ΔΤ_ Ζωή Kωνσταντοπούλου-Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία με την κοινωνία στη γωνία

Πλεύση Ελευθερίας

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία με την κοινωνία στη γωνία, με τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια και απελπισία»

Συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη κριτική για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και τις πρόσφατες θριαμβολογίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί της «επιτυχίας της χώρας να δανείζεται φθηνά», άσκησε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha 98,9 και στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή. Στη διάρκεια της συνέντευξης, η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις θέσεις και τις προτάσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για την Οικονομική Πολιτική και το Χρέος, κάνοντας ειδική αναφορά στην εμπειρία της Πανδημίας και στην ανάγκη να αναπροσαρμοστούν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

«Η εμπειρία της Πανδημίας έδειξε σε όλους μας ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και πόσο λάθος υπήρξαν οι προτεραιότητες σε προηγούμενα διαστήματα. Θυμόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ένα πεδίο στο οποίο εφαρμόστηκε άγρια εξοικονόμηση τα προηγούμενα χρόνια, και στην Ελλάδα με τα Μνημόνια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν ο τομέας της Δημόσιας Υγείας. Και είδαμε πόσο ενδεής έφτασε να είναι η Δημόσια Υγεία στην κρίσιμη στιγμή. Είδαμε επίσης στη διάρκεια της Πανδημίας να καταρρίπτεται αυτό που αποτελούσε δόγμα, ότι δηλαδή είναι ανελαστικά τα δημοσιονομικά προγράμματα. Και είδαμε, εκεί που η ανάγκη το απαίτησε, να υποχωρούν και να υπαναχωρούν τα αυστηρά και σιδηρά δημοσιονομικά προγράμματα.», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για την Οικονομική Πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την εμπειρία της Πανδημίας: «Η άποψή μου, λοιπόν, και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ότι, ειδικά μετά από αυτήν την εμπειρία της Πανδημίας,  που δεν την φανταζόμασταν, που η Επιστήμη βεβαίως  την είχε προβλέψει, θα έπρεπε η ανθρωπότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κυβερνήσεις να βγουν σοφότερες και καλύτερες  και να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους στις πραγματικές ανάγκες και στις υψηλές προτεραιότητες, που είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη υγεία, η  ευημερία της κοινωνίας, πράγμα που σημαίνει τι; Σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπαναχωρήσουν όχι απλώς προσωρινά, μέσω αυτής της αναστολής που έχει αποφασιστεί, αλλά οριστικά εκείνοι οι δημοσιονομικοί κανόνες  που είναι παράλογοι και, τελικώς, στραγγαλίζουν και την κοινωνία και την οικονομία και να υπάρξει μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, πού σημαίνει τι; Σημαίνει ανάπτυξη  μέσα από την στήριξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία με την κοινωνία στη γωνία. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία με τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια και απελπισία. Ούτε μπορεί η φιλοσοφία μας, εν έτει 2021, να είναι η φιλοσοφία του Πρωθυπουργού ότι ‘’πρέπει να είμαστε χαρούμενοι  γιατί δανειζόμαστε ξανά φθηνά’’. Δεν μπορεί, δηλαδή, να  βασίζουμε όλη μας την κοσμοθεωρία και την στρατηγική πάνω στο δανεισμό» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Δημόσιο Χρέος το οποίο έχει εκτιναχθεί πλέον πολύ πάνω από το 200% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ η Ελλάδα  διαθέτει τα εργαλεία για να διαγράψουμε το χρέος που είναι  παράνομο και έχει αποδειχθεί ως  παράνομο, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν το κάνουν», και δήλωσε:  «H άποψή μου και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας  είναι ότι το Χρέος δεν είναι ένα οικονομικό μέγεθος, είναι ένα εργαλείο  ουσιαστικά εξάρτησης των χωρών και ελέγχου τους. Και ειδικά ως προς την Ελλάδα  και ως προς την πολιτική που έχει εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Χρέος έχει αποδειχθεί  ως ένα εργαλείο υπαγόρευσης πολιτικών σε πείσμα των κοινωνικών αναγκών. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει δηλαδή  και η κοινωνία να απαιτήσει αυτό που της αναλογεί, γιατί αυτή τη στιγμή ζουν, γεννιούνται και  μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων που δεν έχουν ξοδέψει, αλλά χρωστάνε. Με την πρώτη τους αναπνοή τα μωρά που γεννιούνται σήμερα, βρίσκονται να χρωστάνε 50.000 ευρώ. Από πού κι ως πού; Και από πού κι ως πού υποθηκεύουμε τις ζωές τους  βάζοντάς τα να πληρώνουν χωρίς να έχουν κάνει ένα βήμα σε αυτόν τον κόσμο;»

Η κα Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε τα διεθνή ιστορικά και νομικά παραδείγματα διαγραφής παράνομου χρέους, αλλά και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την αποκήρυξη του παράνομου χρέους, τα οποία ωφελούν την Ελλάδα, αλλά τα οποία οι Ελληνικές Κυβερνήσεις όχι μόνον δεν τα αξιοποίησαν, αλλά και δεν τα ψήφισαν στις σχετικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών.