«Ο αγώνας κερδίζεται όταν δίνεται, χάνεται όταν πουλιέται!» Συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Εγνατία” της Καβάλας (14/06/2016)

Πλεύση Ελευθερίας

«Ο αγώνας κερδίζεται όταν δίνεται, χάνεται όταν πουλιέται!»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλάει στον ALPHA Radio 88,6 για την παλλόμενη εργατική κοινωνία της Καβάλας

Η επικεφαλής της παράταξης Πλεύση Ελευθερίας και τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, βρέθηκε χθες στην Καβάλα για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων στη ΒΦΛ, τονίζοντας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA Radio 88,6 και στον Νίκο Χαζαρίδη ότι δεν ήρθε για υποδείξεις, αλλά για να υποκλιθεί στον αγώνα των εργαζομένων και στους «διεκδικητικούς ανθρώπους της Καβάλας», όπως είπε η ίδια.

Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «αστείο και προκλητικό μια κυβέρνηση η οποία έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα να λύσει ένα τόσο σοβαρό θέμα να κρύβεται πίσω από τους εργαζομένους οι οποίοι αγωνίζονται», ενώ σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις της κ. Φωτίου περί αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία σ’ αυτή την κυβέρνηση». Η τέως πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, καθώς στο αν πρέπει η Ελλάδα να βγει ή όχι από το ευρώ, ενώ έδωσε και το πολιτικό στίγμα του κόμματος που ηγείται, σχετικά με το αν πρόκειται να συνεργαστεί με άλλον πολιτικό φορέα.

Κυρία Κωνσταντοπούλου συναντηθήκατε με τους εργαζόμενους στην ELFE. Υποθέτω ότι έχετε ενημερωθεί για την εξαγγελία της κ. Φωτίου για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου…

Καμία υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης δεν έχει αντίκρισμα. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που πούλησε το λαό, την πατρίδα μας, πρόδωσε όσους εμπιστεύτηκαν τις δεσμεύσεις της και αυτή τη στιγμή κυβερνά καταλύοντας τη Δημοκρατία, ως κυβέρνηση δοτών, επιτετραμμένων των δανειστών. Δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία.

Θα μπορούσε αυτό να συμβεί;

Βεβαίως και θα μπορούσε να γίνει, αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά θέμα διεκδικήσεων των εργαζομένων και είναι αστείο και προκλητικό μια κυβέρνηση η οποία έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα να λύσει ένα τόσο σοβαρό θέμα να κρύβεται πίσω από τους εργαζομένους οι οποίοι αγωνίζονται, δίνουν αγώνα ζωής και διεκδικούν τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά τους.

Τι τους είπατε δηλαδή;

Δεν ήρθα για να νουθετήσω ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλύτερα από ‘μένα τα προβλήματα και τις συμπεριφορές και ποιοι είναι ίσιοι και ποιοι υποκριτές. Ήρθα για να ακούσω και να υποκλιθώ σε αυτόν τον αγώνα. Ήταν τιμή μου που βρέθηκα μαζί τους, που με υποδέχθηκαν με τόση θέρμη και τους άκουσα πως βιώνουν αυτήν την εξουθενωτική πραγματικότητα, αυτήν την αδικία .

Από αυτόν τον διάλογο, τι πρέπει να κρατήσουμε τελικά;

Ότι ο αγώνας κερδίζεται όταν δίνεται, χάνεται όταν πουλιέται! Είδα ανθρώπους που το λέει η ψυχή τους, έχουν τη δύναμη ότι ο αγώνας θα δικαιωθεί. Ταυτόχρονα τους διαβεβαίωσα – και έχω το προνόμιο ο λόγος μου να έχει αντίκρισμα – ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι στο πλευρό τους. Από την επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέστου και στην συνάντηση με το Σωματείο στην Καβάλα Oil και με τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα έβγαλα το συμπέρασμα ότι είστε μια πολύ ζωντανή, παλλόμενη κοινωνία με διεκδικητικούς ανθρώπους και αυτό είναι ένα υπόδειγμα που αξίζει να διαχυθεί στην επικράτεια.

Θα πρέπει να συνδέσουμε την παρουσία της Πλεύσης Ελευθερίας στην κεντρική πολιτική σκηνή με άλλα σχήματα, όπως είναι η Λαϊκή Ενότητα;

Η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται πρωταρχικά στην κοινωνία και στο λαό, με την κοινωνία και το λαό θέλει να έχει μια ευθεία αδιαμεσολάβητη σχέση σύμπλευσης, σύνδεσης, επικοινωνίας. Απευθυνόμαστε στο λαό με την ιδιότητα όχι των επαγγελματιών της πολιτικής και των κομμάτων, αλλά με την αξιοπιστία εκείνων που παρέμειναν ενεργοί πολίτες, ακόμη και από θεσμική θέση και είναι βγαλμένοι μέσα από την πραγματική ζωή, μέσα από την κοινωνία, περπατούν μέσα στην κοινωνία. Η μάχη μας δίνεται για την ανατροπή των μνημονίων και σε αυτή τη μάχη πρώτος μας σύμμαχος είναι ο λαός.

Μιλάμε για μια αναδιαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης;

Υπάρχει η Ιδρυτική μας Διακήρυξη που είναι πολύ συγκεκριμένη και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων, όταν μιλάμε για ανάκτηση της ελευθερίας μας και αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα με τη διακήρυξή μας υπάρχει και η πεποίθησή μας ότι ένα πρόγραμμα για να εφαρμοστεί με επιτυχία πρέπει να περνά μέσα από τις φλέβες της κοινωνίας, πρέπει να έχει συνδιαμορφωθεί από το λαό και να το έχει κάνει κτήμα του ο λαός. Δεν υπάρχουν συνταγές από πάνω, υπάρχουν αποφάσεις μάχης και στην απόφαση μάχης πρέπει να συμμετέχουμε όσο γίνεται περισσότερη για να έχει επιτυχία.

Αυτή η πολιτική πρόταση κ. Κωνσταντοπούλου έχει ως σημείο αναφοράς το νόμισμα;

Έχει ως σημείο αναφοράς το πολίτευμα, την Δημοκρατία. Κανένα νόμισμα δεν εγγυάται τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία επιφορτισμένη και διαποτισμένη από τις αρχές, τις αξίες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, το ηθικό φορτίο που συγκροτούν το θεσμικό πεδίο για το οποίο αξίζει να παλέψουμε. Το νόμισμα είναι ένα μέσο και ως τέτοιο μόνον το αντιμετωπίζουμε και φυσικά κάθε επιλογή σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής πρέπει να υπαγορεύεται από την απόφαση ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί παρά να υπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία και την κοινωνική ευημερία.

Θα μπορούσε αυτή την πολιτική να την υπηρετήσει και το ευρώ;

Θα σας έλεγα ότι αυτή είναι μια πολύ υποθετική ερώτηση. Σημασία έχει ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα έχει αποκαλύψει ότι εντός της ΕΕ λειτουργούν όργανα που δεν δρουν θεσμικά, αλλά ληστρικά και κακουργηματικά. Επιτίθενται εναντίον ενός λαού και μιας χώρας, ουσιαστικά διαπράττουν εχθροπραξίες. Εχθροπραξία ήταν ο εκβιασμός του περασμένου καλοκαιριού, ο εκβιασμός της διαφέντευσης ενός λαού, ο οποίος δεν δέχθηκε να υποταχθεί, είπε ένα γενναίο «ΟΧΙ» κατά 62% πριν ένα χρόνο και όρθωσε το ανάστημά του. Αυτήν την στιγμή αυτόν τον λαό προσπαθούν να τον καθυποτάξουν και χρησιμοποιούν την κυβέρνησή του και εργαλειοποιούν και το νόμισμα, το ευρώ. Ακόμη εργαλειοποιούν και το τραπεζικό σύστημα, τη ρευστότητα.

Αυτό πώς αντιμετωπίζεται;

Για ‘μένα τα πράγματα είναι πολύ πιο καθαρά. Αποδέχεσαι να ζήσεις ως δούλος; Αν ναι, ανοίγεται ένα ευρύτατο φάσμα δικαιολογιών . Η Πλεύση Ελευθερίας πρεσβεύει την άρνηση υποδούλωσης. Εκείνο το οποίο υπαγορεύει αυτή την μάχη για την ελευθερία είναι εκείνο που διαχρονικά υπαγόρευε τις μάχες του ελληνικού λαού…

Πάντως οι πολίτες αρνούνται ή διστάζουν μπροστά σ’ αυτό το εγχείρημα, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις…

Αφήστε τις δημοσκοπήσεις. Εγώ το 62% του «ΟΧΙ» το βλέπω καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, στο δρόμο. Στις εκλογές δεν ψήφισε το 50% των πολιτών, ποσοστό αποχής ρεκόρ. Επομένως ο κ. Τσίπρας πήρε το 36% του 50%. Στο δημοψήφισμα υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Θα το πω λίγο εκλαϊκευμένα: «Την πατήσανε και οι δανειστές και ο κ. Τσίπρας». Και την «πατήσανε» γιατί το δημοψήφισμα το οποίο υπολόγιζαν ότι θα έδινε «ΝΑΙ», όχι άπλα έδωσε «ΟΧΙ», αλλά συνέβη ως ιστορικό γεγονός, το οποίο συγκροτεί ένα απαράγραπτο βίωμα, το οποίο μας συγκινεί όλους μας , μας κινητοποιεί και αυτό το βίωμα θα εμπνεύσει αγώνες σαρωτικούς. Ο λαός έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα και στα δύσκολα δεν λυγίζει, αντίθετα κάποιες επίορκες κυβερνήσεις έχουν μάθει στα εύκολα και έχουν βολευτεί και στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα τους που τους φαίνεται βολική και ζεστή. Ο λαός έχει στις τάξεις του ανθρώπους με τεράστιες ιδέες, πολύ πιο άξιους από τους λεγόμενους τεχνοκράτες, που έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους να διαχειριστούν τα μείζονα προβλήματα. Ένα παράδειγμα τρανταχτό είναι το προσφυγικό. Μέσα σε έναν χρόνο αυτός ο στρατός των τεχνοκρατών κατάφερε να μετεγκαταστήσει 1.000 ανθρώπους σε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Αυτό είναι μνημείο ανικανότητας και αποδεικνύει ότι ο λαός που κινητοποιήθηκε από το υστέρημά τους ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει την πιο επονείδιστη συμφωνία η οποία επιτρέπει στους Τούρκους να επιτηρούν τα ελληνικά νησιά, μια συμφωνία που στρατιωτικοποιεί το Αιγαίο και ταυτόχρονα στρατιωτικοποιεί ένα ανθρώπινο πρόβλημα που είναι το προσφυγικό. Αυτές είναι μεσαιωνικής σύλληψης συμφωνίες που δεν προάγουν ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τα εθνικά συμφέροντα.

Υπάρχει ένα θέμα και στην Καβάλα. Υπάρχει η άποψη της ενσωμάτωσης των προσφύγων και η άποψη της μετεγκατάστασής τους . Εσείς με ποια από τις δυο συμφωνείτε;

Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να πάνε στον προορισμό τους. Αυτό υπαγορεύει και το Δίκαιο του Ασύλου. Δεν μπορείς να δημιουργείς συνθήκες εγκλεισμού. Παράλληλα, δημιουργείται η εικόνα ότι η κυβέρνηση κάνει μπίζνες με το προσφυγικό, γιατί εκείνο το οποίο κινητοποιεί τους κρατικούς μηχανισμούς είναι η διανομή κονδυλίων και όχι η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι παράνομο να περιορίζονται οι πρόσφυγες και είναι παράνομο να εξοικονομούνται χρήματα από μια πολιτεία η οποία δεν εγγυάται ούτε την υγεία τους, ούτε τη διαβίωσή τους, την ίδια ώρα που υπάρχει επιβεβλημένο καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων να επιφυλάξουν εντελώς άλλη αντιμετώπιση, που είναι να πάνε στον προορισμό τους…

Είχατε συστήσει την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους… Που βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

Είχα την τιμή να πάρω την πρωτοβουλία για την δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους στη Βουλή. Η Επιτροπή αυτή ανέδειξε τον παράνομο χαρακτήρα του χρέους και αποτύπωσε τους λόγους για τους οποίους η χώρα όχι μόνον δεν δύναται, αλλά και δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος.

Αξιοποιήθηκαν τα πρακτικά αυτής της Επιτροπής;

Όχι απλά δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν κλειδωθεί τα εναπομείναντα πορίσματα από τον κ. Βούτση, έχουν αφαιρεθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής και διώκεται στην πραγματικότητα η Επιτροπή η οποία δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Εμείς θα συνεχίσουμε, η Επιτροπή θα γίνει σωματείο και θα συνεχίσει μαζί με τα διεθνή μέλη της τις δράσεις. Το σύνθημα «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», είναι εκείνο το οποίο συμπυκνώνει αυτό το οποίο στην πραγματικότητα διαδραματίστηκε στη χώρα. Δεν χρωστάμε… Αυτό το οποίο σχηματίστηκε ως χρέος είναι αποκύημα μιας διακυβέρνησης δεκαετιών που όμως δεν συγκρότησε το χρέος μέσα από δημόσιες δαπάνες για την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημόσιες δαπάνες ήταν χαμηλότερες από το 1980-2010. Το μόνο πεδίο που ήταν υψηλό ήταν των δαπανών άμυνας και συγκεκριμένα των εξοπλιστικών. Στο πεδίο των εξοπλισμών έχουμε δεκάδες υποθέσεις μείζονος διαφθοράς. Είναι χαρακτηριστική η ασυλία την οποία εξασφάλισε η κυβέρνηση Σαμαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου και στον κ. Βενιζέλο που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί για συγκεκριμένες συμπεριφορές τους. Η βασική αιτία είναι αυτή, καθώς επίσης και μια άκρατη συνομολόγηση υπέρογκων επιτοκίων από πάσα άποψη και τέλος η μετακύληση όλων αυτών των λεγόμενων χρεών μέσα από το πρώτο μνημόνιο. Είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος αυτό δεν πρέπει να πληρωθεί. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα του λαού αυτού. Το κομμάτι των «κόκκινων δανείων», όπως και σε κάθε μορφή επιπλέον βαρών, η Πλεύση Ελευθερίας λέει ότι η κοινωνική ανυπακοή αποτελεί δημοκρατικό καθήκον αντίστασης και ανατροπής. Δεν θα παραδώσουμε τα σπίτια μας στο μαύρο πηγάδι του χρέους.

Μισθοί και συντάξεις δεν αποτελούν αιτία για την αύξηση του χρέους;

Το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή αμοιβή για την εργασία σου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα καθρεπτίζονται σε αντίστοιχες υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της. Αλίμονο αν αρχίσουμε να θεωρούμε τα δικαιώματα ρουσφέτια. Αλίμονο αν μας λένε ότι μας κάνουν τη χάρη που σέβονται τα δικαιώματά μας και αλίμονο αν αρχίσει να βάζει το χέρι του στην τσέπη μας ο κάθε κυβερνών, βασιζόμενος ότι το προϊόν της εργασίας και του μόχθου ήταν δικά του. Ο μύθος ότι οι έλληνες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους έχει πλήρως καταρριφτεί και από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και δεν μπορώ να μην το πω, ότι αν είχαν ασκήσει διακυβέρνηση περισσότεροι άνθρωποι που προηγουμένως είχαν βγάλει το ψωμάκι τους, ίσως με μεγαλύτερη αιδώ θα αντιμετώπιζαν την εργασία, όχι μόνον ως συνθήκη, αλλά ως δικαίωμα…

0614 NEA EGNATIA_001 0614 NEA EGNATIA_002 0614 NEA EGNATIA_003