Zωή Κωνσταντοπούλου: Συνέντευξη στον Status FM 107,7 (04/03/2020)

Πλεύση Ελευθερίας

Η συνέντευξη της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη στον Status FM 107,7 Θεσσαλονίκης.

 

Απομαγνητοφώνηση

Δημήτρης Βενιέρης: Λοιπόν, όπως σας προϊδεάσαμε αγαπητές φίλες, φίλοι, είναι μαζί μας, μετά από όλα όσα μας είπε ο Γιώργος ο Βαρεμένος νωρίτερα, είναι μαζί μας η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας και όπως έλεγα, έτσι πως το λένε με ένα σχόλιο, το οποίο ήταν και λίγο πώς να πω, όχι ακριβώς ειρωνικό, περιπαικτικό κάποιος πρέπει να κρατήσει την παντιέρα της Αριστεράς ψηλά. Ε, νομίζω ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτό θα επιχειρήσει. Καλημέρα κυρία Κωνσταντοπούλου.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Καλή σας μέρα.

Δημήτρης Βενιέρης: Τι κάνετε;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Αγωνιζόμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με μεγάλη ανησυχία.

Δημήτρης Βενιέρης: Να ρωτήσω αν την δήλωση, μάλλον την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καλώς έκλεισαν τα σύνορα, την ενστερνίζεστε;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, εμείς και εγώ προσωπικά και η Πλεύση Ελευθερίας, έχουμε δηλώσει εδώ και χρόνια την αντίθεσή μας στην ακολουθούμενη πολιτική σε σχέση και με τις συμφωνίες που έχουν γίνει με την Τουρκία και συνολικότερα την τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μεταναστευτικό. Αυτά που ζούμε σήμερα, είναι απότοκος της πολιτικής που ξεκίνησε το 2016 ο κύριος Τσίπρας, υπογράφοντας πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια στις 18 Μαρτίου, αυτή την περίφημη κοινή δήλωση, τη συμφωνία δηλαδή Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, που κατέστησε τον Ερντογάν ρυθμιστικό παράγοντα και άρα εν δυνάμει εκβιαστή στο πεδίο του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρέπει λοιπόν, έχει μία μεγάλη σημασία οι πολίτες να είναι ενήμεροι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν είναι ώρα ούτε για πανικούς ούτε για δαιμονοποίηση κανενός ανθρώπου, που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο και ως ανθρώπινη ασπίδα. Γιατί μιλάμε για άμαχο πληθυσμό, ο οποίος προωθείται από τον Ερντογάν, προς τα σύνορά μας και αυτή η πολιτική του Ερντογάν, είναι μία πολιτική η οποία ενθαρρύνθηκε και για την οποία στρώθηκε το χαλί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, που άνοιξε διάπλατα το δρόμο, βάζοντας την πρώτη υπογραφή και για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, που δυστυχώς αντί να επιφυλαχθεί και να πει θα επανεξετάσουμε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε με τυμπανοκρουσίες στην αρχή μάλιστα της θητείας του, ότι θα τηρήσει την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας. Για μας και για μένα αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, είναι ένας κώδωνας κινδύνου σοβαρότατος, όχι για να βγούνε προς Θεού, οι πολίτες να φυλάσσουν τα σύνορα, εκθέτοντας σε αυτούς και άλλους σε κινδύνους, ούτε για να επιστρατεύονται οι φαντάροι να κάνουν δουλειά αστυνομικού στα σύνορα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα που εκθέτουν τη χώρα μας, αλλά αντίθετα είναι ένας κώδωνας κινδύνου που θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, να ζητήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγγελία της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, διότι…

Δημήτρης Βενιέρης: Μέχρις ότου ευοδωθεί ενδεχομένως μία τέτοια πρωτοβουλία, αν συμφωνήσουμε όλοι πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω κάτι περισσότερο με πίεση δική μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρις ότου ευοδωθεί αυτή η πίεση και έχει αποτελέσματα, εμείς τι έπρεπε να κάνουμε; Να αφήσουμε τα σύνορα έτσι.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Μα κοιτάξτε να δείτε, η συμφωνία αυτή του ’16 ξέρετε τι λέει; Ότι μπορούνε Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιωτικοί και αστυνομικοί, να επιχειρούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή στα ελληνικά νησιά, πάνω στον Έβρο και ούτω καθεξής. Αυτό προβλέπει αυτή η δήλωση. Η δήλωση είναι που αφήνει αφύλακτη την εθνική κυριαρχία και η δήλωση είναι που αποτελεί τρομακτική υπαναχώρηση, από τις εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό εγώ προτιμώ να βάζω το ζήτημα επί της πραγματικής του βάσης, όχι επί της βάσης των εντυπώσεων, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο μέσω των εντυπώσεων και να αποπροσανατολιστούμε και να οδηγηθούμε σε μία συζήτηση ατελέσφορη. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εδώ η ελληνική κυβέρνηση και η προηγούμενη και η σημερινή, έχει βάλει τη χώρα σε μία μεγάλη περιπέτεια. Και απ’ αυτή τη…

Δημήτρης Βενιέρης: Αυτό είναι η πολιτική κριτική την οποία κάνετε και καλά κάνετε και την κάνετε, αλλά ξέρω ότι όταν καίγεται το σπίτι μας, δεν καθόμαστε να δούμε γιατί ο μηχανικός δεν πήρε άδεια από την Πυροσβεστική. Σβήνουμε το σπίτι και μετά πάμε και τον στραγγίζουμε, αν θέλουμε τον στραγγαλίσουμε. Είμαστε στην φάση αυτή, ήμασταν αυτές τις ημέρες και υπήρξε μία πάνδημη, έτσι προσπάθεια συμμετοχή, το βλέπετε, είναι και συγκινητική σε πολλές, μπορεί να υπάρχουν και υπερβολές για εσάς ενδεχομένως, αλλά είναι συγκινητικό αυτό το οποίο συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα, να πάμε να κρατήσουμε στη φάση αυτή τον κόσμο, γιατί ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον κόσμο αυτόν πρωτίστως για να κάνει τα δικά του παιχνίδια και να αποπροσανατολίσει την δική του κοινή γνώμη ενδεχομένως. Δεν έπρεπε να το κάνουμε;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Να κάνουμε ποιο πράγμα;

Δημήτρης Βενιέρης: Αυτό το οποίο έγινε, που κάναμε πάρα πολύ αυστηρή τη φύλαξη των συνόρων, πήγαν αστυνομικοί, στρατός, μηχανήματα, δεν ξέρω ποιοι άλλοι έχουν πάει, πολίτες, τρακτέρ έχουμε δει και τα λοιπά.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιέρη, θα σας πω. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι μία… ένα παιχνίδι εντυπώσεων, από πλευράς κυβέρνησης. Το οποίο δυστυχώς πέραν των εντυπώσεων, δεν έχει ένα υπόβαθρο που να μην αφήνει την χώρα εκτεθειμένη. Διότι όταν οι μαρτυρίες των φαντάρων έχουν δημοσιοποιηθεί. Όταν επιστρατεύονται οπλίτες για να κάνουν δουλειά αστυνομικού, οι κίνδυνοι και για τους ανθρώπους αυτούς που δεν είναι επαγγελματίες και για τους ανθρώπους… και συνολικότερα και για τη χώρα, είναι τεράστια. Από την άλλη πλευρά επίσης, δεν μπορεί να εναπόκειται στους πολίτες μία τέτοιου είδους αποστολή που είναι της Συνοριοφυλακής. Και θα μου επιτρέψετε επίσης να σας πω, ότι θεωρώ το έχω εκφράσει με όλους τους τρόπους, ότι είναι σε τέτοια αμφισβήτηση, σε τέτοιο κίνδυνο η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία για άλλους λόγους, όχι για λόγους αυτής της υποκινούμενης αν θέλετε, όχι υποκινούμενης της προωθούμενης και ίσως και αναγκαστικής μετανάστευσης, πού είναι πολύ-πολύ ελλιπές να θεωρεί κανείς, ότι υπερασπίζεται τη χώρα του, αποτρέποντας αυτήν την πράγματι εγκληματική πολιτική του Ερντογάν. Όταν έχει υπογράψει η κυβέρνηση ξαναλέω, ότι μπορούν αξιωματικοί της Τουρκίας να επιχειρούν στο ελληνικό έδαφος και στα ελληνικά νησιά, είναι πολύ μεγάλη εξαπάτηση προς τους πολίτες, να λέει η κυβέρνηση ότι τώρα δήθεν προστατεύει τα σύνορα.

Δημήτρης Βενιέρης: Ωραία. Αν…

Zωή Κωνσταντοπούλου: Αν δεν καταγγελθεί αυτή η δήλωση και αν δεν πάρει μια ξεκάθαρη θέση η ελληνική κυβέρνηση, πρώτον ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά να καταγγείλει αυτήν την συμφωνία. Δεύτερον ότι θα πρέπει να γίνει μία διαδικασία λογοδοσίας για τα δισεκατομμύρια που εκταμιεύθηκαν, δήθεν για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και έγινε ένας χορός δισεκατομμυρίων και ένα πάρτι δισεκατομμυρίων και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Για τα οποία δεν έχει υπάρξει απολογισμός και λογοδοσία. Τρίτον…

Δημήτρης Βενιέρης: Εντάξει, το πάρτι έγινε τα προηγούμενα χρόνια και μας έχουν καταγγείλει και οι Ευρωπαίοι, γιατί λένε μας δώσαν 1,6 δις αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνανε.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Ε, ναι. Αλλά χθες ακούσαμε πάλι δηλώσεις, για εκταμιεύσεις άλλων 700 εκατομμυρίων, που πάλι θα τα αναζητάμε. Και την ίδια ώρα, δεν υπάρχει πραγματικά μία σχεδιασμένη πολιτική για ποιο πράγμα; Για κάτι το οποίο κατά την άποψή μου, είναι απολύτως διαχειρίσιμο εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Ποιο είναι αυτό; Ότι όταν έχεις υπολογιζόμενη μεταναστευτική-προσφυγική ροή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτά τα τρία εκατομμύρια ανθρώπων μπορούν να τα υποδεχθούν τα 650 εκατομμύρια κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν λοιπόν αυτό το πρόβλημα, που είναι πρόβλημα παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό, τεθεί στην πραγματική του διάσταση, που είναι ότι καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να το διαχειριστεί και δεν αναλαμβάνει η Ελλάδα, να κάνει τον δεσμοφύλακα και τον συνοριοφύλακα, τότε μπορεί να δοθούν λύσεις που δεν θα οδηγούσαν σε ακρότητες.

Δημήτρης Βενιέρης: Συγγνώμη. Εδώ έχω μία πραγματικά έτσι, θα έλεγα βαθιά κοινωνικοπολιτική ερώτηση. Είπατε ότι τα 3,6 εκατομμύρια των μεταναστών-προσφύγων, οι οποίοι σήμερα διαμένουν βρίσκονται στην Τουρκία, μπορεί να τα απορροφήσει μία κοινωνία 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Να τα υποδεχθεί. Δεν ξέρω αν μπορεί να απορροφήσει.

Δημήτρης Βενιέρης: Ωραία. Γιατί… Ναι, ναι. Γιατί να το κάνει;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε, γιατί να το κάνει;

Δημήτρης Βενιέρης: Για τους μετανάστες γιατί να το κάνει; Για τους πρόσφυγες, αντιλαμβάνομαι είναι και μία υποχρέωση ανθρώπινη και τα λοιπά. Για τους μετανάστες, γιατί πρέπει να το κάνει η Ευρώπη; Γιατί πρέπει να τους δεχθεί, όταν είναι κοινός τόπος, ότι για την πλειονότητα αυτών η Ευρώπη είναι μία εχθρική γειτονιά;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας απαντήσω. Καταρχάς μέχρι να αποφασιστεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι μετανάστης και ποιος ενδεχομένως είναι ανεπιθύμητος στη χώρα όπου επιθυμεί να μεταναστεύσει, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες θεσμοθετημένες. Αυτές οι διαδικασίες είναι και εγγυήσεις ούτως ώστε άνθρωποι οι οποίοι πράγματι κινδυνεύουν, να μην βρεθούν σε καθεστώς κινδύνου. Εμείς, δηλαδή οι χώρες που εμφανίζονται ως πολιτισμένες, για αυτά τα πράγματα έχουν θεσμοθετήσει διαδικασίες, που δεν τις εκθέτουν σε κάποιον κίνδυνο. Υπάρχει η διαδικασία της αίτησης ασύλου η οποία εξετάζεται. Εδώ το… και μπορεί να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί. Μέχρι να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί μία αίτηση, οι κανόνες του διεθνούς δικαίου λένε ότι εκείνος ο οποίος την υποβάλλει παραμένει με προσωρινή άδεια στη χώρα όπου την υπέβαλε. Το πρόβλημα είναι…

Δημήτρης Βενιέρης: Εδώ όμως, τα στοιχεία…

Zωή Κωνσταντοπούλου: Δώστε μου μισό λεπτό. Μισό λεπτό κύριε Βενιέρη.

Δημήτρης Βενιέρης: Ναι, ναι, ναι. Βεβαίως.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Το πρόβλημα είναι ότι από το 2016 με την υπογραφή Τσίπρα, η Ελλάδα δέχθηκε να εξετάζει εκείνη όλες τις αιτήσεις, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους, για να μην πω όλες και γενικεύσω, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, δεν απευθύνεται στην Ελλάδα. Δεν θέλουν οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνει στην Ελλάδα. Δεν απευθύνονται με αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα λοιπόν ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θα κάνει εκείνη όλες αυτές τις διαδικασίες ενώ δεν μπορεί, εν΄’ω δεν είναι διαχειρίσιμα αυτά τα μεγέθη, ενώ δεν έχει την υποδομή και τη δυνατότητα να το κάνει. Πράγμα που σημαίνει ότι για να διαχειριστεί αιτήσεις που δεν μπορεί να το κάνει και παίρνει τεράστιο χρόνο για να τις εξετάσει, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την υποχρέωση να κρατάει στο έδαφος της όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν θέλουν να παραμείνουν. Γίνεται δηλαδή εκουσίως η χώρα μία φυλακή, ένας δεσμοφύλακας ανθρώπων οι οποίοι δεν επιδιώκουν να παραμείνουν στο έδαφος της.

Δημήτρης Βενιέρης: Ναι, αλλά μέχρι σήμερα και είναι αποδεδειγμένο αυτό από τα στοιχεία τα οποία είναι στην διάθεση και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ελληνικής πολιτείας και των όποιων παρατηρητών βρίσκονται εκεί, Frontex, Montex και λοιπά. Στους εκατό οι οποίοι έρχονται κάνα δυο-τρεις είναι από την Συρία, οι υπόλοιποι είναι από Αφγανιστάν, από Σομαλία και λοιπά, που δεν τεκμηριώνεται το δικαίωμα κάποιος να αιτηθεί ασύλου κυρία Κωνσταντοπούλου. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς δηλαδή; Ντε και καλά να…

Zωή Κωνσταντοπούλου: Εξαρτάται. Κοιτάξτε, καταρχάς το τεκμηριώνονται δεν τεκμηριώνεται δεν είναι μόνο αντικειμενικό, είναι και υποκειμενικό κυρίως.

Δημήτρης Βενιέρης: Χθες μόλις, μάθαμε ότι από τις 100 περιπτώσεις στον Έβρο, δύο ήταν Τούρκοι, κανένας Σύρος, πλειονότης Αφγανοί, κάποιοι Πακιστανοί και κάποιοι οι οποίοι αντί να πάνε από το Μαρόκο στην Ισπανία μέσω του Γιβραλτάρ, έρχονται από… κάνουν χιλιόμετρα ολόκληρα ξέρω ‘γω, ταξιδεύουν και έρχονται από δω από τα χερσαία σύνορα. Είναι… είναι δεδομένο, δεν είναι άποψη αυτό, ούτε είναι θέμα εκτίμησης. Είναι δεδομένο, είναι αποτυπωμένο.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε και δεν αγνοώ τις συνθήκες και αυτό δεν είναι και τωρινό φαινόμενο. Το ζήτημα είναι ότι απέναντι σε μία τέτοια πολιτική, η οποία έχει χαρακτηριστικά διεθνούς εγκλήματος, δηλαδή το να προωθείς άμαχο πληθυσμό, να τον μετεγκαθιστάς, να… ενδεχομένως να τον μετεγκαθιστάς και βιαίως και να προσπαθείς να αλλοιώσεις τις ροές των πληθυσμών, ενδεχομένως μπορεί να υπάγεται και στις διατάξεις του διεθνούς ποινικού δικαίου. Απέναντι σε αυτά μία οργανωμένη πολιτεία, δεν μπορεί να αντιδρά ούτε με κινήσεις πανικού, ούτε με κινήσεις οι οποίες την εκθέτουν και εκθέτουν και τους πολίτες της. Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και θα έπρεπε και υπάρχουν και διεκδικήσεις που θα έπρεπε να προωθηθούν και οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να τις προωθήσει. Εγώ δεν δέχομαι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, άκουσε χθες ότι θα πάρει 700 εκατομμύρια και εντεύθεν θα κλείσει το στόμα του. Διότι πρώτον, δεν έχει η κυβέρνηση καταθέσει ένα σχέδιο διαχείρισης αυτών των ποσών, που να οδηγεί σε μία αποτελεσματική απάντηση σε αυτό που συμβαίνει και δεύτερον, δεν έχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρθεί μία στάση, η οποία να ‘ναι στάση ανάληψης ευθύνης γι αυτό που έχει συμβεί. Γιατί ξαναλέω, αυτά που κάνει ο Ερντογάν, βρίσκει και τα κάνει. Το σημείο 9 ας πούμε, της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας του 2016, ουσιαστικά λέει στον Ερντογάν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν κάνει όσα εκείνος θεωρεί για να τον βοηθήσει δήθεν να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της Συρίας, αν είναι δυνατόν, θα νομιμοποιείται ο Ερντογάν να πράξει ότι νομίζει.

Δημήτρης Βενιέρης: Μάλιστα. Θέλω δύο συγκεκριμένα ερωτήματα στο κλείσιμο γιατί πιέζει ο χρόνος φορτικά.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως.

Δημήτρης Βενιέρης: Το πρώτο θέλω όμως μονολεκτικά ή πολύ σύντομα. Δεν θέλω να το θεωρητικοποιήσουμε πάλι, θέλω να μας πει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, κλειστά ή ανοιχτά σύνορα;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Δεν μπορώ να σας απαντήσω μονολεκτικά, γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Το κλειστά ή ανοιχτά σύνορα δεν είναι το πραγματικό ερώτημα. Το πραγματικό ερώτημα είναι επειδή τα σύνορα είναι σύνορα, το πραγματικό ερώτημα είναι πως υποδέχεσαι ανθρώπους οι οποίοι ισχυρίζονται ή διεκδικούν την προστασία την διεθνή που προβλέπει το διεθνές δίκτυο. Και δεν μπορεί να τους υποδέχεσαι ουσιαστικά με αυτό που απαγορεύεται κατά το διεθνές δίκαιο.

Δημήτρης Βενιέρης: Δεν μιλώ για τα νησιά, μιλώ τώρα για την χερσαία μας, για το χερσαίο κομμάτι.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Και για τα δυο θα σας απαντήσω. Δεν μπορεί να εφαρμόζονται πρακτικές βιαίων απωθήσεων. Και δεν αξίζει στην Ελλάδα να γίνει μία χώρα η οποία πυροβολεί ανθρώπους στα σύνορα και αποτρέπει με άλλους τρόπους την… αυτό το οποίο από τα αρχαία χρόνια είναι ιερό, δηλαδή η ικεσία ασύλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη η χώρα ούτε να εξετάζει όλες τις αιτήσεις, εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την πρακτική, ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης την υπέγραψαν, ούτε φυσικά να κάνει αποδεκτές όλες τις αιτήσεις.

Δημήτρης Βενιέρης: Δεν μου απαντήσατε. Μου επιτρέπετε να σας πω ότι δεν μου απαντήσατε στην ερώτηση κλειστά ή ανοιχτά στον Έβρο τα σύνορα.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Σε καμία περίπτωση η συνθήκη η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή, είναι η απάντηση μου. Γιατί το κλειστά ή ανοιχτά, θεωρώ ότι δεν περιγράφεται…

Δημήτρης Βενιέρης: Τώρα είναι κλειστά.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Σε καμία περίπτωση αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Που δεν είναι απλώς κλειστά σύνορα, είναι και μία παραβίαση διεθνών συνθηκών.

Δημήτρης Βενιέρης: Άρα είστε εναντίον. Δεν τα θέλετε κλειστά ερμητικά.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Είμαι εναντίον της παραβίασης των διεθνών συνθηκών, η οποία έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι δεν προστατεύει ούτε την εθνική κυριαρχία κανενός κράτους, ούτε τον εγχώριο πληθυσμό, όπως απατηλά προσπαθούν να τον κάνουν να πιστέψει οι κυβερνήσεις.

Δημήτρης Βενιέρης: Ο κύριος Τσίπρας, μετά από τέσσερις μέρες όπως η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε και είναι η τελευταία μου ερώτηση, εμφανίστηκε χθες και πραγματικά έκανε μία υπέρβαση. Άδειασε, σε εισαγωγικά αν θέλετε, κάποιους την νεολαία και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συμφώνησε με την διαχείριση από τη Νέα Δημοκρατία. Καλώς ή κακώς;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Κακώς. Από την άλλη πλευρά ειλικρινώς, διότι όπως εξήγησα την πολιτική του συνεχίζει και εφαρμόζει ο κύριος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή.

Δημήτρης Βενιέρης: Γιατί θεωρήθηκε και από εμένα, δεν σας το κρύβω γιατί έχω το θάρρος της γνώμης, θεωρήθηκε από μέρους μου μία σώφρονα επιλογή. Βεβαίως η απόσταση των τεσσάρων ημερών από το πρόβλημα δεν ακούγεται καλά, αλλά προσγείωσε τον πολιτικό του χώρο στον δικό του ρεαλισμό.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Αχ, κύριε Βενιέρη κοιτάξτε, ο κύριος Τσίπρας είναι ο βασιλιάς της κωλοτούμπας. Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία οτιδήποτε και αν πει, διότι μπορεί να κάνει το εντελώς αντίθετο την μεθεπόμενη μέρα. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτά τα οποία είπε, ότι δηλαδή και αυτός τα ίδια έκανε. Στην Ειδομένη θυμόμαστε τι γινόταν, με αντίστροφο τρόπο βέβαια, εκεί δεν αφήνονταν οι άνθρωποι να φύγουν, τώρα δεν αφήνονται να εισέλθουν. Όμως η έννοια αυτού του τύπου της πρακτικής έχει μία, ένα ευθύ αποτέλεσμα που είναι η δημιουργία συνθηκών εγκλωβισμού. Οι οποίες συνθήκες εγκλωβισμού ισχύουν και εντός των συνόρων, διότι αυτό το λεγόμενο εντός εισαγωγικών κλειστά σύνορα, γιατί ξαναλέω δεν υιοθετώ αυτήν την ορολογία, οδηγεί στον εγκλωβισμό πληθυσμών και ανθρώπων σε εδάφη στα οποία δεν επιθυμούν να είναι. Και το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι… ή εν πάση περιπτώσει βασικό πρόβλημα της Ελλάδας εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ότι έχει εγκλωβίσει στο έδαφος της, ανθρώπους που δεν επιθυμούν να παραμείνουν.

Δημήτρης Βενιέρης: Βέβαια τώρα είπατε ο βασιλιάς της κωλοτούμπας, αλλά θα θελα να σας πω πως με τις επιλογές του αυτές ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο κοντά στο κοινό αναφοράς του σήμερα. Έτσι; Σε αυτό τον χώρο που θέλει να εκφράσει,  να τον… να προσεγγίσει πολιτικά και λοιπά.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ έχω την άποψη…

Δημήτρης Βενιέρης: Χθες δηλαδή αν έλεγε αυτό που έλεγε η νεολαία του Συριζα, θα ήταν πολύ μακριά από την κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ έχω την άποψη ότι ο ηγέτης, οφείλει να δείχνει το δρόμο και οφείλει να ανοίγει δρόμους. Δεν οφείλει ούτε να χαϊδεύει τα αυτιά, ούτε να προσαρμόζεται με έναν χαμαιλεοντικό τρόπο στις εκάστοτε εκτιμήσεις, ούτε πολύ λιγότερο να μεταλλάσσει ανεύθυνα τις θέσεις του. Για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό κύριε Βενιέρη, υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο, όλα όσα έχουν γίνει σε επίπεδο ελληνικών κυβερνήσεων, εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εγκληματικά και τα λουζόμαστε αυτή τη στιγμή, αυτά που ζούμε είναι το αποτέλεσμα τους και δεν μπορεί ούτε πρόκειται να ανασχεθούν και να ανατραπούν, με μέτρα του τύπου φράχτες, κλείνουμε τα σύνορα και ούτω καθεξής, διότι πολύ απλά την εντελώς δόλια στρατηγική που ακολουθεί ο Ερντογάν, στην πραγματικότητα και την υποδαυλίζει και την ενθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία δρα με διγλωσσία.

Δημήτρης Βενιέρης: Μάλιστα. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Κυρία Κωνσταντοπούλου σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά.

Δημήτρης Βενιέρης: Ξέρετε κάτι; Ζηλεύω τον κύριο Τσίπρα, γιατί πέντε-έξι φορές που έχουμε συνομιλήσει, δεν μπορώ να σας φέρω εκεί που θέλω, ο κύριος Τσίπρας το 2015 το κατάφερε. Σας κορόιδεψε δηλαδή, ε;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Δεν νομίζω.

Δημήτρης Βενιέρης: Σας κορόιδεψε.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, ότι εξαπάτησε είναι κάτι άλλο *[μη κατανοητό] 21:00

Δημήτρης Βενιέρης: Αφού κατάφερε να ξεγελάσει και εσάς, είναι μεγάλο… είναι μεγαλείο. Έτσι δεν είναι;

Zωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε…

Δημήτρης Βενιέρης: Μη μου πείτε ότι δεν το δέχεστε.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Μεγαλείο δεν είναι. Πρόβλημα είναι και σίγουρα είναι κάτι που θα πρέπει ο καθένας να το συνεκτιμά και το λέω πολλές φορές, δεν πρέπει οι πολίτες να αυτοενοχοποιούνται επειδή εξαπατήθηκαν, ούτε να θεωρούν ότι κάτι λάθος πήγε με αυτούς επειδή εξαπατήθηκαν. Η πολιτική απατεωνιά, δεν είναι τελικά παράσημο και επειδή η ιστορία δεν τελειώνει ούτε σήμερα ούτε αύριο, νομίζω ότι όλοι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και έναν συνολικό απολογισμό.

Δημήτρης Βενιέρης: Να ‘στε καλά κυρία Κωνσταντοπούλου. Ευχαριστώ πολύ.

Zωή Κωνσταντοπούλου: Να ‘στε καλά και σεις.

Δημήτρης Βενιέρης: Καλημέρα, καλό πρωί.