Κατατέθηκαν από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Διαμαντή Καραναστάση νέα στοιχεία-ντοκουμέντα για το Μάτι

Πλεύση Ελευθερίας

Όπως δεσμευτήκαμε, πράττουμε.

Σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν στις 6/8/2018, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κι ο Διαμαντής Καραναστάσης κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι πλήθος νέων στοιχείων και ντοκουμέντων στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την επιβοήθηση της διερεύνησης και δίωξης της ανθρωποκτονίας και έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους αβοήθητοι μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23/7/2018.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται πρωτότυπες και αδημοσίευτες μαγνητοσκοπήσεις από το βράδυ της τραγωδίας, που αποδεικνύουν ότι το λιμενικό μετέφερε και απέθεσε στο λιμάνι Ραφήνας σωρό ανθρώπου στις 23.05 και 2η σωρό αργότερα, γεγονός που απεκρύβη συστηματικά επί ώρες σε όλες τις δημόσιες κυβερνητικές τοποθετήσεις και στην κυβερνητική σύσκεψη με κάμερες υπό τον Πρωθυπουργό, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται επίσης μαρτυρίες πολιτών, δημοσιεύματα, κρίσιμες αναρτήσεις και βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων, σε πραγματικό χρόνο, του Δήμου Αθηναίων για την εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης, που αποδεικνύουν ότι ήταν απολύτως εφικτή η οργανωμένη εκκένωση της περιοχής.

Διεκδικούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι του εγκλήματος και της απόπειρας συγκάλυψής του.

 

Ολόκληρο το Υπόμνημα-Συμπληρωματική Αναφορά που κατατέθηκε σήμερα:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ –

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 

  1. Της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δικηγόρου Αθηνών, Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, τ. Προέδρου της Βουλής, ιδρύτριας της «Δικαιοσύνης για Όλους», Προέδρου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Αραχώβης 19-21, Αθήνα, και 
  1. Του Διαμαντή Καραναστάση, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Υπεύθυνου Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Πλεύσης Ελευθερίας, συνιδρυτή της Δικαιοσύνης για Όλους, Βατάτζη 6, Αθήνα

 

(προς συσχέτιση με την υπό στοιχεία Α.Β.Μ. Δ2018/1506

Μηνυτήρια Αναφορά)

_______________________________________________________________________________

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Σε συνέχεια της από 06/08/2018 υπό στοιχεία Α.Β.Μ. Δ2018/1506 μηνυτήριας αναφοράς μας για την διερεύνηση, διαλεύκανση, δίωξη και τιμωρία:

α) των αξιόποινων πράξεων και παραλείψεων κρατικών, κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, από τις οποίες προκλήθηκε αιτιωδώς ο θάνατος δεκάδων συνανθρώπων μας, σε αιτιώδη συνάφεια με τις πυρκαγιές σε Μάτι-Ραφήνα-Νέο Βουτζά, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, και

β) των αξιοποίνων πράξεων και παραλείψεων κρατικών, κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, με σκοπό τη συγκάλυψη ευθυνών και την υπόθαλψη υπαιτίων,

υποβάλλουμε συναφώς το παρόν υπόμνημα και συμπληρωματική αναφορά μας με στοιχεία και ντοκουμέντα, προς επιβοήθηση της διερεύνησης και της δίωξης των εγκλημάτων σε βάρος των συνανθρώπων μας και προς τιμωρία των υπαιτίων.

 

Επισημαίνουμε ότι, αμέσως μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς μας στις 06/08/2018 (σχετ. 1) (στην οποία καταγράψαμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι τις έρευνες επιβλέπει η διορισθείσα από την Κυβέρνηση Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κραυγαλέες κυβερνητικές ευθύνες για την τραγωδία και από την πρώτη στιγμή υπήρξε κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών αυτών) και αμέσως αφότου ανακοινώθηκε η διενέργεια εισαγγελικής αυτοψίας με την παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου (σχετ. 2), πραγματοποιήθηκε στις 07/08/2018 μυστική συνάντηση μεταξύ της ως άνω Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, στο γραφείο της, την οποία κατήγγειλε δημοσίως η πρώτη από εμάς (σχετ. 3). Κατά το χρόνο εκείνο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε ήδη παρέμβει στις έρευνες ζητώντας την κατά προτεραιότητα διερεύνηση του θέματος των αυθαιρέτων (σχετ.4)

 

Εξάλλου προ ολίγων ημερών εκδηλώθηκε νέα παρέμβαση της ως άνω Εισαγγελέως, με την οποία επιχειρήθηκε η παράταση της προκαταρκτικής εξετάσεως για μήνες, με την πρωτοφανή παραγγελία να συσχετισθεί στη δικογραφία ανύπαρκτο πόρισμα της διορισθείσης από την Κυβέρνηση Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, γεγονός το οποίο επίσης κατήγγειλα δημόσια η πρώτη από εμάς (σχετ. 5).

Η δε Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, προ πάσης συντάξεως οποιουδήποτε πορίσματος εξέφερε (δια διαρροών) άποψη περί ακυρότητας του πορίσματος του διορισθέντος από εσάς πραγματογνώμονα, σε μια εξ ίσου πρωτοφανή παρέμβαση στην διερεύνηση (σχετ. 6).

 

Επειδή από το σύνολο των στοιχείων έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται στην έρευνα, προκειμένου να αποσοβηθούν οι ευθύνες υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών προσώπων και προς επιβοήθηση της έρευνας για την πραγματική απόδοση δικαιοσύνης, και επειδή ταυτόχρονα αγωνιούμε, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, ως πολίτες, να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, καταθέτουμε με το παρόν υπόμνημά μας τα εξής στοιχεία και ντοκουμέντα, έχοντας επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας ήδη 2 φορές (24/7 και 23/8/2018), συνομιλήσει με κατοίκους, πληγέντες, θύματα και συγγενείς θυμάτων, διασωθέντες, έχοντας συγκεντρώσει πλήθος υλικού και επιφυλασσόμενοι να καταθέσουμε στο επόμενο διάστημα και επιπλέον στοιχεία και συνολική αξιολόγηση των μέχρι σήμερα στοιχείων:

 

Α)  Σειρά πρωτοτύπων και αδημοσίευτων μαγνητοσκοπήσεων του κ. Κωστή Σαββιδάκη από το Λιμάνι της Ραφήνας, το βράδυ της τραγωδίας. Από τις μαγνητοσκοπήσεις αυτές προκύπτει ότι ήδη από τις 23.05 το βράδυ είχαν εναποτεθεί στο Λιμάνι, σε χώρο μακριά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, δύο σωροί, που παρέμεναν εκεί επί δίωρο τουλάχιστον. Το γεγονός αυτό, που βεβαιώνει με την μαρτυρία του ο κ. Σαββιδάκης, επιβεβαιώνει την εντολή μη περισυλλογής νεκρών και συγκάλυψης, είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην Κυβερνητική Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, πολλή ώρα αργότερα και, ειδικότερα, λίγο πριν τις 12, παρασιωπήθηκε πλήρως η γνωστή στις αρχές ύπαρξη νεκρών. Στο ίδιο υλικό περιλαμβάνονται και μαγνητοσκοπήσεις από την επομένη της πυρκαγιάς όπου καταγράφεται η καταστροφή

2) Συλλεγείσες μαρτυρίες πολιτών, όπως ακριβώς αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

3) Συλλεγείσες μαρτυρίες πολιτών, όπως δόθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους

4) Συλλεγέντα δημοσιεύματα της περιόδου

5) Τις αναρτήσεις του Δήμου Αθηναίων για την εκκένωση της κατασκήνωσης και την διάσωση των παιδιών, από τις οποίες προκύπτει ότι η εκκένωση της περιοχής από τις αρμόδιες αρχές με οργανωμένο τρόπο ήταν απολύτως εφικτή

6) Συλλεγείσες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, των αρμοδίων Υπουργών, της Περιφερειάρχη Αττικής (σε βίντεο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απομαγνητοφωνήσεις), από τις οποίες προκύπτουν τα εναλλασσόμενα κυβερνητικά σενάρια συγκάλυψης και αντιμετάθεσης ευθυνών: ασύμμετρο φαινόμενο, πολλαπλές εστίες, εμπρησμός, αυθαίρετα κλπ εναλλάσσονται ως αιτίες της τραγωδίας προς απόσειση των κυβερνητικών ευθυνών, ενώ η Πρωθυπουργική δήλωση στις 27/7/2018 περί «ανάληψης της πολιτικής ευθύνης» άνευ ετέρου είναι επίσης αυτοτελώς ερευνητέα. Στις ερευνητέες κυβερνητικές δηλώσεις και η δήλωση του Υπουργού Άμυνας στο BBC, με την οποία παραπέμπει στο ΝΑΤΟ για το γεγονός της μη ενεργοποίησης των ενόπλων δυνάμεων προς διάσωση των συνανθρώπων μας.

 

Κύριε Εισαγγελεύ,

Αυτό που έγινε στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα. Ήταν έγκλημα. Ένα ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν. Όπως και αυτοί που επιδιώκουν την συγκάλυψη και την υπόθαλψη. Οι ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν περιμένουν δικαιοσύνη. Και οι συγγενείς τους, οι διασωθέντες και ολόκληρος ο ελληνικός λαός απαιτεί αλήθεια και λογοδοσία.

 

Αθήνα, 04/10/2018

Οι αναφέροντες

Ζωή Κωνσταντοπούλου          Διαμαντής Καραναστάσης