Άρθρο της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (29/06/2019)

Πλεύση Ελευθερίας

Δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακύρωσή της!

Μία από τις 9 κοινοβουλευτικές ενέργειες που δεσμεύεται να κάνει η Πλεύση Ελευθερίας στην επόμενη Βουλή.

Ο ελληνικός λαός πριν από λίγους μήνες διαδήλωσε μαζικά και δυναμικά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταγράφοντας τη συντριπτικά πλειοψηφική βούλησή του η Συμφωνία αυτή να μην ισχύει.

Και πλειοψηφικά οι Έλληνες πολίτες, όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα μας, αντιδρούν στο περιεχόμενό της.

Αυτή η λαϊκή βούληση μπορεί και πρέπει να καταγραφεί σε δημοψήφισμα. Και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί δυναμικά για την ακύρωση της Συμφωνίας.

Ποιος όμως θα το προκηρύξει;

Στο προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διατυμπάνιζε τη «μεγάλη επιτυχία» της και η αξιωματική αντιπολίτευση διαλαλούσε ότι θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την προώθηση της Συμφωνίας. Θα περίμενε κανείς ότι το θέμα προεκλογικά θα κυριαρχούσε στην πολιτική ατζέντα.

Κι όμως, στην προεκλογική μάχη, εν όψει των εθνικών εκλογών, το θέμα παρασιωπάται συμφωνημένα από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση:

Ούτε η κυβέρνηση τολμά να επικαλεστεί μεταξύ «επιτυχιών της» την υπογραφή της Συμφωνίας, ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση χτυπάει πια το θέμα, κι ο αρχηγός της ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι δεσμευτική». Επιδιώκει έτσι  να ενσταλάξει στους πολίτες την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτε», για να δικαιολογήσει τη δική του εντεταλμένη απραξία. Απραξία που ανατρέχει και στο προηγούμενο διάστημα, αφού ούτε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης έκανε τον Γενάρη του 2019 για να εμποδίσει την ψήφιση της Συμφωνίας στη Βουλή ούτε πρόταση δημοψηφίσματος κατέθεσε.

Η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτήν που θέλουν να παρουσιάσουν: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη.

Και μπορεί και πρέπει να ακυρωθεί. Χρειάζεται όμως να γίνουν ενέργειες στο όνομα του ελληνικού λαού. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα πολιτικά, νομικά και κοινοβουλευτικά μας εργαλεία.

Από ποιον;

Σίγουρα όχι από αυτούς που παίρνουν έξωθεν εντολές, αντί να υλοποιήσουν τη βούληση του ελληνικού λαού. Σίγουρα όχι από αυτούς που δέχθηκαν η Βουλή να ψηφίζει μόνο νόμους που έχουν εγκρίνει προηγουμένως οι δανειστές.

Ο ελληνικός λαός ουδέποτε νομιμοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι άκυρη τόσο κατά το διεθνές όσο και κατά το εθνικό μας  δίκαιο. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας.

Το ότι δεν έγινε μέχρι σήμερα δημοψήφισμα για τη Συμφωνία στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο συναίνεσης του ελληνικού λαού. Ούτε ως «ευκαιρία που χάθηκε».

Αντίθετα, είναι ένα από τα σοβαρότερα επιχειρήματα ακυρότητας της Συμφωνίας, που υπεγράφη χωρίς λαϊκή εντολή , χωρίς καν ενημέρωση των πολιτών για το περιεχόμενό της.

Δημοψήφισμα για τη Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί Κι πρέπει να γίνει άμεσα. Μπορεί και πρέπει να προκηρυχθεί από την επόμενη Βουλή. Ώστε η εντολή που θα προκύψει να αξιοποιηθεί για την ακύρωση της Συμφωνίας.

Η Πλεύση Ελευθερίας θα υποβάλει, στην επόμενη Βουλή, πρόταση δημοψηφίσματος για της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρόταση για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την ακύρωσή της. Και επ’ αυτής της πρότασης θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι όσοι θα συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα το προτείνουμε.

Είναι στο χέρι των πολιτών να το προκαλέσουν, με την ψήφο τους στις εκλογές.

Τίποτε δεν έχει τελειώσει.