H Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή “Παρεμβάσεις” του Άκη Παυλόπουλου στο BLUE SKY (27/04/2016)

Πλεύση Ελευθερίας

Άκης Παυλόπουλος: Επιστρέφουμε και υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε εδώ κοντά μας την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Επικεφαλής ή Πρόεδρο ή Αρχηγό του νέου κόμματος…

Γιώργος Χουδαλάκης: Γιατί όχι Καπετάνισσα; Καπετάνισσα!

Άκης Παυλόπουλος: Ή Καπετάνισσα. Πλεύση Ελευθερίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το «Καπετάνισσα» μ’ αρέσει πιο πολύ.

Άκης Παυλόπουλος: Το Καπετάνισσα είναι πιο ωραίο;

Γιώργος Χουδαλάκης: Είναι και λίγο αντάρτικο και πάει και με το καράβι.

Άκης Παυλόπουλος: Πάμε να τη δούμε την κυρία Κωνσταντοπούλου. Καλησπέρα σας!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλησπέρα και σ’ εσάς.

Άκης Παυλόπουλος: Είχαμε και πολύ καιρό να σας δούμε..

Γιώργος Χουδαλάκης: Από προεκλογικά νομίζω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τώρα θα με βλέπετε συχνά.

Άκης Παυλόπουλος: Έτσι, έτσι προκύπτει. Κι έτσι αποφασίσατε και εσείς. Και το ερώτημά μου το πρώτο είναι αν αποφασίσατε να κάνετε αυτήν την κίνηση επειδή αισθάνεσθε ότι θα μεγαλώσει το κύμα του ευρωσκεπτικισμού, αυτών που θα λένε «δεν πάει άλλο η ιστορία με Μνημόνιο, πάμε να κάνουμε κάτι άλλο, πάμε να φύγουμε» ή αν νιώσατε ότι είναι η στιγμή να καταγράψετε το προσωπικό σας πολιτικό στίγμα με δικιά σας κίνηση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας έλεγα ότι στη συνείδησή μου είναι επιτακτική η ανάγκη να εκφρασθεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν είναι ούτε μνημονιακή, ούτε παραδομένη στο μνημονιακό καθεστώς, ούτε στο μνημονιακό κατεστημένο: είναι βαθύτατα δημοκρατική. Έχει έντονη συνειδησιακή και υπαρξιακή σύνδεση με τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την Δημοκρατία που μας έχουν στερήσει, την Ελευθερία του λαού και της χώρας μας, αλλά και τα δικαιώματα του καθενός και της καθεμιάς. Είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέλλον και το περιεχόμενο μιας αξιοβίωτης ζωής.

Αισθάνομαι ότι έχω την ευθύνη να συμβάλω και να συμπράξω προς αυτήν την κατεύθυνση, γι’ αυτό και πήρα την πρωτοβουλία αυτήν για τη δημιουργία της Πλεύσης Ελευθερίας, που είναι μια πρωτοβουλία ανοιχτή, κινηματική, είναι μια πρόσκληση σ’ όλους κι όλες, εκείνους κι εκείνες που δεν εκφράζονται ούτε από το έντονα μνημονιακό κοινοβουλευτικό κατεστημένο ούτε από την αποχή, την απόσυρση και την παραίτηση, μια πρόσκληση να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Να συμπράξουμε προκειμένου, βήμα – βήμα, να…

Άκης Παυλόπουλος: Να κάνουμε τί, κυρία Κωνσταντοπούλου; Είναι βασικό. Να σηκωθούμε να φύγουμε ας πούμε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Από πού, κύριε Παυλόπουλε; Από τη χώρα μας εννοείτε;

Άκης Παυλόπουλος: Όχι, όχι από τη χώρα μας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί εγώ λέω να μη φύγουμε από τη χώρα μας όπως μας εξωθούν οι μνημονιακές πολιτικές. Η δική μου η γενιά και οι μικρότερες γενιές αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ζήσουν στη χώρα αυτή, δεν μπορούν να δημιουργήσουν, δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια, εξαναγκάζονται σε μετανάστευση και αυτό δεν μπορεί να είναι μια μοίρα την οποία αποδεχόμαστε.

Άκης Παυλόπουλος: Σίγουρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αυτό που προτείνετε μέσω του εθνικού νομίσματος αν καταγγείλουμε όλους αυτούς που…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μισό λεπτό, γιατί νομίζω ότι προτρέχετε και βάζετε και κάποιους χαρακτηρισμούς και κάποια προτάγματα που αισθάνομαι ότι προσπαθούν να κατατάξουν την Πλεύση Ελευθερίας σε μια βολική κατηγορία προκειμένου να αναπτύσσεται η αντίθετη επιχειρηματολογία.

Άκης Παυλόπουλος: Το αποσύρω και το αφήνω εσείς να το ερμηνεύσετε και να εκφράσετε το τι ακριβώς πρεσβεύει η Πλεύση Ελευθερίας.

Γιώργος Χουδαλάκης: Με το που είπαμε ότι θα έρθει, πήραμε ερωτήσεις από τον κόσμο.

Άκης Παυλόπουλος: Οποτεδήποτε προσφέρθηκε ή είχαν πρόσφορη επιλογή οι πολίτες, σε εκλογικές διαδικασίες, εννοώ, να ψηφίσουν, η τελευταία ήταν αυτή όταν η Λαϊκή Ενότητα όταν πάρα πολλοί είχατε αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας και διατρανώνοντας την αντίθεσή σας στα Μνημόνια.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είχαμε αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια ο κύριος Τσίπρας διέλυσε το ΣΥΡΙΖΑ. Να τα λέμε όπως γίνανε τα πράγματα.

Άκης Παυλόπουλος: Μάλιστα. Μάλιστα. Όποτε, όμως, είχανε πρόσφορη επιλογή οι πολίτες δεν επέλεξαν αυτό. Επέλεξαν άλλο πράγμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Παυλόπουλε, οι πολίτες το Σεπτέμβριο εκλήθησαν εσπευσμένα στην κάλπη χωρίς να έχουν ούτε τα στοιχεία που χρειάζονταν για να συνειδητοποιούν ακριβώς τί έχει γίνει. Με κόλπο έγιναν οι εκλογές, με σκηνοθεσία..

Άκης Παυλόπουλος: Μ’ ένα Μνημόνιο στο τραπέζι, όμως, που είχε ήδη η Κυβέρνηση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το οποίο ψηφίστηκε Παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Και η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί το έφερε Παραμονή Δεκαπενταύγουστου προκειμένου να μην μπορεί κανείς ούτε καν να παρακολουθήσει τί γινόταν στη Βουλή. Η Κυβέρνηση σήμερα εξαναγκάζεται και ξεδιπλώνει αυτά τα οποία υπέγραψε, αυτά δηλαδή που πολλοί καταψηφίσαμε, αυτά τα οποία ο ελληνικός λαός δεν νομιμοποίησε. Γιατί το ΟΧΙ του λαού της 5ης Ιουλίου ήταν ξεκάθαρο και το Μνημόνιο είναι η αντιστροφή και η παραβίαση αυτού του ΟΧΙ.

Γιώργος Χουδαλάκης: Στο θέμα του νομίσματος, ας πούμε χθες το βράδυ φιλοξενούσαμε το Δημήτρη τον Στρατούλη. Μίλησε ανοιχτά για εθνικό νόμισμα και θέλω να καταλάβω αν έχετε καταλήξει σε κάτι σε σχέση με το ευρώ, με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, σε κάτι παράλληλο και αν αυτό είναι που σας διαφοροποιεί από τη Λαϊκή Ενότητα και γι’ αυτό ακριβώς προχωρήσατε και στην Πλέυση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα ήθελα να σας πω με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση ότι δεν συμμερίζομαι την ιεράρχηση που γίνεται και από τα Μέσα Ενημέρωσης να τίθεται το ζήτημα του νομίσματος ως πρωταρχικό και κεντρικό. Διότι το ζήτημα του νομίσματος έπεται και εξαρτάται ακριβώς από το πολίτευμα και από το πολιτειακό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή εκείνο που βρίσκεται σε διακύβευση είναι η Δημοκρατία. Το Μνημόνιο δεν είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα, είναι ένα καθεστώς. Είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς. Είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Είναι ένα ανελεύθερο καθεστώς. Και όταν έχεις να αντιμετωπίσεις την κατάλυση της Δημοκρατίας, το ποιο νόμισμα θα έχεις είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Το πρώτιστο ζήτημα είναι να αποκαταστήσεις τη Δημοκρατία. Εάν διαπιστώνεις ότι το νόμισμα, εν προκειμένω το ευρώ, χρησιμοποιείται ως όργανο κατάλυσης της Δημοκρατίας, ως εργαλείο παραβίασης της λαϊκής κυριαρχίας, είναι αυτονόητο ότι θα ιεραρχήσεις σε ανώτερο επίπεδο τη δημοκρατία.

Γιώργος Χουδαλάκης: Αυτή η διαπίστωση υπάρχει ήδη από εσάς;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με συγχωρείτε αλλά νομίζω με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές να θέτω αυτό το ζήτημα..

Γιώργος Χουδαλάκης: Έχουμε καιρό να σας φιλοξενήσουμε και θα τα ρωτήσουμε, τί να κάνουμε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όλα θα τα ρωτήσετε..

Άκης Παυλόπουλος: Άλλωστε πια είστε επικεφαλής πολιτικού κόμματος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είμαι επικεφαλής της πρωτοβουλίας να δημιουργηθεί αυτό το κόμμα. Να ξέρετε ότι δεν μου αναπληρώνει κάποια ανάγκη να με λέτε «επικεφαλής», οπότε δεν είναι και αυτό το ζήτημα για μένα.

Άκης Παυλόπουλος: Εντάξει. Εντάξει. Αλλά όπως και να το κάνουμε το όνομά σας είναι – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – αυτό που είναι η σφραγίδα αυτής της πρωτοβουλίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σύμφωνοι. Η προσδοκία είναι πολύ σύντομα να δείτε ότι μέσα από την Πλεύση Ελευθερίας στην πολιτική σκηνή και στην πολιτική ζωή και στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών και της ενεργοποίησης θα μπουν άνθρωποι νέοι, άνθρωποι με ιδέες, άνθρωποι με γνώσεις, άνθρωποι με δημιουργικότητα, με επιστημοσύνη, που κατά την άποψή μου, είναι και οι πιο κατάλληλοι να συνδιαμορφώσουν και το πρόγραμμα και τη μοίρα και τη ζωή μας. Τους προτιμώ από το παλαιοκομματικό προσωπικό που απλώς θέλει να ανακυκλώνεται.

Άκης Παυλόπουλος: Να ρωτήσω κάτι. Επικαλείται κάτι η Κυβέρνηση και λέει ότι την τελευταία φορά που πήγα να τα σπάσω μαζί τους, να τα σπάσω με τους εκβιαστές, με αυτούς που μας επιβάλλουν τα μέτρα, τα Μνημόνια κ.ο.κ μου κλείσαν τις τράπεζες. Την τελευταία φορά, δηλαδή, που προσπάθησα να κάνω αντίσταση..

Γιώργος Χουδαλάκης: Αφού είχαν κλείσει πρώτα τις πόρτες, Άκη. Θυμάσαι, έτσι; Πεκίνο, Ρωσία, Αμερική..

Άκης Παυλόπουλος: Αφού πρώτα μου έκλεισαν όλες τις άλλες επιλογές, μου κλείσαν και τις τράπεζες. Έτσι, αναγκάστηκα να φέρω αυτό που κατήγγειλα, αφόριζα και ξόρκιζα όλο το προηγούμενο διάστημα. Πώς, λοιπόν, θα πάμε στο βήμα το ακόμη παραπέρα; Της ολικής ρήξης δηλαδή. Της πλήρους ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχω να σας πω το εξής: Κατ’αρχάς δεν θεωρώ ότι είναι αποδεδειγμένο ούτε επαρκώς αιτιολογημένο αυτό το αφήγημα της Κυβέρνησης. Και αν μη τι άλλο αν θέλει ο κύριος Τσίπρας να ισχυρίζεται ότι του έκλεισαν τις πόρτες, ότι είχε εναλλακτικές τις οποίες προετοίμαζε, καλό θα ήταν κάποια στιγμή όχι με διαρροές, όχι με non paper, όχι με υπαινιγμούς, όχι με φερέφωνα, αλλά ο ίδιος επωνύμως, ενυπογράφως και υπευθύνως να πει ακριβώς τί είναι αυτό που είχε προετοιμάσει και τί είναι αυτό το οποίο κάποιοι άλλοι υπονόμευσαν. Εγώ θα σας πω τί είναι αυτά που είχα εγώ προετοιμάσει και ήταν η δουλειά όλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιείται την ώρα που έχουμε φθάσει Απρίλιο του 2016 και το Δημόσιο Χρέος όχι απλώς δεν αμφισβητείται από την Κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν τα επιχειρήματα και ενώ πληθαίνουν τα επιχειρήματα και οι διεθνείς σύμμαχοί μας, αλλά αντίθετα η ίδια η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας είναι συνεργοί στο να παρασιωπάται ο παράνομος χαρακτήρας του χρέους. Πριν από ένα μήνα, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το Χρέος, ο κύριος Μποχοσλάφσκι, με Έκθεσή του την οποία παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αφενός μεν υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο λογιστικός έλεγχος της Επιτροπής Αλήθειας, της Επιτροπής, δηλαδή, την οποία κατήργησε ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Βούτσης, αφετέρου επεσήμανε πόσο χρήσιμα είναι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία τα οποία ανέδειξε η Επιτροπή αυτή για τη διαγραφή του χρέους και η Κυβέρνηση αυτό το παρασιωπά. Είναι ενάμισης μήνας που έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία αυτά..

Άκης Παυλόπουλος: Γιατί να το κάνει αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διότι, κύριε Παυλόπουλε, θα σας πω, είναι πρόδηλο το γιατί…

Άκης Παυλόπουλος: Γιατί όταν έχει ένα πολύτιμο, ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της δεν πάει να το χρησιμοποιήσει και να το καρπωθεί κιόλας, δηλαδή, να έρθει και να το πανηγυρίζει ως δικό της επίτευγμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διότι είναι πρόδηλο το γιατί. Διότι ο κύριος Τσίπρας έχει κάνει μια ανίερη συμφωνία με τους δανειστές, να διαιωνίσει τον εαυτό του στην εξουσία ή εν πάση περιπτώσει να ανακυκλώσει τον εαυτό του στην εξουσία για όσο μπορέσει, θυσιάζοντας αυτόν τον λαό. Αυτά τα οποία υπέγραψε τον Ιούλιο και αυτά τα οποία προσυπέγραψε τον Αύγουστο είναι ό,τι αντιδραστικότερο, ό,τι αντιδημοκρατικότερο, ό,τι χειρότερο έχει υπογραφεί σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία. Και το έκανε εκείνος ο οποίος είχε για πρώτη φορά στα χέρια του τόσο ισχυρά εργαλεία και δεν αναφέρομαι μόνο στο πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος, αναφέρομαι και στο ηχηρότατο, μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού, το οποίο ήταν αποστομωτικό σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κύριος Τσίπρας, λοιπόν…

Γιώργος Χουδαλάκης: Πάντως αν κάνουμε μισό βήμα πίσω και γυρίσουμε στην ερώτηση του Άκη, προφανώς υπάρχει ένα οπλοστάσιο, όπως είναι το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας. Το ζήτημα είναι αν αυτό το οπλοστάσιο επαρκεί για να «πάρουμε την Πόλη», να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία με κάποιον τρόπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, κύριε Χουδαλάκη, για να «πάρουμε την Πόλη» μεταφορικά, δηλαδή για να δώσουμε έναν αγώνα που χρειάζεται να δοθεί, για να δώσουμε αυτή τη μάχη, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και πρέπει να είμαστε και μια γροθιά. Εγώ ήμουν στη φωτιά και γύρισα πίσω μου και δεν ήταν κανείς. Κι αυτό δεν είναι μάχη, αυτό δεν είναι σύμπραξη, αυτό δεν είναι αγώνας, αυτό είναι προδοσία. Για να δοθεί, λοιπόν, η μάχη πρέπει να επιστρατεύσεις όλα σου τα εργαλεία, πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα σου τα όπλα. Έχουμε πάμπολλα όπλα και τις αξιώσεις μας για τις γερμανικές οφειλές και τις αξιώσεις μας από τις υποθέσεις διαφθοράς και τις αξιώσεις μας από την κατάλυση της συνταγματικής λειτουργίας, όπλα τα οποία δεν χρησιμοποιεί καν η Κυβέρνηση. Βγήκε ο κύριος Γιουνκέρ χθες και μίλησε για αντισυνταγματικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τη στιγμή…

Γιώργος Χουδαλάκης: Σήμερα το έκανε ακόμη χειρότερο: είπε ότι δεν θα πέρναγαν σε καμμία δημοκρατική χώρα τα προαπαιτούμενα που έχουν εμφανισθεί στην τελευταία στιγμή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτά, λοιπόν, είναι ομολογίες οι οποίες είναι όπλα στα χέρια του λαού μας. Όταν, όμως, η Κυβέρνηση…

Άκης Παυλόπουλος: Δηλαδή η ομολογία Γιουνκέρ, η διατύπωση Γιουνκέρ, είναι αρκετή για να πάμε στον Τόμσεν και να του πούμε, το λέω έτσι ας πούμε λαϊκά, πάρ’το όπως τό ‘φερες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Παυλόπουλε, υπάρχουν πολύ περισσότερα και πολύ ισχυρότερα επιχειρήματα από τις διατυπώσεις του κυρίου Γιουνκέρ ο οποίος είναι υπόλογος απέναντι στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο κύριος Γιουνκέρ, τέτοια εποχή και λίγο νωρίτερα, ο κύριος Γιουνκέρ έλεγε κλαψουρίζοντας ότι «έχουμε αμαρτήσει στην περίπτωση της Ελλάδας», “on a péché » έλεγε. Αυτός, λοιπόν, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ο….

Άκης Παυλόπουλος: Μετά μας έλεγε «Game Οver», όμως. Το θυμάστε. Μαζί με τον κύριο Τούσκ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και κάποιος πρωθυπουργός χτύπαγε το χέρι του στη Βουλή, και κάποιοι συγκινούμασταν, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε. Εγώ, λοιπόν, έχω να σας πω ότι η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε και σίγουρα δεν είναι παιχνίδι και κλωτσοσκούφι στα χέρια του κυρίου Τούσκ, του κυρίου Γιουνκέρ, του κυρίου Ντάισελμπλουμ, του κυρίου Σούλτς. Δεν είναι παιχνίδι ούτε στα χέρια της κυρίας Λαγκάρντ, της κυρίας Μέρκελ, του κυρίου Σόιμπλε. Για να υπηρετηθούν, όμως, τα συμφέροντά μας και οι αξιώσεις μας πρέπει να έχουμε και Κυβερνήσεις, να έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι αντάξια και του καθήκοντος και της εμπιστοσύνης που της έδειξε ο λαός. Δεν συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή με την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Άκης Παυλόπουλος: Και θα είναι διατεθειμένη, όμως, να αναλάβει ταυτόχρονα πιθανά ένα εξαιρετικά βαρύ κόστος, όχι μόνο πολιτικό, το πολιτικό είναι το λιγότερο, το ενδεχόμενο, δηλαδή να βρεθεί ή να κληθεί να διαχειριστεί ένα χάος το οποίο θα επιχειρήσουν ή και να προκαλέσουν οι δανειστές προκειμένου να μας στριμώξουν για μια ακόμη φορά. Και μια τέτοια Κυβέρνηση θα ξέρει ότι έχει ήδη μια κοινωνία που είναι στο τέρμα της, κουρασμένη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν εισπράττω αυτό από την ελληνική κοινωνία…

Άκης Παυλόπουλος: Κουρασμένη! Πόσο άλλο συσσίτιο να αντέξει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ αυτό που εισπράττω από αυτήν την κοινωνία την πραγματικά τσακισμένη από τα Μνημόνια είναι ότι παρ’ολ’αυτά οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να παλέψουν και νομίζω ότι το έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το προηγούμενο καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο, βέβαια, είναι ότι προφανώς πρέπει κανείς να μιλήσει καθαρά και να λέει την αλήθεια στους πολίτες. Εγώ αγωνίζομαι όλον αυτόν τον καιρό και η Πλεύση Ελευθερίας θα αγωνιστεί για το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει την αλήθεια. Και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε την αλήθεια. Βλέπουμε τους Υπουργούς να περιφέρονται πηγαινοφέρνοντας τα σακίδιά τους , βλέπουμε παιχνίδια εντυπώσεων και επιρροής, βλέπουμε ανείπωτη και απίστευτη ανευθυνότητα σε όλη τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και βλέπουμε και γεγονότα τα οποία είναι άνευ προηγουμένου τα οποία δεν εξηγούνται. Έχετε, εσείς, σας παρακαλώ, καμμιά εξήγηση, και το θέτω γιατί δεν το έθεσε κανείς συνάδελφός σας το πρωί στην κυρία Γεροβασίλη, για ποιο λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ο κύριος Καλογήρου και ο Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, ο κύριος Τζανακόπουλος μετέβησαν χθες στο Χίλτον για να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των δανειστών; Τί είναι αυτού του τύπου η παραθεσμική λειτουργία και για ποιο λόγο;

Άκης Παυλόπουλος: Με ποια αρμοδιότητα εννοείτε..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τί είναι αυτή η παραθεσμική λειτουργία σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα Κυβέρνησης και Πρωθυπουργικού Γραφείου; Και πότε, επιτέλους, θα ενημερωθούμε για το τί είδους αλισβερίσια γίνονται και με ποια νομιμοποίηση; Δεν μπορούμε πια να παρακολουθούμε μια Κυβέρνηση αδίστακτων προσώπων που πραγματικά τζογάρουν με την τύχη της χώρας, να κάνει τέτοιου είδους ασκήσεις… τί να πω;… κακοστημένης και κακοσκηνοθετημένης διαπραγμάτευσης και όχι μόνο να μη δίνονται εξηγήσεις αλλά και να μη ζητούνται.

Γιώργος Χουδαλάκης: Βλέπω το χρόνο… να μας δώσουν λίγο χρόνο…

Άκης Παυλόπουλος: Θα παρακαλέσω το κοντρόλ να μας δώσουν λίγο χρόνο… λίγο ακόμη χρόνο… άλλα πέντε λεπτά γιατί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση.

Γιώργος Χουδαλάκης: Γιατί έχουμε κρατήσει και κάποιες ερωτήσεις που δεν θέλω να πιστέψουν οι τηλεθεατές ότι…

Άκης Παυλόπουλος: Έλα,Γιώργο, κάνε το ερώτημά σου.

Γιώργος Χουδαλάκης: Θα είναι τα ερωτήματα των τηλεθεατών από δω και πέρα…

Άκης Παυλόπουλος: Ωραία.

Γιώργος Χουδαλάκης: Το πρώτο έχει να κάνει με τις πιθανές σας συνεργασίες με, έχω σημειώσει εδώ, ΛΑΕ Καζάκης. Αναφέρθηκε, νομίζω το άκουσαν και οι τηλεθεατές ήταν το πρώτο τηλεφώνημα.

Άκης Παυλόπουλος: Θα έχετε την κυρία Κωνσταντοπούλου μετά γι’ αυτό, μας είπε, ρωτήστε την στον αέρα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας συγκροτείται για να κάνει μία κορυφαία συμμαχία που είναι η συμμαχία με το λαό και την κοινωνία. Συγκροτείται για να πολλαπλασιάσει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, όχι για να τις διαιρέσει, ούτε και να τις καπελώσει. Συγκροτείται για να ενισχύσει την δραστηριότητα, τις πρωτοβουλίες και την σημασία των κοινωνικών κινημάτων. Και θέλει να δρα σε σύμπλευση με τα κοινωνικά κινήματα.

Γιώργος Χουδαλάκης: Να σας πω κάτι να γίνετε πιο χαρούμενη; Μόλις αποκτήσατε ένα ναυπηγό εδώ… έχει στείλει το e-mail του και ενδιαφέρεται για να μπει στο κόμμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μάλιστα! Έχουμε πάρα πολλά.. έχουμε πάρα πολλά μηνύματα.. και μιας και το είπατε … ξέρετε, επειδή υπάρχει η πλευρά η αστεία αλλά υπάρχει και η πλευρά η σοβαρή. Το κομμάτι των ναυπηγείων της χώρας και της υποβάθμισής τους και του γεγονότος ότι δεν αξιοποιούνται καθόλου οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, είναι μια τεράστια απώλεια για το ελληνικό δημόσιο…

Γιώργος Χουδαλάκης: Πάντως, επειδή εγώ φταίω που σας λοξοδρόμησα το καράβι..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν λοξοδρομείτε. Ειδικά αν θέλετε να μιλήσουμε για τέτοια ζητήματα, θέλω να τα αναλύσουμε.

Γιώργος Χουδαλάκης: Θέλω στ’αλήθεια να μας πείτε στο επίπεδο των συνεργασιών, κάποιοι θέλουν να σας δουν, το βλέπω εδώ στα e-mail τώρα, να σας δουν να συμπορεύεσθε με τη Λαϊκή Ενότητα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ακούστε… Η Λαϊκή Ενότητα είναι μια αντιμνημονιακή δύναμη που, κατά την άποψή μου, και πρέπει να συγκροτηθεί και έχει και πολύ αξιόλογη πολιτική δράση – άλλωστε συνεργάσθηκα με την Λαϊκή Ενότητα με πάρα πολύ καλό τρόπο και πραγματικά με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές. Οπωσδήποτε δεν είναι αντίπαλός μας, το αντίθετο, και οπωσδήποτε δεν είναι ανταγωνιστής μας. Αντίθετα, είναι κατά την γνώμη μου αυτονόητο ότι σε πολλά μέτωπα θα βρεθούμε μαζί, χωρίς, όμως, αυτό ούτε να σημάνει ταύτιση, ούτε να σημάνει άλλου είδους, αν θέλετε, προκαταβολικές αφομοιώσεις, γιατί εξάλλου και η Πλεύση Ελευθερίας θα συγκροτηθεί και φιλοδοξεί να λειτουργήσει   με ανοιχτό και αμεσοδημοκρατικό τρόπο, το ίδιο και η Λαϊκή Ενότητα και συνεπώς δεν θα προκαταλάβω εγώ σε αυτήν την συζήτηση το ποιο θα είναι το μέλλον.

Άκης Παυλόπουλος: Να το ρωτήσω αλλιώς;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να το ρωτήσετε όπως θέλετε.

Άκης Παυλόπουλος: Μπορεί κάποιος να πει, καχύποπτος, ακόμη και κακοπροαίρετος..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ενώ όλοι είναι τόσο καλοπροαίρετοι..

Άκης Παυλόπουλος: Καλά, εντάξει, εντάξει.. Στην πολιτική αυτά.. υπάρχουνε! Το ξέρετε πολύ καλά, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ελάτε, πείτε μου..

Άκης Παυλόπουλος: Να πει κάποιος ότι είδε η Ζωή ότι η υπόθεση της ΛΑΕ δεν περπάτησε στις προηγούμενες εκλογές, τότε που ήτανε πολύ ζεστό το πράγμα διότι η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση αφορούσε σε πολλά, κορυφαία, εκλεκτά, προβεβλημένα στελέχη και αφού είδε ότι δεν πήγε καλά η ιστορία με Πρόεδρο το Λαφαζάνη, είπε θα πάω εγώ μπροστά κι επειδή βλέπω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί κι έχει ξεχειλίσει η οργή από μέσα του για ένα λόγο παραπάνω, θα μπω εγώ μπροστά να δω αν περπατάει η ιστορία αυτή. Είναι έτσι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν είναι έτσι. Θα σας πω κάποια πράγματα που τα λέω με πολλή ειλικρίνεια και που τα πιστεύω. Το γεγονός ότι η ΛΑΕ δεν εισήχθη στη Βουλή το Σεπτέμβριο ήταν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από τον Τσίπρα και τους δανειστές. Μάλιστα, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήταν να μην καταφέρει να συγκροτηθεί καν οποιοδήποτε κόμμα, γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι ήταν τιτάνια η προσπάθεια του να γίνει, να υπάρξει πολιτικό κόμμα με ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μια εβδομάδα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπει οποιοδήποτε κόμμα μέσα στη Βουλή σε αυτές τις συνθήκες και άρα μακριά από εμένα οι ερμηνείες οι οποίες καταμαρτυρούν ευθύνες και, μάλιστα, προσωπικές για την μη είσοδο της ΛΑΕ στη Βουλή. Αυτό ήταν το σχέδιο των δανειστών, αυτό ήταν το σχέδιο του Τσίπρα, το κατάφεραν και αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, πρέπει να ζήσουν με αυτό. Διότι το γεγονός ότι κυβερνούν σε μια Βουλή «όπως την ξέρανε», κατά την ρήση του συνεπωνύμου σας Προέδρου της Δημοκρατίας με τον οποίο καθόλου δεν σας ταυτίζω, κύριε Παυλόπουλε, ο οποίος συνεχάρη τον κύριο Βούτση που «κάνανε μια Βουλή όπως την ξέρανε», το γεγονός, λοιπόν, ότι κυβερνούν με μια Βουλή «όπως την ξέρανε» η οποία επικυρώνει Μνημόνια σωρηδόν, ψηφίζει έναν ορυμαγδό από τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και, μάλιστα, με άρωμα σκανδάλου, μια Βουλή η οποία τώρα με απόφαση του Προέδρου της αποψιλώθηκε και από τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι η εγγύηση για την λειτουργία του πολιτεύματος, αυτά όλα είναι το επίτευγμα του κυρίου Τσίπρα που έκανε αυτό το τρικ μαζί με τους δανειστές, να προκαλέσουν πρόωρες και αιφνιδιαστικές εκλογές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη. Η τιμωρία του είναι ότι τώρα αποκαλύπτεται απολύτως και ποια ήταν η στόχευσή του, ποια είναι τα κίνητρά του και ποιοι είναι οι σύμμαχοί του. Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ούτε ότι είναι καταδικασμένη η ΛΑΕ να μην μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές και πιστεύω ότι θα μπει και πρέπει να μπει…

Άκης Παυλόπουλος: Αλλά θα προσπαθήσετε και εσείς..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά. Κύριε Παυλόπουλε, είναι τεράστια η δύναμη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στη χώρα…

Άκης Παυλόπουλος: Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν αρκεί ο κόσμος για να βάλουμε δυο κόμματα στη Βουλή, αλλά αυτό θα το δούμε όταν θα βρεθούμε σε προεκλογικό χρόνο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κόσμος υπερεπαρκεί, είναι υποψιασμένος και αποφασισμένος, έχει ξεπεράσει το τραύμα της προδοσίας και δεν πρόκειται να αφήσει να μονοπωλούν την πολιτική ζωή εκείνες οι δυνάμεις που μας έχουν προδώσει.

Γιώργος Χουδαλάκης: Έχουμε δυο ενότητες ολόκληρες…

Άκης Παυλόπουλος: Τελευταίο ερώτημα και θα παρακαλέσω μια απάντηση γιατί «φάγαμε» και τα…

Γιώργος Χουδαλάκης: Θα τη δεσμεύσεις τότε την κυρία Κωνσταντοπούλου να μας ξανάρθει και διάλεξε και πάρε τί προτιμάς: γερμανικές αποζημιώσεις ή προσφυγικό; Ζητάνε απαντήσεις.

Άκης Παυλόπουλος: Προσφυγικό εγώ θα πω..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τις αποζημιώσεις τις παραμερίζετε.

Γιώργος Χουδαλάκης: Θα τις κρατήσετε κάβα όπως, καλή ώρα, τα μέτρα…

Άκης Παυλόπουλος: Δεν τις προσπερνάμε αλλά το προσφυγικό είναι πιο μπροστά στην επικαιρότητα είναι… κοχλάζει.

Γιώργος Χουδαλάκης: Λοιπόν, τους θέλετε τους λαθρομετανάστες γράφει εδώ, μετανάστες και πρόσφυγες θα σας ρωτήσω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας απαντήσω και ίσως θα μπορούσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δυο ερωτήματα. Η χώρα μας έχει δώσει δείγμα γραφής, ο λαός μας έχει δώσει δείγμα γραφής, στην αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και στην αντίσταση και στη μάχη κατά του ναζισμού, κατά του φασισμού και κατά του ρατσισμού. Δυστυχώς, σήμερα μια Κυβέρνηση που διατείνεται ότι είναι Αριστερή κατάφερε να υπογράψει την εφιαλτικότερη συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μια συμφωνία που αντιμετωπίζει ανθρώπινες ζωές σαν να ήταν εμπορεύματα, ανταλλάσσει ανθρώπους σαν να μην έχει σημασία η ανθρώπινη υπόσταση και ύπαρξή τους και, ταυτόχρονα, στρατιωτικοποιεί ένα ανθρωπιστικό ζήτημα: έχει επιστρατεύσει το ΝΑΤΟ για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Αλλά και αναγνωρίζει στην Τουρκία την ιδιότητα της «ασφαλούς χώρας», ενώ όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα». Κατάφερε η Κυβέρνηση, λοιπόν, δια μιας, με μία υπογραφή, να ακυρώσει το κεκτημένο σε επίπεδο Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, σε επίπεδο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου με τους τοποτηρητές από τις γείτονες χώρες, το κεκτημένο σε επίπεδο προστασίας της Διεθνούς Ειρήνης και το κεκτημένο στο επίπεδο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλα αυτά μας πάνε πάρα πολύ πίσω και δεν μας καθιστούν ούτε ευρωπαϊκή χώρα με την έννοια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι και η μόνη διάσταση της Ευρώπης που πρέπει να μας ενδιαφέρει. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός από τη μία πλευρά θα πρέπει να έχουν μια εκπροσώπηση αντάξια της δημοκρατικής μας ιστορίας και διαδρομής, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να καθίστανται ένας εντελώς αδύναμος κρίκος σε μια διεθνή συμφωνία, η οποία καθιστά ανυπεράσπιστους και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας αλλά και τον πληθυσμό της χώρας αυτής.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο, ότι οι διεθνείς εγγυήσεις που αφορούν τους πρόσφυγες πρέπει να τηρηθούν. Και είναι γελοίο, θα το πω πολύ έντονα, μια Ευρωπαϊκή Ένωση 550 εκατομμυρίων κατοίκων να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί, να περιθάλψει και να εγγυηθεί την υποδοχή που αρμόζει σε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Δεν το δέχομαι. Εξίσου γελοίο και αποκαλυπτικό της πλήρους αδυναμίας και ανικανότητας εκείνων οι οποίοι περιφέρονται ως δήθεν τεχνοκράτες και δήθεν ειδήμονες είναι το γεγονός ότι μέσα σε τόσους μήνες που υποτίθεται γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προεργασίες και προετοιμασίες και σχέδια και επιτελικοί σχεδιασμοί, αυτός ο μηχανισμός των χιλιάδων ανθρώπων που επιστρατεύεται και αμείβεται για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός, έχει καταφέρει να μετεγκαταστήσει λιγότερους από χίλιους ανθρώπους. Σε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ο «φοβερός μηχανισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινητοποιείται και αμείβεται αδρά και αυτοδιαφημίζεται ως μηχανισμός των τεχνοκρατών κατάφερε το καταπληκτικό: να μετεγκαταστήσει λιγότερους από χίλιους ανθρώπους.

Άκης Παυλόπουλος: Μάλιστα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτά, νομίζω, είναι αποκαλυπτικά της διάστασης του προβλήματος και της τεράστιας υποκρισίας. Μια τελευταία παρατήρηση θα ήθελα να κάνω που δεν θέλω να ξεχνάμε ποτέ όταν μιλάμε για ανθρωπιστικά ζητήματα, που προκύπτουν μάλιστα από πόλεμο, που προκύπτουν από διάρρηξη της Ειρήνης η οποία γίνεται εσκεμμένα και οργανωμένα. Δεν θέλω να ξεχνάμε ότι από αυτές τις επιχειρήσεις πλουτίζουν οι βιομηχανίες όπλων οι οποίες ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και για την υπερχρέωση των χωρών παγκοσμίως και για την υπερχρέωση της δικής μας χώρας. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα   συμβάσεων διαφθοράς σε επίπεδο εξοπλιστικών δαπανών κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε κάθε φορά που μιλάμε για ΝΑΤΟ, κάθε φορά που μιλάμε για στρατιωτικοποίηση, κάθε φορά που μιλάμε για προσφυγιά προκληθείσα από εμπόλεμες καταστάσεις.

Άκης Παυλόπουλος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας ευχαριστούμε πολύ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Άκης Παυλόπουλος: Θα ήθελα και δημόσια να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε σε αυτή την πορεία, διότι φαίνεται ότι θα είναι μια πορεία πυκνή και σε επίπεδο εξελίξεων αλλά και ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά το δικό σας εγχείρημα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα φροντίσουμε να μη μας βαρεθείτε.

Άκης Παυλόπουλος: Να είστε καλά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να είστε καλά.

Γιώργος Χουδαλάκης: Και Καλή Ανάσταση.

Άκης Παυλόπουλος: Και Καλή Ανάσταση, αν δεν προκύψουν…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι την Ανάσταση που υποσχέθηκε ο κύριος Τσίπρας, γιατί αυτήν μάλλον την εννοούσε ως Σταύρωση, αν κρίνουμε από την συγκυρία.

Άκης Παυλόπουλος: Καλή Ανάσταση, λοιπόν, αν δεν προκύψουν δραματικές εξελίξεις, ελπίζουμε να μην προκύψουν και να μη χρειαστεί να είμαστε εδώ. Καλή Ανάσταση! Να είστε καλά!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλή Ανάσταση!