Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Ελλάδα 24 (16/09/2022)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο Ελλάδα 24 και τη Λία Λάππα.

 

ΛΙΑ ΛΑΠΠΑ: Κυρίες και κύριοι καλώς ήρθατε στην εκπομπή Επικαιρότητα του Ελλάδα 24. Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει ότι, όταν βρεθείς στην πλευρά της πλειοψηφίας, κάτσε και συλλογίσου. Απέναντί μου έχω μια γυναίκα που βρέθηκε καί στην πλευρά της πλειοψηφίας καί στο άρμα της εξουσίας, συλλογίστηκε, αναμέτρησε τις δυνάμεις της και μπορεί να βρήκε φίλους ή εχθρούς, αυτό όμως δεν έγινε χωρίς κόστος. Έχω απέναντί μου την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι μεν πολιτικός αρχηγός και ξέρετε κάτι; Αποτελεί κατόρθωμα το ότι τη φέραμε εδώ στην Παλλήνη, ανάμεσα από ΔΕΘ, από Συνέντευξη Τύπου, από περιοδεία στη Μακεδονία και από τη δίκη με τον άτυχο Σήφη Βαλυράκη. Όλα αυτά, με όλα αυτά κατορθώσατε να έρθετε και εδώ. Σας ευχαριστώ θερμά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι κοντά σας και ανυπομονώ για τη συνέντευξή μας.

Λ. Λ.: Λοιπόν, κυρία Κωνσταντοπούλου, ξέρετε, θέλω να αρχίσω με αυτό που παλεύετε και με αυτό που συζητάτε κατά τόπους. Δηλαδή, με την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο να καταργηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι μια άκυρη συμφωνία που αποτελεί πλαστογραφία της ιστορίας, ουσιαστικά εκχώρηση της Εθνικής μας ταυτότητας, της Μακεδονίας και υπακοή και υπαγωγή στις βουλές μιας υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, που ουσιαστικά υπαγόρευσαν αυτή τη Συμφωνία. Η Συμφωνία αυτή υπογράφηκε από τον κύριο Τσίπρα χωρίς λαϊκή εντολή και μάλιστα σε πείσμα της λαϊκής βούλησης. Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε κατ’ επανάληψη στα συλλαλητήρια που έγιναν τότε και αυτή η Συμφωνία δεν έχει εγκριθεί ποτέ. Θυμίζω ότι και η σημερινή Κυβέρνηση που την εφαρμόζει, έκανε προεκλογική εκστρατεία εναντίον της Συμφωνίας.

Λ. Λ.: Και τώρα πού βρισκόμαστε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό που προτείνει η Πλεύση Ελευθερίας – και είμαστε το μόνο κόμμα που καταθέτουμε αυτή την πρόταση – είναι να προκηρυχθεί Δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να εκφραστεί γνήσια η βούληση και η εντολή του Ελληνικού λαού και παράλληλα να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Επιτροπή με επιστήμονες και ειδικούς που θα συγκροτήσει την στρατηγική και τα εμπεριστατωμένα βήματα για την ακύρωσή της.

Λ. Λ.: Με τον κόσμο που συζητάτε και του λέτε ότι εσείς θέλετε να παλέψετε για κάτι τέτοιο, τι σας λέει;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στον κόσμο και όχι μόνο στη Μακεδονία, σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτή τη Συμφωνία. Ουδείς, πραγματικά μιλάω με ανθρώπους από τη μια γωνιά της Ελλάδας στην άλλη, γιατί βρίσκομαι πραγματικά σε όλη την επικράτεια, τώρα το Σεπτέμβρη πάρα πολύ στη Μακεδονία και ταυτόχρονα και αλλού, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, ο κόσμος ελπίζει ότι αυτή η Συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί. Φυσικά είναι αποκαρδιωμένος γιατί έχει δει τόσες και τόσες κωλοτούμπες, του Τσίπρα με τα Μνημόνια, του Μητσοτάκη με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ούτω καθεξής και θεωρεί ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πολιτικοί που να υπηρετούν τη βούληση του Ελληνικού λαού και εμείς είμαστε εδώ ακριβώς για να του δείξουμε ότι υπάρχει και η άλλη επιλογή, και το άλλο παράδειγμα.

Λ. Λ.: Λοιπόν το επόμενο, για το επόμενο το οποίο αγωνίζεστε είναι η διαγραφή του Πανδημικού χρέους. Ένα χρέος το οποίο φορτωθήκαμε στις πλάτες μας εξαιτίας του κορονοϊού. Πιστεύετε ότι θα είναι βαρύς ο λογαριασμός; Μεγάλο το πρόστιμο να το πω έτσι;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, ο κύριος Μητσοτάκης δυστυχώς, έχει βάλει τις βάσεις για νέα Μνημόνια της Πανδημίας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι δέχθηκε να δανειστεί η χώρα, αντί να δεχθεί βοήθεια χωρίς δανεισμό και υποχρέωση αποπληρωμής…

Λ. Λ.: Θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά και έγινε σε ένα βαθμό και σε κάποιες χώρες σε μεγαλύτερο βαθμό. Δυστυχώς, στην περίοδο της Πανδημίας, ενώ αρχικά οι κραταιοί του κόσμου, επειδή κινδύνευσαν και οι ίδιοι πήραν λελογισμένες αποφάσεις και προστάτευσαν τις κοινωνίες, όταν θωράκισαν τους εαυτούς τους, στη συνέχεια παρέδωσαν τις κοινωνίες στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στον πληθωρισμό και ούτω καθεξής.

Λ. Λ: Σε αυτά που ζούμε τώρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς λέμε καί τα χρέη του κράτους τα οποία δημιουργήθηκαν από την Πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσουν μια νέα μέγγενη και τη βάση νέων Μνημονίων, αλλά λέμε και το εξής, ότι πρέπει και σε επίπεδο οικογενειών, ατόμων, ανθρώπων, βιοπαλαιστών, τα χρέη της Πανδημίας να διαγραφούν, γιατί είναι χρέη ανυπαίτια, ο κόσμος δεν μπορούσε ούτε να προβλέψει, ούτε να αμυνθεί απέναντι…

Λ. Λ.: Ούτε φταίει στην ουσία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Και δεν πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.

Λ. Λ.: Λοιπόν, οι Γερμανικές αποζημιώσεις νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να τις επιζητούν και να μιλάνε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδατε όμως ότι ενώ είναι αυταπόδεικτο και ενώ όλοι προφασίζονται ότι συμφωνούν…

Λ. Λ.: Ή το θυμούνται προεκλογικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …καμία Κυβέρνηση…ναι…προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ το ενεργοποίησε, ενώ το έθαβε ηθελημένα επί τέσσερα χρόνια και εμείς κάναμε μηνυτήριες αναφορές και προσωπικά εξώδικα καί στον κύριο Τσίπρα καί στον κύριο Βούτση καί στον κύριο Παυλόπουλο, γιατί όχι απλώς δεν διεκδικούν αυτό για το οποίο έχουμε πια πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που λέει ότι υπάρχουν οφειλές περί τα τετρακόσια δισεκατομμύρια, πια, από πλευράς της Γερμανίας, όχι μόνο δεν διεκδικούν, αλλά δίνουνε και διαβεβαιώσεις στη Γερμανία, όπως έκανε ο  κύριος Παυλόπουλος, ότι η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει μονομερώς. Λες και η διεκδίκηση δεν είναι ποτέ αμφίπλευρη.

Λ. Λ.: Αλλά μια πληγή. Ευρώ ή δραχμή;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κανένα νόμισμα δεν είναι για μας πανάκεια και η Πλεύση Ελευθερίας κι εγώ προσωπικά δεν είμαστε οπαδοί, ούτε λάτρεις κανενός νομίσματος. Η άποψή μου είναι ότι το νόμισμα πρέπει να είναι εργαλείο για την κοινωνία. Αυτός είναι ο σκοπός του.

Λ. Λ.: Ρεαλιστικά, όμως, μιλώντας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ρεαλιστικά ένα νόμισμα το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον της κοινωνίας και θα είναι προσβάσιμο στην κοινωνία. Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία δυσκολότερα κιόλας ελέγχονται και περιορίζονται από μηχανισμούς καταπίεσης, είναι μια λύση για τις κοινωνίες του σήμερα.

Λ. Λ.: Δηλαδή προτείνετε, ήσασταν και δικηγόρος του Mister Bitcoin, προτείνετε να χρησιμοποιηθούν και τέτοια σε διακρατικές συμφωνίες ή στα κράτη;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω. Πάντοτε με την παρατήρηση ότι δεν είναι το νόμισμα που σώζει, θεωρώ, και αυτό το έκανε και ο Ισημερινός όταν επιχείρησαν να τον στραγγαλίσουν, δημιούργησε, όταν διέγραψε το χρέος του και επιχείρησαν να τον στραγγαλίσουν όπως κάνανε και σε εμάς, δημιούργησε ένα ad hook ψηφιακό τρόπο πληρωμής και έσωσε την κοινωνία του. Αντίστοιχα θεωρώ ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα που έχει υποστεί εκβιασμούς, δε νοείται να μην έχει τέτοιους μηχανισμούς προστασίας και γι’ αυτό και όσο ο Αλεξάντερ Βίννικ κρατείτο  στην Ελλάδα, αυτό το οποίο είπα είναι ότι εγώ αν κυβερνούσα, αυτόν τον άνθρωπο θα τον στρατολογούσα για την τεχνογνωσία του και για να μας δώσει τέτοιου είδους μέτρα και μέσα άμυνας. Δεν θα τον εξουθένωνα σχεδόν στα όρια της ύπαρξής του με τρεις απεργίες πείνας και στο τέλος θα τον παραδώσω βορά για αδικήματα που δεν διέπραξε και για τα οποία στο τέλος αθωώθηκε, όπως ξέρετε.

Λ. Λ.: Θα ήθελα να σας καλέσω ειδικά για τις υποθέσεις που αναλαμβάνετε…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με πολλή χαρά.

Λ. Λ.: …γιατί είναι πολύκροτες και μεγάλες και μπορούν να δώσουν και μαθήματα και στους νέους Δικηγόρους γενικότερα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μου αρέσει κυρία Λάππα να λέω, ότι μου αρέσει να παίρνω τις χαμένες υποθέσεις και να τις κερδίζω, γιατί δεν υπάρχει χαμένη υπόθεση και εκεί όπου οι εξουσίες νομίζουν ότι μπορούν να συνθλίψουν έναν άνθρωπο, εκεί ο Δικηγόρος έχει πραγματικά να προσφέρει.

Λ. Λ.: Είναι λειτούργημα. Λοιπόν, πάμε στις επισυνδέσεις; Είναι το καυτό θέμα των ημερών. Νόμιζα ότι το καλοκαίρι λίγο θα εκπνεύσει, όμως συνεχίζεται. Γιατί πιστεύετε ότι παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης και γιατί ο κύριος Ανδρουλάκης δεν πάει να μάθει το λόγο για τον οποίο παρακολουθούνταν;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω την εκτίμησή μου. Η εκτίμησή μου αν θέλετε συνδέεται και με την εμπειρία μου σε πολλά πράγματα, και στη Δικηγορία. Νομίζω ότι οι λόγοι παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη ήταν ταπεινοί, ήταν πιθανότατα για να διοχετευθούν οι σχετικές πληροφορίες σε κάποιον ανθυποψήφιό του και σαφώς είχαν να κάνουν με επηρεασμό του αποτελέσματος στην εσωτερική διαδικασία εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Λ. Λ.: Πώς θα μπορούσε, όμως, να γίνει αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι εννοείτε;

Λ. Λ.: Εσείς που γνωρίζετε και από μέσα την κατάσταση και…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Από μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις δε γνωρίζω γιατί ουδέποτε…

Λ. Λ.: …εννοώ την πολιτική σκηνή και πώς μπορεί να συνέβαινε κάτι τέτοιο.  Δηλαδή…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι εννοείτε πώς μπορεί να συνέβαινε;

Λ. Λ.: … πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουνε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως προσπάθησε ο κύριος Τσίπρας να μου πει για δες εδώ τις απομαγνητοφωνήσεις που έχω, έτσι φαντάζομαι ότι κάποιος θα μπορούσε να πάει σε έναν άλλον υποψήφιο, να του πει για δες εδώ τι λέει ο Ανδρουλάκης ή θα μπορούσε να πει στον Ανδρουλάκη, αυτό εκείνος ξέρει να μας το πει, ξέρεις έχουμε την πληροφόρηση ότι έγινε αυτό και εκείνο. Τώρα, σε σχέση με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Φυσικά είναι κατανοητό να λέει ο κύριος Ανδρουλάκης ότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση να παράσχει ενημέρωση Δημόσια και επίσημα, αλλά από τη στιγμή που τον προσκαλούν, έστω με αυτόν τον τρόπο, και του λένε έλα να ενημερωθείς, το να μην πηγαίνει είναι ύποπτο και δείχνει, τελικά, ότι και ο ίδιος τζογάρει πάνω σε αυτό το θέμα και δεν θέλει στ’ αλήθεια την αποκάλυψη της αλήθειας. Ειδεμή θα πήγαινε, θα έλεγε εδώ είμαι, δώστε μου τα έγγραφα, δώστε μου τα στοιχεία και θα ενημέρωνε ο ίδιος τον Ελληνικό λαό, όπως οφείλει κατά τη γνώμη μου να πράξει.

Λ. Λ.: Να πιστεύετε ότι το κρατάει ψηλά για να ωφεληθεί πολιτικά;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σαφώς το κρατάει ψηλά για να ωφεληθεί πολιτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, δεν είναι ένα ζήτημα σοβαρότατο αυτό που έχει συμβεί και χωρίς επίσης αυτό να σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε όλοι ότι προφανέστατα δεν ήταν μόνο ο κύριος Ανδρουλάκης και δεν είναι μόνο ο κύριος Ανδρουλάκης που παρακολουθείτο ή παρακολουθείται.

Λ. Λ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε και για τον κύριο Σπίρτζη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει, δεν γνωρίζω τι αντικείμενο μπορεί να έχουνε οι παρακολουθήσεις, αλλά όταν ένας Πρωθυπουργός συγκροτεί προσωπικό μηχανισμό παρακολούθησης, είναι προφανές ότι καθετί που μπορεί να του κινεί το ενδιαφέρον ενεργοποιεί τέτοιες διαδικασίες παρακράτους.

Λ. Λ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου. Έχετε παρακολουθήσει την υπόθεση που προέκυψε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου ο κύριος Ρουμπάτης, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, είπε ότι παρακολουθούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Σαγιάς που ουσιαστικά ήταν ο κύριος Δημητριάδης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Πιτσιόρλας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, έχω παρακολουθήσει τη διαδικασία αυτών των αποκαλύψεων και νομίζω ότι στο ίδιο πνεύμα, προσωπικά και τα δύο πρόσωπα αυτά κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν σχέση με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχα ήδη από το διορισμό μου…

Λ. Λ.: Γιατί το λέτε αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, ο κύριος Σαγιάς είχε συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεσή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ήταν ο Δικηγόρος του αγοραστή. Ο κύριος Πιτσιόρλας, επίσης, κατά την άποψή μου είχε συγκεκριμένη διαδρομή, δεν ήταν πρόσωπο που εκτιμούσα και για αυτό και όταν τον πρότεινε η κυρία Βαλαβάνη ως Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ της είπα και το είπα επίσημα on the record, ότι η δική σας δέσμευση είναι που μετράει για μένα και όχι τα όσα λέει ο κύριος Πιτσιόρλας, ο οποίος είχε έρθει στην Θεσμών και Διαφάνειας περίπου έτοιμος να πει τι θα πουλήσει και τι δεν θα πουλήσει και αναγκάστηκα να του πω ότι αυτά όλα δεν πωλούνται και θα πρέπει να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικός. Τώρα, το ζήτημα που προκύπτει από την ιστορία της Θεσμών και Διαφάνειας και από τις ομολογίες Ρουμπάτη είναι το εξής: παρακολουθούσαν τον Πιτσιόρλα και τον παρακολουθούσαν σε όλο το διάστημα που ήταν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια ο Τσίπρας τον έκανε Υπουργό. Θέλουν να πιστέψουμε ότι το αντικείμενο, το περιεχόμενο και το προϊόν της παρακολούθησης δεν αποτέλεσε πεδίο συναλλαγής για την Υπουργοποίηση; Θέλουν να πιστέψουμε ότι το ένα δεν επηρέασε το άλλο; γιατί άκουσα να λέει ότι σταμάτησε η παρακολούθηση όταν έγινε Υπουργός. Όμως, αντίστροφα πρέπει να δούμε τα πράγματα. Έκανε Υπουργό εκείνον που τον παρακολουθούσε και θα πρέπει να διατυπώσουμε όλα τα ερωτηματικά για το τι είδους, τελικά, σχέσεις ήταν αυτές που διαμορφώθηκαν, τι αντικείμενο είχαν και τι αλληλοεκβιασμοί γίνονταν.

Λ. Λ.: Γεννιούνται ερωτήματα από αυτό. Ήταν η επόμενη, με προλάβατε, ήταν η επόμενή μου ερώτηση. Δηλαδή, πώς γίνεται κάποιον που τον παρακολουθείς, άρα δεν του έχεις εμπιστοσύνη, γιατί ο κύριος Ρουμπάτης είπε για λόμπινγκ και λειτουργούσε υπέρ των Σύρων εφοπλιστών, νομίζω ήταν από το Κατάρ οι επενδυτές για τη Ζάκυνθο και την Οξιά, πώς έγινε, πώς μπόρεσε μετά να τον κάνει αναπληρωτή Υπουργό. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Δεν ξέρω πώς λειτουργούσε ο κύριος Τσίπρας εκείνη την εποχή, πάντως εσείς έχετε πει στην εφημερίδα Παραπολιτικά και στο ραδιόφωνό τους ότι υπήρχε το βαν της ΕΥΠ πίσω από τη Βουλή και ότι κάποια στιγμή σας έδειξε και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και δεν δεχτήκατε να τις δείτε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, μισό λεπτό να το διευκρινίσουμε γιατί, να είμαστε σαφείς σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια. Στη δική μου περίοδο, όταν ήμουν εγώ Πρόεδρος της Βουλής δεν υπήρχε κανένα βαν καμίας ΕΥΠ, ακριβώς γιατί είχα απαγορεύσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους παρουσία υπηρεσιών μέσα και έξω από τη Βουλή. Ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχα στοχοποιηθεί τότε και λέγανε ότι δεν επιτρέπει η Πρόεδρος στους αστυνομικούς να πηγαίνουν τουαλέτα, διότι επειδή απαγορευόταν η διέλευση των διαφόρων υπηρεσιών…

Λ. Λ.: Το θυμάμαι με τη φρουρά στη Βουλή αν δεν κάνω λάθος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, αυτό γινόταν στην ιστορία με το βαν και με… το βαν, το λεωφορείο ουσιαστικά που υπήρχε εγκατεστημένο από την πίσω πλευρά είχε αποκαλυφθεί στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά και ήταν, είχε αποκαλυφθεί επισήμως στη διάρκεια συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία συμμετείχα. Τώρα, για την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής εκείνο το οποίο ανέφερα και ήταν ένα πράγμα που μου είχε κάνει αλγεινή εντύπωση και στο οποίο είχα αντιδράσει ήταν ότι το Μάρτιο του 2015 ο Τσίπρας με είχε καλέσει στο Μαξίμου και προσπάθησε να με επηρεάσει λέγοντάς μου ότι έχουμε πρόβλημα διότι ο τάδε κρατούμενος σε συνομιλίες που κάνει λέει ότι πρέπει να φάνε έναν Συριζαίο και αν θες να σου δείξω τις συνομιλίες, έλα εδώ να σου δείξω. Του είπα, δεν έχω εγώ τέτοιου είδους συνομιλίες και απομαγνητοφωνήσεις, να προσέχεις ποιοι σου δίνουν, τι σου δίνουν και για ποιο λόγο και αν ως Πρωθυπουργός της χώρας διαβάζεις και ασχολείσαι με απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών κρατουμένων είσαι σε πολύ κακό δρόμο, γιατί πράγματι αντιλαμβάνεστε ότι δεν περιμένει κανένας αυτό το πράγμα από έναν Πρωθυπουργό, να ασχολείται με ανάγνωση συνομιλιών οποιουδήποτε και βεβαίως  η έννοια αυτού που του είπα, δηλαδή του να προσέχεις ποιοι σου δίνουν, τι σου δίνουν και για ποιο λόγο, έχει να κάνει με τη χειραγώγηση η οποία επιτυγχάνεται όταν καταφέρνει κάποιος, ο Ρουμπάτης εν προκειμένω, να κρατάει το ενδιαφέρον ενός Πρωθυπουργού με συνομιλίες που του τροφοδοτεί. Ποτέ δεν ξέρεις, τελικά, αυτό που σου δίνουν αν είναι γνήσιο. Ποτέ δεν ξέρεις προς τα πού θες να σε… θέλουν να σε κατευθύνουν και τι αποφάσεις να επηρεάσουν. Άρα, αυτά τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα και σίγουρα ένας Πρωθυπουργός δεν έχει καμία – μα καμία δουλειά να κάνει αυτό το πράγμα. Είναι όμως, όπως βλέπετε, και η ανθρώπινη φύση και η πολιτική ποιότητα των Κυβερνώντων τέτοια, που ο ένας διάβαζε τις απομαγνητοφωνήσεις κρατουμένων και του Πιτσιόρλα και ο άλλος έστησε μηχανισμό να ακούει τον Ανδρουλάκη και φυσικά όχι μόνο τον Ανδρουλάκη.

Λ. Λ.: Να ρωτήσω κάτι, κυρία Κωνσταντοπούλου; Εσείς ήσασταν σε αυτή… στην πρώτη Κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. Το γεγονός…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν ήμουνα στην Κυβέρνηση ευτυχώς και είχα αρνηθεί να είμαι μέλος της Κυβέρνησης. Ήμουν Πρόεδρος της Βουλής όμως, ναι.

Λ. Λ.: Θέλω να πω ότι ήσασταν σε αυτό το πολιτικό σώμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε αυτή την πολιτική ομάδα, ναι.

Λ. Λ.: Πώς ήταν η κατάσταση; Δηλαδή, τώρα μαθαίνουμε ότι άκουγαν τους ανθρώπους τους δικούς τους. Εσείς κάποια στιγμή το αντιληφθήκατε ή πιστεύετε ότι σας παρακολουθούσαν και εσάς, γιατί είσαστε ένας άνθρωπος που δεν δαμάζεται. Δηλαδή, δεν είναι ότι θα σας βάλουν κάπου στη γωνία και δεν θα πείτε αυτό που σκέφτεστε. Φαντάζομαι ότι από φόβο πολλές φορές μπορεί να παρακολουθούσε κάποιον αυτός που είχε επιλέξει, είτε ο κύριος Τσίπρας, είτε η ΕΥΠ, οτιδήποτε. Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να υπήρχε εκείνο το διάστημα σε σχέση με εσάς; Τι μπορεί να είχε συμβεί;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εγώ δεχόμουν μηνύματα έτσι που δείχνανε ότι όχι απλώς είμαι υπό στενή ας πούμε επιτήρηση, αλλά και ότι καραδοκούν και τα μηνύματα αυτά δεν τα δεχόμουν από πράκτορες της ΕΥΠ, τα δεχόμουν από Βουλευτές, από δημοσιογράφους και ούτω καθεξής. Από εκεί και πέρα, αν πιστεύω ότι μπορεί να με παρακολουθούσαν είναι μια ισχυρότατη πιθανότητα, όπως πιστεύω ότι και σήμερα το πιο πιθανό είναι ότι με παρακολουθούν καί λόγω των υποθέσεων που χειρίζομαι καί λόγω της στάσης που έχω, όμως εγώ, κυρία Λάππα πάντοτε φρόντισα, και το πιστεύω αυτό, ότι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική δεν πρέπει να είναι ευάλωτος σε εκβιασμούς. Που σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί ανά πάσα στιγμή, οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής του, ακόμα και αν δεν είναι δημόσιο, να το υπερασπιστεί δημόσια. Αν καταστεί ευάλωτος ένας άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική καλό είναι να αποχωρήσει, για να μην ακούμε ξέρετε τις ιστορίες συνωμοσίας, τον εκβιάσανε για τα παιδιά του, τον εκβιάσανε για τα αυτά του. Αν έχεις φέρει τον εαυτό σου σε μία κατάσταση να είσαι δυνάμει εκβιαζόμενος, δεν έχεις καμία δουλεία στην πολιτική.

Λ. Λ.: Μάλιστα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και βέβαια αν σου συμβεί να σε εκβιάσουν, οφείλεις να το πεις δημόσια, διότι όση και αν είναι η αδυναμία σου σε οτιδήποτε…

Λ. Λ.: Για να υπερασπιστείς…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …οφείλεις να προστατεύσεις πρώτα απ’ όλα τους πολίτες που εκπροσωπείς.

Λ. Λ.: Το γεγονός ότι λέει ο κύριος Πιτσιόρλας ότι θα κάνω μήνυση εναντίον του κυρίου Ρουμπάτη γιατί ακούστηκαν αυτά, γιατί ο κύριος Ρουμπάτης λέει ότι έχει αποδείξεις, ότι γινόταν λόμπι, ότι λειτουργούσε υπέρ άλλων και όχι υπέρ του κράτους. Αυτό πώς σας φαίνεται; Είναι λίγο κατώτερο των περιστάσεων; Είναι κάποια κατάσταση την οποία μπορεί να μην την περιμένατε ποτέ από αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, δεν είχα κανέναν από τους δύο σε εκτίμηση ποτέ, οπότε δεν μου φαίνεται τίποτα περίεργο. Όμως θα σας πω το εξής. Εάν υπήρχανε ζητήματα τα οποία άπτονται του Ποινικού Δικαίου, δεν επιτρέπεται αυτά τα ζητήματα να έχουν κρατηθεί μυστικά και ιδιωτικά. Άρα, αν υπήρχαν ουσιώδη ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες αρχές. Δεν μπορεί αυτά να τα κρατάει κάποιος. Είναι σαν το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ που το κράταγε ο κύριος Βενιζέλος στην τσέπη του και έκανε εκλογές. Οι πληροφορίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε έλεγχο, σε λογοδοσία και ούτω καθεξής είναι, πρέπει να τίθενται αμέσως στη διάθεση των αρμοδίων αρχών. Εκείνοι που τις κρατούν για τον εαυτό τους θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις τι έκαναν με αυτές.

Λ. Λ.: Άρα, αν υπάρχουν όντως αποδείξεις, όπως λέει ο κύριος Ρουμπάτης, ο κύριος Πιτσιόρλας θα έπρεπε να βρίσκεται στα Δικαστήρια και όχι…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα πρέπει να έχουνε γίνει…

Λ. Λ.: …να έχει προβιβαστεί.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σαφώς. Και θα έπρεπε να έχουν γίνει αρμοδίως οι διαβιβάσεις ή θα πρέπει έπρεπε να μας πει ο κύριος Τσίπρας σε ποιο πλαίσιο και τι συμφώνησε όταν τον έκανε Υπουργό.

Λ. Λ.: Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, τους αποκαλέσατε μαξιλάρια της εξουσίας. Είστε σκληρή στις εκφράσεις σας, αλλά νομίζω ότι δεν χαρίζεστε σε κανέναν. Για πείτε μου, για εξηγήστε μου αυτή την έκφραση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει, είναι πολύ σαφές ότι και ο κύριος Βαρουφάκης ψάχνει τρόπο συμμετοχής σε μια Κυβέρνηση, το λέει άλλωστε απερίφραστα. Λέει, καταθέτουμε προτάσεις και καλούμε όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ λέει, καλούμε και άλλους να συζητήσουμε στις προτάσεις μας προεκλογικά. Άρα, ψάχνει τρόπο να αποτελέσει ένα δεκανίκι της επόμενης Κυβέρνησης και της επόμενης εξουσίας και δεν έχει, δεν αισθάνεται ότι τον χωρίζει, όπως αισθάνομαι εγώ, χάσμα αγεφύρωτο με αυτούς οι οποίοι πρόδωσαν τον Ελληνικό λαό. Τώρα, ο κύριος Ανδρουλάκης επίσης είναι ξεκάθαρο, το ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει συμμετάσχει σε πόσες κυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Θα το ξανακάνουν, μην έχετε αμφιβολία ή θα συμμετάσχουν σε Κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, αντιλαμβανόμαστε ότι το κίνητρο τελικά δεν είναι η πολιτική πρόταση η υπεράσπιση των δικαίων του λαού. Είναι μια καρέκλα και οι απολαβές και η επιρροή και όλα τα ωφελήματα από αυτή την καρέκλα. Γι’ αυτό βρίσκεται η χώρα εκεί που βρίσκεται.

Λ. Λ.: Λοιπόν, να πάμε και σε ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο έσκασε πρόσφατα, ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν στοιχεία για τη χρηματοδότηση πολιτικών από τη Μόσχα. Είχε ξεκινήσει το 2014, αυτά είναι στοιχεία που έχει βγάλει στο φως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα δώσει και άλλα στη συνέχεια. Πώς το βλέπετε αυτό; Το είχατε αντιληφθεί; Το είχατε υποψιαστεί ότι υπάρχει διείσδυση τέτοια ή μέσω ή ότι έχουν χρηματιστεί άνθρωποι για να μιλάνε υπέρ της Μόσχας;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι είναι μείζον το ζήτημα οι πολιτικοί, τα πολιτικά πρόσωπα, να έχουν πατριωτική στάση. Δυστυχώς, έχουμε έλλειψη πολιτικών προσώπων με πατριωτική στάση. Βλέπουμε πολιτικά πρόσωπα τα οποία είναι ενεργούμενα και υπό τας εντολάς των…

Λ. Λ.: Βαρύ αυτό που λέτε αλλά καταλαβαίνω…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δυστυχώς, λυπάμαι, είναι βαρύ αυτό που ζούμε, γιατί βλέπουμε Πρωθυπουργούς και τον σημερινό και τον προηγούμενο και τον παρά προηγούμενο να βαράνε προσοχές, όταν μία υπερδύναμη ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι δανειστές ή οποιοσδήποτε, δίνει ένα παράγγελμα. Έτσι υπογράφτηκε και η Συμφωνία των Πρεσπών και έτσι εφαρμόζεται. Είναι πάρα πολύ σοβαρό είτε το να είσαι στο pay roll της Ρωσίας, είτε να είσαι στο pay roll των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε να είσαι στο pay roll της Γερμανίας, για μένα είναι εξίσου σοβαρό, δεν θεωρώ ότι επιτρέπεται το πολιτικό πρόσωπο και ο πολιτικός εκπρόσωπος να εκπροσωπεί οποιονδήποτε άλλον από τον Έλληνα πολίτη και φυσικά με ενδιαφέρει και φυσικά θέλω να το μάθω και θέλω να το μάθω για όλους. Όχι ότι δεν το καταλαβαίνουμε φυσικά.

Λ. Λ.: Θέλω να κλείσω με μια ερώτηση που αφορά την Πλεύση Ελευθερίας. Τι επιδιώκουμε αυτό το διάστημα μέχρι να πάμε στις εκλογές.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, η Πλεύση Ελευθερίας έχει πάρει μια δύσκολη απόφαση. Δηλαδή, συγκροτούμαστε εντελώς ανεξάρτητα, χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς εξαρτήσεις, δεν μπαίνουμε στην τσέπη κανενός και στην εξάρτηση κανενός και στη λίστα κανενός και προσπαθούμε να συγκροτηθούμε αμεσοδημοκρατικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μεγάλη προβολή στα μέσα ενημέρωσης, ότι έχουμε μια δυσκολία να φτάσουμε και να φτάσει η ενημέρωση στον κόσμο, αλλά αυτή τη δυσκολία έχουμε αποφασίσει να την υπερβούμε πηγαίνοντας εμείς οι ίδιοι στον κόσμο. Εγώ αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, αλλά και στο Βόλο και στη Χαλκίδα και θα περιοδεύσω σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές ελπίζω δύο και τρεις φορές, ώστε να μάθει και ο τελευταίος πολίτης ότι υπάρχει η Πλεύση Ελευθερίας, γιατί υπάρχουν πολίτες που δεν το ξέρουν ακόμα και σήμερα και ώστε να μάθει, επίσης, ο τελευταίος πολίτης το πρόγραμμά μας, τις προτάσεις μας, γιατί νομίζω ότι είμαστε ίσως το μόνο κόμμα που ενώ δεν είμαστε στη Βουλή, έχουμε συγκροτημένες προτάσεις και θέσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα και συγκροτημένες προτάσεις και θέσεις τις οποίες εμείς θα εφαρμόσουμε εν αντιθέσει με εκείνους που τις συγγράφουν, τις διακηρύσσουν και μετά τις παραβιάζουν. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι σήμερα το πρώτο σε δύναμη εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και στοχεύουμε να γίνουμε κοινοβουλευτικό κόμμα, όχι όμως για να συμμετάσχουμε σε κάποια Κυβέρνηση, για να είμαστε Αντιπολίτευση, πραγματική Αντιπολίτευση την οποία έχει ανάγκη η χώρα σε μία Δημοκρατία και για να αποτελέσουμε την πραγματική φωνή των πολιτών.

ΛΙΑ ΛΑΠΠΑ: Λοιπόν, κυρία Κωνσταντοπούλου, εγώ θα μπορούσα να πω ότι είστε άφοβη, ατρόμητη και κοντά στο λαό και σας ευχαριστώ θερμά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Σας ευχαριστώ και εγώ θερμότατα.

ΛΙΑ ΛΑΠΠΑ: Λοιπόν και εσάς σας ευχαριστώ. Ελπίζω να απολαύσετε την πολιτική αρχηγό που είχαμε σήμερα κοντά μας και να είστε καλά. Γεια σας.