Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και υποψήφιας Ευρωβουλευτή, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην Real News (19/05/2019)

Πλεύση Ελευθερίας

Την «κατάλυση της Δημοκρατίας στη χώρα μας» καταγγέλλει η Ζωή Κωνστανοπούλου, αναφερόμενη στην «επιβολή» των μνημονίων και της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε συνέντευξή της στη Realnews, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και υποψήφια Ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «προσβολή της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας» των Ελλήνων, παρομοιάζοντας τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με το να παίρνει κανείς το σπίτι κάποιου με πλειστηριασμό και μετά να του προσφέρει ως ανακούφιση μια καρέκλα για να κάτσει στον δρόμο.

Σημειώνοντας ότι «ο Τσίπρας και όλοι αυτοί οι ξελιγωμένοι για χρήμα κι εξουσία αν μπορούσαν δεν θα έκαναν καθόλου εκλογές», προβλέπει ότι οι κυβερνώντες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. Όταν, πάντως, γίνουν εκλογές, η ίδια θα είναι υποψήφια.

 

Μαριτίνα Ζαφειριάδου: Ποιος είναι ο στόχος (τόσο σε εκλογικό, όσο σε πολιτικό επίπεδο) της Πλεύσης Ελευθερίας, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές. Είναι η πρώτη μας εκλογική μάχη, η πρώτη μας εκλογική δοκιμασία. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους πολίτες και να τους εμπνεύσουμε να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και στις δυνάμεις του λαού μας. Να μην απέχουν, να διεκδικήσουν, να ψηφίσουν. Όχι αυτούς που τους πρόδωσαν, αλλά αυτούς που τους υπερασπίστηκαν και πάλεψαν και παλεύουν για τα δίκαιά τους, χωρίς κανένα προσωπικό στόχο. Με μόνο στόχο το όφελος της πατρίδας και του λαού μας.

ΜΖ: Θεωρείτε το στόχο αυτό εφικτό;

ΖΚ: Ναι. Όταν οι λαοί παλεύουν, όλα είναι εφικτά. Από την ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας, τον Απρίλιο του 16 μέχρι σήμερα έχουμε γυρίσει όλη στη χώρα, μιλώντας με τους ανθρώπους. Όχι με «κομματικό ακροατήριο». Με τους ανθρώπους στο δρόμο, στα καφενεία, στις καφετέριες, στις λαϊκές αγορές, παντού. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν εκφράζεται από αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας ούτε το αποδέχεται. Στόχος μας είναι αυτή η πλειοψηφία να εκφραστεί. Να ενωθεί και να εκφραστεί. Να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί  οι άνθρωποι, σε όλη τη χώρα, που νομίζουν ότι είναι μόνοι τους, ότι όχι απλώς δεν είναι μόνοι τους, αλλά ότι είναι κομμάτι αυτής της μεγάλης πλειοψηφίας. Της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που οι άλλοι θέλουν να βάλουν στο περιθώριο κι εμείς θέλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο.

ΜΖ: Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα ως κόμμα, εφόσον εκλέξετε αντιπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΖΚ:Η πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι να θέσουμε το θέμα της κατάλυσης της δημοκρατίας στη χώρα μας, με την επιβολή των Μνημονίων αλλά και της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σημαντικό να μπει το θέμα αυτό καθαρά, όχι με στρογγυλέματα ούτε με δημοσιοσχεσίτικη «ευγένεια». Η Ελληνική Βουλή δεν ψηφίζει κανένα νόμο αν δεν τον εγκρίνουν προηγουμένως οι δανειστές, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ και σχεδόν 4 χρόνια στη Βουλή ψηφίζονται νόμοι αντίθετοι με τη λαϊκή εντολή του ΟΧΙ, την οποία κατέλυσαν η Κυβέρνηση και οι δανειστές. Καθ’υπαγόρευση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας, επιβλήθηκε η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, με προφανή εξαγορά βουλευτών και συναλλαγή. Σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού και αντίθετα με τη βούλησή του. Εμείς για τα θέματα αυτά δεν θα κάνουμε πίσω. Θα υπερασπιστούμε το λαό και τη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, μέχρι τέλους.

ΜΖ: Πώς κρίνετε το επίπεδο της πολιτική ς αντιπαράθεσης, κυρίως μεταξύ των δύο αρχηγών  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εν όψει της Ευρωκάλπης, και με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν προ δεκαημέρου στη Βουλή;

ΖΚ: Αυτό που παρακολουθήσαμε είναι η «Βουλή όπως την ξέρανε». Αυτό για το οποίο ο Παυλόπουλος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Βούτση, λίγους μήνες μετά την διάλυση της Βουλής του 2015, λέγοντάς του «Σε ευχαριστώ που ξαναέκανες τη Βουλή που ξέραμε». Η Βουλή «που ξέρανε» είναι η Βουλή των βουλευτών που απουσιάζουν την ώρα της συζήτησης και της ψηφοφορίας, που δεν μιλούν με επιχειρήματα αλλά με ύβρεις, που εισπράττουν την βουλευτική αποζημίωση χωρίς να δουλεύουν για τον τόπο, με αδιαφάνεια και χωρίς να δημοσιεύονται καν τα Πόθεν Έσχες των τελευταίων 3 ετών.

Η δική μου αντίληψη για τη Βουλή είναι η Βουλή όπως λειτούργησε στους 6 μήνες της Προεδρίας μου: μια Βουλή με τους Βουλευτές παρόντες, ανοιχτή στους πολίτες, με ζωντανή μετάδοση συνεδριάσεων, με κανόνες, με Επιτροπές και Εργασίες για το καλό της πατρίδας μας: για το Χρέος, τις Γερμανικές Οφειλές, τη λογοδοσία για σκάνδαλα όπως της Siemens. Μια Βουλή όπου σε 6 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει 40 χρόνια.

Σειρά μέτρων ελάφρυνσης ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για εκλογικό τρίκ ή όντως τα πήγε καλά τελικά  ο ΣΥΡΙΖΑ στην Οικονομία;

Πρόκειται για προσβολή της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Είναι σαν να σου παίρνω το σπίτι με πλειστηριασμό και μετά να σου προσφέρω ως ανακούφιση μια καρέκλα να κάτσεις στο δρόμο. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν περηφάνια και αξιοπρέπεια και δεν εξαγοράζονται με αυτά τα φιλοδωρήματα ούτε ξεχνούν.

ΜΖ: Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές είναι κάποιου είδους «δημοψήφισμα» ή «δημοσκόπηση» εν όψει εθνικών εκλογών;

ΖΚ: Καλό είναι να μη μιλούν για δημοψηφίσματα όλοι αυτοί που παραβίασαν την λαϊκή εντολή, Κυβερνώντες και «αντιπολιτευόμενοι», που όλοι μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, στο οποίο ο ελληνικός λαός είχε πει ΟΧΙ, με 62%.

Οι Ευρωεκλογές δεν είναι ούτε δημοψήφισμα ούτε δημοσκόπηση. Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει ο λαός μας, μετά από 4 χρόνια επιβολής του «Ναι» από τους δανειστές, δηλαδή και από τα όργανα της Ε.Ε., να αντιδράσει και να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που θα υπερασπιστούν τα δίκαιά του απέναντι στη γραφειοκρατία και την δεσποτεία των Βρυξελλών.

ΜΖ: Αλήθεια, πότε βλέπετε βουλευτικές εκλογές;

ΖΚ: Ο Τσίπρας και όλοι αυτοί οι ξελιγωμένοι για χρήμα και εξουσία αν μπορούσαν δεν θα έκαναν καθόλου εκλογές. Όπως έχω πει επανειλημμένα, θα κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία.

ΜΖ: Προτίθεστε να είστε υποψήφια σε αυτές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

ΖΚ: Ναι. Στις Ευρωεκλογές συμμετέχω με σταυρό, δίνοντας τη μάχη μαζί με τους άλλους υποψηφίους του Ευρωψηφοδελτίου μας. Δεν θα μπορούσα να απουσιάζω από την πρώτη μας μάχη. Έχω άλλωστε μάθει να μπαίνω μπροστά και να μην μένω πίσω αφήνοντας να δώσουν άλλοι τις μάχες για εμένα.

Όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές, θα είμαι υποψήφια και θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Πιστεύω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα αποτελέσει μια πραγματική δύναμη ανάκτησης της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειάς μας.