To άρθρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βρετανική εφημερίδα The Guardian μεταφρασμένο στα ελληνικά

Πλεύση Ελευθερίας

(δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2018, με τίτλο «Αν αγαπάτε την Ελλάδα, βοηθείστε μας να απαλλαγούμε από τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα-ζόμπι του»)

 

Γιατί ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγουν

Την περασμένη εβδομάδα ήταν η τρίτη επέτειος του Δημοψηφίσματος του 2015, στο οποίο ο ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ σε άλλη λιτότητα, ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας από τους δανειστές. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που πρόδωσε το γενναίο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, επισκέφθηκε το Λονδίνο για να παρουσιάσει τη συνθηκολόγησή του με την Τρόικα ως επίτευγμα.

Φανταστείτε πώς ο βρετανικός λαός θα έβλεπε έναν πρωθυπουργό που είχε εκλεγεί για να βάλει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο οποίος, αντίθετα, ιδιωτικοποίησε σχεδόν κάθε κομμάτι της δημόσιας περιουσίας˙ έναν πρωθυπουργό που είχε εκλεγεί για να υπηρετήσει την ειρήνη, ο οποίος, αντίθετα, διευκόλυνε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας και συμφώνησε την πώληση όπλων σε χώρες που κατηγορούνται για διεθνή εγκλήματα˙ που είχε εκλεγεί για να προστατεύσει τα σπίτια των ανθρώπων, ο οποίος παρακολουθούσε άπραγος την αρπαγή τους από τις τράπεζες, αφήνοντας άστεγους τους ανθρώπους˙ που είχε εκλεγεί για να υπηρετήσει τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας του, ο οποίος αντίθετα, παρέδωσε τη χώρα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Αυτά έκανε ο Τσίπρας στους Έλληνες.

Υπήρξα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη διάρκεια των επτά μηνών της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο Τσίπρας υπέγραψε το τοξικό 3ο Μνημόνιο το 2015, πάλεψα σκληρά για να υπερασπιστώ τις κοινοβουλευτικές μας διαδικασίες που εκείνος και η Τρόικα παραβίαζαν. Παρά τη διαρκή πίεση, αρνήθηκα να παρακάμψω τους δημοκρατικούς μας κανόνες και να αποδεχτώ περισσότερο παράνομο χρέος για το λαό μας. Μαζί με δεκάδες άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα ΟΧΙ στην τερατώδη συμφωνία.

Ο Τσίπρας τότε διέλυσε πρόωρα τη Βουλή για να απαλλαγεί από εμένα και τους διαφωνούντες βουλευτές.

Τρία χρόνια αργότερα, η συνθηκολόγησή του με την Τρόικα αποδείχτηκε όσο καταστροφική πολλοί από εμάς είχαμε προβλέψει. Η ζωή των ανθρώπων έχει γίνει αβάσταχτη. Η ανεργία των νέων έχει γίνει ο κανόνας και το 8% του πληθυσμού έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Ο βασικός μισθός δεν καλύπτει ούτε τους λογαριασμούς, και εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μεγάλα διαστήματα.

Αυτή η τραγωδία ξεκίνησε το 2010, αλλά η αποκαλούμενη «αριστερή κυβέρνηση» του Τσίπρα έχει κάνει το παν για να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόζει τη λιτότητα καλύτερα από τους προκατόχους της. Έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για το γεγονός ότι υπερβαίνει τους απάνθρωπους στόχους της Τρόικας σε περικοπές και φόρους.

Στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο επειδή η Τρόικα του υποσχέθηκε συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Στις 21 Ιουνίου 2018. το Eurogroup συμφώνησε μόνο σε μια 10ετή παράταση του προγράμματος αποπληρωμής του χρέους. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα παιδιά και νέοι θα βρεθούν χρεωμένοι ενάντια στη θέλησή τους. Κάθε νεογέννητο παιδί στην Ελλάδα αρχίζει τη ζωή του χρωστώντας 40.000 ευρώ – και όλο πιο λίγα παιδιά γεννιούνται από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Τσίπρας γιόρτασε την παράταση αποπληρωμής με μια ομιλία στην οποία χαρακτήρισε την 21η Ιουνίου «ιστορική μέρα». Αμφιβάλλω αν θα τη θυμάται κανείς του χρόνου. Το χρέος της Ελλάδας, η πηγή των προβλημάτων μας, αξιολογήθηκε ότι είναι «αθέμιτο, παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο» από την Επιτροπή της Βουλής για τον Έλεγχο του Χρέους (Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους), την οποία συνέστησα ως Πρόεδρος της Βουλής το 2015. Ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα επίσημα πορίσματα της Επιτροπής. Στην περίοδο της διακυβέρνησής του, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα.

Το Eurogroup επέβαλε στην Ελλάδα στόχους για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού ύψους 2.2% του ΑΕΠ ή και παραπάνω μέχρι το 2060. Ο κ. Τσίπρας ψευδώς ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα κάνει «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο: ο ίδιος έχει ήδη νομοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας κατ’ εντολήν της Τρόικα μέχρι το 2022, έχει αποδεχθεί την επιτήρηση της οικονομίας μέχρι το 2060 και έχει παραδώσει τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2114.

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πως θα πατάξει τη διαπλοκή. Σήμερα, οι παλιοί ολιγάρχες ελέγχουν ακόμη τα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ μια νέα γενιά ολιγαρχών, «οι ολιγάρχες της εποχής Τσίπρα», έχουν πλέον εδραιωθεί.

Η εξωτερική πολιτική του ακολούθησε την ίδια διαδρομή. Τον περασμένο Οκτώβριο, εκπροσωπώντας μια χρεωκοπημένη χώρα, ξόδεψε 2,4 δις δολλάρια για την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ, ως συνεχιστή της «παράδοσης της δημοκρατίας και ελευθερίας» που «γεννήθηκε στην Ελλάδα». Ως κανίς της Ουάσιγκτον, ο Τσίπρας καλλιέργησε στενές σχέσεις με το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία – ένα καθεστώς που έχει κατηγορηθεί για τους βομβαρδισμούς παιδιών στην Υεμένη – και ήρε το βέτο της Ελλάδας κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Επίσης υπέγραψε συμφωνίες για τους πρόσφυγες που παραβιάζουν ωμά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Από το 2015 υλοποιεί ένα ξεδιάντροπο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ξεπουλώντας τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια, τις παραλίες, τους σιδηροδρόμους, τις δημόσιες επιχειρήσεις, Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), φυσικού αερίου, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, θέατρα, δικαστικά κτίρια, χρυσωρυχεία και άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις για ψιχία. Κανείς από τους νεοφιλελεύθερους προκατόχους του δεν τόλμησε να φτάσει σε τέτοιο σημείο.

Το 2017, η Κυβέρνησή του εγκαινίασε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, χρησιμοποιώντας αντισυνταγματικές μεθόδους και αστυνομική βία. Ως δικηγόρος, έγινα μάρτυρας της χρήσης δηλητηριωδών χημικών από την αστυνομία, στο εσωτερικό δικαστικού κτιρίου. Για να ικανοποιήσει την Τρόικα, έφτασε στο σημείο να ποινικοποιήσει τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών.

Ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, έχω καλέσει τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στην Τρόικα και στην υποτελή προς αυτήν Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούμε τη στήριξη όλων των προοδευτικών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων μας στο Εργατικό Κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αριστερό κόμμα που διατείνεται πως είναι. Έχει καταντήσει ένα πολιτικό ζόμπι, που ισοπεδώνει κάθε προοδευτική αξία καθώς υπνοβατεί προς την εκλογική του κατάρρευση.

Η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.