Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στo Βεργίνα TV (04/07/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου στη Βεργίνα Τηλεόραση.

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Έχουμε στο στούντιο την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα, κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας, κύριε Καλόγηρε.

Σ.Κ.: Σας ευχαριστούμε που ήρθατε απόψε κοντά μας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Χαίρομαι και εγώ, και χαιρετίζω τους τηλεθεατές σας και ειδικά τους τηλεθεατές στα βόρεια, στη Μακεδονία μας.

Σ.Κ.: Μιας και λέμε για Μακεδονία, κι εγώ πρέπει να σας συγχαρώ για μία ακόμη φορά, για την εντυπωσιακή, πράγματι, ομιλία, την οποία απολαύσαμε όλοι, κυρία Πρόεδρε, πριν λίγες ημέρες, στην ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, στο Βελλίδειο Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήτανε και εμένα χαρά μου που συμμετείχα στην διοργάνωση αυτή, και ήταν χαρά μου που απευθύνθηκα στους απόστρατους αξιωματικούς του στρατού, γιατί ήταν εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία να αμφισβητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, και να συζητήσουμε ότι πρόκειται για μία Συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί παρά τη θέλησή του Ελληνικού Λαού, σε πείσμα της αντίθετης βούλησής του, και χωρίς Δημοκρατική Εντολή. Μια Συμφωνία με την οποία ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς τότε, ξεπουλήσανε την ιστορία μας και την κληρονομιά μας, και τη Μακεδονία, και μια Συμφωνία την οποία ο κύριος Μητσοτάκης, παρά τις προεκλογικές φανφάρες του, τις υποσχέσεις του, τη συμμετοχή των στελεχών του, και των πιο προβεβλημένων στελεχών του και σημερινών Υπουργών στα συλλαλητήρια και σε όλες τις αντιδράσεις, την εφαρμόζει μια χαρά, την προωθεί μια χαρά, την ώρα μάλιστα που η γειτονική χώρα, την οποία εγώ ποτέ δεν θα την πω Βόρεια Μακεδονία, την ώρα λοιπόν που η γειτονική χώρα την παραβιάζει.

Σ.Κ.: Όπως ακριβώς τα λέτε κυρία Κωνσταντοπούλου, κυρία Πρόεδρε, και πρέπει να πω για μία ακόμη φορά, ότι στην κατάμεστη αίθουσα του Βελλιδείου, ήταν εντυπωσιακά πολύ δυνατό το χειροκρότημα που αποσπάσατε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, σε πείσμα κάποιων οι οποίοι κατηγορούσαν και λέγανε, μα θα φέρουν την κυρία Κωνσταντοπούλου κάποιοι να μιλήσει εδώ, και επίσης να πω και θέλω μάλλον να μου σχολιάστε και τα όσα είπε εκείνη την ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την Κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει στην Ένωση Αξιωματικών να κάνει αυτή την ημερίδα, αν είναι δυνατόν, και θέλω να μας πείτε λίγο και την απάντηση που δώσατε, η οποία ήταν εκπληκτική.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Καλόγηρε, ήταν τρομακτικό, πραγματικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μέσω του Γραφείου Τύπου απλώς, αλλά μέσω του Γραφείου Τύπου που προέβαλε ερώτηση και διαμαρτυρία συγκεκριμένων Βουλευτών και πρώην Υπουργών. Ποιων;  Του Δρίτσα, του Κατρούγκαλου, και του Τσίπρα Γεωργίου, του εξαδέλφου δηλαδή, οι οποίοι έκαναν επίσημη επίπληξη και ερώτηση στον Υπουργό Άμυνας, αν είναι δυνατόν, πώς επιτρέπει στην Ένωση Αποστράτων να διοργανώνει τέτοια εκδήλωση ενώ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Άμυνας, και τι κάνει και πώς ανέχεται αυτή την εκδήλωση, η οποία είναι μάλιστα ανοιχτή στο κοινό. Μιλάμε για την πλήρη, τον πλήρη ξεπεσμό ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει το Αριστερό και το Δημοκρατικό, αλλά θέλησε να τραβήξει το αυτί μιας Ένωσης Αποστράτων, επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει μία αντισυνταγματική και παράνομη Συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι συγκεκριμένοι τότε Κυβερνώντες, και μάλιστα βρήκε ως πολύ Δημοκρατική ενέργεια, για αυτό και είπα τόση Αριστερά και τόση Δημοκρατία, θεωρούσε πάρα πολύ Δημοκρατικό να ζητήσει από τον Υπουργό να λογοκρίνει την εκδήλωση, φαντάζομαι να φιμώσει και εμένα, δεν ξέρω, να μαστιγώσει τους διοργανωτές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και ούτω καθεξής. Είναι πραγματική κατάντια, όπως είναι και κατάντια ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση δεν απάντησαν, διότι δεν τόλμησαν, φυσικά, να πουν το αυτονόητο, ότι αυτή είναι μία εκδήλωση η οποία σε κάθε Δημοκρατία, όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται να μπορεί να πραγματοποιηθεί, και βεβαίως, επίσης δεν τόλμησαν να αποκαλύψουν για άλλη μία φορά, ποια είναι η θέση τους των σημερινών Κυβερνώντων, που είναι δυστυχώς μία θέση υποστήριξης και πλήρους εφαρμογής και προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό πάντως που είπα κύριε Καλόγηρε, είναι ότι πραγματικά είναι δείγμα γραφής εκείνων οι οποίοι είπαν άλλα και έκαναν άλλα, και παραβίασαν τα πάντα, ότι και αν διακήρυξαν, και ότι και αν υποσχέθηκαν, το παραβίασαν. Ο Δρίτσας έκανε καριέρα με το λιμάνι της αγωνίας, κατά της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Πειραιά, και υπήρξε ο Υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Ο Κατρούγκαλος είναι ο συνταγματολόγος που επιχειρηματολογούσε για τα εργατικά δικαιώματα, για τα κοινωνικά δικαιώματα και διακήρυσσε το σεβασμό τους, και υπήρξε ο Υπουργός Εργασίας ο οποίος υπέγραψε το χειρότερο, και έφερε στη Βουλή και νομοθέτησε το χειρότερο Ασφαλιστικό. Εντάξει, για τον εξάδελφο Τσίπρα δε χρειάζεται, δεν χρειάζονται σχόλια. Για τον πρώην Πρωθυπουργό όμως, τον Τσίπρα, χρειάζεται το σχόλιο μιας και είμαστε σε αυτές τις μέρες, και κοντά στην αυριανή επέτειο του μεγαλειώδους…

Σ.Κ.: Αυτό θα σας ρώταγα. Τι σας θυμίζει η αυριανή ημέρα τώρα. 5 Ιουλίου κάτι θα σας θυμίζει περισσότερο απ’ όλα τα άλλα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς δεν μου θυμίζει. Είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την χώρα μας και για το λαό μας. Είναι η μέρα κατά την οποία ο Ελληνικός λαός διατράνωσε το ΟΧΙ του και την αντίστασή του, με κλειστές τις τράπεζες, με εκβιασμούς, με απειλές, με τους εκπροσώπους των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώνουν ευθείες απειλές ανθρωπιστικής καταστροφής για τη χώρα, να λένε ότι θα χρειαστούμε φάρμακα και ενίσχυση, ότι δηλαδή θα πεινάσουμε και θα πρέπει κάπως να μας συνδράμουν, σαν να είμαστε μία χώρα που την έπληξε πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, ενώ την καταστροφή την προκαλούσαν εκείνοι. Σε όλο αυτό το κλίμα λοιπόν, ο Ελληνικός Λαός στις 5 Ιουλίου του 2015 ψήφισε ΟΧΙ στους εκβιασμούς, ΟΧΙ τελεσίγραφα, ΟΧΙ στην υποταγή της χώρας μας, ΟΧΙ στην επιβολή πολιτικών και συνθηκών τις οποίες ο λαός δεν επέλεξε.

Σ.Κ.: Πολύ σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εξήντα ένα κόμμα τρία τοις εκατό του Ελληνικού λαού το ψήφισε αυτό.

Σ.Κ.: Το ότι ο κύριος Τσίπρας τότε ως Πρωθυπουργός, κάλεσε τον λαό σε Δημοψήφισμα, ο ίδιος έλεγε ψηφίστε ΟΧΙ γιατί πρέπει να επαναστατήσουμε, γιατί, γιατί… αυτό που δεν το εφαρμόζεις μετά, δεν είναι Συνταγματική εκτροπή, κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως, δεν είναι απλώς Συνταγματική εκτροπή, έχει τα χαρακτηριστικά της εσχάτης προδοσίας, του σφετερισμού, δηλαδή, κυριαρχικών λειτουργιών, τις οποίες νομιμοποιείται να ασκεί η εκτελεστική εξουσία και η Κυβέρνηση, μόνο στο όνομα του Ελληνικού λαού, και με βάση την εντολή και την εξουσία που τους δίνει ο Ελληνικός λαός. Ο Ελληνικός λαός, λοιπόν, έδωσε συγκεκριμένη εντολή, και ο Τσίπρας ο οποίος προκάλεσε το Δημοψήφισμα, βεβαίως δεν το αποφάσισε, το αποφάσισε η Βουλή, και ήταν τιμή μου, πραγματικά, που προέδρευσα αυτής της συνεδρίασης στις 27 Ιουνίου, που αποφάσισε το Δημοψήφισμα. Ήταν το πρώτο και μοναδικό Δημοψήφισμα κύριε Καλόγηρε, που έγινε σε όλη τη Μεταπολίτευση.

Σ.Κ.: Σωστά, σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το προηγούμενο ήταν το ’74, για το αν θα έχουμε Βασιλευόμενη η Αβασίλευτη Δημοκρατία. Λοιπόν, ήταν κορυφαία στιγμή.

Σ.Κ.: Δηλαδή αυτό που έγινε κυρία Πρόεδρε, ήτανε μοναδικό, και δεν αντέδρασε κανείς. Δεν αντέδρασε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ανακουφίστηκε που ο κύριος Τσίπρας έκανε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριε Καλόγηρε, ο Παυλόπουλος, όχι απλώς δεν αντέδρασε, αλλά ήταν βασικός πυλώνας έκφρασης των δανειστών σε βάρος του Ελληνικού λαού, κόντρα στην εντολή του, και μάλιστα ήταν εκείνος ο οποίος επέσπευδε σε πάρα πολλές περιστάσεις, να γίνουν και περισσότερα από αυτά τα οποία ζητούσαν οι δανειστές. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά όταν ψηφίζονταν τα πρώτα προαπαιτούμενα στις 15 Ιουλίου, που έπαιρνε σαν κανένα σχολιαρόπαιδο, έπαιρνε τον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής μέχρι τα ξημερώματα, και προσπαθούσε να του εκμαιεύσει τι κάνω και αν έχω υπογράψει τα προαπαιτούμενα. Εγώ, βεβαίως, δεν είχα, είχα αρνηθεί να Προεδρεύσω, και φυσικά και δεν υπέγραψα τα πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία είχα αρνηθεί να Προεδρεύσω, αλλά δεν του είχα κάνει και τη χάρη να τον ενημερώσω ότι υπογράφει άλλος.  Έτσι λοιπόν αυτός ξενυχτούσε μέχρι το πρωί, ο Παυλόπουλος, και έπαιρνε τον Ειδικό Γραμματέα να έρθει έτσι διακριτικά να δει τι κάνει η Πρόεδρος. Κάποια στιγμή είπα στον Ειδικό Γραμματέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επικοινωνεί με τον Ειδικό Γραμματέα, παίρνει την Πρόεδρο αν θέλει κάτι, πείτε του…

Σ.Κ.: Δεν τολμούσε να σας καλέσει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν τολμούσε.

Σ.Κ.: Δεν τολμούσε να σας καλέσει ο κύριος Παυλόπουλος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν τολμούσε. Με πήρε, τέλος πάντων, ξέπνοος στις 4:00 το πρωί, να με ρωτήσει τι γίνεται με τα πρακτικά. Του λέω, ποια πρακτικά; Μου λέει, τι γίνεται με αυτά τα πρακτικά; Του λέω, έχεις υποσχεθεί ότι θα βγάλεις και ΦΕΚ; Γιατί το αν θα βγει ΦΕΚ, κύριε Καλόγηρε, επηρέαζε το αν θα μπορούσε να ανατραπεί η ψηφοφορία στη Βουλή με νέο, Κοινοβουλευτικό πια Δημοψήφισμα, κάτι που είχα πει εγώ στην ομιλία μου, γιατί είχα ψηφίσει εναντίον, είχα ψηφίσει κατά αυτών των προαπαιτουμένων. Και, ουσιαστικά, μου ομολόγησε ότι είχε υποσχεθεί να στείλει και ΦΕΚ, να βγάλει δηλαδή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ψηφοφορία που μόλις είχε γίνει, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Δεν το ζητούσαν καν οι δανειστές στη Συμφωνία, αλλά ο Παυλόπουλος έσπευσε για να την κάνει αεροστεγή.

Σ.Κ.: Ως πιστός στις απαιτήσεις των δανειστών, κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ως πειθήνιο όργανο και λακές, θα μου επιτρέψετε να πω.

Σ.Κ.: Λοιπόν, εδώ έχουμε λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, κυρία Κωνσταντοπούλου, δύο πράγματα. Το ένα είναι, το δημοψήφισμα της 5ης  Ιουλίου το οποίο προκάλεσε ο κύριος Τσίπρας, στο οποίο ο κύριος Τσίπρας πήγαινε και έβγαζε λόγους και λόγους, θυμόσαστε και στην πλατεία Συντάγματος, διορθώστε με αν κάνω λάθος…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θυμάμαι, θυμάμαι. Θυμάμαι, ήτανε…

Σ.Κ.: Ήμουνα στην Αμερική εκείνο το διάστημα. Και από κει και πέρα δεν τήρησε την απόφαση του Ελληνικού λαού, γιατί προφανώς πίστευε ότι δεν θα κερδίσει, αυτό πίστευε, θα έλεγε έκανα ότι μπορούσα…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πόνταρε, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, πόνταρε στο να χάσει το Δημοψήφισμα, να κερδίσει το ΝΑΙ, και να χρησιμοποιήσει τον Ελληνικό λαό ως άλλοθι, κύριε Καλόγηρε.

Σ.Κ.: Ακριβώς. Πώς γίνεται, όμως, ένα Πρωθυπουργός που δεν τιμά την απόφαση του Ελληνικού λαού να προκηρύσσει εκλογές και να ξανακερδίζει. Είναι ένα ερώτημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό κοιτάξτε, είναι μία πληγή γιατί, ξέρετε, στοίχισε πάρα πολύ στον κόσμο το ότι φάγαμε πραγματικά στο κεφάλι μας άλλα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, με διακυβέρνηση Μνημονίου και με όλα αυτά τα ανεκδιήγητα άτομα που κυβέρνησαν όπως κυβέρνησαν. Αυτό ήταν αποτέλεσμα αιφνιδιασμού, ο οποίος έγινε και προς τα κόμματα και προς τον λαό, κυρίως, ο οποίος δεν ήταν έτοιμος να επεξεργαστεί αυτό που είχε συμβεί, ήταν όμως, κυρίως, αποτέλεσμα της τεράστιας αποχής που υπήρξε τότε, η μεγαλύτερη στα χρονικά, είχαμε πενήντα δύο τοις εκατό αποχή στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015. Δηλαδή ψήφισε, είχαμε σαράντα οκτώ τοις εκατό κανονική αποχή, και άλλο ένα τέσσερα τοις εκατό ήταν τα άκυρα – λευκά. Οπότε τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν σαράντα οκτώ τοις εκατό, εκ των οποίων άλλο ένα σχεδόν τρία τοις εκατό ήταν των κομμάτων, και λίγο παραπάνω, των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή. Με λίγα λόγια ο Τσίπρας κυβέρνησε επί τρία χρόνια έχοντας ένα δεκαεπτά τοις εκατό στην πραγματικότητα του εκλογικού Σώματος, και έκανε όλα τα…

Σ.Κ.: Και με τη βοήθεια των δανειστών, έτσι; Γερμανών, ΝΑΤΟΪΚΩΝ και τα λοιπά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά, φυσικά. Ήτανε το αγαπημένο τους παιδί, και μετά ήρθε το ακόμα πιο αγαπημένο, ο κύριος Μητσοτάκης.

Σ.Κ.: Στο όνομα της Δημοκρατίας, και λέγοντας ότι είναι Αριστερός και Αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη κωλοτούμπα, διεθνής λέξη πλέον, και η λέξη κωλοτούμπα, μετά την άλλη γνωστή λέξη. Δεν εφάρμοσε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, και το άλλο που ήθελα να σας ρωτήσω εγώ είναι, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά από διαδηλώσεις, το έκανε τουλάχιστον στα νιάτα του ο κύριος Τσίπρας, πώς είναι δυνατόν να αγνοείς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους, κυρία Πρόεδρε, για ένα αίτημα συγκεκριμένο, λέω για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που διαδηλώναμε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, εκατομμύρια σε όλα τα συλλαλητήρια, πως αυτοί οι άνθρωποι όταν βγαίνουν στο δρόμο για να σε ψηφίζουν είναι καλοί, και όταν βγαίνουν στο δρόμο για να σου πουν ότι αυτό που πας να κάνεις, Πρόεδρε της Κυβέρνησης,  δεν είναι καλό, είναι ακροδεξιοί, είναι φασίστες. Μπορείτε να μου λύσετε αυτή την εκ διαμέτρου αντίληψη που έχει ο κύριος Τσίπρας με τον Ελληνικό λαό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό… θα σας πω και θα επιτρέψετε να είμαι σκληρή με όλους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα κύριε Καλόγηρε της διγλωσσίας και της υποκρισίας, γιατί και με τον ίδιο τρόπο που επισημάνατε αυτή την αντίφαση, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ερωτηθούν οι Μητσοτάκηδες, Γεωργιάδηδες και ούτω καθεξής, γιατί οι άνθρωποι που διαδηλώνουν για τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ταραχοποιοί, αλλά όταν διαδηλώνουν για την Συμφωνία των Πρεσπών και την Μακεδονία, είναι σεβαστοί διαδηλωτές. Εγώ, επειδή έχω φάει τα χημικά καί διαδηλώνοντας για τα κοινωνικά ζητήματα και διαδηλώνοντας για τη Μακεδονία, γιατί είμαι πάντα στο δρόμο μαζί με τον κόσμο και αυτό είναι και η πανοπλία μου, αν θέλετε, και η θωράκισή μου, θέλω να σας πω ότι η καταστολή ήταν η ίδια, έτσι όπως την έχουμε βιώσει σε κοινωνικές διεκδικήσεις, έτσι τη βιώσαμε και για τη Μακεδονία. Η βία και η αναλγησία που διέτασσε η Κυβέρνηση, να ρίχνουνε τώρα χημικά στο Σύνταγμα με παιδάκια, στην μεγάλη εκδήλωση για τη Μακεδονία και να εισπνέουν χημικά…

Σ.Κ.: Και στη Θεσσαλονίκη και παντού, παντού.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και στη Θεσσαλονίκη, ναι, στη Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκα σε εκείνη, αλλά στην Αθήνα…

Σ.Κ.: Τα έζησα κυρία Πρόεδρε, τα έζησα όλα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … βρέθηκα κατ’ επανάληψη και έχω άποψη, και έχω την στέρεη άποψη ότι αποτελεί, και την είχα και ως Πρόεδρος της Βουλής, θυμάστε ότι υποδεχόμουν και τα συλλαλητήρια και όλους τους ανθρώπους που είχαν να καταθέσουν αιτήματα ή παράπονα, τους άνοιγα την πόρτα της Βουλής. Ο πολίτης ο οποίος αιτείται, διαδηλώνει, διεκδικεί, είναι εκφραστής του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας, και πρέπει να είναι σεβαστός και πρέπει να είναι και προστατευμένος και ασφαλής όταν διαδηλώνει.

Σ.Κ.: Μάλιστα. Λοιπόν, αυτή είναι μία πραγματικότητα δυστυχώς την οποία βιώνουμε. Και θέλω να έρθω στο σήμερα, κυρία Κωνσταντοπούλου. Μάλλον, μία ακόμη μικρή παρένθεση γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον, θα ήθελα, σας παρακαλώ, λίγο να μου πείτε, ποια ήταν η κατάσταση που βρήκατε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, το λέω αυτό και το είπα και νωρίτερα, επειδή το βράδυ της… μετά το πέρας, μάλλον, της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, είχα την τύχη και τη χαρά να ακούσω πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία δε λέγονται σε μία εκπομπή. Θέλω να μου πείτε έτσι ένα ρεζουμέ, της απαράδεκτης, όπως τη βιώσατε, κατάστασης στη Βουλή, και ειδικά στα οικονομικά της Βουλής κυρία Πρόεδρε, γιατί και σήμερα ξέρετε ακούγονται πάρα πολλά που γίνονται, και την ευθύνη, βέβαια, έχει ο Πρόεδρος, δεν έχει ο υπάλληλος ο οποίος κάνει οτιδήποτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, καταρχάς, όποτε γίνονται οικονομικές ατασθαλίες, να είστε βέβαιοι ότι αυτές έχουνε κάλυψη από πάνω. Δηλαδή, σπανιότατα υπάρχουν πράγματα που γίνονται από κάποιον υπάλληλο και δεν έχει πάρει μυρωδιά η κεφαλή. Εγώ όταν πρωτοανέλαβα, βρήκα στο γραφείο μου ένα πάκο με αποφάσεις που είχανε παρθεί την πρώτη μέρα της θητείας μου, με ασύλληπτα χρήματα που εγκρίνονταν, ας πούμε σαράντα χιλιάδες ευρώ για να ενοικιαστούν κάποια ντοκιμαντέρ δεκαετίας του ’80, να προβληθούν στο κανάλι της Βουλής, ή ξέρω ‘γω δέκα χιλιάδες ευρώ για ανακαίνιση WC. Πράγματα αδιανόητα, τα οποία όταν κάλεσα τον υπεύθυνο να μου δώσει εξηγήσεις, μάσαγε τα λόγια του, κατάλαβα πολύ καλά τι συμβαίνει, του είπα θα τα ανακαλέσεις όλα αυτά, διότι έχεις υπογράψει πράγματα τα οποία εγώ δεν σου έδωσα καμία εξουσία να το κάνεις, αφορούν και αντιπροσωπεύουν τις συντάξεις πάρα πολλών ανθρώπων, είχε εγκρίνει κάπου τριακόσιες χιλιάδες ευρώ σε μία μέρα. Λέω, ξέρεις πόσες συντάξεις είναι αυτά τα χρήματα που έβαλες την υπογραφή σου και γράφεις ότι είναι και με εντολή Προέδρου; Ποιανού Προέδρου; Μου λέει, του κυρίου Πετσάλνικου. Λέω, το 2015 ήθελες να μου πεις και μου κάνεις και τον… και τον διδάκτορα, ξέρω ότι είσαι και διδάκτορας της Νομικής, μου λες ότι το 2015 υπογράφεις με εντολή του Πετσάλνικου που ήταν Πρόεδρος το 2010;  Λοιπόν, προσπαθήσανε, νομίσανε ότι θα μπορούσανε κάποια τέτοια πράγματα να τα… αυτός ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, τον οποίο είχε βάλει πράγματι το ΠΑΣΟΚ, και τον είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μεϊμαράκης…

Σ.Κ.: Τα βρίσκουνε, τα βρίσκουνε αυτοί, δεν…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …εγώ τον απέπεμψα, εγώ τον απέπεμψα και ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάνανε, ξέρετε τι τον κάνανε; Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ. Λοιπόν, για να καταλάβετε…

Σ.Κ.: Καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … ποια είναι η κατάσταση.

Σ.Κ.: Τελικά το σύστημα δουλεύει καλά, κυρία Πρόεδρε. Τα πάνε καλά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το σύστημα, το σύστημα έχει έτσι βαθιά διάβρωση, όμως έχει και ανθρώπους έντιμους, αυτό είναι κάτι που θέλω να το πω. Στη Βουλή βρήκα αυτή την κατάσταση από κάποια διεφθαρμένα στοιχεία, αλλά βρήκα και πάρα πολλούς ανθρώπους έντιμους, που θέλανε να δουλέψουν και ήταν σε θέσεις ψυγείου ή δεν τους άφηναν να πάρουν πρωτοβουλία, και έχω την αίσθηση ότι τους απελευθέρωσα, γιατί πολλούς από αυτούς που τους συναντώ και τώρα μου λένε, αυτούς τους έξι μήνες που ήσασταν Πρόεδρος, ανασάναμε.

Σ.Κ.: Αυτό είναι γεγονός κυρία Πρόεδρε. Πολλά, πολλά καλά ακούγονται για τότε που ήσασταν Πρόεδρος. Θέλω να πάμε λοιπόν λίγο τώρα στην σημερινή πραγματικότητα. Βιώνετε και εσείς όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης και εμείς, και όλοι μας, τη μεγάλη ακρίβεια, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια.

Σ.Κ.: Η ακρίβεια έχει ξεφύγει, και θέλω να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες πυροβολήσαν μόνοι τους τα πόδια που λέμε, με όλες αυτές τις μεγάλες κυρώσεις που πήραν εναντίον της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ντόμινο αυξήσεων; Και αν βλέπετε την δυνατότητα, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ειδικά ως Ελλάδα που μας ενδιαφέρει, να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτό το τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο στην κυριολεξία καταστρέφει και την Ελληνική οικονομία, πέρα από την Ευρωπαϊκή, και οδηγούνται χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις προς την καταστροφή. Το βιώνετε. Με δυόμισι ευρώ τη βενζίνη και δύο εξήντα και δύο σαράντα δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα δεν μπορεί, ο κόσμος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει πλέον. Κοιτάξτε, η ακρίβεια, η εκτίναξη των τιμών και οι απλησίαστες τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, συνδέονται καί με τον πόλεμο καί με τις εντελώς εσφαλμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήγε να γίνει ουραγός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες ειρήνευσης, φυσικά παίρνοντας θέση απέναντι στον επιθετικό πόλεμο, παίρνοντας θέση υπέρ των θυμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και παίρνοντας θέση και πρωτοβουλία για την ειρήνη. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πήγε να κάνει τον βαστάζο, αν θέλετε, του κυρίου Μπάιντεν και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε κυρώσεις οι οποίες δεν κατευθύνονταν κατά του Πούτιν, κατευθύνονταν  πρωτίστως και δυστυχώς κατά του Ρωσικού λαού, και έπλητταν το Ρωσικό λαό. Άρα, όξυνε και παρόξυνε το κλίμα, και κλιμάκωσε την ένταση και την εμπόλεμη ένταση, ενώ θα έπρεπε να αποκλιμακώσει, και από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν πήρε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ούτε για τα θύματα, να μην κοροϊδευόμαστε. Το ότι περιφέρουν τον Ζελένσκι ως μαριονέτα σε όλα τα Κοινοβούλια να δίνει αυτές τις ομιλίες…

Σ.Κ.: Και με απαιτήσεις, εντολές.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, είναι νομίζω εξόφθαλμο αυτό που συμβαίνει, δεν έχει καμία σχέση με σεβασμό στον Ουκρανικό λαό, γιατί και τον Ζελένσκι και τον Ουκρανικό λαό, όταν δεν θα εξυπηρετούν πια, δυστυχώς θα τους πετάξουν. Και από την άλλη πλευρά…

Σ.Κ.: Και με συγχωρείτε. Σήμερα διάβασα ότι ο Μακρόν ήδη έχει κάνει μία στροφή και λέει, να ακούσουμε και την άλλη πλευρά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μα όλοι δεν πήγανε στο Κίεβο και παρακαλούσαν τον Ζελένσκι να συνθηκολογήσει;  Δηλαδή, από τη μία φουσκώνεις την προσδοκία και λες, εγώ είμαι εδώ και σε περιφέρω από τα Grammy, στα βραβεία, δεν ξέρω και εγώ τι, και από το ένα Κοινοβούλιο στο άλλο να σε χειροκροτούν όρθιοι οι εκλεγμένοι, και από την άλλη μετά όταν βλέπεις ότι δεν σε συμφέρει οικονομικά, τα ξεχνάς όλα αυτά και λες, ελάτε τώρα να γίνουμε ρεαλιστές. Αυτά όλα είναι, κύριε Καλόγηρε, κατά την άποψή μου, αποτελέσματα ελλείμματος ηγεσίας, ελλείμματος ηγετικών προσωπικοτήτων με αντίληψη, με θάρρος, με παρρησία και με φρόνημα…

Σ.Κ.: Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς. Είναι τεράστιο θέμα αυτό, και θα πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι, δυστυχώς, επειδή είμαστε υπό διακυβερνήσεις οι οποίες είναι πολύ  πολύ υποδεέστερες του ρόλου και της αποστολής τους, είναι οι λαοί εκείνοι, είναι οι κοινωνίες, είναι οι πολίτες που πρέπει με πολύ μεγάλη πίεση να υπαγορεύσουν τις πολιτικές της ειρήνης και της Δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Σ.Κ.: Πού θα μας οδηγήσει αυτή η κατάσταση, κυρία Κωνσταντοπούλου; Φαίνεται ότι  είναι πολύ δύσκολο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι; Και σε παγκόσμιο, αλλά στην Ευρώπη, για την Ευρώπη που μας ενδιαφέρει, να ελεγχθεί το θέμα της ακρίβειας. Μιλάμε για μία ακραία φτωχοποίηση, για μία φτωχοποίηση άνευ προηγουμένων και όπως λένε ήδη και πάρα πολλοί σήμερα και Υπουργοί ακόμη της Κυβέρνησης, αυτό το οποίο θα βιώσουμε μετά το φθινόπωρο, θα είναι πρωτόγνωρο. Στη Γερμανία πρώτη φορά συζητάνε για δελτίο στην ενέργεια. Δηλαδή, αυτό που μας είχαν πει εμάς, το λέμε εμείς καλό κουράγιο πλέον στους φίλους μας, ή σε εισαγωγικά και χωρίς, Γερμανούς, πού θα πάμε κυρία Πρόεδρε, όταν η Γερμανία θα πάει σε δελτίο για την ενέργεια, εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ δυνατοί για να μη φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Θα είμαστε άραγε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει, αυτά είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης πολιτικής, γιατί στο κομμάτι της ενέργειας δυστυχώς, οι Ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια κοιτάνε να εξυπηρετούν τον έναν ή τον άλλον πάτρωνα και δεν έχουνε χαράξει, ενώ είμαστε μία χώρα που έχει τα φόντα και την στρατηγική θέση και ενεργειακά έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα να οργανώσει την ενεργειακή της πολιτική, δυστυχώς το πεδίο της ενέργειας είναι απλώς ένα εργαλείο διαπλοκής των Κυβερνώντων, είτε με διεθνείς, είτε με εγχώριους παράγοντες σε βάρος των πολιτών, σε βάρος του λαού. Ακούμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά τελικά βλέπουμε ότι ούτε σχεδιασμός έχει γίνει σε αυτό τον τομέα, είναι πάρα πολύ ύποπτη η χάραξη η οποία έχει ευεργετήσει τις ιδιωτικές εταιρείες, έχει καταστρέψει το περιβαλλοντικό τοπίο και δεν έχει φέρει φυσικά ενεργειακή επάρκεια. Είναι συνολικά, θα σας έλεγα, μία πολιτική που δεν ασκείται από υπεύθυνους και γνωρίζοντες Κυβερνώντες, αλλά από κουτσαβάκια.

Σ.Κ.: Κυρία Πρόεδρε, αφού είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τόσο ορυκτό πλούτο και πετρέλαιο και αέριο, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επισπεύδει την εξόρυξη αυτού του πλούτου και να σωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να σωθεί και η Ελλάδα. Τι είναι αυτό που δεν μας το… ποιοι είναι αυτοί, μάλλον, που δεν μας το επιτρέπουν αυτό, και βέβαια και τι θα γίνει και με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η Κυβέρνηση λέει ότι καταργείται, κάποιες οργανώσεις  όπως το Ινστιτούτο Καταναλωτών λέει ότι δεν καταργείται, απλά αλλάζει όνομα και θα βιώσουμε την ίδια ακρίβεια. Ποια είναι η άποψή σας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν να πούμε, να δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση πρώτα από όλα στην ακρίβεια και στο τι μπορεί να γίνει. Δεν είναι ότι είναι ανήμπορες οι Κυβερνήσεις έναντι της ακρίβειας, διότι θα μπορούσαν, υπάρχει και θεσμικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, και μέσα από αυτό το θεσμικό πλαίσιο που μπορούσαν οι Κυβερνήσεις να πάρουνε πρωτοβουλίες πολύ πιο γενναίες, που προϋποθέτουν, φυσικά, εντελώς διαφορετική κατάταξη των κονδυλίων στον προϋπολογισμό, και θα δυσαρεστούσανε ίσως κάποιους ημετέρους που τους ταΐζουν, αλλά θα χαράσσανε πολύ πιο σοβαρή πολιτική στο κομμάτι της προστασίας του καταναλωτή και του ελέγχου των τιμών, και της συγκράτησης των τιμών, και δεν αρκούν, βέβαια, τα επικοινωνιακά τρικ που κάνει ο κύριος Γεωργιάδης, εδώ και εκεί επιβάλει ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια και παριστάνει ότι συγκρούεται με κάποιο κατεστημένο. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο σε σχέση με τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα, πριν να πούμε τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιοσδήποτε εξωτερικός παράγοντας, πρέπει να πούμε τι κάνουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις. Έχουν χαράξει κάποιο σχέδιο; Έχει γίνει κάποια καταγραφή; Έχει γίνει μία στρατηγική μελέτη, του τι είναι κρίσιμο και χρήσιμο να αξιοποιηθεί, τι επιτρέπει και η περιβαλλοντική νομοθεσία, γιατί δεν θα καταστρέψουμε και τις θάλασσες  για να κάνουμε εξορύξεις. Άρα, όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολύ σοβαρής μελέτης και στρατηγικής για να είναι αποτελεσματικά. Ούτε… την ίδια ώρα όμως βλέπουμε ότι έχουμε Κυβερνήσεις άβουλες ή δειλές. Βλέπουμε τη σημερινή Κυβέρνηση που ας πούμε επεξέτεινε τα χωρικά μας ύδατα στα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο εδώ και ενάμιση χρόνο, και τα κρατάει στα έξι μίλια στο Αιγαίο. Άρα, τι να συζητάμε σε σχέση με το Αιγαίο και την Τουρκία;

Σ.Κ.: Α, θα σας ρωτήσω για αυτό μετά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και έχουμε μία κατάσταση ουσιαστικά αυτοπεριορισμού που έχουν επιβάλει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, γιατί δυστυχώς η εμπειρία η δική μου λέει, κύριε Καλόγηρε, ότι ενώ σαφώς υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν να μας κανοναρχούν και θέλουν να μας περιορίζουν και θέλουν να μας επιβάλλονται, υπάρχουν ακόμα πιο πρόθυμοι εσωτερικοί παράγοντες και Κυβερνώντες, οι οποίοι πριν τους πει ο άλλος θέλω αυτό, πάνε σαν τον σερβιτόρο και λένε, παρακαλώ τι θέλετε.

Σ.Κ.: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω, κυρία Πρόεδρε. Την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και ειδικά την περιοδεία του κυρίου Μητσοτάκη. Πήγε στην Αμερική, είχε μια πετυχημένη, απ’ ό,τι λένε περιοδεία, μίλησε στο Κογκρέσο, ήρθε όμως το ΝΑΤΟ, άλλα πράγματα στην Αμερική, άλλα πράγματα στο ΝΑΤΟ και άλλα πράγματα τώρα με τον Ερντογάν. Πώς βλέπετε όλο αυτό το συνδυασμό; Μήπως, τελικά, έχει υποσχεθεί η Ελληνική Κυβέρνηση κάτι  στον Ερντογάν και τον έχει ενοχλήσει, κατά τη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά αυτό το οποίο μπορώ σας πω είναι το εξής. Πρώτα από όλα είναι άλλο πράγμα μία αξιοπρεπής και σεβαστή παρουσία ενός ηγέτη μιας χώρας στο Κογκρέσο, στο Κοινοβούλιο κάποιας άλλης, ήταν θετική η υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού και αυτό πρέπει να το πούμε, αλλά δεν μπορεί να μείνουμε εκεί. Εμένα μου αρέσει να είμαι δίκαιη σε όλα. Δεν μπορώ όμως να με ικανοποιεί μόνο αυτό. Αυτό είναι κάτι σημαντικό, αλλά δεν με ικανοποιεί ως το παράπαν. Και γιατί δεν με ικανοποιεί; Γιατί πρώτον διερωτώμαι, η πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για ποιο λόγο επιδίωξε αυτή την υποδοχή και αυτή την διοργάνωση; Τι περιμένει από την Ελλάδα και τι της δίνει η Ελλάδα, και βλέπω ότι ήδη δίνουμε πολλά δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, που είναι αμφίβολο εάν θα έχουν οποιαδήποτε χρησιμότητα,γιατί η ιστορία των εξοπλισμών στην Ελλάδα όπως ξέρετε, είναι ιστορία μιζών και ελαττωματικών όπλων, δεν είναι ιστορία οργάνωσης της άμυνας της χώρας.

Σ.Κ.: Τώρα φαίνεται ότι αγοράζουμε καλούς εξοπλισμούς κυρία Πρόεδρε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λέτε. Θα δούμε.

Σ.Κ.: Έτσι λένε. Και τα Ραφάλ, και τα Belharra, και τα F35….

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα το δούμε. Το αποτέλεσμα θα δείξει.

Σ.Κ.: Το θέμα είναι αν τα παίρνουμε για να τα βάλουμε στο μουσείο, ή αν τα παίρνουμε για να χρησιμοποιηθούν αν κάποια στιγμή χρειαστούν. Εδώ είναι το ερώτημα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το αποτέλεσμα σίγουρα θα δείξει, αλλά εγώ δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρ του να τροφοδοτείται μία, ένα rally εξοπλισμών, όπου οι ίδιοι εξοπλίζουν και εμάς και την Τουρκία, οι ίδιοι δηλαδή θησαυρίζουν την ώρα που οι δύο γειτονικές χώρες αυξάνουν – αυξάνουν – αυξάνουν τον στρατό και τα όπλα τους, και στο τέλος πάλι μένουμε χωρίς αυτά τα οποία είναι βασικά και εγγυημένα, δηλαδή η πλήρης εγγύηση των συνόρων μας και η πλήρης στήριξη σε κάθε παραβίαση. Εδώ έχουμε έναν Ερντογάν και μία Τουρκική Κυβέρνηση, η οποία σε καθημερινή βάση αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο, και δυστυχώς, την ίδια ώρα οι ίδιοι παράγοντες είναι διεθνείς παράγοντες στην διεθνή κονίστρα. Και δεν…

Σ.Κ.: Κυρία Πρόεδρε, πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο γείτονας γκριζάρει το Αιγαίο, αλλάζει ονόματα στα νησιά μας και δημοσιοποιεί αυτούς τους χάρτες. Πλέον αμφισβητεί την απόφαση του Ελληνικού λαού στις εκλογές, όποια ήταν η απόφαση η οποία είναι σεβαστή γιατί αυτό λέει η Δημοκρατία μας. Εδώ υπάρχει μία μεγάλη παρέμβαση η οποία ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο, και οι δικοί μας λένε, τι να κάνουμε στον Τούρκο Πρόεδρο, έχει εσωτερικά προβλήματα. Εσείς τι απαντάτε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, καταρχάς του κυρίου Μητσοτάκη καλό του κάνει ο κύριος Ερντογάν που του επιτίθεται έτσι, γιατί του αυξάνει την δημοφιλία στην Ελλάδα. Άρα αυτά να τα βλέπουμε και να τα αξιολογούμε.

Σ.Κ.: Είναι στημένο λέτε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω αν είναι στημένο, ξέρω ότι του κάνει καλό και ξέρω ότι ο Ερντογάν είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός για να μην ξέρει ότι του κάνει καλό. Αυτό είναι το ένα. Δηλαδή ο Ερντογάν μάλλον Μητσοτάκη ψηφίζει. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι ο Μητσοτάκης δυστυχώς, ο κύριος Μητσοτάκης, αντί να έχει μία σταθερή και στιβαρή πολιτική έναντι του Ερντογάν, όπως είδατε μόλις είδε τον Ερντογάν να παίρνει κεφάλι στην ιστορία της ρωσικής εισβολής και του πολέμου, έτρεξε σαν το σχολιαρόπαιδο, θα μου επιτρέψετε να πω, να τον κεράσει χαλβά ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και να είναι το πρώτο θέμα των δελτίων ειδήσεων τότε, τι χαλβάς ήταν αυτός, και τι χαλβά έφαγε ο Μητσοτάκης. Λοιπόν, αυτό δεν είναι μία συνετή στρατηγική και μία συνετή εξωτερική πολιτική. Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο στιβαρή η θέση του κυρίου Μητσοτάκη, και θα έπρεπε, αν θέλετε την άποψή μου, τον ρόλο που διεκδίκησε η Τουρκία, να κάνει δηλαδή τον μεσολαβητή και τον διεθνή παράγοντα, αυτό τον ρόλο με πρωτοβουλία και με αναφορά στις σχέσεις που έχει χώρα μας και με τον Ρωσικό λαό και με τον Ουκρανό λαό, αυτό το ρολό έπρεπε να τον αναλάβει η Ελλάδα, η οποία είναι και ομόθρησκη και με τους δύο λαούς, και αφήσαμε αυτό το πεδίο, το αφήσαμε αφύλαχτο να το λυμαίνεται ο Ερντογάν. Οποία αποτυχία, τι τραγική, πραγματικά τραγική έλλειψη αντανακλαστικών και αισθήματος, αίσθησης και του Διεθνούς Καθήκοντος, και του Διεθνούς Συμφέροντος της χώρας.

Σ.Κ.: Κυρία Πρόεδρε, θα κλείσω με το εξής ερώτημα. Έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε. Έχουμε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Τώρα έρχεται το Τουρκικό Αιγαίο, μαζί με όλα αυτά τα οποία έλεγε το ΕΛΙΑΜΕΠ, θυμόσαστε καλύτερα από μένα, τα έλεγε ο κύριος Βερέμης, να φύγετε από το Καστελόριζο όσοι είναι κάτοικοι γιατί θα εισβάλουν οι Τούρκοι, θα σας αιχμαλωτίσουν και δεν θα μπορούμε να σας ελευθερώσουμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά ομολογώ ότι δεν τα έχω παρακολουθήσει.

Σ.Κ.: Ναι βεβαίως, είναι γεγονότα, αυτά έχουν γραφτεί στον τύπο, μετά αναιρούσε ο συγκεκριμένος κύριος. Όλα αυτά, τελικά, μήπως έχουν στόχο σιγά σιγά και άντε ρε παιδί μου, θα τα βρούμε, μην πάμε σε πόλεμο με τους Τούρκους, για να πάμε κατευθείαν στην μοιρασιά του Αιγαίου; Ελληνικό Αιγαίο, Τουρκικό Αιγαίο, ως πού φτάνουν τα σύνορα; Θα λέει η νέα γενιά. Γιατί ξέρετε, τα χρόνια περνάνε. Θα του πούμε θα έχουν Τουρκικό Αιγαίο, Ελληνικό Αιγαίο. Πρέσπες, Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Τελικά, πού πάμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Όσο κι αν έχουμε ενδοτικούς πολιτικούς, έχουμε έναν λαό με αστείρευτο φρόνιμα και πολύ μεγάλο πατριωτισμό και αυτό είναι πολύτιμη, ανεκτίμητη κληρονομιά μας και ταυτοτικό στοιχείο του λαού μας. Εγώ, λοιπόν, είμαι βέβαιη ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει ούτε παραχωρήσεις, ούτε απομείωση της πατρίδας μας, της κυριαρχίας μας, της ταυτότητάς μας, και είναι απόφασή μου στο επόμενο διάστημα να βρίσκομαι και στα νησιά μας, και στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, και στη Μακεδονία, κοντά στον κόσμο που ξέρω ότι απ’ όλη αυτή την κατάσταση όχι απλώς προσβάλλεται, αλλά αγανακτεί και εξεγείρεται.

Σ.Κ.: Μάλιστα. Λοιπόν, κλείνοντας, να σας ρωτήσω αν η Πλεύση Ελευθερίας είναι έτοιμη για πιθανές εκλογές που ακούγεται θα γίνουν το Σεπτέμβριο, με πρόωρες κάλπες.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πιθανό αυτό να συμβεί, οπότε εμείς μπήκαμε ήδη σε τροχιά προετοιμασίας. Θα έχουμε το Σάββατο που μας έρχεται την Οργανωτική μας Σύσκεψη για να βάλουμε κάτω τις γραμμές και τα οργανωτικά μας βήματα. Αύριο έχουμε εκτός από επέτειος του δημοψηφίσματος, είναι και η επέτειος της κατάθεσης της διακήρυξης της Πλεύσης Ελευθερίας, γιατί ένα χρόνο μετά το Δημοψήφισμα, στις 5 Ιουλίου του 2016 πια, καταθέσαμε και τη διακήρυξή μας. Οπότε έχουμε τα δεύτερα γενέθλιά μας ας το πούμε έτσι, γιατί τα πρώτα είναι στις 19 Απριλίου που βγήκε η διακήρυξή μας.

Σ.Κ.: Να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία κυρία Πρόεδρος σε ό,τι κάνετε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.

Σ.Κ.: …και περιμένουμε το δικό σας επίλογο για να σας αποχαιρετήσουμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο δικός μου επίλογος είναι για τον κόσμο. Νομίζω ότι είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, με δύσκολους ανέμους, με φουρτούνες, με δύσκολους καιρούς, αλλά σε τέτοιους καιρούς, χρειάζεται και χρειάζονται ανοιχτά πανιά, γερό σκαρί και καλός καπετάνιος, αλλά και καλό πλήρωμα, οπότε οι πολίτες είναι όχι απλώς ευπρόσδεκτοι, αλλά ζωτικοί για την επόμενη φάση, για την επόμενη περίοδο, και η Πλεύση Ελευθερίας τους προσκαλεί πραγματικά να μας συνδράμουν, να στελεχώσουν τα της τάξης μας, και να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτιά μας. Θα ανακοινώσουμε τις διαδικασίες που θα κάνουμε φυσικά και επίσημα, αλλά αυτό το οποίο θα ήθελα να πω από καρδιάς, είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας υπάρχει για τους πολίτες και για τον Ελληνικό λαό, και δεν θα υπάρχει αν ο Ελληνικός λαός και οι πολίτες αποφασίσουν ότι δεν χρειάζεται.

Σ.Κ.: Μάλιστα. Λοιπόν, θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά.

Σ.Κ.: Ευχαριστώ, κυρία Κωνσταντοπούλου, που ήσασταν απόψε μαζί μας. Καλό βράδυ…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: …και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.