Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Action 24 (18/05/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

H συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή Brainstorming με τον Σταμάτη Ζαχαρό, στο Action 24.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ: Φίλες και φίλοι καλησπέρα, καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα BrainStorming. Η αποψινή καλεσμένη υπήρξε για χρόνια ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι έλεγαν, αρκετοί, ότι θα μπορούσε να αποτελεί για πάντα τη χρυσή εφεδρεία του Αλέξη Τσίπρα. Όταν, όμως, το κόμμα της Αριστεράς βρέθηκε στην εξουσία και τότε άρχισαν άπαντες να συρρέουν στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος προσδοκώντας το να αποκτήσουν ένα μικρό κομμάτι από τη νομή αυτής της εξουσίας, η ίδια επέλεξε να μην προδώσει τις αρχές με τις οποίες είχε πολιτευτεί μέχρι τότε και να αποχωρήσει από το κόμμα, σε μία κίνηση την οποία πολλοί θεώρησαν αδικαιολόγητη υπό την έννοια ότι πάρα πολλοί προηγούμενοι σύντροφοί της επέλεξαν να μείνουν έστω και αν διαφωνούσαν, απλώς και μόνο για να πάρουν Υπουργικές θέσεις. Ακολούθως κατέβηκε στις εκλογές και για μερικές ψήφους δεν κατόρθωσε να αποκτήσει το κόμμα της Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση, και έκτοτε συνεχίζει τη μάχιμη Δικηγορία. Έχει κάνει, άλλωστε, εντυπωσιακές σπουδές Νομικής, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπει ποτέ την ενασχόλησή της με την πολιτική. Κυρίες και κύριοι έχετε ήδη καταλάβει, απόψε το βράδυ καλεσμένη στο BrainStorming, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας, κύριε Ζαχαρέ.

Σ.Ζ.: Θα ξεκινήσω πάρα πολύ γρήγορα από τη χθεσινή μέρα. Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο κυρίως, αλλά και γενικότερα η εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάστηκε από πολλούς δημοσιογράφους και αναλυτές ως ιστορική. Θέλω τη δική σας γνώμη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα. Καταρχάς θεωρώ σημαντικό και σε αυτό δεν θα είμαι τσιγκούνα…

Σ.Ζ.: …φειδωλή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …δεν θα είμαι φειδωλή, θεωρώ πολύ σημαντικό η εκπροσώπηση της χώρας να είναι στο ύψος που αρμόζει στη χώρα μας. Έτσι είναι πράγματι σημαντικό ότι υπήρξε ομιλία Έλληνα Πρωθυπουργού…

Σ.Ζ:  Στο Κογκρέσο,  στο νομοθετικό σώμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …στα δύο σώματα, στο  Μικτό Σώμα των εκπροσώπων του Αμερικανικού λαού και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ακούστηκαν τοποθετήσεις για τη χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί ούτε να το μειώσουμε, ούτε να το αμφισβητήσουμε.

Σ.Ζ.: Αν κάποιος σας άκουγε, αλλά δεν σας έβλεπε, δεν πιστεύω ότι θα πίστευε ότι είστε εσείς. Αρνητικά σημεία εντοπίσατε; Γιατί αυτά προσπαθώ να εκμαιεύσω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, η άποψή μου είναι ότι  θα πρέπει να δούμε με μεγάλη περίσκεψη και με μεγάλη αυστηρότητα το πλαίσιο μέσα στο οποίο οργανώνονται τέτοιου είδους επισκέψεις και γίνονται ομιλίες. Δεν ξεχνάμε ότι είμαστε στην περίοδο που διοργανώνονται απευθύνσεις του Προέδρου της Ουκρανίας, του Ζελένσκι, σε όλα τα κοινοβούλια αλλά και σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου να ‘ναι μιλάει στις Κάννες και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτού του είδους οι απευθύνσεις είναι και ένα εργαλείο σε μία περίοδο πολέμου. Η δική μου, λοιπόν. προσέγγιση κύριε Ζαχαρέ, είναι ότι σε αυτή την περίοδο όπου διεξάγεται ένας οιονεί Παγκόσμιος Πόλεμος, από την μία πλευρά με επιτιθέμενη τη Ρωσία, και από την άλλη πλευρά με αμυνόμενη, μεν, την Ουκρανία, αλλά και με παροξύνουσα την κατάσταση, τη Δύση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση της Ελλάδας για εμένα θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ουδέτερη, πολύ πιο μετριοπαθής, και σαφώς να μην είναι εμπλεκόμενη σε  εμπόλεμη σύρραξη.

Σ.Ζ.:  Δηλαδή, να μην βοηθήσουμε τους δόλιους τους Ουκρανούς, στους οποίους εισέβαλε ο Πούτιν; Θυμηθείτε, το έκανε και ο Μητσοτάκης, δηλαδή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι έχουμε βρεθεί πριν από διακόσια χρόνια στη θέση τους.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν συμφωνώ…

Σ.Ζ.:  Δεν θέλαμε και τότε βοήθεια;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Κοιτάξτε, είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο ότι υποστηρίζει κανείς έναν λαό που δέχεται επίθεση. Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία.

Σ.Ζ.:  Απρόκλητη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν συμψηφίζεται κάτι τέτοιο με οτιδήποτε άλλο. Από την άλλη, όμως, πλευρά είναι ατυχείς οι παραλληλισμοί της Ουκρανίας με την Ελλάδα της Επανάστασης, και θα έλεγα ότι είναι και ιστορικά εξαιρετικά ανακριβείς.

Σ.Ζ.:  Καλά, δεν θα ήταν ταυτόσημοι ποτέ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι πρόσφορο, κύριε Ζαχαρέ, να λέει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα του Εικοσιένα είναι η Ουκρανία του σήμερα, ή ότι η Μαριούπολη είναι το Μεσολόγγι, και οι Μεσολογγίτες είναι οι μαχητές του  Αζοφστάλ.

Σ.Ζ:  Φαντάζομαι και για τους Ουκρανούς είναι το ίδιο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Σημασία έχει ιστορικά τι κανείς προσδίδει, αν θέλετε, ως νόημα, στις πράξεις και στις στάσεις του καθενός και, τελικά, τι είναι αυτό που προσδοκά. Από την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού που την παρακολούθησα ολόκληρη…

Σ.Ζ.:  Ναι, για να έρθουμε και στο επίμαχο, ακριβώς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  …θα σας πω ότι μου έλειψε πάρα πολύ μία αδιαπραγμάτευτη και  σθεναρή τοποθέτηση για την ειρήνη, δεν ήτανε μία ομιλία για την ειρήνη, ήτανε μία ομιλία, αντίθετα, προσφοράς συμμαχίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφοράς διέλευσης…

Σ.Ζ.:  Και αιτημάτων όμως. Μίλησε για την Κύπρο, σηκώθηκαν, τον χειροκρότησαν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, είπε μάλιστα ότι τόσα χειροκροτήματα δεν δέχομαι στην Ελληνική…

Σ.Ζ.:  Δεν έχω πάρει ούτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …Βουλή, και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει. Θα σας έλεγα το εξής: η δική μου άποψη είναι ότι τέτοιου είδους διμερείς επαφές, Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, και γενικότερα η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική, πρέπει να γίνονται βάσει ενός σχεδίου που να υπηρετεί, όχι μόνο στην συγκεκριμένη δεδομένη στιγμή, αλλά και διαχρονικά, τα συμφέροντα της χώρας. Κατά την άποψή μου, για να το κλείσουμε και να μην πούμε περισσότερα – και μπορούμε να επεκταθούμε στη συνέχεια – κατά την άποψή μου, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας το να παρατάσσεται η χώρα στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών σε μία σύρραξη, ούτε το να δηλώνει και να παραδίδει γη και  ύδωρ στο πλαίσιο αυτής της σύρραξης. Θα μπορούσε ο κύριος Μητσοτάκης, λέγοντας αυτά τα οποία είπε σε σχέση με την Ελλάδα και σε σχέση με τις αμφισβητήσεις που δέχεται η Εθνική μας κυριαρχία, θα μπορούσε να διατηρήσει και μία μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ακεραιότητα για τη χώρα μας.

Σ.Ζ.: Δε συμφωνώ, αλλά δεν θέλω να κάνω αντιπαράθεση γιατί θα φάμε όλο το χρόνο και θέλω να σας ρωτήσω πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, σίγουρα εσείς έχετε να μου δώσετε μία εξήγηση, γιατί η Κυβερνώσα Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, έχει επιλέξει αυτή την πολιτική της τόσο στείρας αντιπαράθεσης; Γιατί δεν μπορεί ποτέ να παραδεχθεί τις νίκες των αντιπάλων της; Πιστεύω ότι αν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε, ήταν πολύ καλός ο κύριος Μητσοτάκης, έχει θέσει τον πήχη ψηλά, θα πάμε ψηλότερα, καλύτερα θα ήταν τα πράγματα  για αυτόν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα ξεκινήσω με την διατύπωση που χρησιμοποιήσατε. Η Κυβερνώσα Αριστερά, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα από όλα κύριε Ζαχαρέ δεν είναι Αριστερά. Δεύτερον, ευτυχώς δεν είναι Κυβερνώσα. Το αν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι τέλος πάντων αυτό το ζόμπι ΣΥΡΙΖΑ που εξελίχθηκε μετά από αυτή την τρομακτική κωλοτούμπα, την τρομακτική προδοσία του 2015.

Σ.Ζ.: Σας ιντριγκάρουν οι διατυπώσεις μου, αλλά νομίζω ότι έτσι πλατειάζω πολύ. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν μπορούν να παραδεχθούν μια νίκη. Τι συμβαίνει;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στην παραδοχή μιας νίκης, όσο στην συγκρότηση πολιτικής ταυτότητας. Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει όλα όσα αντιπολιτεύτηκαν και σήμερα προσπαθούν να  αντιπολιτευθούν όλα όσα οι ίδιοι έκαναν. Αυτό είναι τρομακτικό αδιέξοδο, όπως καταλαβαίνετε, και εκφράζεται με αυτήν την στείρα, διαρκή, αν θέλετε, απόρριψη, η οποία όμως έρχεται σε απόλυτη  αντίφαση με την πολιτική τους.

Σ.Ζ.:  Ωραία.  Οι συγκρίσεις, πάντως, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα  και την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε εκείνη τη συνάντηση με τον Bill Clinton, είναι, προφανώς, αναπόφευκτες. Πολλοί από μας, και εγώ μπήκα στον πειρασμό, έβαλα ξανά  χθες και είδα το βίντεο. Γιατί  νομίζετε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός – τον γνωρίζετε όσο λίγοι άνθρωποι – επέλεγε να εκτεθεί με τέτοια άνεση και με αυτό τον τρόπο; Είχε τεράστια αυτοπεποίθηση; Άγνοια κινδύνου; Ή μήπως  ήταν η ελλιπής προετοιμασία που τον εξέθετε και δεν έφταιγε ο ίδιος;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα σας μιλήσω πολύ ξεκάθαρα. Το πρόβλημα δεν είναι αν εξετίθετο ο Τσίπρας, τον οποίο, όπως αποδείχθηκε, δεν τον γνώριζα τόσο καλά όσο νόμιζα εγώ ή άλλοι. Το πρόβλημα είναι,  πόσο εξέθετε τη χώρα. Ο Τσίπρας δεν πήγαινε να μιλήσει ως κάποιος ακαδημαϊκός ή κάποια περσόνα. Πήγε ως επικεφαλής του Ελληνικού Κράτους, πήγε ως Έλληνας Πρωθυπουργός, έγινε ρεζίλι των σκυλιών γελοιοποιώντας τη χώρα μας και δεν του κάηκε καρφάκι, διότι υπολόγιζε ότι στο κομματικό ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν δεν θα είχε κόστος από κάτι τέτοιο, από αυτό το αχαρακτήριστο καραγκιοζιλίκι, το να πηγαίνει ένας άντρας που δεν γνωρίζει Αγγλικά, και να μιλάει σε  επίπεδο πολιτικής και με ακροατήριο το οποίο προσδοκούσε κάτι να ακούσει, να μιλάει κορακίστικα και να  χαζογελάει.

Σ.Ζ.: Γιατί το έκανε, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το έκανε, κύριε Ζαχαρέ, προφανέστατα διότι είναι άτομο χωρίς αιδώ, χωρίς όρια, θρασύτατο, το οποίο δεν υπολογίζει καθόλου καί τον Ελληνικό Λαό καί την Ελλάδα. Γιατί, και έρχομαι σε αυτό που είπα στην αρχή, είναι εξαιρετικής σημασίας το επίπεδο εκπροσώπησης της χώρας να είναι υψηλό και να επιβάλει τον σεβασμό.

Σ.Ζ.:  Μήπως το λέτε με την άνεση  του ότι έχετε σπουδάσει στην Αμερική και μιλάτε πολύ καλά αγγλικά, μιλάτε πολύ καλά γαλλικά και αισθάνεστε πιο άνετα, θα  μπορούσατε να το  έχετε κάνει πολύ καλύτερα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ζαχαρέ εγώ, ναι, εννοείται, ότι και στα αγγλικά και στα γαλλικά μιλάω με τους συνομιλητές μου σε ένα επίπεδο που θεωρώ ισότιμο, και μόνο σε αυτό το επίπεδο όταν εκπροσωπείς μία χώρα μπορεί να μιλάς, αλλιώς μπορείς να πάρεις ένα διερμηνέα και να μιλήσεις στη γλώσσα σου, και να γίνουν κατανοητά αυτά τα οποία θα πεις. Τώρα στη συγκυρία του 2022, ότι δυστυχώς υπάρχει η διεκδίκηση μιας λούμπεν, πραγματικά,  κατάστασης, όπου ένας ηγέτης αδιαφορώντας εντελώς για τη χώρα του και για το λαό του λέει ότι να είναι σε γλώσσα την οποία δεν γνωρίζει καν, πραγματικά αυτό είναι όχι απλώς λυπηρό, είναι αδιανόητο και νομίζω ότι γεμίζει με φοβερή ευθύνη όλους αυτούς οι οποίοι τον περιβάλλουν, τον προμοτάρουν, τον χειροκροτούν, και προχθές τον εξέλεξαν και ως μοναδικό υποψήφιο, παντοκράτορα του κόμματος.

Σ.Ζ.: Δεν εξεπλάγη κάνεις για αυτό, ούτε  εσείς θα εκπλαγείτε. Θέλω να πάμε σε διαφημίσεις για να έχουμε αρκετό χρόνο μετά. Θέλω να συζητήσουμε δύο ακόμα θέματα. Πρώτον, την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τα δικά σας σχέδια και δεύτερον, το θέμα της Δικαιοσύνης. Ένα χώρο που τον γνωρίζετε καλά, είστε μάχιμη Δικηγόρος, έχω πολλά παράπονα σαν δημοσιογράφος, θέλω να τα εκφράσω, να μου δώσετε απαντήσεις σε λίγο.

Σ.Ζ.: Επιστρέψαμε στο Action24, έχω καλεσμένη σήμερα στο στούντιο, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα και πάλι, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα και πάλι.

Σ.Ζ.: Υποσχέθηκα προηγουμένως, λοιπόν, ότι θα ξεκινήσουμε μιλώντας για τη Δικαιοσύνη, είναι ένας χώρος που τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και θέλω να μάθω το εξής: η κοινωνία θεωρεί ότι όλες αυτές οι ποινές οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα βαριά αδικήματα, είναι μικρές και δεν είναι πολύ ικανοποιημένη. Εσείς που είστε Δικηγόρος, τι πιστεύετε; Είναι ανάλογες με τα αδικήματα  οι ποινές; Πρέπει οι ποινές να έχουν κάποια συνάφεια με αυτό που λέμε περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας ή όχι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, είναι αληθές ότι υπάρχει πολύ μεγάλο αίσθημα αδικίας στην κοινωνία, και αυτό το αίσθημα εδράζεται σε δύο φαινόμενα, σε τρία φαινόμενα: το ένα είναι η αρνησιδικία. Ο κόσμος δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, απευθύνεται στη Δικαιοσύνη και περιμένει χρόνια, ή ματαιώνεται εντελώς η προσδοκία του να δικαστεί. Το δεύτερο είναι, οι εξουθενωτικές ποινές για ήσσονα αδικήματα, για μικρές παραβατικές συμπεριφορές, εντελώς ανελαστική και ανεπιεικής στάση Δικαστών. Και το τρίτο είναι αυτό το οποίο είπατε και  είναι εξίσου σοβαρό, μία χαριστική μεταχείριση πάρα πολύ σοβαρών αδικημάτων. Όλα αυτά προκαλούν την κοινωνία, την πλήττουν στον πυρήνα της προσδοκίας της που είναι η Δικαιοσύνη, χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σταθεί η κοινωνία, ούτε και η Δημοκρατία.

Σ.Ζ.:  Ούτε να λειτουργήσει επίσης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι σημερινό, δυστυχώς, εγώ το ζω και μάχομαι απέναντι σε αυτό τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, γιατί σε λίγο συμπληρώνω είκοσι χρόνια Δικηγορίας.

Σ.Ζ.: Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη μείωση των ποινών ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα; Είδαμε, δηλαδή, μειώσεις ποινών ακόμα και για βιασμούς, ακόμα και για κατασκοπείες… για ποιο λόγο;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, θα σας απαντήσω γιατί έχω άποψη.

Σ.Ζ.: Είμαι βέβαιος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ποινές στα πιο αποκρουστικά αδικήματα, όπως είναι τα αδικήματα της παιδεραστίας και των εγκλημάτων σε βάρος παιδιών, είναι κάτι το οποίο δείχνει τον τυχοδιωκτισμό αυτού του κόμματος όπως λειτούργησε. Όλες αυτές οι μειώσεις ποινών, θυμίζω ότι έγιναν την τελευταία μέρα πριν την διάλυση της Βουλής.

Σ.Ζ.: Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δηλαδή τι; Προσδοκούσε στις ψήφους των παιδεραστών;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προσδοκούσε σε μία διευθέτηση εκκρεμών υποθέσεων και όχι μόνο για τέτοιες υποθέσεις, αλλά και για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων.

Σ.Ζ.:  Άρα μήπως υπήρχε συγκεκριμένος λόγος τον οποίο δεν έχουμε μάθει ακόμα και θα  μάθουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί, διότι και για τα οικονομικά αδικήματα και για την πλημμεληματοποίηση εγκλημάτων απάτης και οικονομικών αδικημάτων πάρα πολύ σοβαρών, και για τα αδικήματα αυτά, είναι ερευνηταίο ποιοι,  συγκεκριμένα, ωφελήθηκαν σε εν εξελίξει δίκες. Δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματολογία αξιακή, θεωρητική ή ιδεολογική, που να λέει ότι τέτοιου είδους εγκλήματα που προσβάλλουν τον πυρήνα εξαιρετικά πολύτιμων, ανεκτίμητων αγαθών…

Σ.Ζ.:  …ηθικών αξιών.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …βεβαίως, μπορεί να τιμωρούνται, εντός εισαγωγικών, με ένα χάδι ή να επιβραβεύονται με αποποινικοποίηση.

Σ.Ζ.: Επίσης, η μεγάλη καθυστέρηση, το είπατε και εσείς προηγουμένως και το χαρακτηρίζετε μάλλον και σαν αρνησιδικία, αλλά εγώ δεν φτάνω τόσο μακριά, δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία της κοινωνίας μας. Δηλαδή, θέλουμε επενδύσεις. Πώς να έρθει ένας επενδυτής αν ξέρει ότι αν μπλέξει με έναν τρελό, θα κάνει δεκαπέντε χρόνια να καθαρίσει στα Δικαστήρια. Γιατί κανείς δεν τολμάει; Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με αυτή την ατζέντα. Είπε ότι εγώ θέλω επενδύσεις, γιατί δεν τολμάει να το αλλάξει;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι αυτό το θέμα που θίγετε είναι ευρύτερο της  δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης, και αγγίζει τον πυρήνα δυσλειτουργίας του Κράτους. Δυστυχώς, μολονότι ακούμε  πάρα πολλές διακηρύξεις και από τους μεν και από τους δε, και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΣΥΡΙΖΑ, και από όλους όσοι κυβέρνησαν, έχουμε ένα κράτος το οποίο είναι εχθρικό πρώτα από όλα προς τον πολίτη. Ενώ θα έπρεπε να διευκολύνει τον πολίτη, την πρωτοβουλία του, το όνειρό του, τον σχεδιασμό του, του δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια. Αυτό είναι παράγοντας καθίζησης για την κοινωνία, και δυστυχώς αυτό το κράτος το εχθρικό, με την τρομακτική ριζωμένη γραφειοκρατία, ζει και βασιλεύει και σήμερα, που λέμε για την ψηφιοποίηση, και πράγματι γίνανε κάποια βήματα σημαντικά, ζει και βασιλεύει όμως…

Σ.Ζ.: Τα είχε ετοιμάσει ο Νίκος Παππάς;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια;

Σ.Ζ.: Τα σημαντικά βήματα της ψηφιοποίησης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι έχει πει;

Σ.Ζ.:  Έτσι λέει και ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Παππάς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νόμιζα ότι έστελνε κάποια διαστημόπλοια ο κύριος Παππάς την ώρα που συζητούσε με τον κύριο Πετσίτη, και τηλεφωνούσε στην κυρία Τουλουπάκη.

Σ.Ζ.:  Μάλιστα. Ας επιστρέψουμε στη Δικαιοσύνη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  …τώρα αν έκανε τέτοιες προετοιμασίες, θα το πει, φαντάζομαι, και στην ποινική διαδικασία που εκκρεμεί εναντίον του.

Σ.Ζ.:  Ας επιστρέψουμε λοιπόν στη Δικαιοσύνη και ας καταλήξουμε με αυτό. Βλέπω μία απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα θέματα τα οποία βρίσκονται στη Δικαιοσύνη να τα αποδώσει σε πολιτικά κίνητρα. Με τον ίδιο τρόπο όμως και η Νέα Δημοκρατία, όταν κατηγορούνταν και βρέθηκαν ενώπιον Ειδικού  Δικαστηρίου οι δέκα αυτοί οι άνθρωποι, έλεγε περίπου το ίδιο. Τελικά, μπορεί ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη σε όλη αυτή τη διαδικασία;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Σε ποια διαδικασία δηλαδή;

Σ.Ζ.:  Στη διαδικασία της Δικαιοσύνης, ότι είναι τυφλή η Δικαιοσύνη και  θα κάνει αυτό που πρέπει και δεν παρεμβαίνει ο Μητσοτάκης με τηλέφωνο για παράδειγμα ή ο Τσίπρας αντίστοιχα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας έλεγα ότι από τη δική μου εμπειρία, δυστυχώς δεν υπήρξε εξουσία που να μη θέλησε να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, και ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη, δυστυχώς, πάντοτε υπήρξαν Δικαστές ενδοτικοί, που ήταν και διαθέσιμοι για τέτοιου είδους…

Σ.Ζ.: Αυτοί είναι οι αρμοί της εξουσίας δηλαδή;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτά είναι η ορολογία του Πολάκη. Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τόσο που όταν ήμουνα Πρόεδρος της Βουλής και έπρεπε να ακούσουμε τους υποψήφιους για την Προεδρία των Ανωτάτων και την Αντιπροεδρία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, είπα ως Πρόεδρος της Βουλής ότι είμαι αντίθετη σε αυτή τη διαδικασία και στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία. Δεν σήκωσα ποτέ το τηλέφωνο να καλέσω Δικαστικό ή Εισαγγελικό λειτουργό, μολονότι αντιλαμβάνεστε ότι γνωρίζω πολλούς λόγω του επαγγέλματός μου, και  εκτιμώ πάρα πολύ…

Σ.Ζ.: Προφανώς.  Και της οικογένειάς σας επίσης, το οποίο δεν είναι και περίεργο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …και εκτιμώ πάρα πολύ τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς, που επίσης δεν σήκωσαν κανένα τηλέφωνο να με πάρουν όταν ήμουν στη θέση αυτή.

Σ.Ζ.: …να ζητήσουνε ρουσφέτι. Ωραία. Ας ξεπεράσουμε αυτό και ας πάμε σε κάτι πάρα πολύ σύγχρονο. Πότε βλέπετε να γίνονται εκλογές;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ζαχαρέ, δεν ξέρω. Νομίζω ότι δεν θα γίνουν σύντομα, αλλά ποτέ δεν κάνω την Πυθία και πάντοτε αντιλαμβάνομαι ότι, δυστυχώς, σε όλο το τελευταίο διάστημα  από εποχή Σημίτη, οι Πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν τις εκλογές ως εργαλείο αιφνιδιασμού, χωρίς να σέβονται και τη Συνταγματική τάξη και τη Συνταγματική επιταγή.

Σ.Ζ.:  Άρα είστε υπέρ του να εξαντλήσει ο Μητσοτάκης στην τετραετία, έτσι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ είμαι γενικά υπέρ του να  ισχύει το Σύνταγμα και οι εκλογές να μην είναι στο τσεπάκι, αιφνιδιαστικό εργαλείο για τον κάθε Πρωθυπουργό.

Σ.Ζ.:  Σαν πολιτικό παιχνίδι ας πούμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι άλλο να καταρρεύσει μία Κυβέρνηση υπό την κοινωνική πίεση, και είναι άλλο να γίνεται ένα τυχοδιωκτικό παιχνίδι με τις εκλογές. Ο Τσίπρας το αποθέωσε πια αυτό το παιχνίδι παραιτούμενος, τότε, για να αιφνιδιάσει και να πάρει νέα  εντολή…

Σ.Ζ.: Και αργότερα σχηματίζοντας Κυβερνήσεις με διάφορους που περνούσαν και είδαν φως και μπήκαν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Η δική μου, λοιπόν, άποψη είναι, ότι θα πρέπει να είναι γνωστός ο χρόνος των εκλογών, αυτό είναι σημαντικό καί για τους πολίτες για να προετοιμάζονται, να σκέφτονται και να επιλέγουν, καί για τα πολιτικά κόμματα επίσης, για να έχουν έναν ορίζοντα να προετοιμαστούν και να συνομιλήσουν με την κοινωνία.

Σ.Ζ.: Μου έχετε προετοιμάσει την επόμενη ερώτηση. Είστε έτοιμη; Θα κατεβείτε στις εκλογές;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα κατέβουμε στις εκλογές και ετοιμαζόμαστε. Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι είμαστε έτοιμοι. Πήγαμε πάρα πολύ πίσω με την Πανδημία, είναι δύσκολο ένα κόμμα όπως η Πλεύση Ελευθερίας να προετοιμάζεται με τους ρυθμούς που το κάνουν κόμματα με άλλου είδους χρηματικές και οικονομικές δυνατότητες, όμως θα ετοιμαστούμε με τις δυνάμεις μας, στις αρχές Ιουλίου θα κάνουμε και μία Πανελλαδική συγκέντρωση.

Σ.Ζ.: Στην Αθήνα να υποθέσω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Στην Αθήνα, ναι. Και  θα γίνουν από κει και πέρα και σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις, ομιλίες, συνομιλία με την κοινωνία, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας δεν είναι ένα  κόμμα στελεχών, όπως ξέρετε, είναι ένα κόμμα που απευθύνεται στους πολίτες και στην κοινωνία για να το στελεχώσουν.

Σ.Ζ.: Είναι η αλήθεια ότι είστε ένα ιδιαίτερο κόμμα, σας εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτά που θα κάνετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Να είστε καλά.

Σ.Ζ.: Σχολιάστε μου λίγο και το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. Κατά τη γνώμη σας, θα μπορέσει να κερδίσει τελικά έδαφος ο Νίκος Ανδρουλάκης; Αν ναι, από ποιο χώρο; Θα πάρει από τη Νέα Δημοκρατία; Θα πάρει από το ΠΑΣΟΚ; Από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα πάρει από αυτούς οι οποίοι λένε δεν ξέρω τι να ψηφίσω; Από πού;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω εγώ τι βλέπω, κύριε Ζαχαρέ. Βλέπω έναν νέο άνθρωπο που αντιπροσωπεύει ότι πιο παλιό και ότι πιο παλαιοκομματικό μπορώ εγώ να φανταστώ, τον οποίο ταυτόχρονα τον προμοτάρει ένα ολόκληρο σύστημα, με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Νομίζω, όμως, ότι ανοίγοντας το στόμα του, καταλαβαίνει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται και δεν θέλω να πιστεύω ότι θα κερδίσει οτιδήποτε, θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα στραφεί σε παλαιοκομματικές λύσεις.

Σ.Ζ.: Είναι πιο παλαιοκομματικός δηλαδή ο Ανδρουλάκης από τον Τσίπρα;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αντίστοιχης παλαιοκομματικότητας είναι, και για αυτό και νομίζω ότι δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε τη δική μας γενιά, ούτε, βέβαια, τις νεότερες γενιές. Αλίμονο μας αν τελικά το μέλλον μας είναι δύο νεότεροι πολιτικοί μιας γενιάς που θεωρούμαστε νεότεροι στην…

Σ.Ζ.: Νεογέροντες, όπως λέει και ο Λευτέρης Κουσούλης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι, δυστυχώς, προορίζονται να γίνουν,  χαλίφης στη θέση του χαλίφη, έχει δείξει ο καθένας από τη διαδρομή του…

Σ.Ζ.: Τους συγκρίνω απλώς και μόνο διότι φαίνεται ότι αυτοί οι δύο θα κονταροχτυπηθούν κάποια στιγμή για τη δεύτερη θέση και αυτό ρωτάω. Μπορεί να περάσει …

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Μα τώρα μάχη γιγάντων θα είναι αυτή ή μάχη νάνων πολιτικών;

Σ.Ζ.:  Δεν θέλω να κάνω σχόλιο πολιτικό για το αν είναι γίγαντες ή νάνοι…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Εγώ θα κάνω.

Σ.Ζ.: … θέλω να καταλάβω εσείς τι λέτε για το αν μπορεί κάποια στιγμή ο Νίκος  ο Ανδρουλάκης να αποτελέσει φόβητρο για το ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρει πίσω, δηλαδή, τη δεύτερη θέση προς το παρόν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα σας πω εγώ τι ελπίζω και τι πιστεύω, γιατί αυτό που ελπίζω πάντοτε το διεκδικώ για να γίνει. Πριν δέκα χρόνια ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε εκλογές, τον Μάιο του ’12…

Σ.Ζ.: Εκλεγήκατε τότε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …και η πρώτη φορά που εξελέγην. Ναι, είχα εκλεγεί και μάλιστα πρώτη. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσουν τα δύο κόμματα του δικομματισμού. Εγώ το πίστευα. Ο κόσμος το ήθελε και κατέρρευσαν. Δυστυχώς, όμως, μολονότι τότε υπήρξε μία ευκαιρία να αναδειχθεί μία άλλου είδους πολιτική, από αλλού είδους πολιτικές δυνάμεις, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκαν χειρότερες από τις προηγούμενες. Αυτό έχουμε την επιλογή να μην επαναληφθεί, όχι όμως με το να αναστήσουμε ως ζόμπι εκείνους τους οποίους απέρριψε ο κόσμος πριν από δέκα χρόνια…

Σ.Ζ.: Είναι οι ίδιοι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω είναι οι ίδιοι, ναι, με διαφορετική εμφάνιση, ίσως διαφορετικά σε κάποιες περιπτώσεις πρόσωπα, αλλά είναι οι ίδιοι, ναι.

Σ.Ζ.: Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να κρατηθεί στα ηνία του κόμματος σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν μπορώ να σας το πω, ούτε και με ενδιαφέρει.

Σ.Ζ.:  Είναι ο παλαιότερος πολιτικός αρχηγός, έτσι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι και έχει εγκαθιδρύσει μία μονοκρατορία σε ένα κόμμα το οποίο, όμως, με όλα του τα στελέχη όπως βλέπετε, στηρίζει αυτή την πολιτική, δηλαδή την πολιτική της ανεντιμότητας…

Σ.Ζ.:  Και με την ομπρέλα, γιατί φαίνεται  ότι την ομπρέλα την έβαλε λίγο στην άκρη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ, κύριε Ζαχαρέ, ομπρέλα και φαράσι και οτιδήποτε άλλο βλέπω σε αυτούς τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι τα γυρίσανε με τον πλέον  παταγώδη τρόπο το 2015, δεν είναι κανένας επαναστάτης, ούτε ο Τσακαλώτος, ούτε ο Φίλης, ούτε ο Βούτσης, ούτε κανένας από όλους αυτούς που κατά καιρούς κάνουν ότι γκρινιάζουν. Όταν παίρνουν καρέκλα και εξουσία, μια χαρά είναι αγαπημένοι με τον Τσίπρα, και όταν κλονίζονται οι εξουσίες και μειώνονται οι καρέκλες, γίνονται αυτού του είδους οι τριβές.

Σ.Ζ.: Δηλαδή, δεν υπάρχουν καλά στελέχη που έχουν παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ για οποιοδήποτε λόγο και τα οποία  ενδεχομένως θα υποδεχόσασταν στην Πλεύση Ελευθερίας, αν ήθελαν να διαφωνήσουν και να φύγουν;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα είμαι πάρα πολύ σαφής. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υποδεχόταν κανέναν άνθρωπο ο οποίος πρόδωσε κατ’ αυτό τον τρόπο τους πολίτες, έκανε αυτά που έκανε για την εξουσία και για το χρήμα, διότι και το χρήμα στόχευσαν και απέκτησαν και δεν έχει καμία δουλειά η Πλεύση Ελευθερίας να ξεπλύνει ανθρώπους οι οποίοι κάνουν αυτή την επιλογή. Αλίμονο μας, δεν είναι ξέρετε για μένα ούτε αυτοσκοπός  η πολιτική, ούτε ψάχνω με κάθε τρόπο να βρω μια γωνιά για να υπάρχω πολιτικά.

Σ.Ζ.: Πάλι μου δίνετε την πάσα για  την επόμενη ερώτηση και θα είναι και η τελευταία. Εφόσον καταφέρετε να μπείτε στη Βουλή, θα συμμετείχατε σε Κυβέρνηση συνεργασίας; Και αν ναι, με ποιον; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με κανένα από αυτά τα δύο κόμματα. Ξαναλέω ότι δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία, είναι όμως σκοπός ιερός η εκπροσώπηση, η γνήσια εκπροσώπηση του Ελληνικού Λαού. Στη φάση αυτή αυτών των δυνάμεων της Πλεύσης Ελευθερίας, θα ήμασταν  νομίζω η μόνη Αντιπολίτευση στην Ελληνική Βουλή, γιατί αυτή τη στιγμή από το 2019 υπάρχει ένα Κοινοβούλιο χωρίς Αντιπολίτευση και αυτό έχει στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά στον Ελληνικό λαό. Ο Μητσοτάκης κάνει ότι θέλει, ακριβώς διότι δεν υπάρχει Αντιπολίτευση ούτε από τον Τσίπρα, ούτε από τον Βαρουφάκη, ούτε από τον Κουτσούμπα, ούτε από τον Βελόπουλο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αυτό το οποίο είναι πυρήνας και προϋπόθεση Δημοκρατίας, η Κοινοβουλευτική λειτουργία με Αντιπολίτευση, με Κυβέρνηση, με αντιπαράθεση, με διάλογο, με διαφάνεια, με κριτική.

Σ.Ζ.:  Θέλω μία τελευταία πολύ γρήγορη ερώτηση μιας και μου έχει απομείνει ένα λεπτό. Πολλοί από τους πρώην συντρόφους σας επιχειρούν να αποδομήσουν τη δική σας παρουσία, εμφανίζοντας και εσάς και το υπόλοιπο κόμμα σας, ως μία περίπου παλαβή Αριστερά, που δεν ξέρει τι λέει, λέει διάφορα πράγματα έτσι πολύ θεωρητικά. Εμείς, λένε οι ίδιοι, είμαστε αυτοί οι οποίοι με ρεαλισμό αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Σας ενοχλεί αυτό από τους  πρώην συντρόφους σας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τίτλο τιμής το θεωρώ, γιατί το να σε χαρακτηρίζει, επειδή δεν έχει κανένα άλλο τρόπο να σε αντιμετωπίσει, ως γραφικό ή παλαβό εκείνος που έχει ξεπουληθεί και έχει τελικά δώσει τα πάντα για την εξουσία και για το χρήμα, ε, νομίζω ότι είναι τιμητικό. Κατά τα άλλα βέβαια όπως ξέρετε, σε αντιπαράθεση και σε διάλογο κανείς τους δεν τολμά να έρθει, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα και τις τοποθετήσεις μας.

Σ.Ζ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ και για τις απαντήσεις. Σας δίνω ένα δευτερόλεπτο να μας ξαναπείτε πότε θα κάνετε αυτή την Πανελλαδική σας Συγκέντρωση;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα γίνει στις αρχές του Ιουλίου, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου εδώ στην Αθήνα και θα σας  ανακοινώσουμε λεπτομέρειες μέσα στον Ιούνιο.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ: Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι ευχαριστώ που μας παρακολουθήσατε. Ακολουθεί το Viral Ten  και αμέσως μετά Γιώργος Πιέρρος, με όλη την πολιτική επικαιρότητα της ημέρας. Καλό βράδυ.