Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Action 24 (18/01/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

H συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά στο Action 24

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Λοιπόν, εδώ είμαστε και με πολλή χαρά υποδέχομαι την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Καλησπέρα σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας, κύριε Κουβαρά.

Γ. Κ.: Καλή χρονιά σας εύχομαι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή χρονιά.

Γ. Κ.:  Τα καλύτερα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Χρόνια πολλά στους Θανάσηδες και ούτω καθεξής.

Γ. Κ.: Έτσι, μπράβο. Χρόνια πολλά για και στους Θανάσηδες, καλά το είπατε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και στις Αθανασίες.

Γ. Κ.: …γιατί δεν τους έχουμε ευχηθεί σήμερα. Θέλω, επειδή πρώτα από όλα, εντάξει, εκτός από πολιτικός είσαστε και μία άξια Νομικός και πολύ, έτσι, μαχητική, θέλω ένα σχόλιό σας για αυτά που έχουν γίνει, που μαθαίνουμε για την υπόθεση βιασμού της εικοσιτετράχρονης αυτής κοπέλας στη  Θεσσαλονίκη. Έχει προχωρήσει αρκετά η έρευνα, έχει ακόμα να προχωρήσει, αλλά θέλω να μου πείτε τι αίσθηση έχετε αποκομίσει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Το πρώτο αίσθημα που διαμορφώνεται αναπόφευκτα είναι ένα αίσθημα πολύ βαθιάς ανησυχίας, διότι εάν ευσταθούν όλες οι παράμετροι των καταγγελιών της κοπέλας, μιλάμε για μία εμπεδωμένη συμπεριφορά, με στοχοποίηση αυτού που είναι το πιο, έτσι, ιερό, που είναι η βούληση και η ελευθερία της βουλήσεως, ειδικά σε σχέση με τη διάθεση του σώματός μας και ταυτόχρονα ανησυχεί, βέβαια, πάρα πολύ το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες που έχουν να κάνουν με μηχανισμούς και εξάπλωσης  τέτοιων συμπεριφορών…

Γ. Κ.:  Το κύκλωμα που λένε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …και συγκάλυψής τους.

Γ. Κ.: Ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Πάντοτε τα λέω αυτά, κύριε Κουβαρά, με βαθιά συναίσθηση ότι υπάρχει και η υποχρέωση σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας…

Γ. Κ.: Σωστό, σωστό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …γιατί όσο τραυματική είναι η παραβίαση που υφίσταται ένας άνθρωπος, είτε άντρας, είτε γυναίκα εάν  βιαστεί, άλλο τόσο ανεξίτηλη μένει η ρετσινιά σε έναν αθώο αν κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο και δεν έχει πραγματικά ευθύνη.

Γ. Κ.: Έχετε δίκιο και επειδή υπάρχει μία ένταση γύρω από αυτά τα θέματα δικαιολογημένη, έτσι, απόλυτα δικαιολογημένη και είναι λογικό ο κόσμος να οργίζεται και να θέλει Δικαιοσύνη, αυτή η ένταση πολλές φορές οδηγεί σε στοχοποίηση, σε όλο αυτό που περιγράφετε, στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, εμείς το προσπαθούμε εδώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας έλεγα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία στη φάση αυτή να γίνει μία εξαιρετικά λεπτομερής, εξονυχιστική συλλογή στοιχείων, μαρτυριών, γενετικού υλικού, τοξικολογικών εξετάσεων και λοιπών στοιχείων. Είναι καίρια, κατά την άποψή μου, η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είναι η πολλοστή φορά που παρεμβαίνει με καίριο τρόπο ο κύριος Πλιώτας και εγώ αυτό θέλω να το αναγνωρίσω, γιατί ξέρετε δε χαρίζομαι, γενικά, στους Δικαστές και στους Εισαγγελείς.

Γ. Κ.: Ναι, το γνωρίζω, το γνωρίζω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ήτανε καίρια αυτή η παρέμβαση, είναι σημαντικό να γίνει με εποπτεία Εισαγγελική η συλλογή των στοιχείων.

Γ. Κ.:  Χρειάζονται, θεωρείτε ότι έχουμε, το Νομικό μας οπλοστάσιο είναι τέτοιο και η ποινική μας Νομοθεσία είναι τέτοια που το καλύπτει απόλυτα το ζήτημα; Ή θα μπορούσε να χρειάζονται άλλες Νομοθετικές ή και άλλες παρεμβάσεις. Ενδεχομένως…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, νομίζω, κύριε Κουβαρά, ότι το νομοθετικό πλαίσιο ως έχει αυτή τη στιγμή και με την αύξηση των ποινών – γιατί κάποια στιγμή είχαμε φτάσει με τον νέο Ποινικό Κώδικα τον λεγόμενο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία στιγμή – είχαμε φτάσει να αποποινικοποιούνται ή να μετριάζονται οι ποινές σε πολύ σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών. Και εκεί εγώ θέλω να χτυπήσω ένα καμπανάκι, γιατί πέραν του βιασμού ενηλίκων, υπάρχουν βιασμοί ανηλίκων και υπάρχουν και σεξουαλικές πράξεις ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων, που δυστυχώς και λόγω προηγούμενης Νομοθετικής ανοχής, αλλά και λόγω μιας  εμπεδωμένης και συχνά απαντώμενης Δικαστικής ανοχής δεν τιμωρούνται και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά, εξαιρετικά σοβαρό και πολύ ανησυχητικό για το οποίο θα πρέπει όλοι να μιλάμε, γιατί τα παιδιά είναι τα πιο ανυπεράσπιστα.

Γ. Κ.:  Ναι. Επειδή μιλάτε για ανοχή και έχετε δίκιο που το λέτε, ειδικά για τα παιδιά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μιλάτε για ανοχή. Θέλω να ρωτήσω το εξής: επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση τώρα για τα κυκλώματα, τι μπορεί να υπάρχει, κύκλωμα μαστροπείας, δεν ξέρω τι… θεωρείτε ότι υπάρχει σε ένα πλαίσιο σε τέτοια ζητήματα και κάποια κοινωνική ανοχή; Και μετά όλοι κάνουν τους ανήξερους και ξαφνικά περνάνε στην επίθεση όταν κάτι αποκαλυφθεί;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ καίριο το ερώτημά σας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κοινωνική ανοχή. Δηλαδή, στις κοινωνικές αντιδράσεις και στον απλό κόσμο αυτά τα εγκλήματα είναι μη ανεκτά και πραγματικά υπάρχει μεγάλο στίγμα για τον δράστη και φοβερή απομόνωση όταν αυτό διαπιστωθεί. Το πρόβλημα ποιο είναι; Και εκεί έχουμε έλλειμμα. Το πρόβλημα είναι ότι οι μηχανισμοί καταγγελίας και οι μηχανισμοί προστασίας  του καταγγέλλοντος ή του μάρτυρα, είναι ανύπαρκτοι. Και εκεί βλέπουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, ως γείτονες, ως τρίτοι,  που μπορεί να υποπτεύονται, αλλά και να μην είναι σίγουροι ή να βλέπουν αλλά να μην έχουν δεύτερο μάρτυρα να επιβεβαιώσει,  να διστάζουν ή να φοβούνται ότι μπορεί να μπλέξουν μέσα σε έναν κυκεώνα, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να προστατεύσουν το θύμα που είναι ανήλικο.

Γ. Κ.:  Μάλιστα. Τώρα, θέλω να έρθουμε σε κάτι άλλο. Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μία δημόσια συζήτηση για την ελευθεροτυπία, τη λειτουργία των θεσμών, με αφορμή την κλήση δημοσιογράφων στην Εισαγγελέα για την υπόθεση Novartis. Ο κύριος Πολάκης, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καλέσει σε διαδήλωση έξω από τον Άρειο Πάγο. Θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε αυτή την υπόθεση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλάτε για τον κύριο Βαξεβάνη. Κοιτάξτε, εγώ τον κύριο Βαξεβάνη τον υπερασπίστηκα το 2012 όταν του ασκήθηκε δίωξη για τη λίστα Λαγκάρντ. Και πίστευα τότε ότι υπερασπίζομαι έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο που ήθελε να αποκαλύψει. Παρακολουθώντας την πορεία του κυρίου Βαξεβάνη, όμως, που δεν συνδέθηκε με την αποκαλυπτική δημοσιογραφία, αλλά με την εξουσία και που τελικώς προσδέθηκε στο άρμα της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του κυρίου Τσίπρα και μετατράπηκε από δημοσιογράφος και ανεξάρτητος, τουλάχιστον όπως φαινόταν, εκδότης, σε πλήρως εξαρτημένο εκδοτικό μηχανισμό, που υποστήριζε μια συγκεκριμένη Κυβέρνηση με τρόπο, θα σας έλεγα, έξω από τα όρια καί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καί της κοινωνικής δεοντολογίας καί του κοινωνικός ανεκτού.

Γ. Κ.: Άρα θεωρείτε ότι εδώ δε διώκεται η δημοσιογραφία; Δε διώκεται η δημοσιογραφική έρευνα καθοιονδήποτε τρόπο;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για την υπόθεση Novartis εγώ, τουλάχιστον, αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι έχουνε καταγραφεί και είναι εξόφθαλμες συγκεκριμένες πράξεις και ξεκαθαρίζω  ότι ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ότι το σκάνδαλο πρέπει να διαλευκανθεί. Όχι, όμως…

Γ. Κ.:  Εσείς λέτε ότι υπάρχει καί σκάνδαλο Novartis καί σκευωρία Novartis.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.  Είναι νομίζω…

Γ. Κ.:  Ότι υπάρχουν και τα δύο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …ότι είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει ένα σκάνδαλο το οποίο έπρεπε να διερευνηθεί και υπάρχει μία εξουσία η οποία επέλεξε, αντί να διερευνήσει πραγματικά, να χρησιμοποιήσει το σκάνδαλο καταχρώμενη την εξουσία της. Υπάρχει ένα κορυφαίο γεγονός, το ανέφερα και το πρωί ραδιοφωνικά. 4 Φλεβάρη του 2018, ήταν η Κυριακή της μεγάλης διαδήλωσης που γινότανε κατά της δρομολογούμενης Συμφωνίας ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Εγώ δε δέχομαι ούτε το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ούτε αυτή την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, που ακόμη τότε δεν είχε υπογραφεί. 4 Φλεβάρη, λοιπόν, κυκλοφόρησε 3 Φλεβάρη με ημερομηνία 4 Φλεβάρη, κυκλοφόρησε το Ντοκουμέντο του κυρίου Βαξεβάνη, το οποίο περιείχε ως αποκαλύψεις καταθέσεις μαρτύρων. Και μάλιστα προστατευομένων μαρτύρων και μάλιστα ανωνύμων. Καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Γ. Κ.: Της κυρίας Τουλουπάκη τότε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Της κυρίας Τουλουπάκη. Επρόκειτο, υποτίθεται, για προστατευόμενα πρόσωπα και για άκρως μυστική διαδικασία. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι όταν κυκλοφόρησε η εφημερίδα, οι καταθέσεις αυτές δεν είχαν δοθεί. Δόθηκαν στη συνέχεια. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε από το Σάββατο 3 Φλεβάρη και οι καταθέσεις δόθηκαν, αν δόθηκαν, έφεραν πάντως ημερομηνία 4 Φλεβάρη, δηλαδή μετά την εκτύπωση της εφημερίδας. Αυτό είναι ένα εξόφθαλμο γεγονός κατάχρησης εξουσίας που σημαίνει: πρώτον ότι ο Εισαγγελικός λειτουργός που υποτίθεται ότι δρα ανεξάρτητα και παίρνει καταθέσεις, διαθέτει το περιεχόμενο των καταθέσεων πριν αυτές δοθούν και συνταχθούν. Ότι το διοχετεύει μέσω ενός μηχανισμού σε μία όχι απλώς φιλοκυβερνητική, αλλά Κυβερνητική εφημερίδα και ότι η εφημερίδα βγαίνει σε μία κρίσιμη στιγμή, που ήταν η στιγμή της διαδήλωσης της μεγάλης, για την επερχόμενη Συμφωνία, για το όνομα της γείτονος χώρας – βλέπετε αποφεύγω πάρα πολύ να νομιμοποιήσω αυτό το έκτρωμα το οποίο υπεγράφη. Τότε, λοιπόν, που ήταν στριμωγμένη η Κυβέρνηση Τσίπρα, ήρθε δια μαγείας το Ντοκουμέντο του κυρίου Βαξεβάνη, να πει έχουμε αυτές τις καταθέσεις. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα σε ένα κράτος δικαίου και φυσικά δεν τα κάνει δημοσιογράφος, τα κάνει, ενδεχομένως, ο εντεταλμένος και εν προκειμένω ο συνεργάτης της συγκεκριμένης Κυβερνήσεως.

Γ. Κ.:  Εδώ, όμως, κυρία Κωνσταντοπούλου υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα. Υπάρχουν ή όχι  οι παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαστική. Τι νομίζετε εσείς;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Διαχρονικά κύριε Κουβαρά υπάρχουν.

Γ. Κ.:  Λειτουργούν οι θεσμοί σωστά; Δεν λειτουργούν σωστά; Και τι ακριβώς συμβαίνει εδώ;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι παρεμβάσεις της Κυβερνητικής εξουσίας στη Δικαστική υπάρχουν διαχρονικά. Διαχρονικά οι Κυβερνήσεις ονειρεύονται να ελέγχουν τη Δικαστική εξουσία…

Γ. Κ.:  Τα καταφέρνουν; ή όχι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πολλές φορές τα καταφέρνουν, βρίσκουν δηλαδή Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς που είναι έτοιμοι να πάρουν εντολές, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ευσυνείδητοι λειτουργοί οι οποίοι δεν δέχονται να πάρουν εντολές. Εγώ πάντοτε εκτιμούσα, κύριε Κουβαρά, τους Δικαστές οι οποίοι, ούτε σήκωναν το τηλέφωνο να πάρουν, ούτε επιδίωκαν να περιμένουν έξω από τα Βουλευτικά ή Προεδρικά Γραφεία και δεν εκτιμούσα εκείνους που έκαναν ουρά περιμένοντας μια, αν θέλετε, ανταμοιβή. Ίσως, βέβαια, για αυτό και ο κύριος Τσίπρας δεν θέλησε να αναλάβω το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήξερε ότι εγώ δε θα έμπαινα ποτέ σε τέτοιου είδους συναλλαγές, ούτε σε τέτοιου είδους λοβιτούρες.

Γ. Κ.: Θεωρείτε ότι αν είχατε, τελικά, αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τότε, στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ήταν τα πράγματα διαφορετικά; Με ποια έννοια; Το λέω σε δύο επίπεδα. Αφενός στο επίπεδο της ίδιας της Δικαιοσύνης και αυτών που λέτε εσείς ότι συνέβησαν μετά γιατί παρενέβαινε η εκτελεστική εξουσία στη Δικαστική, αλλά και στο άλλο επίπεδο, αν λείπατε από την Προεδρία της Βουλής, μπορεί να διευκολύνονταν,  ίσως, πράγματα που σχετίζονταν με την πορεία στο θέμα του Μνημονίου; Για να το ακούσω αυτό. Θα ήθελα να το ξέρω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, θα σας πω.

Γ. Κ.: Δηλαδή αν ξανά γραφόταν η ιστορία  με εσάς Υπουργό Δικαιοσύνης μπορεί να είχε κάποιες διαφορές το πράγμα ή όχι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι απλώς η διαφορά θα ήταν ότι εγώ θα είχα παραιτηθεί όταν πια η Κυβέρνηση άλλαξε πολιτική. Γιατί πια εκεί…

Γ. Κ.: Νωρίτερα δηλαδή; Ή πάλι στο ίδιο θα είχατε παραιτηθεί;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νωρίτερα, νωρίτερα. Γιατί ως Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξα μέχρι τέλους τη μη εισαγωγή των Μνημονίων και την καταψήφιση τους. Όταν όμως είσαι Υπουργός και η Κυβέρνηση αλλάζει πολιτική, εκεί πρέπει ή να παραιτηθείς ή να εφαρμόσεις την πολιτική. Από κει και πέρα, όμως, αν με ρωτάτε αν θα ήταν αλλιώς η ιστορία, εγώ, κύριε Κουβαρά, βρήκα τον τρόπο κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν, επειδή ήξερα και τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, να γίνουν. Και ως προς έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Καί έλεγχος του χρέους έγινε καί οι Γερμανικές Οφειλές στοιχειοθετήθηκαν και οι λίστες ανοίξανε, καί η λίστα Λαγκάρντ καί η υπόθεση Siemens. Από κει και πέρα έχουν να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν αυτοί που ούτε τα πορίσματα χρησιμοποίησαν, ούτε το συμφέρον της χώρας υπερασπίστηκαν και μας έχουν φέρει εδώ που μας έχουν φέρει.

Γ. Κ.:  Δεν μου λέτε, τώρα θα γίνουν εκλογές όμως κάποια στιγμή και μάλιστα να γίνουν εκλογές με Απλή Αναλογική. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις και σε κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τα μικρά κόμματα. Καταρχάς, το βλέπετε σαν μία δύσκολη ιστορία αυτό; Το να πηγαίνεις από εκλογή σε εκλογή με ένα μικρό κόμμα, έχοντας δίπλα σου το μεγάλο κόμμα από το οποίο προέρχεσαι και έχοντας μαζί του τόσο, έτσι, ας πούμε, σχέσεις τόσο μεγάλης αντιπαλότητας σαν και αυτές που έχετε εσείς τα τελευταία χρόνια με το ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι υπάρχει, θέλω να πω, χώρος για να κινηθείτε με την Απλή Αναλογική; Γιατί βλέπω ότι επιμένετε, επιμένετε και είναι καλό το να επιμένει κανείς και να πιστεύει σε πράγματα, δεν το λέω καθόλου αρνητικά, αλλά θα ήθελα λίγο να μου το εξηγήσετε  έτσι με ειλικρίνεια.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας το εξηγήσω, ναι, κύριε Κουβαρά, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και σας ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω πολύ ειλικρινά. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής, δεν έχω καμία εξάρτηση από την πολιτική, έχω τη δουλειά μου. Μπήκα στην πολιτική το 2012 πιστεύοντας ότι, με κάποιες γνώσεις, εργαλεία, ικανότητες, δυνατότητες, μπορώ να προσφέρω στη χώρα μου, άρα οφείλω να το κάνω σε μία κρίσιμη στιγμή και αυτό είναι το κίνητρό μου και σήμερα. Εάν οι πολίτες μάς τιμήσουν και μάς δώσουν τη δυνατότητα να μπούμε στη Βουλή και να καταγράψουμε ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής, όπως θεωρώ ότι προσωπικά το κατέγραψα στο μικρό διάστημα που ήμουν Βουλευτής και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής, θα κάνουμε τα πάντα για να τους εκφράσουμε, να τους υπηρετήσουμε και, βέβαια, για να ελέγξουμε την εξουσία. Εάν οι πολίτες δεν μας δώσουν αυτή την εμπιστοσύνη, τότε και αυτό θα είναι μία σεβαστή δημοκρατική επιλογή. Η διαφορά, θα έλεγα, με άλλους χώρους, είναι ότι – και αυτό ισχύει και για τους άλλους ανθρώπους που ενεργοποιούνται στην Πλεύση Ελευθερίας – είναι ότι εμείς ούτε σιτιζόμαστε από την πολιτική, ούτε έχουμε προσδοκία κάποιων αντιπαροχών. Το κίνητρό μας είναι της προσφοράς και η στόχευση μας είναι ανιδιοτελής και έτσι θα συνεχίσουμε. Τώρα αν είναι δύσκολο που με ρωτήσατε ή αν είναι εύκολο, είναι πανδύσκολο, αλλά τα δύσκολα είναι και τα ωραία, τα εύκολα τα μπορούν όλοι.

Γ. Κ.: Το ακούω αυτό και σίγουρα ότι δε σιτίζεστε από την πολιτική νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να σας το αμφισβητήσει, ειδικά αυτό, κανείς, αλλά θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο: μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων που ζητάει ο κύριος Τσίπρας; Γιατί καμιά φορά, ξέρετε, δημιουργείται μια επανεκκίνηση στην πολιτική. Δε θέλω να σας ρωτήσω τώρα με τον κλασικό τυπικό τρόπο, αν μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιον που είχατε τόσο μεγάλη κόντρα στην εποχή του Μνημονίου, αλλά τα πράγματα αλλάζουν, προχωράνε, πολλές φορές τα εκλογικά αποτελέσματα παράγουν, όπως ξέρετε, εξελίξεις. Εδώ έχει μία πρόταση κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός. Λέει ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουμε μία Δημοκρατική, ας πούμε, Κυβέρνηση, αυτό είναι το νόημα και απευθύνεται σε όλους λέει, πλην της Δεξιάς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κουβαρά…

Γ. Κ.:  Άρα και σε εσάς θεωρητικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε μας δεν απευθύνεται, γιατί ξέρετε ότι εμείς, και ξέρει και εκείνος πάρα πολύ καλά, ότι εμείς δεν κάνουμε ούτε συναλλαγές, ούτε ανταλλαγές. Για μένα είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Ήμουνα Πρόεδρος της Βουλής, αν με ενδιέφερε, λοιπόν, η συντήρηση θέσεων εξουσίας, θα είχα παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήτανε αυτό ποτέ το κίνητρό μου. Η πρόσκληση Τσίπρα προς τις δήθεν προοδευτικές δυνάμεις από τη μία έχει το ανέκδοτο ότι είναι προοδευτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη έχει το επίσης ανέκδοτο, ότι είναι προοδευτικές κάποιες άλλες δυνάμεις. Είπατε για την εποχή του Μνημονίου. Μα ακόμα αξιολογήσεις έχουμε. Δεν είναι η χώρα μας, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή χειραφετημένη και υπάρχει τεράστια ευθύνη των Κυβερνήσεων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, το λέω πολύ ξεκάθαρα και ξέρετε ό,τι λέω το εννοώ και το πράττω, καμία περίπτωση συνεργασίας ούτε με ΣΥΡΙΖΑ ούτε και με κανέναν από αυτούς που έχουν κυβερνήσει τη χώρα και την έχουν φέρει εδώ.

Γ. Κ.: Βλέπετε πιθανότητα αυτό που ονομάζει ο Τσίπρας προοδευτικής Κυβέρνησης την επόμενη φορά ή αυτό που ονομάζει ο Ανδρουλάκης, Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας μιλήσω πολύ ειλικρινά; Είναι δύο νέοι άνθρωποι, νέοι… είναι δύο άνθρωποι της γενιάς μου, ο ένας λίγο μεγαλύτερος και ο άλλος λίγο μικρότερος από ό,τι νομίζω, οι οποίοι εκπροσωπούν, τουλάχιστον όπως διάγουν, το πιο παλαιοκομματικό κατεστημένο. Εγώ δεν έχω καμία διάθεση, η γενιά η δική μας αυτό το κατεστημένο κάποτε το κατήγγελλε και δεν έχω καμία διάθεση ούτε να το αναπαραγάγουμε, ούτε να το υποστηρίξουμε, ούτε να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη διάφοροι εκκολαπτόμενοι χαλίφηδες. Αλίμονο αν οι νέες γενιές ξαναζήσουν αυτά τα οποία εμείς ζήσαμε με άλλους πρωταγωνιστές.

Γ. Κ.: Λοιπόν, να σας ευχαριστήσω πολύ. Πάντα η κουβέντα μαζί σας… πρέπει να πω ότι όταν τελειώνει ο τηλεοπτικός χρόνος, λέω θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα, αλλά θα τα ξαναπούμε σύντομα, ελπίζω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι η αφορμή, ακριβώς, για να δεσμευτούμε για επόμενη  φορά.

Γ. Κ.: Εύχομαι καλή συνέχεια σε αυτή τη δύσκολη, όπως τη λέτε και η ίδια,  πορεία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ:  Να είστε καλά, ευχαριστώ.