Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο (21/04/2016)

Πλεύση Ελευθερίας

Νίκος Ευαγγελάτος: Η αλήθεια είναι ότι στην πολιτική σας διαδρομή δεν μας έχετε αφήσει να πλήξουμε. Ενίοτε, μας έχετε εξουθενώσει κιόλας θέλω να σας πω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για καλό σκοπό.

Νίκος Ευαγγελάτος: Να ξεκινήσω από το ερώτημα που ίσως έχουν οι περισσότεροι. Φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαστήκατε με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ποιος ήταν ο λόγος να μην είστε μαζί σε εκείνο το εγχείρημα και να φτιάξετε την ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Ευαγγελάτε, η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ φιλοδοξεί να εκφράσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που μέχρι σήμερα δεν εκφράζεται. Δεν εκφράζεται ούτε από την κοινοβουλευτική διάταξη, αν θέλετε, των μνημονιακών, εν πολλοίς ή εν ολίγοις, κομμάτων. Δεν εκφράζεται ούτε από τα μέχρι στιγμής εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, σχήματα και πρωτοβουλίες. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ θέλει πραγματικά να φέρει τους πολίτες στο προσκήνιο και θέλει να αναδείξει νέους ανθρώπους, ανθρώπους άφθαρτους, χωρίς κομματική προπαίδεια, αν θέλετε, και διαδρομή. Όχι αποκλειστικά, αλλά κατά κύριο λόγο. Η συνεργασία με την ‘’Λαϊκή Ενότητα’’ ήταν μία ιστορική και πολιτική επιταγή, με δεδομένο ότι η σκηνοθεσία εκλογών του Σεπτέμβρη δεν κατέλιπε καμμία άλλη επιλογή, παρά την σύμπραξη όλων μας που αντισταθήκαμε σε εκείνη την άλωση και σε εκείνο το πραξικόπημα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Γιατί δεν «περπάτησε» όμως; Γιατί εσείς δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να …, εννοώ ότι με τον κ. Λαφαζάνη …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην το θέτετε αρνητικά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Όχι, όχι δεν το θέτω αρνητικά, το ρωτάω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ήταν ότι κάτι δεν «περπάτησε».

Νίκος Ευαγγελάτος: Ήσασταν μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους ανθρώπους της Λαϊκής Ενότητας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Βεβαίως. Και με ανθρώπους που δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε στην ‘’Λαϊκή Ενότητα’’.

Νίκος Ευαγγελάτος: Φεύγετε, λοιπόν, φτιάχνετε ένα κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιτυχή πορεία, στο ελάχιστο διάστημα, όμως, που μεσολαβεί σε εκείνη την προεκλογική περίοδο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν κάνω αυτή την αποτίμηση. Θα σας είμαι απολύτως ειλικρινής, γιατί θέλω τα πράγματα να μπαίνουν στην θέση τους. Εγώ δεν κάνω αποτιμήσεις τέτοιου τύπου, ότι η ‘’Λαϊκή Ενότητα’’ δεν είχε επιτυχή πορεία ή ο,τιδήποτε άλλο και πιστεύω ότι και πρέπει να συνεχίσει την …

Νίκος Ευαγγελάτος: Ανεπιτυχή το λέω γιατί δεν μπήκε στην Βουλή έτσι, το κριτήριο …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, κύριε Ευαγγελάτε, να μπει οποιοδήποτε κόμμα στην Βουλή μέσα σε ένα τόσο σύντομο διάστημα. Δεν είναι, λοιπόν, η δική μου προσέγγιση αυτή. Η δική μου προσέγγιση είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ακόμη δεν έχει εκφρασθεί. Έχω καθημερινή επαφή με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας και είναι υποχρέωσή μου, και υποχρέωσή μας συνολικά, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας να μην το αφήσουμε ούτε να απογοητευθεί, ούτε να αποκαρδιωθεί, ούτε να περιθωριοποιηθεί, ούτε να παραιτηθεί, ούτε να και να στραφεί σε επιλογές, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση και αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ αισθάνομαι ότι …, θέλω να επιμείνω στο ερώτημα. Και να εξηγήσω το γιατί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να επιμείνετε, αλλά θέλω να σας υπογραμμίσω ότι η ανάγνωση δεν πρέπει να είναι αρνητική, δεν έχουμε ούτε κάποια αντιδικία με τους ανθρώπους που δίνουν τις μάχες από το μετερίζι της ‘’Λαϊκής Ενότητας’’, ούτε κάποια έριδα, ούτε κάτι να μοιράσουμε. Δεν είναι αυτό το ζήτημα, και αυτό θέλω να το πω πολύ καθαρά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Οι θέσεις σας, κυρία Πρόεδρε, είναι πολύ κοντινές. Περίπου, δηλαδή, πράγματα που λέτε εσείς, όχι στο σύνολό τους, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τα λέει και το κόμμα του κυρίου Λαφαζάνη. Και το ρωτώ και επιμένω, γιατί είπαν κάποιοι ότι η Ζωή ήθελε δικό της κόμμα, η Ζωή ήθελε να είναι Πρόεδρος. Δεν μπορούσε να είναι κάτω από τον Λαφαζάνη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε. Ακούστε, κύριε Ευαγγελάτε. Καταρχάς δεν είμαι Πρόεδρος, είμαι επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την ίδρυση ενός κόμματος. Δεν υπήρξα στην ζωή μου ποτέ σε αξιώματα στα οποία δεν εξελέγην, ούτε έχω καμμία διάθεση να εξοικονομώ για τον εαυτό μου οφίκια και θέσεις εξουσίας. Αυτό, νομίζω, άλλωστε, ότι φάνηκε πάρα πολύ καθαρά και από το γεγονός ότι σε όλη την πορεία μου, την κοινοβουλευτική, δεν επιδίωξα ούτε να φτιάξω ομάδες ενδοκομματικές, ούτε να σχηματίσω πυρήνες επιρροής, ούτε να παίξω εσωκομματικά παιχνίδια. Όταν ανεδείχθην Πρόεδρος της Βουλής λειτούργησα θεσμικά και πάλι δεν λειτούργησα με ομάδες ή με βαρονίες ή με ο,τιδήποτε άλλο από αυτά που είναι γνωστά, δυστυχώς, στο παλαιοπολιτικό σύστημα. Και όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να διαλύσει την Βουλή, στην πραγματικότητα για να θέσει τέρμα σε μία αντιμνημονιακή πορεία, αλλά και σε αντιμνημονιακές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην αναζήτηση και δημοσιοποίηση της αλήθειας, όπως ήταν η Επιτροπή για το χρέος, αλλά και η Επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές και η Επιτροπή για την SIEMENS και την λίστα Λαγκάρντ, τότε έκανα και πάλι αυτό που ήταν το καθήκον μου, δηλαδή, να συμπράξω με άλλους ανθρώπους προκειμένου να αμυνθούμε απέναντι σε αυτήν την επιχείρηση πολιτικής εκκαθάρισης.

Νίκος Ευαγγελάτος: Αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι την φωνή της συνείδησής σας την ακούτε, την ακούτε έντονα και την ακολουθείτε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι δυνατή και η φωνή και η συνείδηση.

Νίκος Ευαγγελάτος: Βροντερή θα έλεγα! Ρωτώ, όμως, και επιμένω στο εξής: Ένα πολιτικό κόμμα, ένας πολιτικός χώρος αναπτύσσει ιδέες και επιδιώκει αυτές τις ιδέες να τις εφαρμόσει. Επειδή, λοιπόν, οι ιδέες οι δικές σας, οι ιδέες της ‘’Λαϊκής Ενότητας’’, στην οποία ήσασταν μαζί, είχατε συμμετάσχει μέχρι και στα προεκλογικά σποτ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είχαμε συνεργασθεί, εγώ σας θυμίζω ήμουν ανεξάρτητη υποψήφια.

Νίκος Ευαγγελάτος: Είναι τόσο κοντινές, αναρωτιέται εύλογα κάποιος, αφού τα ίδια πιστεύετε, γιατί πρέπει να υπάρχουν δύο κόμματα; Και εκεί μπαίνει και το άλλο που λέει, μήπως η Αριστερά είναι φτιαγμένη για να είναι διασπασμένη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω και χαίρομαι πολύ που θέτετε αυτό το ερώτημα με αυτούς τους όρους, για να σας απαντήσω με αυτούς τους όρους. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν έρχεται για να διαιρέσει τις δυνάμεις. Έρχεται για να τις πολλαπλασιάσει. Είναι ξεκάθαρο, κύριε Ευαγγελάτε, και φαντάζομαι ότι το ξέρετε κι εσείς, γιατί όλοι ζούμε σε αυτήν την κοινωνία, ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν θα ψήφιζε τα υπάρχοντα σχήματα, ούτε και τη ‘’Λαϊκή Ενότητα’’, ακόμη και με εμένα μέσα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Γιατί; Για ποιο λόγο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί αναζητεί έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης, αν θέλετε, πιο ανοιχτό και λιγότερο προσηλωμένο σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο κομματικής λειτουργίας, το οποίο επίσης είναι σεβαστό. Και τα δύο πρέπει να γίνουν. Όλα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις και προκειμένου, κυρίως, να βρει έκφραση η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που είναι αντιμνημονιακή και έχει ανεξίτηλα εγγεγραμμένη στη συνείδησή της την προσήλωση στην Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Νίκος Ευαγγελάτος: Πάμε στο περιεχόμενο του κόμματος. Θέλω να κάνω μία παρατήρηση, θα μού το επιτρέψετε, έχουμε κάνει αρκετές φορές συνέντευξη, με έχετε τιμήσει να συζητούμε συχνά πολιτικά. Σας βλέπω πιο χαλαρή από πέρυσι το καλοκαίρι, χαμογελάτε πιο πολύ και αισθάνομαι ότι πρέπει να ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή για εσάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Του καλοκαιριού;

Νίκος Ευαγγελάτος: Του καλοκαιριού η περυσινή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι δεν ήταν μόνο …

Νίκος Ευαγγελάτος: Πολύ φορτισμένη περίοδος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν νομίζω ότι ήταν μόνο για μένα και ίσως είμαι από τους ανθρώπους που κατάφεραν αρκετά γρήγορα υπερβούν αυτό το τόσο δύσκολο βίωμα. Ακόμη συναντώ ανθρώπους στην ηλικία μου, αλλά και μικρότερους και μεγαλύτερους, που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν αυτήν την προδοσία. Δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτήν την ακύρωση της ελπίδας. Και αν θέλετε, αυτό ενισχύει την πεποίθησή μου ότι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μία υποχρέωση.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ωραία, με πάτε εκεί, θα μείνω στο θέμα, μιλάτε για προδοσία και ελπίδα. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέει και ο Πρωθυπουργός ότι εγώ μπορεί να άλλαξα κάποια πράγματα, έκανα, όμως, κάτι, το οποίο είναι έντιμο και για αυτό δεν μπορεί κανείς να με κατηγορεί για προδοσία. Ζήτησα την έγκριση του ελληνικού λαού και την πήρα με απόλυτο τρόπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου να σας πω, με πολύ μεγάλη ευθύτητα, ότι δεν υπάρχει πιο ανέντιμο πράγμα, από αυτό που έκανε ο Τσίπρας. Δεν υπάρχει πιο ανέντιμο πράγμα από το να παίρνεις το ΟΧΙ, το βροντερό ΟΧΙ του λαού, το κατά ποσοστό 62% ΟΧΙ του λαού, στον οποίον απευθύνθηκες και είπες «εσύ θα αποφασίσεις με κυριαρχικό τρόπο», αυτή ήταν η εξαγγελία του δημοψηφίσματος, το να παίρνεις, λοιπόν, αυτό το ΟΧΙ και να το κάνεις ΝΑΙ είναι ό,τι πιο ανέντιμο. Είναι ακόμη πιο ανέντιμο να προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από σενάρια ότι δήθεν σε ρίξανε κάποιοι αποστάτες.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά έχει ένα σκαλοπάτι ακόμα κ. Κωνσταντοπούλου. Έχει ένα σκαλοπάτι ακόμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα θυμάστε αυτά. Θα έρθω και στο σκαλοπάτι.

Νίκος Ευαγγελάτος: Που λέει ότι εγώ μπορεί το ΟΧΙ να το έκανα ΝΑΙ, αλλά μετά είχα το θάρρος να πάω στον ελληνικό λαό να του πω κοίταξε να δεις, αυτό είναι το δημοψήφισμα…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αφού είχε ψηφίσει τα Μνημόνια.

Νίκος Ευαγγελάτος: … ψήφισα και μνημόνιο, τώρα κρίνε με και αν θεωρείς ότι σε κοροϊδεύω στείλε με σπίτι μου, αν όχι ξαναστείλε με στο Μαξίμου. Στο Μαξίμου τον έστειλαν οι έλληνες πολίτες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν είναι έτσι.

Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό είναι έτσι, γιατί είναι η ιστορία. Την ερμηνεία σας θα την ακούσω με πολύ ενδιαφέρον.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία, αλλά θα μού επιτρέψετε να σας πω και ποια είναι και η αντικειμενική ερμηνεία των πραγματικών περιστατικών. Ο Τσίπρας μπορούσε να παραιτηθεί πριν να υπογράψει αυτό το όνειδος. Μπορούσε τότε να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του ελληνικού λαού και αυτό όφειλε να κάνει, αν είχε φτάσει σε ένα σημείο που πίστευε ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί περαιτέρω. Είναι ψέμμα ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί περαιτέρω, γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι ουδέποτε αξιοποίησε ένα πολύ ισχυρό όπλο που είχε και ήταν το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το οποίο, μάλιστα, ανάγκασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αλλάξει τις δημόσιες τοποθετήσεις του και να παραδεχθεί για πρώτη φορά δημόσια ότι το χρέος ήταν μη βιώσιμο και εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο. Επέλεξε να φέρει με εκβιαστικό τρόπο στην Βουλή τρία νομοσχέδια, τερατώδους περιεχομένου, να ψηφισθούν με την πιο συντετμημένη και κατεπείγουσα διαδικασία, να κάνει επιχειρήσεις εκβιασμού και τραμπουκισμού εναντίον της Προέδρου της Βουλής, δια των εκπροσώπων του, όπως αποδείχθηκε. Επέλεξε να κοροϊδέψει το κόμμα του, λέγοντας ότι θα κάνει συνέδριο τον Σεπτέμβριο και όχι εκλογές. Γιατί αυτή ήταν η υπόσχεσή του, η πρότασή του και η απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο εκλογές. Επέλεξε, λοιπόν, όλη αυτήν την απάτη. Επέλεξε στη συνέχεια να προφασίζεται ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή γιατί δήθεν κάποιοι θα τον ρίξουν. Και όταν δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, διότι μετά έκρινε ότι δεν θα τον συνέφεραν τρεις ημέρες συζήτησης στην Βουλή, που θα αποκάλυπταν τι εστί Μνημόνιο, τότε σκηνοθέτησε εκλογές σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, μαζί με τους δανειστές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρακάμπτοντας την Βουλή. Και όχι μόνο αυτό … μισό λεπτό δώστε μου, μισό λεπτό κύριε Ευαγγελάτε.

Νίκος Ευαγγελάτος: Πάντως το να προσφύγει … ναι, ολοκληρώστε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί έχει μία σημασία, κάνετε μία ερμηνεία, αυτή η ερμηνεία ακούγεται διαρκώς.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ περιγράφω γεγονότα. Την ερμηνεία την κάνετε εσείς και για αυτό σας ζητήσαμε και σας ευχαριστώ που είστε εδώ, αλλά εγώ περιγράφω τα γεγονότα. Την ερμηνεία σας, όμως, να την ακούσουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Αφήστε, όμως, για ένα λεπτό να ολοκληρώσω μία καταγραφή, που νομίζω ότι έχει μία σημασία. Έκανε ό,τι μπορούσε το κυβερνητικό επιτελείο για να μην γίνει καν συζήτηση στην Βουλή μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης. Δεν έρχονταν, σας θυμίζω, οι Βουλευτές για μην υπάρχει απαρτία, ούτε για την προσαγωγή Στουρνάρα, ούτε για την συζήτηση των γερμανικών οφειλών, ούτε για την συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και, τελικά, αυτό, το οποίο μεθόδευσε ήταν να μην μπορεί να συγκροτηθεί επαρκώς οποιοδήποτε νέο πολιτικό κόμμα και, το κυριότερο, να μην μπορεί ο λαός, η κοινωνία να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και να τοποθετηθεί. Εξ ου και σχεδόν 50% των εκλογέων, 50% του ελληνικού λαού, δεν ψήφισε κύριε Ευαγγελάτε, και αυτή είναι μία αποχή ρεκόρ.

Νίκος Ευαγγελάτος: Δώστε μου, όμως, και την απάντηση σε αυτό που… Όλα αυτά που λέτε είναι …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θέλετε να σας το …

Νίκος Ευαγγελάτος: Όχι, σας έχω αφήσει πολλή ώρα να το εκθέσετε και αναλυτικά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλώς.

Νίκος Ευαγγελάτος: Όμως, δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος που προσφεύγει στον λαό και του λέει ότι κοίταξε αυτά έχουν γίνει, αυτά έχουν ψηφισθεί και εγώ επειδή άλλα έλεγα πριν και τώρα αλλάζω, θέλω την έγκρισή σου. Και την παίρνει την έγκριση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι κύριε Ευαγγελάτε, δεν είναι έτσι. Διότι δεν είπε «αυτά έχουν ψηφισθεί», είπε «ξεμπερδεύουμε με το παλιό» και επίσης είπε για κάποιο παράλληλο πρόγραμμα, που φαντάζομαι ότι το αναζητεί στην κάλπη μάλλον. Όμως, θα πρέπει να ειπωθεί το εξής: έλαβε το 36% του 50% των εκλογέων. Αυτό είναι ένα 18%, κύριε Ευαγγελάτε. Ένα 18% των εκλογέων δεν συνιστά ούτε έγκριση του Μνημονίου, ούτε πολύ λιγότερο …

Νίκος Ευαγγελάτος: Με συγχωρείτε πολύ. Το Σύνταγμα λέει πάντως με αυτό το ποσοστό, γιατί το ποσοστό είναι όπως το περιγράφετε, αλλά επειδή το Σύνταγμα είναι που ορίζει τα πράγματα στην χώρα, λέει ότι αυτό το ποσοστό είναι επαρκές για κάποιον να κυβερνήσει. Κακό, συμφωνώ μαζί σας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, κύριε Ευαγγελάτε, με συγχωρείτε δεν το λέει το Σύνταγμα. Το λένε οι εκλογικοί νόμοι που έχουν φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και στους οποίους βασίζεται και με τους οποίους κυβερνά σήμερα ο κύριος Τσίπρας. Αλλά το 18% δεν μπορεί να ανατρέψει το 62% του ΟΧΙ. Αυτό να είμαστε καθαροί και να τελειώσει αυτό το παραμύθι, που είναι της ενοχοποίησης του λαού, είναι, δηλαδή, η στρατηγική να λέμε στους πολίτες «τα ‘θελες και τα παθες, εσύ τα ενέκρινες». Αυτό είναι ψέμμα. Και πρέπει να τελειώσει αυτή η στρατηγική της ενοχοποίησης.

Νίκος Ευαγγελάτος: Θέλω να έρθουμε στην ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και εγώ θέλω έρθουμε στην ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’.

Νίκος Ευαγγελάτος: … αλλά το 62% είπε ΟΧΙ και μετά πήγε και ψήφισε Τσίπρα ένα μεγάλο μέρος του. Δεν μπορείς να πεις ότι αυτό το πράγμα …, εσείς το ερμηνεύετε με τον έναν τρόπο στο ΟΧΙ και με τον άλλον τρόπο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Ευαγγελάτε, εγώ έχω ξεκάθαρη άποψη. Αυτές ήταν εκλογές των δανειστών. Ήταν, εξάλλου, η πρώτη φορά κατά την οποία οι δανειστές επέχαιραν, που υπήρχαν εκλογές. Σας θυμίζω ότι σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, παρουσίαζαν τις εκλογές ως καταστροφή. Αυτές ήταν εκλογές των δανειστών, πέτυχαν τον σκοπό τους, πέτυχε και ο κ. Τσίπρας τον σκοπό του. Αυτό είναι και η τιμωρία του. Ότι πέτυχε τον σκοπό του και τώρα αναγκάζεται να εφαρμόζει αυτά τα οποία συμφώνησε, χωρίς να έχει άλλοθι ότι δήθεν δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τον προηγούμενο εταίρο του, γιατί μπορεί να κυβερνήσει.

Νίκος Ευαγγελάτος: Μάλιστα. Πάμε τώρα, λοιπόν, στην ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’. Θα θέσω μερικά απλοϊκά ερωτήματα …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και θα δούμε και στις επόμενες εκλογές από αυτό το 36% του 50% πόσο θα πάρει ο κύριος Τσίπρας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Και θα μας πείτε πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν. Αλλά σε λίγο. Θέλω να μείνω στην ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ και νομίζω ότι έχει αξία τώρα πια, λίγο να την προσεγγίσουμε. Απλοϊκά θα ξεκινήσω, για να καταλάβουμε ίσως οι πολλοί και οι αδαείς τι είναι η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’. Είστε κόμμα της δραχμής; Υποστηρίζετε, δηλαδή, το εθνικό νόμισμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας ρωτήσω και εγώ πριν σας απαντήσω: θεωρείτε ότι αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να μού κάνετε;

Νίκος Ευαγγελάτος: Θα σας απαντήσω, λοιπόν, εγώ γιατί δεν θα ρωτήσω. Θα απαντήσω: ναι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ωραία. Θα σας απαντήσω, λοιπόν, κι εγώ ευθέως. Αυτό το ερώτημα κύριε Ευαγγελάτε, το θεωρώ παραπλανητικό, γιατί επιχειρεί και είναι μία συστηματική επιχείρηση αυτή πολλών ετών, από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο: επιχειρεί να αντιμεταθέσει το πραγματικό ζήτημα, που είναι ότι το Μνημόνιο δεν είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα: το Μνημόνιο είναι ένα καθεστώς, το Μνημόνιο είναι ένα δικτατορικό καθεστώς, ένα ανελεύθερο αντιδημοκρατικό καθεστώς και για αυτό πρέπει να ανατραπεί. Και στην πορεία για να ανατραπεί ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να μπαίνουν διλήμματα, τα οποία είναι υποδεέστερα. Το δίλημμα του νομίσματος είναι υποδεέστερο δίλημμα. Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται αποκομμένη από ένα κορυφαίο γεγονός. Το κορυφαίο γεγονός είναι ότι από το καλοκαίρι αποδείχθηκε στην χώρα μας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από τον Μάρτιο του 2013 με την εμπειρία της Κύπρου ότι, δηλαδή, οι λεγόμενοι εταίροι που έχουν διττή ιδιότητα, έχουν και την ιδιότητα του δανειστή, δηλαδή του αντιδίκου μας, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τη νομισματική ένωση, χρησιμοποιούν το ευρώ ως εργαλείο υποταγής του λαού μας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ ζητώ την απάντηση για τον εξής λόγο κυρία Πρόεδρε …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να την ολοκληρώσω, σας απαντώ, είμαι στην διαδικασία της απάντησης.

Νίκος Ευαγγελάτος: … τα λεφτά μας τα δανείζουν, όχι επειδή το θέλουν αυτοί, εμείς τους τα ζητάμε. Πάμε και λέμε δεν έχουμε λεφτά, δανείστε μας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σοβαρά; Όταν δεν χρωστάς, ζητάς να σου δανείσουν; Για εξηγήστε μου αυτήν την λογική. Όταν έχει αποδεδειγμένα καταρριφθεί όλη η θεωρία περί χρέους, όταν αποδεικνύεται ότι έχεις το δικαίωμα …

Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν και εκείνοι που σου έχουν δώσει τα λεφτά. Δηλαδή, είναι ωραίο, είναι ηρωικό, δεν σου χρωστάω …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μα πρέπει να το θέσεις για να στο αναγνωρίσουν κύριε Ευαγγελάτε. Εδώ έχουμε Κυβερνήσεις που είναι τόσο προδοτικές, που δεν θέτουν καν το κορυφαίο επιχείρημα της χώρας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά εσείς ξέρετε, εσείς είστε πολιτικός.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιο δεν είναι εύκολο; Να θέσεις τα δίκαια της χώρας σου;

Νίκος Ευαγγελάτος: Να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μα πρέπει να τεθούν σας ξαναλέω αυτά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Και λέω επειδή, ξέρετε τι μπορεί να σας πει κάποιος, θα το πω έτσι όπως το σκέφτομαι. Αρκετά ουτοπικά πράγματα ζήσαμε. Αρκετά ακούσαμε ότι μπορεί να σκίσουμε τα Μνημόνια το έλεγε ο Σαμαράς, το έλεγε ο Τσίπρας, το έλεγε ο Βενιζέλος, το έλεγε ο ένας ο άλλος. Αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε αυτή την στιγμή ότι όλα αυτά τα λόγια τα μεγάλα δεν οδηγούν πουθενά και κάθε φορά έχουμε κάτι χειρότερο πάνω από το κεφάλι μας. Αν, λοιπόν, έρθει κάποιος και πει ωραία θα πάμε εμείς και θα τους πούμε θα σκίσουμε τα μνημόνια και δεν σας χρωστάμε τίποτα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Ευαγγελάτε, θέλετε να πείτε με αυτό που λέτε ότι τα λόγια δεν οδηγούν πουθενά, η αμφισβήτηση του χρέους δεν οδηγεί, θέλετε να πείτε ότι το μνημόνιο οδηγεί κάπου;

Νίκος Ευαγγελάτος: Όχι, σε αυτό το αδιέξοδο είμαστε εγκλωβισμένοι. Γι’ αυτό ρωτάω. Πώς εσείς θα το κάνετε. Είστε κόμμα που λέτε εθνικό νόμισμα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτά θέλουμε να μας πείτε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είμαστε κόμμα και κίνημα, φιλοδοξούμε να είμαστε κόμμα και κίνημα, που πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα ιεραρχεί την Δημοκρατία, ιεραρχεί την Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια, τα Δικαιώματα των πολιτών, την Διαγραφή του χρέους και τις Διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών.

Νίκος Ευαγγελάτος: Σε ποιο πλαίσιο θα γίνουν όλα αυτά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στο πλαίσιο που επιτρέπεται με βάση το διεθνές δίκαιο και τα δίκαια της χώρας μας και το Ελληνικό Σύνταγμα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Κυρία Πρόεδρε, ερμηνεύετε εσείς το διεθνές δίκαιο. Πρέπει και το διεθνές δίκαιο να αποδεχθεί την ερμηνεία σας για να προχωρήσουν τα πράγματα έτσι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι είμαι λίγο πιο αρμόδια να το ερμηνεύω από κάποιους, οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό κατηγορούσαν για νομικισμό όσους παρέθεταν τα επιχειρήματα της χώρας και διατείνονταν …

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά πρέπει να το αναγνωρίσουν και οι δανειστές και η άλλη πλευρά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μα θα σας πω. Με συγχωρείτε, κύριε Ευαγγελάτε, αλλά δεν γνωρίζετε ότι φερ’ ειπείν υπάρχουν πλείστα όσα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναγνωρίζουν εν μέρει ή εν όλω πάρα πολλά από αυτά τα επιχειρήματα; Δεν γνωρίζετε ότι αυτά τα έγγραφα, ακόμα και τα έγγραφα των αντισυμβαλλομένων δανειστών – δυναστών μας δεν τα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως δεν τα χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ έκανα ένα ερώτημα για το νόμισμα, για να καταλάβω που πάει το κόμμα, αλλά οδηγείτε την κουβέντα εκεί και το ακολουθώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το κόμμα πάει προς την ελευθερία. Προς την απελευθέρωση του λαού.

Νίκος Ευαγγελάτος: Αισθάνομαι, αυτό που θα πω είναι μία πολιτική εκτίμηση, άρα μπορεί να είναι λαθεμένη. Αισθάνομαι ότι επειδή ακούσαμε πολλά λόγια, ως πολίτες, και είδαμε τελείως διαφορετικά πράγματα, από όλες τις κυβερνήσεις. Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει μνημόνιο, η κυβέρνηση η προηγούμενη, έλεγε ο κ. Σαμαράς ότι είναι λάθος τα μείγματα ή ό,τι άλλο, αυτά που λέτε, στα δικά μου αυτιά, άρα αναλαμβάνω το βάρος σε αυτό που λέω, δεν είναι απτά. Λέτε διαγραφή του χρέους, ποια διαγραφή του χρέους, θα το αποφασίσουμε μόνοι μας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλετε να σας απαντήσω;

Νίκος Ευαγγελάτος: Κινδυνεύουν να γίνουν θύμα του ότι ακούμε πολλά και μετά δεν βγαίνει τίποτα. Λέτε, λοιπόν, θα διαγραφεί το χρέος. Και επειδή το λέτε εσείς θα διαγραφεί το χρέος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, δεν το λέω μόνο εγώ. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει η έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε. για το χρέος, του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε. για το χρέος, το ξαναλέω του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του Ο.Η.Ε. για το χρέος, που παρουσιάστηκε …

Νίκος Ευαγγελάτος: Πόσα χρωστάμε στον Ο.Η.Ε.; Στον Ο.Η.Ε. πόσα χρωστάμε; Πόσα μας έχει δανείσει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τίποτα δεν χρωστάμε στον Ο.Η.Ε.

Νίκος Ευαγγελάτος: Α, ΟΚ, θα είχε αξία να το πει κάποιος που μας είχε δανείσει. Δηλαδή, το να λέει κάποιος που δεν μας έχει δανείσει ότι το χρέος, κατά την εκτίμησή του, δεν υπάρχει, μπορεί να το λέει. Αλλά ο δανειστής σου πρέπει να το πει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω, υπάρχει και η προσέγγιση που λέει εγώ επειδή είμαι γενναιόδωρος χαρίζω την δυνατότητα να ακυρώσω τα χρέη μου. Αλλά νομίζω ότι ούτε εσείς, ούτε εγώ, ούτε πολύ λιγότερο κανένας από τους κυβερνώντες δεν έχει δικαίωμα στο όνομα ανθρώπων που υποφέρουν για να πληρώνουν χρέη που δεν δημιούργησαν και που δεν τους αναλογούν, να χαρίζει τόσο γενναιόδωρα. Εδώ έχουμε μία Κυβέρνηση που δεν διεκδικεί, την ίδια ώρα έχουμε εκθέσεις, και μιας και το είπατε αυτό, υπάρχουν σειρά εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συνομολογούν ότι πρέπει το χρέος να καταστεί βιώσιμο, γιατί δεν είναι, και προτείνουν αυτό που λένε απομείωση. Άρα υπάρχουν ομολογίες. Υπάρχει η ομολογία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι έχουν γίνει πλείστα λάθη σε όλη την διαδικασία επιβολής των Μνημονίων. Αυτό είναι λόγος, επίσης, ακύρωσης μέρους του χρέους. Μού είπατε έχει αξία αν το λένε κάποιοι που μας δανείζουν: το λένε πάρα πολλοί από αυτούς που μας δανείζουν και δυστυχώς δεν το ακούμε από τα δελτία ειδήσεων!

Νίκος Ευαγγελάτος: Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’, λοιπόν, είναι εναντίον των Μνημονίων, αυτό δεν χρειάζεται να το ρωτήσω, είναι ξεκάθαρο. Σε επίπεδο νομίσματος, και θα επιμείνω σε αυτό το ερώτημα, θεωρεί ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα, στο οποίο πρέπει να υπάρχει η Ελλάδα ή δεν είναι αυτό απαραίτητο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θεωρεί, και σας το λέω με την μεγαλύτερη ευθύτητα και ευκρίνεια. Θεωρεί ότι δεν μπορεί για κανένα νόμισμα, ούτε για το ευρώ, ούτε για την δραχμή, ούτε για οποιοδήποτε άλλο νόμισμα να καταλύεται το Σύνταγμα. Αυτήν την στιγμή, λοιπόν, καταλύεται το Σύνταγμα για ένα νόμισμα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Μάλιστα. Ένα αυτό λοιπόν. Αφήστε με τώρα να βάλω μερικά συγκεκριμένα … Θέλω να ρωτήσω και για την θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, καλύψαμε το θέμα του νομίσματος. Το θέμα της ένταξης, της παραμονής, μάλλον, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο για σας ή όχι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Ευαγγελάτε, τίποτε δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε απόλυτη προϋπόθεση, όταν διακυβεύεται η Δημοκρατία στην χώρα. Αν, λοιπόν, το ερώτημά σας έχει την έννοια και καταλαβαίνω ότι αυτή την έννοια έχει…

Νίκος Ευαγγελάτος: Έχει την έννοια αυτού που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του ’15, που ήσασταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε: εμείς θα μείνουμε στην Ευρώπη και θα κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ και είναι δέσμευσή μας. Και το λέγατε και τότε και εσείς, κυρία Πρόεδρε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, το έλεγα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Τώρα λέτε κάτι άλλο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αφήστε με να σας απαντήσω, γιατί δεν έλεγα τότε κάτι άλλο, ούτε τώρα κάτι άλλο. Εμένα ποτέ δεν με ακούσατε να λέω ότι θα καμφθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις και ότι το Κοινοβούλιο θα καταργηθεί για να παραμείνουμε οπουδήποτε. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να καταργηθεί, είναι ο κατεξοχήν θεσμός της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Χωρίς Κοινοβούλιο δεν έχει αξία να είμαστε οπουδήποτε, χωρίς Σύνταγμα και Δημοκρατία δεν έχει αξία να είμαστε οπουδήποτε. Αν, λοιπόν, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών οργάνων στην πραγματικότητα υλοποιούν αυτό που δείχνουν ότι υλοποιούν, δηλαδή μία ολοκληρωτική οικονομική επέκταση συγκεκριμένων οικονομικών μοντέλων, είναι προφανές ότι υπερισχύει το δικαίωμα, η αξίωση, αλλά και το καθήκον υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Εγώ δεν δέχομαι και δεν θα δεχθώ ποτέ και νομίζω ότι στη συνείδησή του κανένας Έλληνας και καμμιά Ελληνίδα και κανένας δημοκρατικός και ελεύθερος άνθρωπος δεν θα δεχθεί ποτέ να χαρίσει την ελευθερία του, να παραιτηθεί της Δημοκρατίας για να λέει ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε νομισματική ένωση ή άλλους είδους ένωση. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θεωρώ ότι το γεγονός ότι το λέω αυτό εγώ, που έχω μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή παιδεία και έχω ειδικευθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και έχω πιστέψει και πιστεύω στην έννοια και στο ιδανικό της Ευρώπης των λαών και των κοινωνιών, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

Νίκος Ευαγγελάτος: Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ θα είναι κόμμα εξουσίας; Θέλετε να κυβερνήσετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ διεκδικεί την διακυβέρνηση. Διότι η ανατροπή αυτού του καθεστώτος πρέπει να συνοδευτεί από μία ουσιαστική διακυβέρνηση του τόπου. Δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ανατραπεί ένα καθεστώς, χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση. Ούτε ισχυριζόμαστε ότι μόνος ρόλος του λαού και της κοινωνίας, γιατί αυτό θέλει να εκπροσωπήσει η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ …

Νίκος Ευαγγελάτος: Ολοκληρώστε, γιατί θέλω να ρωτήσω το εξής: επειδή όλη αυτήν την κουβέντα που κάνουμε προσπαθώ να την επεξεργασθώ και θυμάμαι και τις θέσεις και της ‘’Λαϊκής Ενότητας’’, όταν εσείς συνεργαζόσασταν. Τα ίδια, οι θέσεις, η βάση των θέσεων είναι η ίδια. Και αυτή δεν έτυχε της αποδοχής που φαντάζομαι κι εσείς θα θέλατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ίσως είναι η ίδια για εσάς. Και ίσως με αυτόν τον τρόπο λέτε ότι όπως δεν σας εξέφραζε η ‘’Λαϊκή Ενότητα’’, μπορεί να μην σας εκφράσει η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’.

Νίκος Ευαγγελάτος: Δεν αφορά το τι με εκφράζει, κυρία Πρόεδρε, εγώ εδώ είμαι ως δημοσιογράφος, όχι ως πολίτης. Άλλο είναι το ερώτημά μου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά, έχετε, όμως, και τις θέσεις σας και τις εκτιμήσεις σας και τις εκφράσατε.

Νίκος Ευαγγελάτος: Άλλο είναι το ερώτημά μου. Λέω, λοιπόν, ότι στην κοινωνία αυτές οι θέσεις τότε, και όχι σε εμένα, δεν φάνηκε να έχουν απήχηση, με όλα τα δεδομένα που θα πούμε. Τον μικρό χρόνο της προεκλογικής περιόδου ή ό,τι άλλο. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν κυρίαρχη άποψη ή ισχυρή άποψη στην κοινωνία σήμερα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Ευαγγελάτε, συνήθως όταν έρχομαι στις συζητήσεις μας σας δίνω και από κάτι. Σας είχα δώσει την Μαύρη Βίβλο της ντροπής, σας είχα δώσει νομίζω και το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Νίκος Ευαγγελάτος: Θέλω να σας πω ότι φιλοδοξώ μετά από μερικά χρόνια, γιατί νομίζω ότι θα κάνουμε αρκετά χρόνια συνεντεύξεις να διοργανώσω έκθεση με όλα αυτά κυρία Πρόεδρε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εντάξει, θα είναι ίσως πολλά μέχρι τότε. Τώρα θα σας δώσω την Διακήρυξη της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’ και θα σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία ούτε έχουν διεκδικηθεί, ούτε έχουν αποκρυσταλλωθεί σε πολιτική πρόταση προηγουμένως. Και είναι ώρα και να διεκδικηθούν και να αποκρυσταλλωθούν. Και μια άλλη σχέση του πολίτη με το κράτος και η αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τα δικαιώματά του και η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αποκτήσουμε επιτέλους μία διοίκηση, η οποία θα σέβεται και θα υπηρετεί τους πολίτες.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ θα σας ευχαριστήσω πολύ που ήρθατε. Θέλω να κάνω και ένα τελευταίο ερώτημα γιατί συζητήθηκε αρκετά. Η ανθοδέσμη η χθεσινή ήταν όντως από τον σύζυγό σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν ήταν, αλλά ήταν μία πολύ ευγενική χειρονομία και είναι πάντοτε πολύ ευχάριστο να λαμβάνει κανείς λουλούδια.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εύχομαι τα καλύτερα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχουμε πήξει στα γαϊδουράγκαθα και είναι καλό να υπάρχουν και λίγα άνθη.

Νίκος Ευαγγελάτος: Επιβεβαιώνετε αυτό που σας είπα λίγο νωρίτερα, είστε όντως πιο χαλαρή από πέρυσι το καλοκαίρι και με μία άλλη διάθεση. Εύχομαι τα καλύτερα. Καλή επιτυχία.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να είστε καλά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Καλές θάλασσες στην ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’. Είναι μία ευχή που την έχετε συνέχεια στο σπίτι σας φαντάζομαι. Καλές θάλασσες, λοιπόν. Και είναι αυτή η κουβέντα μας με την Πρόεδρο της ‘’Πλεύσης Ελευθερίας’’, την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.