“Η αποκατάσταση του δικαίου υπόθεση αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης”: Άρθρο-παρέμβαση του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο Documento για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου (06/12/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

“Η αποκατάσταση του δικαίου υπόθεση αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης”

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Ο Αλέξανδρος, το 15χρονο αθώο θύμα της ψυχρής, δολοφονικής αστυνομικής βίας, που το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο απότομα και άδικα, έγινε το σύμβολο όλων των αθώων θυμάτων αδίστακτων αστυνομικών. Θυμάτων, που δυστυχώς είναι πολλά. Όπως πολλές, είναι, δυστυχώς, οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αθωώθηκαν ή έπεσαν στα μαλακά αστυνομικοί που αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές.

Η αυθόρμητη αντίδραση των ανθρώπων όλων των γενεών, και πιο πολύ των νέων και των παιδιών, απέναντι στο έγκλημα, ματαίωσε τους σχεδιασμούς που από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή για να πέσουν στα μαλακά οι δύο ειδικοί φρουροί, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, που πυροβόλησε, και ο Βασίλειος Σαραλιώτης, που συμμετείχε από την αρχή μέχρι το τέλος σε κάθε βήμα μέχρι και τη δολοφονία, αλλά και στην απόπειρα συγκάλυψής της. «Κάτι έτυχε στη δουλειά και θα αργήσω λίγο, φάτε εσείς», είπε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας στη γυναίκα του το βράδυ της δολοφονίας. Και, όπως δήλωσε στο Δικαστήριο, πίστευε ότι θα γυρνούσε σπίτι του το ίδιο βράδυ, ενώ είχε αφαιρέσει τη ζωή ενός παιδιού.

Οι μηχανισμοί του κράτους και του παρακράτους που κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τους αστυνομικούς βρήκαν απέναντί τους την κοινωνική αγανάκτηση και την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη. Για λίγο, οι σκοτεινοί αυτοί μηχανισμοί υπαναχώρησαν. Ο Κορκονέας καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη και ο Σαραλιώτης σε κάθειρξη 10 ετών, με μια απόφαση-σταθμό, στην οποία τον καθοριστικό ρόλο είχε ο νεότερος δικαστής του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας και τρείς ένορκοι, που διαμόρφωσαν και τις πλέον επιβαρυντικές κρίσεις της ομόφωνα καταδικαστικής αποφάσεως, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010.

Αυτή η απόφαση-σταθμός έμελλε να ανατραπεί από μια απόφαση-πρόκληση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που, το καλοκαίρι του 2019, με αντιφατικό και προκλητικό σκεπτικό, αθώωσε τον Σαραλιώτη και επιβράβευσε τον Κορκονέα με ελαφρυντικό, αφού προηγουμένως είχε μεθοδευθεί η έκδοση της αποφάσεως μετά την θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα.

Την απόφαση αυτή καταγγείλαμε ήδη πριν την έκδοσή της, όταν έγινε αντιληπτό ότι το Δικαστήριο αναζητούσε προσχήματα για να διασφαλίσει ευμενή μεταχείριση στους υπαιτίους της δολοφονίας.

Η έκδοση της αποφάσεως και η άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα προκάλεσε την αντίδραση της κοινωνίας, αλλά και την παρέμβαση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που, σε μια κίνηση υψηλής θεσμικής ευθύνης, ζήτησε την αναίρεση της αποφάσεως αναγνώρισης του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον καταδικασμένο δολοφόνο.

Τον Σεπτέμβριο 2020 εκδικάσθηκε η Αναίρεση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σε μια διαδικασία αναντίστοιχη της σημασίας της υπόθεσης, στην οποία απαγορεύθηκε κατά πρωτοφανή τρόπο να τοποθετηθεί η πλευρά της οικογένειας του θύματος στην ακροαματική διαδικασία. Έχοντας την εμπειρία των μηχανισμών που έδρασαν από την δολοφονία του Αλέξανδρου μέχρι σήμερα και παρεισέφρησαν και σε δικαστικές διαδικασίες, εκφράσαμε και εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας, εν αναμονή της αποφάσεως. Η αποκατάσταση του δικαίου στην υπόθεση αυτή και η αναίρεση του αχρεωστήτως χορηγηθέντος ελαφρυντικού είναι υπόθεση αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

 

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Συνήγοροι της Οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου