρεί ότι τον βοηθάει πολιτικά η επίσκεψη της Μέρκελ, αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, με τον τρόπο που την υποδέχτηκε και αυτά που είπε η κυρία Μέρκελ;

ΖΚ: Ο κύριος Τσίπρας, ούτως ή άλλως, είναι ένας εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, κι επομένως, με έναν τρόπο, είχε και την υποχρέωση να την υποδεχτεί. Κατά τα άλλα, νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή αποκαλύπτει πολλά. Αποκαλύπτει και την πολιτική υποκρισία και τη διγλωσσία, κυρίως,  όμως, αποκαλύπτει την εθελοδουλεία της σημερινής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αποκαλύπτει και την τρομακτική απραξία σε σχέση με ένα εθνικό θέμα που βρίσκεται, δυστυχώς, σε εκκρεμότητα και είναι οι αξιώσεις της χώρας μας για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για τα εγκλήματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Νομίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις, οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ, αποκάλυψαν αυτό που εμείς έχουμε καταγγείλει και για το οποίο στείλαμε, χθες, και εξώδικο στον κύριο Τσίπρα, στον κύριο Παυλόπουλο, στον κύριο Βούτση, δηλαδή, την πολιτική συμπαιγνία, προκειμένου το ιστορικής σημασίας και εθνικής σημασίας αυτό ζήτημα να θαφτεί.

Νίκος Φελέκης: Πάντως, το θέμα των αποζημιώσεων, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το ίδιο κάνανε. Έτσι δεν είναι;

ΖΚ: Κι αυτό δεν απαλλάσσει φυσικά ούτε τις προηγούμενες ούτε τη σημερινή.

ΝΦ: Το δεύτερο… Τι θα έπρεπε ο κύριος Τσίπρας… Να μην δεχτεί την κυρία Μέρκελ; Είναι αρχηγός ενός μεγάλου κράτους. Ηγείται, ουσιαστικά, της Ευρώπης… Τι θα έπρεπε να κάνει, δηλαδή; Γιατί είναι κακό; Τι έπρεπε να κάνει, δηλαδή; Να της πει να μην έρθει;

ΖΚ: Κοιτάξτε. Και τον Χίτλερ θα μπορούσαν να τον έχουνε υποδεχτεί και κάποιοι τον υποδέχτηκαν…

ΕΡ: Καλά… Δεν είναι Χίτλερ, η Μέρκελ τώρα.

ΖΚ: Και τον Μουσολίνι το ίδιο.

ΕΡ: Δεν είναι Χίτλερ και Μουσολίνι, η Μέρκελ.

ΖΚ: Είναι μια επικυρίαρχος. Είναι εκπρόσωπος μιας χώρας, η οποία έχει επιβληθεί με τρόπο αντιδημοκρατικό και πραξικοπηματικό στη χώρα και το λαό μας. Δεν είναι η εκπρόσωπος μιας χώρας, που με ελεύθερο και ισότιμο τρόπο απευθύνεται στις ελληνικές κυβερνήσεις, κι επομένως, κρίνεται. Φυσικά και κρίνεται ο κύριος Τσίπρας για τον τρόπο που την υποδέχτηκε και φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε κι εσείς, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, ότι αυτού του είδους η εθελόδουλη υποδοχή κι αυτού του είδους η ανταλλακτική σχέση μεταξύ επικυρίαρχου και υπόδουλου, επικυρίαρχου και υποτελούς, είναι πασίδηλη σε κάθε πολίτη. Καταλαβαίνουν οι πολίτες αυτό που γίνεται. Κι αυτό που γίνεται δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός δεν άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας να προελαύνει η κυρία Μέρκελ, ούτε είπε «δεν διεκδικώ τις γερμανικές οφειλές, γιατί θυμάμαι ότι κάνεις και επενδύσεις». Ήτανε εξαιρετικά χυδαία η χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Τσίπρα.

ΕΡ: Η τοποθέτηση που έκανε για το θέμα των Σκοπίων η κυρία Μέρκελ;

ΖΚ: Η τοποθέτηση που έκανε για το θέμα των Σκοπίων η κυρία Μέρκελ είναι η γνωστή θέση της Γερμανίας. Είναι, δηλαδή, η προώθηση μιας ατζέντας, η οποία αντιστρατεύεται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του λαού μας. Είναι μια διακηρυγμένη θέση της Γερμανίας, ότι, δηλαδή προωθεί αφενός την ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου την επέκταση αυτών των διεθνών οργανισμών, δηλαδή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα βόρεια σύνορά μας και, εκ τρίτου, τη δημιουργία και χρησιμοποίηση κρατών τα οποία δεν είναι ανεξάρτητα και κυρίαρχα, αλλά είναι buffer – states, όπως λέει η διεθνής ορολογία.  Είναι κράτη τα οποία είναι, κατ’ ουσίαν, προτεκτοράτα. Αυτό, δηλαδή, στο οποίο θέλουν να μετατρέψουν και τη χώρα μας.

ΝΦ: Πάντως, δεν είναι μόνο της Γερμανίας. Είναι των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι του συνόλου των χωρών της Ευρώπης…

ΖΚ: Ναι, κύριε Φελέκη. Έχετε μια τάση να δείχνετε και τους υπόλοιπους υπεύθυνους. Βεβαίως είναι…

ΕΡ: Όχι, λέω, μισό λεπτό να σας ρωτήσω. Λέω ότι οι μόνοι, οι οποίοι διαφωνούν με τη διευθέτηση του ονοματολογικού της FYROM είναι ο Πούτιν και ο Ερντογάν και το VMRO… Αυτοί οι τρεις είναι που διαφωνούν…

ΖΚ: Αλήθεια; Ο ελληνικός λαός συμφωνεί, δηλαδή;

ΝΦ: Ο ελληνικός λαός… Θα το δείξει η κάλπη τι κάνει…

ΖΚ: Ο ελληνικός λαός, κύριε Φελέκη, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι διαφωνεί, ότι αντιδρά, ότι ουδέποτε έδωσε την εντολή.

ΝΦ: Εσείς είστε διαπρεπής νομικός και ιδιαίτερα στα θέματα των δικαιωμάτων.. Πώς είναι δυνατόν, για ένα θέμα που αφορά μια άλλη χώρα, τι να κάνουμε εμείς, δηλαδή;

ΖΚ: Ποιο αφορά μια άλλη χώρα; Η ονομασία Μακεδονία αφορά μια άλλη χώρα; Δεν αφορά τη χώρα μας;

ΕΡ: Βόρεια Μακεδονία. Μακεδονία, την λένε τώρα. Τώρα την λένε Μακεδονία. Της αλλάζουνε το όνομα κι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, παγκοσμίως, χωρίς πόλεμο.

ΖΚ: Κοιτάξτε, εσείς μπορείτε να το πιστεύετε αυτό, αν το πιστεύετε. Μπορείτε να το πιστεύετε. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η Μακεδονία είναι ελληνικά κατοχυρωμένη περιοχή. Είναι ιστορικά κατοχυρωμένη και συνδεδεμένη, βεβαίως, με την Ελληνική Ιστορία και την Αρχαία Ελλάδα και με τα ελληνιστικά χρόνια.

ΕΡ: Αυτό το ξεκαθαρίζει η συμφωνία. Αυτό ξεκαθαρίζει η συμφωνία.

ΖΚ: Όχι, δεν το ξεκαθαρίζει. Δεν την έχετε διαβάσει, νομίζω, την συμφωνία.

ΕΡ: Δεν το ξεκαθαρίζει;

ΖΚ: Όχι, βέβαια. Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τον Μέγα Αλέξανδρο, πουθενά το κομμάτι αυτό της ελληνικής ιστορίας και τα ελληνιστικά χρόνια. Η συμφωνία αναφέρεται συμψηφιστικά και αορίστως σε αλυτρωτικές βλέψεις, σαν να έχουμε κι εμείς αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της γείτονος. Η συμφωνία μιλάει για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα». Ουσιαστικά, δηλαδή, αναγνωρίζει πράγματα που δεν τόλμησε κανείς να αναγνωρίσει ποτέ στο παρελθόν.

ΕΡ: Το ’77 αναγνωρίστηκε η γλώσσα τους και στον ΟΗΕ και έχει πάρει και ISO … Εμείς να μην την αναγνωρίσουμε;

ΖΚ: Κάνετε λάθος. Από ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα, γιατί δεν υπάρχει ως μακεδονική γλώσσα. Μιλάμε για μια σλαβική γλώσσα.

ΕΡ: Σλαβική. Το λένε, το λένε ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες. Το λέει.

ΖΚ: Κύριε Φελέκη, εσείς μπορείτε κάλλιστα να ψηφίσετε τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος πήγε και υπέγραψε αυτά τα πράγματα…

ΕΡ: Εγώ θα ψηφίσω τον Τσίπρα; Εγώ εσένα θέλω να ψηφίσω. Τον Τσίπρα όχι, εσένα μάλλον θα σε ψηφίσω κι όχι τον Τσίπρα, αλλά να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Εγώ περίμενα ότι εσύ θα ήσουνα με την γνωστή θέση της Αριστεράς, της οποίας την τιμή και την ηθική διασώζεις με την στάση σου.

ΖΚ: Ποιας Αριστεράς;

ΕΡ: Αυτής που πρόδωσε ο Τσίπρας. Αυτή που πρόδωσε ο Τσίπρας.

ΖΚ: Μισό λεπτό, για να τα πούμε τα πράγματα, όπως είναι. Η Αριστερά δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την προώθηση του μιλιταρισμού και την προώθηση του ΝΑΤΟ.

ΕΡ: Σωστό αυτό.

ΖΚ: Η προώθηση του ΝΑΤΟ και των εξοπλισμών και της στρατιωτικοποίησης δεν ήτανε ποτέ αριστερή θέση. Δεύτερον, η Αριστερά δεν είχε ποτέ σχέση με την πλαστογράφηση της Ιστορίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια…

ΝΦ: Εδώ διαφωνώ. Η επίλυση του Μακεδονικού ήτανε μόνιμη θέση της.

Μπ.Κ: Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αναλύσουμε το Μακεδονικό μέχρι τέλος. Και οι απόψεις σου είναι γνωστές και της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

ΖΚ: Όμως, θα μου επιτρέψετε, πριν πάμε σε άλλο θέμα, θα μου επιτρέψετε να πω, και να πω και στον κύριο Φελέκη που σήμερα έχει ιδιαίτερο οίστρο…

Μπ.Κ: Αισθάνεται την ανάγκη να υποστηρίξει τη συμφωνία, κυρία Κωνσταντοπούλου…

ΖΚ: Εντάξει, κάποιος πρέπει να το κάνει και αυτό. Εγώ θα ήθελα να πω ότι εμείς, η Πλεύση Ελευθερίας, απευθυνόμαστε, σε αυτή τη συγκυρία, στους πολίτες όχι με τις παλαιοκομματικές, γεωγραφικές κατατάξεις, όχι με τα παλαιά σχήματα αριστερά-δεξιά. Λέμε το αντίθετο. Λέμε: Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Κοιτάμε μπροστά. Γιατί, στ’ αλήθεια, αυτά τα παλιά σχήματα έχουν καταρρεύσει, γιατί, στ’ αλήθεια, αυτοί που λέγανε ότι είναι αριστεροί απεδείχθη ότι δεν είναι και γιατί, στ’ αλήθεια, αυτή τη στιγμή, αυτός ο λαός και αυτή η κοινωνία έχει την ανάγκη και το δικαίωμα να πατήσει στα πόδια του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το παρόν του, το μέλλον του, τα συμφέροντά του, τα δικαιώματά του, να παλέψει και να ευημερήσει.

ΕΡ: Δηλαδή η διάκριση δεξιάς και αριστεράς έχει πάψει να υφίσταται;

ΖΚ: Βεβαίως. Με τον παλαιό, παραδοσιακό τρόπο έχει, απολύτως, πάψει να υφίσταται. Και η εμμονή σε αυτόν, μόνο στρεβλές αντιλήψεις για τα πράγματα παράγει.

ΝΦ: …Όχι ότι έχει πάρει νέο περιεχόμενο, αλλά έχει πάψει να υφίσταται;

ΖΚ: Όχι, έχει πάψει να υφίσταται.

ΝΦ: Μάλιστα.

Μπ.Κ: Να πάμε λίγο στις εσωτερικές εξελίξεις, κυρία Κωνσταντοπούλου. Αν θεωρήσουμε περίπου δεδομένο ότι ο κύριος Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο κύριος Τσίπρας είπε, προχθές, ότι θα προσφύγει στη Βουλή και θα ζητήσει μία νέα Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βάζοντας κάτω τα κουκιά, τώρα, βλέπουμε να φθάνουμε, με διάλυση τριών κομμάτων, στους 151 βουλευτές που θα τον στηρίξουν. Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για το τι Κυβέρνηση θα είναι αυτή και μέχρι πού μπορεί να φθάσει;

ΖΚ: Κυβέρνηση ζόμπι θα είναι, όπως ήταν και η προηγούμενη. Οι Κυβερνήσεις αυτές, οι υπό τον κύριο Τσίπρα Κυβερνήσεις, χωρίς λαϊκή στήριξη, χωρίς λαϊκή εντολή, μόνο για την παραμονή μιας παρέας στην εξουσία, δεν έχουν ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση, ούτε συνταγματική νομιμοποίηση. Τώρα, το τι τεχνάσματα θα επινοήσουν, προκειμένου να παρατείνουν τον κυβερνητικό τους βίο, νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει πια, διότι τα έχουμε δει όλα και μάλλον θα δούμε κι άλλα. Εγώ, ούτε πείθομαι από τις διάφορες δηλώσεις, οι οποίες μεταλλάσσονται και ανασκευάζονται, ούτε του κυρίου Τσίπρα, ούτε του κυρίου Καμμένου, ούτε κανενός από αυτούς, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, πούλησαν τα πάντα για να είναι Υπουργοί και Πρωθυπουργοί και να ασκούν εξουσία. Θεωρώ, το έχω πει σε αρκετές περιστάσεις, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση αυτή, αν μπορούσε, δεν θα έκανε καθόλου εκλογές. Αν μπορούσε, ακόμη και σκηνικά εκτροπής θα εκμεταλλευόταν, και επομένως, νομίζω, ότι τα πράγματα δεν έχουνε να κάνουνε ούτε με Κοινοβουλευτική λειτουργία, η οποία στην πραγματικότητα καταργήθηκε.

ΕΡ: Τι δικτατορία είναι; Δεν θα έκανε εκλογές; Δικτατορία είναι;

ΖΚ: Ναι, βεβαίως! Εγώ το έχω πει. Μην μου το λέτε σαν να πρόκειται να πούμε κάτι πολύ βαρύγδουπο. Βεβαίως. Υπάρχει ένας πραξικοπηματικός σφετερισμός της Κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της Εκτελεστικής εξουσίας. Και, δυστυχώς, παρακολουθούμε και τις ακραίες παρεμβάσεις στη Δικαστική λειτουργία, για τις οποίες κομπάζουν διάφορα πρόσωπα που ντροπιάζουν την έννοια και της διακυβέρνησης και της Κυβέρνησης.

ΝΦ: Στις παρεμβάσεις αυτές να συμφωνήσουμε. Αλλά στη Συνταγματική και την Κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω έχει και τη δεδηλωμένη όταν συγκρότησε την Κυβέρνηση και είχε την πλειοψηφία, μέχρι τώρα, τουλάχιστον.

ΖΚ: Κύριε Φελέκη, τα έχουμε ξαναπεί. Οι εκλογές του ’15 γίνανε με αντισυνταγματικό τρόπο, με αντισυνταγματική διάλυση της Βουλής και αποτέλεσμα ήταν, το 52% των εκλογέων, το 52% των ψηφοφόρων, να μην ψηφίσει καθόλου. Είχαμε 48,5% αποχή και 3,5% άκυρο, λευκό. Δηλαδή, το σύνολο της σημερινής Βουλής ψηφίστηκε από το 48%. Αυτό, μας δίνει και τον τόνο του αν έχουμε ή δεν έχουμε λαϊκή νομιμοποίηση της Κυβέρνησης, που έχει ένα πολύ, πολύ μικρότερο ποσοστό.

ΝΦ: 52. Και το άκυρο είναι συνειδητή στάση. Και το άκυρο είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Και το λευκό. Στο 52 θα το αθροίσω.

ΖΚ: Εσείς αθροίστε το όπου θέλετε. Εγώ ξέρω ότι ενεργά τα κόμματα του Κοινοβουλίου, αυτή τη στιγμή, αυτά που συγκροτούν τη Βουλή, δεν ψηφίστηκαν από το 52%.

Μπ.Κ: Πάντως, είδαμε προχθές τον κύριο Τσίπρα, επειδή μιλήσατε γι’ αυτές τις παρεμβάσεις, ότι τις υπερασπίζεται, με κάποιον τρόπο. Δηλαδή, δεν αποδοκίμασε τον κύριο Πολλάκη και τις ευθείες παρεμβάσεις και λέει ότι αυτά δεν είναι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΚ: Μα, κύριε Κούτρα, εντεταλμένος του είναι ο κύριος Πολλάκης. Για λογαριασμό του κάνει αυτές τις παρεμβάσεις, δεν τις κάνει «απ’ την κούτρα του», που λέμε. Είναι μία στρατηγική, είναι μία κατανομή ρόλων, επελέγη αυτό το πρόσωπο, το πρόσωπο που έγλειψε, δηλαδή, τον Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου συζητήθηκε το τρίτο Μνημόνιο και κάποιοι διαφωνήσαμε σφοδρά και άλλοι έγλειψαν τον Τσίπρα. Ο κύριος Πολλάκης, σε εκείνη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διεκδίκησε να μιλήσει εκτός σειράς, έβγαλε έναν λόγο απολύτως κολακευτικό για τον κύριο Τσίπρα και ο κύριος Τσίπρας τον αντάμειψε, κάνοντάς τον Υπουργό Υγείας. Γνωρίζουμε αν έχει τα προσόντα. Μπορούμε να καταλάβουμε, αν έχει τα προσόντα να είναι Υπουργός.

ΝΦ: Και τώρα λειτουργεί κατ’ εντολή του, λέτε;

ΖΚ: Βέβαια λειτουργεί κατ’ εντολή του. Εγώ σας είπα, ότι είναι το κανίς του Τσίπρα, ο οποίος Τσίπρας είναι το κανίς του Τραμπ και της Μέρκελ. Και συγγνώμη στα κανίς.

ΝΦ:  Είναι συμπαθή τετράποδα τα κανίς!

Μπ.Κ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, ούτως ή άλλως πάντως, και παρά ενδεχομένως τη διάθεση είναι να μη γίνουν εκλογές, απ’ ότι φαίνεται σε εκλογές το αργότερο  τον Μάιο, θα πάμε.

ΖΚ: Θα το δούμε.

Μπ.Κ: Στην Πλεύση Ελευθερίας σε τι φάση είστε; Και πόσο έτοιμοι είστε γι’ αυτές τις εκλογές και γενικώς τι γίνεται στο χώρο…

ΝΦ: Πριν πάμε στην Πλεύση Ελευθερίας, θα ήθελα να ρωτήσω, είπατε εσείς ότι ο Τσακαλώτος και ο Καμμένος έχουν ποινικές ευθύνες για αυτή τη συμφωνία με τα αντισταθμιστικά;

ΖΚ: Φυσικά έχουν ποινικές ευθύνες. Η τροπολογία αυτή, η οποία εισήχθη κατά τη γνωστή, δυστυχώς, τακτική των τροπολογιών της ντροπής, είναι μία τροπολογία, με την οποία υποσκάπτεται, για άλλη μία φορά, το δημόσιο συμφέρον. Είναι μία τροπολογία με την οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθούν εξοπλιστικές συμβάσεις και αντισταθμιστικά ωφελήματα, χωρίς να έχουνε γίνει οι διαδικασίες ελέγχου. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το πεδίο των εξοπλιστικών και των συμβάσεων με αυτές τις εταιρίες είναι ένα πεδίο όπου έχει οργιάσει η διαφθορά και η διαπλοκή και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά, ότι ο κύριος Καμμένος και ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Τσακαλώτος, ελέγχονται για διάφορες τέτοιες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων, η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

ΕΡ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Να πάμε λίγο στα δικά σας; Στην Πλεύση Ελευθερίας και στις διεργασίες που γίνονται εκεί, αν γίνονται;

ΝΦ: Θα κατεβείτε σε όλες τις εκλογές; Και στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές και στις Αυτοδιοικητικές, το κόμμα σας;

ΖΚ: Η Πλεύση Ελευθερίας δημιουργήθηκε, και με ειλικρίνεια από την πρώτη στιγμή δήλωσε, ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Δεν παραστήσαμε κάτι άλλο. Δεν είπαμε, είμαστε Κίνημα που δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Είπαμε, είμαστε Κόμμα – Κίνημα. Και στις εκλογές θα κατέβουμε, και θα διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, και θα το κάνουμε ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα, χωρίς διεργασίες και μηχανισμούς από αυτούς που έχει γνωρίσει αυτή η χώρα, από την παραδοσιακή λειτουργία των κομμάτων, που έχουν καταστρέψει αυτή τη χώρα. Η Πλεύση Ελευθερίας, λοιπόν, θα απευθυνθεί στους πολίτες ελεύθερα και ανοιχτά. Σε σχέση με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, που με ρωτάτε, και πριν μπούμε σε συγκεκριμένες διατυπώσεις, θα σας πω ότι, η θέση μας είναι και πάντοτε θα είναι, ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ανεξάρτητους εκπροσώπους και όχι να διεισδύει η κομματική λειτουργία στα διάφορα πεδία αυτόνομης δράσης, είτε μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση, είτε μιλάμε για τον συνδικαλισμό, είτε μιλάμε για το φοιτητικό κίνημα και τις φοιτητικές παρατάξεις. Και, βεβαίως, το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στον κόσμο και για τις Ευρωεκλογές και για τις Εθνικές εκλογές, με μία πολύ, πολύ εντατική εξόρμηση σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας. Για να μιλήσουμε με κάθε πολίτη, με κάθε άνθρωπο που αγωνιά και θέλει να αγωνιστεί για τη χώρα μας, για το μέλλον μας.

ΝΦ: Ερώτηση προσωπική.

Μπ.Κ: Και να κλείσουμε με αυτή την κουβέντα μας.

ΝΦ: Εάν οι Εθνικές είναι μαζί με τις Ευρωεκλογές, εσείς θα είστε υποψήφια για το Εθνικό ή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΖΚ: Δεν πιστεύω να φαντάζεστε ότι θα σας δώσω απάντηση σε σενάρια υποθετικά. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα.

Μπ.Κ: Μάλιστα. Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μπαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα εκλογική περίοδο, θα έλεγα και πολιτική. Θα τα ξαναπούμε, φαντάζομαι, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΝΦ: Πάντως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει καθαρές θέσεις και συνέπεια στις θέσεις της. Τώρα, αν είναι σωστές ή λάθος, θα το κρίνουν οι πολίτες.

Μπ.Κ: Πάντα. Νομίζω ότι της το αναγνωρίζουν εχθροί και αντίπαλοι. Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

ΖΚ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Καλημέρα σας!