ΔΤ Ζωή Κωνσταντοπούλου – Άλλο πολιτική, άλλο πολιτικαντισμός

Πλεύση Ελευθερίας

ΘΕΜΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Άλλο πολιτική, άλλο πολιτικαντισμός»

Η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Αιμίλιο Λιάτσο στο Kontra Channel [Δελτίο Τύπου, Απομαγνητοφώνηση, Video]

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα φλέγοντα πολιτικά θέματα παραχώρησε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra

Απαντώντας στο ερώτημα «Πού το πάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου», μίλησε ανοιχτά για την δική της στάση και αντίληψη την περίοδο της Πανδημίας και για τη συνειδητή επιλογή της Πλεύσης Ελευθερίας να είναι δίκαιη απέναντι στα σωστά και σταθερή στις διαχρονικές θέσεις και απόψεις της. Ερωτήθηκε και απάντησε για τις δωρεές της Πλεύσης Ελευθερίας στο πλαίσιο της προσπάθειας να συνδράμει στον αγώνα για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Επανέλαβε τη στήριξή της στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που ανέλαβε την χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. Μίλησε για τις γερμανικές οφειλές και τη νομική βάση διεκδίκησής τους. Τοποθετήθηκε, επίσης, για την σημερινή και την προηγούμενη Κυβέρνηση, την ουσία της αντιπολίτευσης, τα σενάρια εκλογών και τη διαφορά της πολιτικής από τον πολιτικαντισμό.

 

Μπορείτε να δείτε το video της συνέντευξης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.plefsieleftherias.gr/zoikonstantopoulou/kontrachannel/a.liatsos

 

Ακολουθεί η Απομαγνητοφώνηση της Συνέντευξης

 

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο Kontra Channel και τον Αιμίλιο Λιάτσο – 19/05/2020

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΛΙΑΤΣΟΣ: Στο σημείο αυτό θέλω να καλησπερίσω την Πρόεδρο, την Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, την βλέπουμε. Καλησπέρα σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας.

Α.Λ.: Σας ευχαριστώ πολύ που θα τα πούμε απόψε. Είχαμε καιρό να βρεθούμε για να τα πούμε τηλεοπτικά και εύχομαι όταν τελειώσει η ιστορία με τα Skype να’ ρθείτε ένα βράδυ να καθίσουμε αρκετή ώρα εδώ, να κάνουμε μία μεγάλη συζήτηση, μία μεγάλη συνέντευξη, να ανοίξουμε και τηλεφωνικές γραμμές να ρωτήσει και ο κόσμος απευθείας ό,τι θέλει, όπως κάναμε τα παλαιότερα χρόνια.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με πολλή χαρά, κύριε Λιάτσο.

Α.Λ.: Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το γεγονός ότι η Πλεύση Ελευθερίας κι εσείς προσωπικά, αναπτύξατε μία δραστηριότητα πολύ θετική το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάνατε μία δωρεά τριών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο «Παμμακάριστος». Ενισχύσατε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κάνατε δωρεά καρδιογράφου στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Από εκεί και πέρα κάνατε και κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις που έγιναν σημείο εκκίνησης μιας συζήτησης προς τα πού το πάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δηλώσατε δηλαδή ότι είναι Εθνικής σημασίας το έργο του κυρίου Τσιόδρα, του καθηγητή, και επίσης δεν σηκώσατε το τελευταίο διάστημα πολύ τους τόνους, όπως ενδεχομένως, κάποια μερίδα της κοινωνίας θα περίμενε. Θέλω το σχόλιό σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς πήραμε την απόφαση σε αυτήν την δοκιμασία που είναι πρωτόγνωρη, πρωτοφανής, δεν την έχουν βιώσει οι ζώσες γενεές, ούτε η δικιά μου, ούτε η δικιά σας, ούτε οι νεότεροι, ούτε οι μεγαλύτεροι.

Α.Λ.: Ναι, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αποφασίσαμε, λοιπόν, ότι καθήκον μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία. Ήταν απόφασή μας συνειδητή να στηρίξουμε την συλλογική απόφαση του «Μένουμε σπίτι», που ήταν μία απόφαση, όχι μόνο κυβερνητικής οδηγίας και στη συνέχεια εντολής, ήταν και απότοκος μιας κοινωνικής ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης. Δώσαμε λοιπόν αυτό το στίγμα, θεωρήσαμε ταυτόχρονα απολύτως αναγκαίο να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της Πανδημίας. Δεν θελήσαμε, δηλαδή, χάριν μικροπολιτικής και «αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση», να μην αναγνωρίσουμε τα σωστά που έγιναν – και έγιναν σωστά- και ταυτόχρονα πήραμε μία απόφαση, ήταν η πρώτη χρονιά που δόθηκε στην Πλεύση Ελευθερίας κρατική χρηματοδότηση- όπως ξέρετε η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κόμμα το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του και αυτό είναι στοιχείο της ανεξαρτησίας μας- όταν, λοιπόν, μας δόθηκε αυτή η συγκριτικά μικρή χρηματική επιδότηση, αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε την πλήρη χρηματοδότηση τριών μηνών, στη μάχη κατά του Κορονοϊού. Και σας ευχαριστώ πολύ που αναφερθήκατε στις πρωτοβουλίες μας. Ήταν συνειδητή επιλογή μας να ενισχύσουμε αφενός το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κάναμε την επιλογή να ενισχύσουμε ένα νοσοκομείο, το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», που ήταν το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς για τον Κορονοϊό, στο κέντρο της Αθήνας, ένα μικρό νοσοκομείο…

Α.Λ.: Ναι, ναι, σωστά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … το οποίο μας γνωστοποίησε τις ανάγκες του αυτές, για τρεις  κλίνες ΜΕΘ και δύο κλιβάνους, και κάναμε όλη διαδικασία για να τα δωρίσουμε. Την ίδια στιγμή θελήσαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας δηλαδή σε όλη τη χώρα, που είναι το πρώτο κύτταρο που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να υποδέχεται τους ασθενείς και τους πολίτες. Δωρίσαμε, λοιπόν, στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων που είναι Κέντρο Υγείας Αναφοράς για τον Κορονοϊό, έναν καρδιογράφο τελευταίας τεχνολογίας και ένα λουτρό υπερήχων, πάντα σε συνεννόηση με τους γιατρούς για τις ανάγκες που υπήρχαν, όχι ό,τι μας κατέβαινε.

Α.Λ.: Ναι, ναι, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάναμε μία δωρεά φαρμάκων στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που είναι μία κοινωνική πρωτοβουλία της τελευταίας δεκαετίας, που συνδράμει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν καλύπτονται από το κράτος.

Α.Λ.: Μάλιστα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και κάναμε και τη δωρεά που αναφέρετε, την οικονομική ενίσχυση προς το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που επίσης συνδράμει καλλιτέχνες οι οποίοι δεν καλύπτονται από το κράτος, σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη. Θελήσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε με πράξεις, οι οποίες νομίζω ότι είναι πάντοτε το καλύτερο έναυσμα και το καλύτερο παράδειγμα ως προς το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή την περίοδο. Είναι περίοδος και πρέπει να είναι περίοδος κοινωνικής συνοχής, πρέπει να είναι περίοδος αλληλεγγύης, γιατί είναι πάρα πολλοί οι δοκιμαζόμενοι συνάνθρωποί μας, είναι περίοδος συστράτευσης των κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να χτίσουμε ένα τοίχος προστασίας καθενός και καθεμιάς, να μην μείνει άνθρωπος ακάλυπτος…

Α.Λ.: Ναι, ναι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: … και, φυσικά, μιας και αναφερθήκατε και στο έργο της Επιτροπής που ανέλαβε να χαράξει την στρατηγική, θεωρήσαμε και θεωρούμε  και το θεωρώ προσωπικά ότι πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτή την Επιτροπή η τιτάνια συμβολή της στο να σωθούν ζωές.  Δεν είναι καθόλου λίγο, είναι τεράστιο αυτό που κατακτήθηκε. Θλίβομαι πραγματικά για τους συνανθρώπους μας που χάσαμε -και δεν χάσαμε λίγους. Αποφύγαμε, όμως, τραγωδίες που ζήσανε άλλες χώρες και θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν κάποιοι άνθρωποι, με την επιστημοσύνη τους, με την αφιέρωσή τους, με τη γνώση τους, με την καθημερινή τους διαθεσιμότητα και ήταν, θεωρώ, εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και το γεγονός ότι, υπήρχε καθημερινή ενημέρωση στους πολίτες κάτι που είναι ένα στοιχείο δημοκρατίας, είναι ένα στοιχείο και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης και είναι ένα στοιχείο εγρήγορσης για όλους μας.

Α.Λ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, μπράβο σας για αυτή τη δραστηριότητα. Εγώ δίνω συγχαρητήρια και δημοσίως.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ.

Α.Λ.: Κάνατε πριν μια αναφορά για μικροπολιτική από κάποιους και για «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη; Να μας το πείτε λίγο, ποιοι κάνανε μικροπολιτική αυτή την περίοδο ή κάνανε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, είναι πραγματικά συνειδητή απόφαση σε αυτή την περίοδο εμείς να μην λοξοδρομήσουμε και να μην αποπροσανατολιστούμε για να ξιφουλκήσουμε με τον έναν ή με τον άλλον. Νομίζω ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται, ξέρει πολύ καλά αυτοί που λένε σήμερα τάδε, τι έκαναν πριν. Ξέρει πολύ καλά ο καθένας μας τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει. Τι έχει δώσει και τι δεν έχει δώσει και μπορεί να αξιολογήσει. Εμένα μου αρέσει, κύριε Λιάτσο, να είμαι δίκαιη. Δεν μου αρέσει να ψάχνω να βρω το λάθος εκεί που δεν υπάρχει. Χρειάζεται να έχεις την αντικειμενικότητα να το αναγνωρίσεις και, φυσικά, από την άλλη πλευρά δεν σώθηκαν τα πεδία ούτε αντιπαράθεσης, ούτε αντιπολίτευσης. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα για να αντιπαρατεθούμε, υπάρχουν ένα σωρό ανοιχτά ζητήματα για τη χώρα μας, για την ελληνική κοινωνία, που τα διεκδικούμε και καθόλου δεν τα εγκαταλείπουμε. Ένα από αυτά είναι, να φύγει επιτέλους το βάρος αυτού του επονείδιστου χρέους από τις πλάτες των πολιτών. Καταλάβαμε, νομίζω, το τελευταίο διάστημα πόσο άσχημα συκοφαντήθηκε αυτός ο λαός στην διεθνή κοινή γνώμη και πώς αυτός ο λαός ο κατασυκοφαντημένος απέδειξε με τη στάση του και το παράδειγμά του ποιο είναι το μεγαλείο του. Εγώ, λοιπόν, είμαι σε αυτούς που εξακολουθούν να διεκδικούν για τη χώρα μου και για το λαό μας αυτά που μας αξίζουν, είμαι σε αυτούς, ταυτόχρονα, που δεν εγκαταλείπω ούτε την επιδίωξη, ούτε τη διεκδίκηση για Δημοκρατία και Ελευθερία και για Κοινοβουλευτική Λειτουργία αντάξια προς τη Δημοκρατία. Δεν είναι φαινόμενα που τιμούν τη Δημοκρατία ούτε η ψήφιση νομοσχεδίων χωρίς βουλευτές ή με αδιάβαστους βουλευτές, ούτε οι τροπολογίες, ούτε οι διαδικασίες όλες που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία και από κει και πέρα, κύριε Λιάτσο, επειδή ακριβώς θεωρώ ότι είναι μία περίοδος διαφορετική που όλους μας διαμόρφωσε, θεωρώ ότι είναι και ένα στοίχημα για τον λαό μας αλλά και για τον πολιτικό κόσμο, από αυτή τη δοκιμασία να βγούμε καλύτεροι και όχι χειρότεροι.

Α.Λ.: Έχετε πολύ δίκιο σε αυτό. Σε αυτό έχετε πολύ δίκιο. Τώρα, μιας και αναφερθήκατε στο Χρέος το δυσβάσταχτο και το επονείδιστο, που είναι και μία αγαπημένη σας έκφραση και έχετε δίκιο σε αυτό…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι νομικός χαρακτηρισμός, βέβαια, δεν είναι αγαπημένη μου έκφραση, είναι νομικός όρος.

Α.Λ.: Είναι νομικός χαρακτηρισμός. Μπορείτε να μας πείτε με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις τι γίνεται; Και γιατί οι τελευταίες Κυβερνήσεις περίπου το έχουνε θάψει το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων;,

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Η πεποίθηση μου, κύριε Λιάτσο, είναι ότι, δυστυχώς, οι Κυβερνήσεις διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες, αυτό το θέμα όχι απλώς δεν το προώθησαν, αλλά το υπονόμευσαν. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε στη Γερμανία μία πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί η Γερμανική Κυβέρνηση γιατί, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να υπάρξει Ελληνική Κυβέρνηση που θα διεκδικήσει. Εμείς χρειάστηκε, σας θυμίζω, το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε εξώδικα κατά του πρώην Πρωθυπουργού, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρώην Προέδρου της Βουλής, για να διεκδικήσουν επιτέλους αυτά όλα που έλεγαν ότι θα διεκδικούσαν. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής είναι ότι είμαστε πια 75 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ουσιαστικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχουν γίνει. Υπάρχει, όμως, και εδώ θέλω να σταθώ, γιατί νομίζω ότι αξίζει να ενημερωθούν και οι πολίτες. Προεκλογικά και σε μία κίνηση σαφούς προεκλογικής στόχευσης, η προηγούμενη Κυβέρνηση απέστειλε μία Ρηματική Διακοίνωση για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών. Αυτή τη Ρηματική Διακοίνωση ο σημερινός Πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις σε Συνέντευξη Τύπου που έκανε κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία και στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ δήλωσε ότι την υποστηρίζει την Ρηματική Διακοίνωση και ότι αναμένει την απάντηση της Γερμανίας. Αυτό ήταν απάντησή του σε επίσημη ερώτηση που του έγινε από Γερμανό δημοσιογράφο, δεν ήτανε κομμάτι της αρχικής τοποθέτησης, όμως ρωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει, ανατρέχοντας σε αυτές τις δηλώσεις, το περασμένο φθινόπωρο έγιναν οι δηλώσεις αυτές, θα πρέπει να διεκδικηθεί πολύ συγκεκριμένα η καταβολή αυτών των οφειλών. Παρατηρείτε και νομίζω παρακολουθούμε όλοι πώς η Γερμανική Κυβέρνηση τα έχει στυλώσει για να μην πληρώσει φράγκο για ανθρώπινες ζωές που χάνονται σε όλη την Ευρώπη.

Α.Λ.: Εντελώς, εντελώς. Πού προσδιορίζετε το ποσό των αποζημιώσεων, κυρία Κωνσταντοπούλου, πού το βάζετε περίπου; Περίπου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ποσό δεν το βάζω εγώ, έχει υπολογιστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από επίσημη εντολή που δόθηκε το 2013, μάλιστα. Το πόρισμα βγήκε το 2015 και προσδιορίζει την οφειλή σε ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 278 και 341 δισεκατομμυρίων ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ένα ποσό το οποίο έχουμε δικαίωμα να το χαρίσουμε…

Α.Λ.: Είναι έτσι…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …και ούτε είναι ένα ποσό που έχουν δικαίωμα να αρνούνται να το πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι κατά την Διεθνή Νομοθεσία της Διαδοχής των Κρατών, είναι το Διάδοχο Κράτος του Τρίτου Ράιχ.

Α.Λ.: Είναι έτσι απολύτως. Θέλω  να σας ρωτήσω, κατά τη γνώμη σας, κλείνει σε λίγο ένα χρόνο πρωθυπουργός ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης. Πώς τα πάει ο Μητσοτάκης, τι εικόνα έχετε, πώς σχολιάζετε την μέχρι τώρα πορεία του, την δική του και της Κυβέρνησής του;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, υπάρχουν ζητήματα που εξαρχής φάνηκαν εξαιρετικά προβληματικά και αναφέρομαι ιδίως το κομμάτι της καταστολής και της μεταχείρισης ευάλωτων ομάδων. Υπάρχουν στοιχεία και ανοιχτά ζητήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά και να μην διεκδικούνται, όπως ακριβώς είναι τα δικαιώματα της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα. Είναι πολύ μελανό το γεγονός ότι και αυτή η Κυβέρνηση προσχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι μία συμφωνία εξαιρετικά επιζήμια και παράνομη κατά το Διεθνές Δίκαιο και που άλλα έλεγαν εν πάση περιπτώσει οι εκπρόσωποι της σημερινής Κυβέρνησης προεκλογικά ως προς τη συμφωνία αυτή. Είναι πολύ μεγάλο δυστύχημα, επίσης, ότι, εξακολουθεί να στηρίζει σε διεθνές επίπεδο την Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μία συμφωνία κόλαφο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Και, βεβαίως, ξέρετε, κύριε Λιάτσο, την δική μας θέση για τα Μνημόνια και, συνολικά, για την τακτική και την πολιτική της υποταγής. Νομίζω ότι, ανεξαρτήτως της κριτικής και της πολιτικής τοποθέτησης που θα κάνω και κάνω και κάνω σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι αυτή η περίοδος ήταν μία περίοδος συνειδητοποίησης και για τους πολίτες, του τι ρόλο διαδραματίζει πραγματικά αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι λεγόμενοι Δανειστές  μας, που κάποιοι τους αποκαλούν Εταίρους μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια συνειδητοποίηση, που δεν είναι μόνο για τους πολίτες της Ελλάδας, είναι ξέρετε για τους λαούς όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Όταν βλέπουν οι λαοί όλου του κόσμου πόσο εγκαταλελειμμένα είναι τα Συστήματα Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, πώς δηλαδή η υγεία τους και η ζωή τους έχει καταβαραθρωθεί από κυβερνητικές πολιτικές δεκαετιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομίζω ότι μπορούν με καλύτερο κριτήριο πια να αξιολογήσουν ποιους επιλέγουν να εμπιστεύονται και τι διεκδικούν από αυτούς.

Α.Λ.: Τώρα κάτι άλλο. Κλείνει περίπου και ένα χρόνο Αξιωματική Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στο οποίο μέχρι πριν από καιρό ήσασταν από τα κορυφαία μέλη του. Διατελέσατε Πρόεδρος της Βουλής με Πρωθυπουργό τον Αλέξη τον Τσίπρα. Γενικά, τον Αλέξη τον Τσίπρα πώς τον κρίνετε, πώς κρίνετε την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο δεκάμηνο η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, την άποψή μου για αυτούς οι οποίοι άλλα λένε και άλλα κάνουν την έχω διατυπώσει με όλους τους τρόπους. Θεωρώ ότι βγήκε η χώρα από μία πολύ μαύρη περίοδο διακυβέρνησης ανθρώπων οι οποίοι αποδείχτηκαν αδίστακτοι και ασύλληπτα τυχοδιώκτες. Το να ακούω σήμερα να διατυπώνουν λόγο δήθεν κοινωνικό και δήθεν αριστερό και δήθεν αντιπολιτευτικό, όταν γνωρίζουμε πώς διαχειρίστηκαν και τα Δημόσια Οικονομικά και τα θέματα Δημοκρατίας και τις κρίσεις τις οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν. Θυμίζω το Μάτι, θυμίζω την βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, θυμίζω την Μάνδρα. Δεν θέλω να θυμίσω το Μνημόνιο και το Μεταμνημόνιο και όλη τη διαδικασία. Νομίζω, λοιπόν, ότι, όταν έχεις καταγράψει αυτή τη διαδρομή και αποδείξει ότι, ό,τι  πρέσβευες και ό,τι έλεγες δεν το έλεγες γιατί το πίστευες, το έλεγες για την εξουσία, και το ξεπούλησες μόλις πήρες την εξουσία, το να προσπαθείς τώρα να επανατοποθετηθείς στις ίδιες θέσεις που πρόδωσες, είναι νομίζω κάτι το οποίο προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Φυσικά, οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν, αξιολογούν, επιλέγουν και ψηφίζουν. Εγώ, και ως πολίτης, πιστεύω ότι η χώρα μας αξίζει πολύ πολύ καλύτερα από ό,τι έχει μέχρι τώρα δει. Θεωρώ ότι έχει αδικηθεί συνολικά ο λαός αυτός από τις Κυβερνήσεις που εξέλεξε και νομίζω ότι είναι μία περίοδος που πρέπει αυτές όλες οι επιλογές να αναθεωρηθούν.

Α.Λ.: Θέλω να σας ρωτήσω αν βλέπετε πολιτικές εξελίξεις αυτή την περίοδο, διαβάζετε, ακούτε, μαθαίνετε, γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα για αιφνιδιαστικές εκλογές, αν θα τις κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, αν δεν θα τις κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, δέχεται εισηγήσεις, λέει δημόσια ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγει σε εκλογές. Τι πιστεύετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, δεν πιστεύω τίποτα. Δεν ξέρω τι θα γίνει, όμως μπορώ να σας πω πώς κρίνω αυτή την φιλολογία περί εκλογών. Θεωρώ ότι είναι μία στάση απέναντι στη δημοκρατική διαδικασία, που υποτιμά την ίδια τη Δημοκρατία. Οι εκλογές δεν είναι ένα παιχνίδι τακτικισμών και εξασφάλισης πλεονεκτήματος. Οι εκλογές είναι η ευκαιρία που έχουν οι πολίτες να επιλέξουν ποιοι  θα τους εκπροσωπήσουν, να εκλέξουν Βουλή και Κυβέρνηση και από κει και πέρα είναι και μία εντολή που παίρνουν και οι Βουλευτές και οι Κυβερνήσεις, προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού με βάση το πρόγραμμά τους και με βάση, φυσικά, το Σύνταγμα. Το να γίνεται το Σύνταγμα λάστιχο και να γίνονται εκλογές όχι για να υπηρετηθεί κάποιος εθνικός σκοπός και ανώτερος σκοπός, αλλά για να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα ή να μειώσει τα μειονεκτήματα ο ένας ή ο άλλος, είναι ο ορισμός του πολιτικαντισμού και όχι της πολιτικής.

Α.Λ.: Συμφωνώ απολύτως με αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο. Εάν η Πλεύση Ελευθερίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα είναι παρούσα. Δηλαδή, θα μετέχετε στις εκλογές ή… τι λέτε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μετέχουμε στις εκλογές. Κοιτάξτε να δείτε, εμείς είμαστε επίμονοι και ανθεκτικοί. Βεβαίως, θελήσαμε να εκπροσωπήσουμε τον Ελληνικό λαό στο Κοινοβούλιο. Δεν πήραμε αυτή την εντολή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τιμούμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και θέλουμε να είμαστε πιστοί σε αυτή τους την εμπιστοσύνη και, φυσικά, εννοείται ότι διεκδικούμε πάντοτε να έχουμε Κοινοβουλευτική έκφραση, ώστε αυτά που λέμε σε ένα επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό και δημόσιας σφαίρας, να μπορέσουμε να τα κάνουμε και πράξη, σε ένα επίπεδο Κοινοβουλευτικό.

Α.Λ.: Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Θα χαρώ πάρα πολύ, όταν ομαλοποιηθούν λίγο οι συνθήκες, να’ ρθείτε ένα βράδυ εδώ στο στούντιο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά και με πολλή χαρά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να κάνουμε και αυτό που προτείνατε.

Α.Λ.:  Ευχαριστώ πολύ. Καλό σας βράδυ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καληνύχτα.